Op kamers wonen, hoe kook ik snel?

Op kamers wonen, hoe kook ik snel? Krijg je onverwachts iemand te eten en moet je dus even snel een maaltijd in elkaar draaien? Er zijn verschillende manieren om snel en goedkoop te koken. Wat dacht je van een hamburger met knoflooksaus en een zoete salade met aardappelpuree? Als je pas op kamers woont, merk je pas hoeveel je ouders voor je deden. Je moet dan alles zelf doen, en dat kan tegenvallen. Als er niemand voor je kookt, kan je sneller dik en ongezond worden. Verse groentes en regelmatig eten, is belangrijk. Koken helpt je om gezond en lekker te eten. Hoe kan je snel leren koken? Snel koken is niet zo moeilijk. Er bestaan veel eenvoudige gerechten die gemakkelijk te maken zijn en die je binnen een kwartiertje al op tafel zet. Bijvoorbeeld een hamburger met knoflooksaus en zoete sla met banaan, komkommer en tomaat.

Benodigdheden 2-4 personen

  • Diepvries hamburgers
  • Olijfolie of andere bakolie
  • Pakje kant en klare puree
  • Een komkommer
  • 2-4 Tomaten
  • 2-3 bananen
  • Eetlepel mayonaise
  • Kopje yoghurt
  • 4-5 teentjes knoflook
  • Zakje aioli van Duyvis (is wel lekker voor door de knoflooksaus maar hoeft niet)

Puree, kant en klaar

Zet water en/of melk op voor de puree, volgens de gebruiksaanwijzing van de kant en klare puree op de verpakking. Kant-en-klare puree is niet gezond, maar wel snel klaar. Wil je gezonder eten kies dan voor gewone goed gewassen aardappels (in de schil) gekookt, of zoete (rode zoete patata) aardappels (deze laatsten moet je wel schillen maar deze aardappels zijn sneller gaar (ongeveer 5 minuten eerder) dan de gewone aardappels)

Hamburgers

Zet een koekenpan op het vuur met een scheutje bakolie, zodra die heet wordt (mag niet walmen) laat dan de bevroren hamburgers in de pan glijden en houdt een oogje op de pannen terwijl je de knoflooksaus begint te maken. Als de hamburgers bijna klaar zijn kan je eromheen nog wat uienringen mee fruiten. Hamburgers uit een diepvries pak zijn niet bijster gezond, wil je gezond vlees kies dan voor magere vleessoorten van landvlees (rund en gevogelte bijvoorbeeld) en vette vleessoorten uit zee (zalm bijvoorbeeld).

Knoflooksaus

Kopje yoghurt mengen met een eetlepel mayonaise. Voeg er de uitgeknepen teentjes knoflook aan toe en het zakje aiolie. Dit is een zeer magere knoflooksaus die ook goed gecombineerd kan worden met een hete rode saus, zoals piri-piri.

Jus

Je hebt bij deze combinatie geen jus nodig omdat de yoghurtsaus heel lekker smaakt met alles wat je op je bord hebt liggen. Eet je vis dan is jus al helemaal niet lekker. Bij vis hoort een sausje, of eet vis puur met wat zout en peper.

Snelle salade, zoet en gezond

  • Was de komkommer en snij hem met schil en al in schijfjes.
  • Was de tomaten en snij ze in schijfjes.
  • Pel de bananen en snij ze in schijfjes.
  • Meng de komkommer, tomaat en banaan door elkaar en gooi er een scheutje olie overheen.
  • Belangrijk: Geen azijn, geen zout en geen peper toevoegen!
  • Ook Belangrijk: pel en snij de bananen pas op het laatste moment, want banaan wordt heel snel bruin. Je kunt de banaan besprenkelen met citroensap tegen te snel bruin worden.
Komkommer en (witte) aardappel in schil eten heeft als voordeel dat je meer vezels binnenkrijgt, dit is goed voor je darmen.

Bovenstaande combinatie van gerechten kan binnen 15 minuten op tafel staan.

Supertoetje

Zin om een beetje dik te worden? Dan moet je echt bananenmousse eens proberen. Het is tergend lekker en snel klaar.

Benodigdheden 2-4 personen

  • 2-4 Bananen
  • Beetje kaneelpoeder
  • Suiker
  • Slagroom (liefst verse)

Klop de slagroom, met suiker naar smaak. Prak de bananen fijn en meng er wat suiker doorheen. Schep de geprakte bananen door de slagroom. Strooi wat kaneel over de mousse. Bananenmousse is ook erg lekker in combinatie met vanille-ijs. Gezond? Nee, dat ze zeker niet. Wil je een wat gezondere variant kies dan voor bananen geprakt met dikke yoghurt, en voeg geen suiker toe, alleen kaneel.

Razendsnelle toetjes

  • Gebakken ei: Scheut vanille-yoghurt op een bord gieten en er een halve perzik op leggen.
  • Vlaflip: giet een laagje yoghurt, vla, een beetje aardbeienjam, en een laagje vruchtjes in een glas.
  • Kaasplankje: Leg een Franse kaasje op een plankje en eet de kaas met schijfjes stokbrood als toetje, de Fransen doen dit al eeuwen.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…
Stap voor stap leren koken: Hoe leer ik koken als beginner?Niemand wordt geboren als chef-kok in de keuken. Leren koken begint altijd met het leren van de basis. Leren koken betek…
Quinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa recepten: voedingswaarde, koken en recept met quinoaQuinoa is tegenwoordig bijna overal te verkrijgen. Quinoa is populair. Hoe kun je lekker koken met quinoa en welke recep…
Hoe leer je koken?Hoe leer je koken?De meeste mensen leren om te koken als ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Bij goed en lekker koken draait het voo…

Koffie met een beetje extraDegene die vaker uit eten of gasten ontvangen kunnen het bevestigen, natafelen hoort bij een geslaagd dineetje. Sluit de…
Lekker en snel wokgerechten!Lekker en snel wokgerechten!De wok wordt steeds meer gebruikt in de Nederlandse keuken en met recht. Gezond, lekker en snel klaar zijn steekwoorden…
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 02-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.