InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Taai taai, speculaas en honingplaatkoek

Taai taai, speculaas en honingplaatkoek

Kunt u zich ook al zo verheugen op pakjesavond. De sinterklaas-cd staat op, de gordijnen dicht, kaarsjes aan. Wachten maar op wat komen gaat. Koffie of chocolademelk met iets lekkers. Pepernoten, chocoladeletters, speculaas, marsepein en taai taai, het hoort er allemaal bij deze avond. Hieronder recepten voor taai taai, speculaas en plaatkoek, natuurlijk lekker voor sinterklaasavond.

Recepten


Taai taai

Ingrediënten:

  • 330 gram vloeibare honing
  • 300 gram bloem
  • 12 gram bakpoeder
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 0,5 ei

Bereiding:

  • Vermeng de honing met het halve ei
  • Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom
  • Voeg het honingeimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel
  • Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg
  • Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai taai deeg in dit stadium erg plakkerig is
  • Laat het deeg minimaal een halve dag rusten
  • Verwarm de oven voor op 200° C
  • Rol het daarna, tussen twee met olie of boter bestreken, vellen bakpapier uit tot een lap van 1 cm dikte
  • Snijd het deeg in de gewenste vorm(en)
  • Bak het deeg in 15 á 20 minuten gaar

Speculaas

Ingrediënten:

  • 400 gram bloem
  • 200 gram boter
  • 250 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram amandelsnippers
  • 2,5 theelepels bakpoeder
  • 1,5 theelepel speculaaskruiden
  • snufje zout
  • evt. speculaasplank, anders vormpjes

Bereiding:

  • Zeef de bloem en meng het met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden
  • Daarna koude boter en de basterdsuiker toevoegen
  • Kneed het geheel tot een soepel deeg en zet dat vervolgens een nacht weg
  • Dit doe je om de geur van de kruiden in het deeg te laten trekken
  • Heb je thuis een speculaasplank, dan kun je die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken
  • Heb je geen speculaasplank, dan kun je het deeg ook uitrollen (vergeet niet het aanrechtblad met meel te bestuiven) en er koekjes uitsnijden, met de hand of met vormpjes
  • Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bestrooi ze met de amandelsnippers. Bak ze vervolgens bruin en gaar in een matig warme oven van 160° C
  • Laat de koekjes afkoelen en … smullen maar!

Honingplaatkoek

Ingrediënten:

  • 150 gram honing
  • 225 gram bloem
  • 150 gram amandelspijs
  • 35 gram sukade
  • 35 gram oranjesnippers
  • 75 gram gepelde halve amandelen
  • 1 ei
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemalen piment
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • Snufje zout
  • Boter om in te vetten

Bereiding:

  • Doe de honing, bloem, bakpoeder, amandelspijs, specerijen, zout en het losgeklopte ei in een kom
  • Snijd de sukade en de oranjesnippers heel klein en voeg deze toe
  • Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat dit 1 uur in de koelkast rusten
  • Verwarm de oven voor op 200° C
  • Vet een bakplaat in met boter en druk het deeg erop
  • Strijk de bovenkant glad
  • Druk de halve amandelen erin en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven
  • Bak de koek in ca. 40 minuten gaar en bruin
  • Laat de koek op de bakplaat afkoelen, snijd de randen bij en snijd de koek in stukken

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepeinSinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepeinDeze recepten zijn niet ingewikkeld te maken, maar o zo lekker op sinterklaasavond. Je familie verassen met eigen gebakk…
Typisch gerecht van Terschelling: de pondkoekDe Terschellinger Pondkoek moet je gegeten hebben als je op Terschelling bent geweest. Het is zo’n typische lekkernij di…
Recept Pepernoten en Taai taaiRecept Pepernoten en Taai taaiIn aanloop naar het Sinterklaasfeest kunnen kinderen (samen met de ouders) zelf pepernoten en taaitaai maken.
Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Sinterklaas komt weer bijna in het land, nou bijna… Het snoepgoed ligt al vanaf september in de winkels, maar de Sint ze…
Sinterklaasrecepten: gevuld speculaas, kruidnoten en meerIn de periode voor Sinterklaas verschijnt er allerlei lekkers in de winkels. Pepernoten, kruidnoten, taaitaai, gevuld sp…

Reageer op het artikel "Taai taai, speculaas en honingplaatkoek"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

S. Vendrig, 26-11-2010 12:00 #1
De taai taai is erg lekker!

Infoteur: Storm
Laatste update: 26-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Sinterklaas
Reacties: 1
Schrijf mee!