Taai taai, speculaas en honingplaatkoek
Kunt u zich ook al zo verheugen op pakjesavond. De sinterklaas-cd staat op, de gordijnen dicht, kaarsjes aan. Wachten maar op wat komen gaat. Koffie of chocolademelk met iets lekkers. Pepernoten, chocoladeletters, speculaas, marsepein en taai taai, het hoort er allemaal bij deze avond. Hieronder recepten voor taai taai, speculaas en plaatkoek, natuurlijk lekker voor sinterklaasavond.
Recepten
Taai taai
Ingrediënten:
- 330 gram vloeibare honing
- 300 gram bloem
- 12 gram bakpoeder
- 10 gram speculaaskruiden
- 0,5 ei
Bereiding:
- Vermeng de honing met het halve ei
- Zeef de overige bestanddelen boven een beslagkom
- Voeg het honingeimengsel toe en meng alles met een houten lepel tot een samenhangend geheel
- Kneed de massa met een elektrische handmixer tot een soepel deeg
- Je kan ook je handen gebruiken, maar wees erop voorbereid dat taai taai deeg in dit stadium erg plakkerig is
- Laat het deeg minimaal een halve dag rusten
- Verwarm de oven voor op 200° C
- Rol het daarna, tussen twee met olie of boter bestreken, vellen bakpapier uit tot een lap van 1 cm dikte
- Snijd het deeg in de gewenste vorm(en)
- Bak het deeg in 15 á 20 minuten gaar
Speculaas
Ingrediënten:
- 400 gram bloem
- 200 gram boter
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 75 gram amandelsnippers
- 2,5 theelepels bakpoeder
- 1,5 theelepel speculaaskruiden
- snufje zout
- evt. speculaasplank, anders vormpjes
Bereiding:
- Zeef de bloem en meng het met het bakpoeder, het zout en de speculaaskruiden
- Daarna koude boter en de basterdsuiker toevoegen
- Kneed het geheel tot een soepel deeg en zet dat vervolgens een nacht weg
- Dit doe je om de geur van de kruiden in het deeg te laten trekken
- Heb je thuis een speculaasplank, dan kun je die met meel bestuiven en er stukjes deeg indrukken
- Heb je geen speculaasplank, dan kun je het deeg ook uitrollen (vergeet niet het aanrechtblad met meel te bestuiven) en er koekjes uitsnijden, met de hand of met vormpjes
- Leg de koekjes op een ingevet bakblik en bestrooi ze met de amandelsnippers. Bak ze vervolgens bruin en gaar in een matig warme oven van 160° C
- Laat de koekjes afkoelen en … smullen maar!
Honingplaatkoek
Ingrediënten:
- 150 gram honing
- 225 gram bloem
- 150 gram amandelspijs
- 35 gram sukade
- 35 gram oranjesnippers
- 75 gram gepelde halve amandelen
- 1 ei
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel gemalen piment
- Mespunt kruidnagelpoeder
- Snufje zout
- Boter om in te vetten
Bereiding:
- Doe de honing, bloem, bakpoeder, amandelspijs, specerijen, zout en het losgeklopte ei in een kom
- Snijd de sukade en de oranjesnippers heel klein en voeg deze toe
- Kneed alles tot een samenhangend deeg en laat dit 1 uur in de koelkast rusten
- Verwarm de oven voor op 200° C
- Vet een bakplaat in met boter en druk het deeg erop
- Strijk de bovenkant glad
- Druk de halve amandelen erin en schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven
- Bak de koek in ca. 40 minuten gaar en bruin
- Laat de koek op de bakplaat afkoelen, snijd de randen bij en snijd de koek in stukken
Lees verder
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor SinterklaasJe kan geen supermarkt inlopen of de lekkernijen voor Sinterklaas vliegen je om de oren. Pepernoten, chocoladeletters, b…
Borrelhapjes - met visKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Paasbrood in EuropaPasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel vee…
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.