Hoe leer je koken?

Hoe leer je koken? De meeste mensen leren om te koken als ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Bij goed en lekker koken draait het vooral om de basis. Als je eenmaal weet hoe je bepaalde producten en gerechten moet bereiden, dan kan je je kennis en kookkunsten weer verder uit breiden. Leren koken is zo leuk, en zeker de moeite waard!

Basiskookboek

Het is dan ook een aanrader om een basiskookboek aan te schaffen. Deze kan je via internet bestellen. In zon boek staat beschreven hoe je bijvoorbeeld aardappels moet koken of bakken, hoe je vlees moet braden, hoe je een stoofpotje maakt en hoe je vis bereidt. Vooral als je echt nog helemaal niet weet hoe je moet koken, is zon boek heel erg handig. Ook is het een tip om ervoor te zorgen dat je altijd wat basisproducten in huis te hebben, die in veel gerechten voorkomen zoals aardappels, bloem, kruiden, boter, olie, suiker, zout, pasta en rijst.

Angst en proeven

De meeste mensen die voor het eerst alleen wonen en moeten koken zijn erg bang om fouten te maken. Deze angst is nergens voor nodig, want het enige dat je kunt doen is het eten een keer verpesten. De volgende keer begin je gewoon weer opnieuw. Het koken moet je eigenlijk zien als een leerproces. Je leert dus van je fouten en ontdekt hierdoor ook een hoop. Door deze ontdekkingen en ervaringen maak je na verloop van tijd de lekkerste gerechten. Bij koken draait alles om smaak. Proef dan ook altijd alles wat je kookt. Zo ontwikkel je je smaak en herken je sneller of een gerecht gaar is of niet.

Ontspanning

Naarmate je gerechten steeds lekkerder en beter worden, krijg je ook veel meer plezier in het koken. Het is niet voor niets dat zoveel mensen dit leuk vinden om te doen. Voor velen is het erg ontspannend en vaak een rustmoment. Je kunt het koken zo leuk maken als je zelf wilt. Zo kan je een muziekje opzetten en er iets lekkers bij drinken.

Simpel beginnen

Als je voor de eerste keer gaat koken is het natuurlijk een aanrader om te beginnen met een simpel recept. In een basiskookboek of op het internet vind je heel eenvoudige gerechten. Zo kan je starten met eenvoudige aardappel -, pasta- of rijstgerechten. Op websites voor beginnende kokers staat ook vaak beschreven hoe je bepaalde groenten moet koken en hoe lang dat duurt. Als je gelijk met iets moeilijks begint, is er een grote kans dat dit mislukt. Hierdoor blijf je minder gemotiveerd om het de volgende dag nog een keer te proberen.

Eerst lezen

Wanneer je een eenvoudig recept hebt gevonden, dan is het niet de bedoeling dat je er gelijk mee begint. Lees het eerst goed door. Zo kom je te weten welke producten je nodig hebt en of je deze in huis hebt. Het koken gaat vaak beter in een opgeruimde en natuurlijk ook schone omgeving. Zorg er dan ook voor dat je alles al van tevoren hebt klaargezet in de juiste volgorde en dat de keuken opgeruimd is. Hierdoor hoef je tijdens het koken niet te zoeken naar ingrediënten of hulpmiddelen en kan je je beter concentreren op het koken zelf.

Cursus of workshop

Wil je het koken echt goed onder de knie krijgen? Dan kun je natuurlijk ook altijd nog een cursus volgen. In bijna elke plaats worden deze wel gegeven. Je hebt cursussen en workshops voor beginners en voor ver gevorderden. Zo kan je je opgeven voor een cursus waarbij je de basisbeginselen van het koken leert, maar je kunt ook meedoen aan een workshop Italiaans of Frans koken.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stap voor stap leren koken: Hoe leer ik koken als beginner?Niemand wordt geboren als chef-kok in de keuken. Leren koken begint altijd met het leren van de basis. Leren koken betek…
Zelf recepten bedenkenZelf recepten bedenkenDe lekkerste gerechten kun je maken zonder gebruik te maken van een kookboek of website. Zelf recepten bedenken is namel…
Hoe word je een goede kok?Koken is een vaardigheid dat iedereen kan aanleren. In dit artikel tips voor iedereen die beter wilt leren koken.
Groente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonGroente koken: kooktijd, tips en aantal gram per persoonAls u groente gaat koken, wokken of stoven, is het handig om te weten hoeveel u per persoon moet rekenen. Tevens wilt u…

Trends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderTrends in barbecuen: snel, veilig, gemakkelijk én lekkerderBarbecue! Een ware zomerklassieker. Waarom zou je nog staan te emmeren bij zo'n ouderwets bakbeest van een barbecue? Kij…
Inmaken van vlees en vis, een vergeten kunstInmaken van vlees en vis, een vergeten kunstOnder inmaken verstaat men het geschikt maken van levensmiddelen om ze lange tijd te kunnen bewaren. Levensmiddelen bede…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 12-01-2012
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.