Op kamers wonen, hoe bak ik een ei?
‘Die kan nog niet eens een ei bakken,’ zeggen mensen weleens laatdunkend over personen die nog niet kunnen koken. We willen allemaal ooit leren een ei te bakken, dus mocht je je afvragen ‘hoe bak ik een ei?’ dan volgen hier een paar eenvoudige ei-recepten. Het is niet moeilijk om een ei te bakken. Het enige wat er mis kan gaan is dat de dooier breekt waardoor het geen spiegelei meer is en je kunt een ei per ongeluk laten verbranden.
Spiegeleieren of een uitsmijter rosbief, ham of kaas
Benodigdheden:
- Een bakpan
- Ei
- Een beetje boter (flinke mespunt)
- Peper en zout
Een ei bakken? Dat is een eitje
- Zet de pan op het vuur en laat de boter er heet in worden. Zodra de boter een beetje begint te borrelen breek je het ei, bijvoorbeeld door een tik met het mes tegen de zijkant van het ei te geven, of door het ei tegen een harde rand te slaan.
- Open de twee helften van de eierschaal boven de pan en laat het ei erin glijden.
- Het eiwit zal nu snel wit uitbakken. Probeer de gele eierdooier heel te houden als je een spiegelei wilt.
- Met een spatel kan je de bovenlaag van het eiwit een beetje afschrapen om te voorkomen dat het eiwit een snotterige bovenlaag van ongaar eiwit houdt. Schuif alle rauwe eiwit van het ei af, het zal dan gewoon in de pan uitbakken en stollen. Als het ei helemaal gaar is, strooi er dan naar smaak wat zout en peper overheen.
Je kunt ook rosbief, kaas of ham op je brood leggen en daar de
spiegeleieren bovenop leggen. Dat noemen ze in een restaurant een
uitsmijter rosbief, uitsmijter kaas of
uitsmijter ham.
Omelet (1 persoon)
Benodigdheden:
- Koekenpan
- Beetje boter
- Twee eieren
- Schaaltje om eieren in te klutsen
- Scheutje melk (ongeveer 2 centimeter melk in een glas)
- Zout en peper
- Eventueel verse kruiden naar smaak
Kluts de eieren in het schaaltje los, samen met de melk, zout en peper.
Zet de pan op het gas en smelt de boter erin. Als de boter gaat sputteren, het eimengsel erin laten glijden. Het eimengsel zal snel geel in de pan stollen. Je kunt de omelet nog keren als hem aan twee kanten lichtbruin wilt bakken.
Variatie:
- Gooi eens wat plakjes kaas over de omelet en klap de omelet vervolgens dubbel zodat de kaas in de dubbel geklapte omelet smelt, dan heb je een kaas omelet.
- Fruit voordat je het eimengsel in de pan gooit wat fijngesneden ui en tomaat en eventueel wat andere lichte groentes in de pan. Daarna het eimengsel eroverheen gooien, dan krijg je een omelet met groente, een soort boeren omelet dus.
Roerei
Kluts de eieren los in een schaaltje met wat melk, maar bak het eimengsel nu in wat boter in een klein rond pannetje, bijvoorbeeld een Tefal pannetje waarin je water of melk koken kunt. Laat het ei enigszins stollen en roer het dan los van de bodem en zijwand van de pan. Ga hiermee door totdat al het eimengsel gestold en gaar is. Strooi zout en peper over het roerei om het roerei op smaak te brengen.
Hoe kook je eieren?
Leg de eieren voorzichtig in een pannetje met water, en zorg dat ze 3 a 4 centimeter onder water liggen. Zet de eieren op het vuur. Hou het water in de gaten want zodra het water kookt moet je de tijd bijhouden.
- Kleine eieren moeten 3 minuten koken, dan zijn ze zachtgekookt. Vanaf 4 minuten wordt het eigeel van een klein ei steviger en vanaf 5 minuten is het een hardgekookt ei.
- Grote eieren moeten ongeveer 3,5 minuten koken, dan zijn ze zacht tot halfzacht gekookt. Vanaf 4 minuten wordt het ei steviger, en na 5 minuten (of langer) zijn de eieren hardgekookt. Helemaal precies is het nooit te voorspellen omdat het van de grootte van het ei afhangt. Het is belangrijk dat je pas de tijd laat ingaan als het water kookt.
- Als het ei lang genoeg gekookt heeft, giet dan het kookwater af en houd de pan met gekookte eieren direct onder de koude kraan en zet de eieren onder ruim koud water. Dit van heet naar koud water gaan, noem je ‘de eieren laten schrikken,’ waardoor het binnenste vlies tussen schil en ei, loslaat van het gekookte ei. Alleen dan zal je het ei even later kunnen pellen zonder dat het stukgaat.
Lees verder