Kunt u zich ook al zo verheugen op pakjesavond. De sinterklaas-cd staat op, de gordijnen dicht, kaarsjes aan. Wachten maar op wat komen gaat. Koffie of chocolademelk met iets lekkers. Pepernoten, chocoladeletters, speculaas, marsepein en taai taai, het hoort er allemaal bij deze avond. Hieronder recepten voor taai taai, speculaas en plaatkoek, natuurlijk lekker voor sinterklaasavond.
Voeg het honingeimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel
Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg
Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai taai deeg in dit stadium erg plakkerig is
Laat het deeg minimaal een halve dag rusten
Verwarm de oven voor op 200° C
Rol het daarna, tussen twee met olie of boter bestreken, vellen bakpapier uit tot een lap van 1 cm dikte
Snijd het deeg in de gewenste vorm(en)
Bak het deeg in 15 á 20 minuten gaar
Speculaas
Ingrediënten:
400 gram bloem
200 gram boter
250 gram bruine basterdsuiker
75 gram amandelsnippers
2,5 theelepels bakpoeder
1,5 theelepel speculaaskruiden
snufje zout
evt. speculaasplank, anders vormpjes
Bereiding:
Zeef de bloem en meng het met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden
Daarna koude boter en de basterdsuiker toevoegen
Kneed het geheel tot een soepel deeg en zet dat vervolgens een nacht weg
Dit doe je om de geur van de kruiden in het deeg te laten trekken
Heb je thuis een speculaasplank, dan kun je die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken
Heb je geen speculaasplank, dan kun je het deeg ook uitrollen (vergeet niet het aanrechtblad met meel te bestuiven) en er koekjes uitsnijden, met de hand of met vormpjes
Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bestrooi ze met de amandelsnippers. Bak ze vervolgens bruin en gaar in een matig warme oven van 160° C
Laat de koekjes afkoelen en … smullen maar!
Honingplaatkoek
Ingrediënten:
150 gram honing
225 gram bloem
150 gram amandelspijs
35 gram sukade
35 gram oranjesnippers
75 gram gepelde halve amandelen
1 ei
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel gemalen piment
Mespunt kruidnagelpoeder
Snufje zout
Boter om in te vetten
Bereiding:
Doe de honing, bloem, bakpoeder, amandelspijs, specerijen, zout en het losgeklopte ei in een kom
Snijd de sukade en de oranjesnippers heel klein en voeg deze toe
Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat dit 1 uur in de koelkast rusten
Verwarm de oven voor op 200° C
Vet een bakplaat in met boter en druk het deeg erop
Strijk de bovenkant glad
Druk de halve amandelen erin en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven
Bak de koek in ca. 40 minuten gaar en bruin
Laat de koek op de bakplaat afkoelen, snijd de randen bij en snijd de koek in stukken
Recepten voor SinterklaasJe kan geen supermarkt inlopen of de lekkernijen voor Sinterklaas vliegen je om de oren. Pepernoten, chocoladeletters, banketstaaf…
Recept Pepernoten en Taai taaiIn aanloop naar het Sinterklaasfeest kunnen kinderen (samen met de ouders) zelf pepernoten en taaitaai maken.
Borrelhapjes - met visKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets anders dan…
Paasbrood in EuropaPasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel veel ingredi�…