Koffie met een beetje extra
Degene die vaker uit eten of gasten ontvangen kunnen het bevestigen, natafelen hoort bij een geslaagd dineetje. Sluit de avond gezellig af met een babbeltje en één van de speciale koffie's voor na het diner.
Chocolade surprise
Ingrediënten voor 4 koppen:
- 4 koppen hete, sterke koffie
- 100 gram chocolade
- 8 eetlepels Baileys
- 4 eetlepels cream sherry
- 1 eetlepel cacao
- 1 pakje slagroom
- 2 eetlepels suiker
Bereidingswijze:
Klop de slagroom en de suiker stijf en snijd de chocolade in stukken. Smelt en daarna "au bain marie" en verdeel de gesmolten chocolade over 4 grote koppen. Doe in iedere kop 2 eetlepels Baileys en 1 eetlepel sherry. Schenk er de hete koffie overheen en maak het mooi af met een toefje slagroom en een beetje cacaopoeder.
Latte macchiato
Ingrediënten voor 4 glazen mokken:
- 4 koppen hete, sterke koffie
- 600 ml koude melk
- Slagroom
- Beetje cacaopoeder
Bereidingswijze:
Schuim de koude melk op met behulp van een stoompijpje of opschuimer en verdeel de melk over de vier glazen mokken.
Neem een theelepel en schenk over de achterkant van het lepeltje de koffie voorzichtig in het glas, op die manier ontstaan er drie mooie lagen. Afmaken met een toefje slagroom en een beetje cacaopoeder.
Irish koffie
Ingrediënten voor 4 glazen mokken:
- 4 koppen hete koffie
- 8 theelepels basterdsuiker
- Whiskey
- Slagroom
- Cacaopoeder
Bereidingswijze:
Doe in ieder glas 2 theelepels basterdsuiker en een borrelglaasje whiskey, zet ieder glas zo'n 15 seconden in de magnetron zodat de whiskey warm word en zich met de suiker vermengd. Schenk hier bovenop de koffie tot het glas ongeveer voor 3/4 gevuld is en vul de glazen verder met de slagroom. Maak het af met een beetje cacaopoeder.
Satan's koffie
Ingrediënten voor 4 glazen mokken:
- 4 koppen hete, sterke koffie (espresso)
- 8 theelepels gehakte gember
- 4 eetlepels gembernat
- 8 eetlepels wodka
- Slagroom
Bereidingswijze:
Doe in ieder glas 2 theelepels gehakte gember en 2 eetlepels wodka, vul het glas voor 3/4 aan met koffie. Voeg aan iedere mok 1 eetlepel gembernat toe en roer dit even door elkaar. Afmaken met een toefje slagroom en serveren met een lange lepel.
Bretonse koffie
Ingrediënten voor 4 grote koppen:
- 4 koppen hete koffie
- 8 eetlepels Calvados
- 4 eetlepels basterdsuiker
- Slagroom
- Kaneelpoeder
Bereidingswijze:
Doe in iedere kop een eetlepel basterdsuiker en 2 eetlepels calvados. Roer deze goed door elkaar en giet de hete koffie er overheen. Afmaken met een toefje slagroom een beetje kaneelpoeder.
Boerenjongenskoffie
Ingrediënten voor 4 koppen:
4 espresso
8 eetlepels boerenjongens en wat rozijnen uit de pot
Slagroom
Bereidingswijze:
Doe in iedere kop 2 eetlepels boerenjongens en schenk er de hete espresso overheen. Afmaken met een beetje slagroom en een paar rozijnen uit de boerenjongens pot.
After-eight koffie
Ingrediënten voor 4 glazen mokken:
- 4 koppen hete, sterke koffie
- 6 muntblaadjes
- 4 eetlepels suiker
- 14 munt chocolaatjes, after eight
- Slagroom
- Cacaopoeder
Bereidingswijze:
Breek de munt chocolaatjes in stukjes en verdeel ze over de 4 glazen. Snijd de muntblaadjes in fijne reepjes en schep in ieder glas een portie fijngesneden munt, schep daarna in ieder glas 1 eetlepel suiker. Vul de glazen mokken met de koffie en maak het af met een toefje slagroom en een beetje fijngesneden munt.