Op kamers wonen, hoe kook ik aardappels?

Op kamers wonen, hoe kook ik aardappels? Aardappels zijn in Nederland ons basisvoedsel. Aardappels koken is niet zo moeilijk als het lijkt. Je hebt in elk geval een pan nodig die ruim genoeg is om de aardappels te koken. Hoe kook je aardappels en hoe maak je aardappelpuree? Ook aardappels van een dag terug kan je nog prima eten, gebakken bijvoorbeeld. Koude aardappels zijn ook geschikt om een aardappelsalade van te maken. De aardappel is en blijft een prima basis voor je avondmaaltijd. Maar hoe kook je die dingen eigenlijk?

Benodigdheden om aardappels te koken

  • Aardappels naar keuze. Kruimige aardappels worden over het algemeen het liefste gegeten, maar je kunt voor de verandering ook eens zoete aardappels proberen. (Zoete aardappels smaken echt zoet nadat je ze gekookt hebt. Een beetje zoals gekookte worteltjes smaken)
  • Aardappelschilmesje of dunschiller
  • Klein beetje zout
  • Kookpan

Aardappels met of zonder schil?

We zijn gewend om aardappels te schillen, maar wist je dat een ongeschilde aardappel meer vitaminen en vezels bevat? Je kunt dus ook eens experimenteren met het eten van ongeschilde aardappels. In dat geval moet je de aardappels goed wassen, de schil schoonpoetsen en met veel water alle zand eraf spoelen. Aardappels met uitlopers zijn niet gezond. Uitlopers bevatten bepaalde stoffen die giftig zijn. Hebben aardappels veel uitlopers dan kan je ze beter helemaal niet meer eten. Een kleine uitloper kan je wegsnijden en uitboren met een scherp mesje (de aardappel ruim uitsnijden). Aardappels lopen eerder uit als ze op een vochtige plek worden opgeborgen.

Aardappels schillen

Als je voor het eerst aardappels schilt zal de schil die je eraf snijdt wat dik uitvallen. Als je dat vervelend vindt, gebruik dan een dunschiller. Gooi de aardappels meteen in (koud) water want aan de lucht worden ze snel bruin. Per persoon kan je 3 a 4 aardappels schillen. Zijn de aardappels geschild, spoel ze dan nogmaals goed schoon zodat alle zand en slik eraf is. Snij elke aardappel doormidden. Zeer grote aardappels kan je in vieren snijden.

Aardappels koken

Vul de pan met water zodat de aardappels ongeveer 3-4 centimeter onder water staan. Strooi er een beetje zout bij, een halve theelepel, en zet de pan op het gas. Zodra het water kookt kan je het vuur wat lager zetten, zodat het water rustig verder kookt, en een deksel op de pan zetten. Zet het deksel een tikkeltje schuin op de pan zodat luchtbellen uit het kookwater ontsnappen kunnen maar dat er verder niet te snel te veel water verdampt. Over het algemeen zijn de aardappels na ongeveer 15-20 minuten gaar. Houd de tijd en de pan goed in de gaten, want als aardappels droog koken kan een droog gekookte pan zelfs brand veroorzaken. Prik met een vork in een aardappel. Als de aardappels zacht aanvoelen en gemakkelijk breken/uit elkaar vallen, dan zijn de aardappels gaar. Zet het gas uit en giet het kookwater van de aardappels af. Gebruik pannenlappen om de hete handvatten van de pan vast te houden. Je kunt de aardappels ook in een vergiet gooien om al het kookwater eraf te gieten. Gooi de aardappels daarna weer in de lege pan en laat ze nog even op een laag gaspitje wat verder droog stomen. Niet langer dan een par minuten, schudt ze regelmatig even op en let op dat ze niet verbranden.

Aardappelpuree

Eet je liever aardappelpuree? Stamp de gekookte aardappels dan fijn met een stamper of draai ze stuk met een mixer. Giet er een beetje melk bij, net genoeg om de gestampte aardappels smeuïg te maken. Doe er een stukje roomboter of margarine bij en strooi er een beetje zout overheen. Mix of roer het geheel door elkaar en voeg eventueel nog wat melk toe om de puree zachter te maken als de puree te droog is. Je kunt ook wat geraspte kaas over de puree strooien als je dat lekker vindt.

Gebakken aardappels

Lekker is ook de gebakken aardappel. Je maakt ze van afgekoelde gekookte aardappels. Je kan de aardappels opbakken in wat olie of roomboter. Met roomboter blijven ze iets zachter. Snij de aardappels in plakjes, en laat de olie of boter heet worden. Legde plakjes er een voor een in en laat bruin bakken, dan omkeren. Zijn ze bijna bruin voeg dan een gesnipperd uitje toe, en wat zout. De uit even los bakken, en de gebakken aardappels zijn klaar. Ze kunnen ook zonder uit gegeten worden natuurlijk.

Aardappelsalade

Simpel en snel te maken, het aardappelsalade. Een aardappelsalade maak je van koude gekookte aardappels. Bijvoorbeeld 6 halve aardappels. Snij de aardappels in blokjes. Voeg zout en peper toe, een versnipperd uitje, een eetlepel mayonaise en een klein gesneden zoetzure augurk. Alles door elkaar scheppen, voeg eventueel nog een eetlepel gesneden bieslook toe voor de kleur.

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfstgerechten met zoete aardappel, kastanjes en gemberHerfstgerechten met zoete aardappel, kastanjes en gemberNa de slaatjes in de zomer en de ijsjes als dessert vraagt het veranderende weer om nieuwe recepten. Herfstgerechten sma…
Op kamers wonen, hoe kook ik snel?Op kamers wonen, hoe kook ik snel?Krijg je onverwachts iemand te eten en moet je dus even snel een maaltijd in elkaar draaien? Er zijn verschillende manie…
Hoe leer je koken?Hoe leer je koken?De meeste mensen leren om te koken als ze voor het eerst op zichzelf gaan wonen. Bij goed en lekker koken draait het voo…
De zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel, veelzijdig en gezondDe zoete aardappel rukt op, want we zien deze vergeten knol – want dat is het eigenlijk – weer steeds vaker in allerlei…

Kaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnKaasschotel: Kaas en Bier, Kaas en WijnBij een kaasschotel kunt u wijn of bier schenken. Wat is de goede combinatie met een zachte kaas, kruidenkaas, blauwader…
Kaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeKaasschotel: De samenstelling en versnijdingwijzeBij een goede kaasschotel is het juiste evenwicht tussen de verschillende kaassoorten van enorm belang.
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 30-05-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.