Lekker en snel wokgerechten!

Lekker en snel wokgerechten! De wok wordt steeds meer gebruikt in de Nederlandse keuken en met recht. Gezond, lekker en snel klaar zijn steekwoorden die absoluut bij de wok horen. Je kunt het gebruiken voor pittige gerechten, maar ook gerechten met een zoetige ondertoon. Het uitblijven van vette boter en jus en het feit dat er verse ingrediënten gebruikt worden, maakt de maaltijd erg gezond. Wat hebben we zoal nodig.

Algemeen

De wok is er voor op gas en elektrisch koken (en alle varianten die er inmiddels zijn) en met enkele basisingrediënten kan er snel een gezonde en lekkere maaltijd geserveerd worden. Zorg dus dat je de volgende spullen altijd in huis hebt:
  • wokolie
  • Verse groenten/ingrediënten (zelf nog schoon en klein te maken of reeds gesneden in een pakketje), bijv. prei, ui, peultjes, paprika, tomaat, maïs, taugé, champignons, worteltjes of broccoli
  • Saus naar smaak (bijv. sojasaus, geeft dat Indonesische tintje of pitte sweet chili)

Voeg daar het vlees of de vis bij die je lekker vindt en combineer het met aardappeltjes of rijst. Neem je rijst dan is er zelfs de speciale wokrijst die zo in de pan erbij kan.

Een voorbeeld recept:

Gerookte kip met verse groenten en rijst

Ingrediënten

  • 350 gram witte rijst
  • Wokolie
  • 350 gram kipfilet
  • 1 bakje champignons
  • 2 prei
  • 1 ui
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 6 cherrytomaatjes
  • Pittige saus (naar smaak)

Bereiding

Heb je alleen gewone rijst in huis begin die dan klaar te maken en daarnaast de groenten schoon voor in de wok. De prei in ringen snijden, evenals de ui. De champignons kunnen in schijfjes gesneden worden en de tomaatjes halveren. De kip moet in kleine reepjes gesneden worden.

Zet nu de wok op het vuur en laat het goed heet worden. Een beetje olie in de wok en de reepjes kip (zo’n 2 minuten) in de wok gaar laten worden. Voeg daarna alle groenten erbij en wok dit vervolgens weer zo’n 5 tot 7 minuten. Schep er nu zo’n 8 tot 10 lepels van de gekozen woksaus bij en laat dit zo’n 2 minuten op hoog vuur in de wok staan. Regelmatig omscheppen.

Als de rijst klaar is kan het wokgerecht over de rest gegoten worden.
© 2008 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De perfecte manier om goed te wokkenDe perfecte manier om goed te wokkenWokken gebeurt steeds meer en vaker. Iedereen kent het ook wel.... het is gemakkelijk en erg gezond. Daarnaast is het oo…
'Avondje uit' tip: UitwokkenJe ziet het steeds meer, wokrestaurants of een chinees restaurant met een wokgedeelte. Wokken is Big Business geworden.…
Roerbakken en roerbakreceptenRoerbakken en roerbakreceptenRoerbakken of wokken wordt steeds vaker gedaan. Roerbakken is gemakkelijk en snel, lekker en gezond.
Verschillende soorten wokken om te roerbakkenVerschillende soorten wokken om te roerbakkenEen wok is een pan met een platte bodem en een hoog opgaande bollende rand. De bodem is ten opzichte van het totale mode…

Op kamers wonen, makkelijke gerechten kokenOp kamers wonen, makkelijke gerechten kokenEen van mijn favoriete recepten is "Pasta in roomsaus met blauwe kaas." De roomsaus is eigenlijk een saus op basis van z…
De lekkerste cakeDe lekkerste cakeHet is misschien wel het makkelijkste recept ooit: cake! Maar je kunt er zo veel kanten mee op, als je maar weet hoe je…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 21-09-2008
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.