De decembermaand is de donkerste maand van het jaar, en zeker een heel gezellige maand. We vieren kerst, oud en nieuw en natuurlijk begin december Sinterklaas. Net als bij alle andere feesten hoort ook bij Sinterklaas de eigen lekkernijen, zoals onder andere pepernoten. Ze zijn te koop, maar ook zelf te maken. Niet alleen het maken van pepernoten is een leuke bezigheid, ook het maken van lekkernijen met pepernoot als ingrediënt is een leuke bezigheid.
1 theelepel speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
1 theelepel gemberpoeder
zout
4 eetlepels melk
100 gr pure chocolade
100 gr witte chocolade
100 gr poedersuiker
cocktailprikkers
Bereiding:
Klop de boter in een kom wit en romig
Zeef de bakmeel met het bakpoeder boven een kom
Meng de basterdsuiker,speculaaskruiden,gemberpoeder en het zout met de bakmeel
Roer het meelmengsel door het boter
Voeg beetje voor beetje de melk toe en kneed het deeg tot een soepele bal
Rol het deeg in verhoudt folie en laat het in de koelkast ca 2 uur rusten
Verwarm de oven voor op 200C (hete lucht 180C) Bekleed een bakblik met bakpapier
Vorm kleine balletjes van het deeg en druk de balletjes iets in
Leg de pepernoten op het bakblik
Bak de pepernoten in het midden van de oven ca 15 min.Smelt de chocolade(ieder kleur apart) in een pannetje au-bain-marie(boven een pan met kokend water)
Roer de poedersuiker glad met 2 eetlepels water tot een glazuur
Steek de cocktailprikkers door de pepernoten en haal de pepernoten door de chocolade of door het glazuur
Laat de pepernoten liggend op een rooster rusten totdat de chocolade en het glazuur hard is
Serveertip: Roer voor andere kleuren pepernoten een paar druppels natuurlijke kleurstoffen door het glazuur.
Pepernotentaart
Ingrediënten:
1 kilogram pepernoten
250 gram boter
slagroom
sinterklaasschuimpjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180° C
Verwarm de boter in een pannetje
Maal 1/4 deel van de pepernoten en doe deze bij de gesmolten boter
Roer het geheel goed door totdat er een gladde mengsel ontstaat
Beboter de cakevorm
Doe een laag van ongeveer 3 cm van het pepernoten mengsel in de vorm
Leg hierop wat schuimpjes en pepernoten
Herhaal dit tot je pepernotenmengsel op is, en zorg dat je ook met het pepernoten mengsel eindigt
Druk het geheel goed aan
De pepernotentaart 20 minuten op 180 graden bakken
Af laten koelen
Voor het serveren de pepernotentaart bestrijken met de geklopte slagroom, hierin kun je nog wat sinterklaas schuimpjes drukken
Pepernotencake
Ingrediënten:
150 gram roomboter
150 gram basterdsuiker
3 eieren
50 gram water
150 gram bloem
snufje zout
speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
100 gram pepernoten
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175-180 °C
Klop de boter zacht en roer de basterdsuiker erdoor
Voeg de eieren, het water en de gezeefde bloem met een mespuntje speculaaskruiden toe
Klop dit mengsel tot een glad beslag en spatel de pepernoten erdoor
Giet het beslag in een ingevette cakevorm van ongeveer 800 gram inhoud
Bak de cake in de voorverwarmde oven gaar
Speculaaskruiden
Ingrediënten:
30 gram kaneel
10 gram kruidnagelenpoeder
10 gram nootmuskaat
5 gram witte peper
5 gram anijszaad
5 gram korianderzaad
Bereiding:
Doe alle kruiden in een bak en schud ze door elkaar
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstaven.Overal…
Moderne sinterklaasreceptenEr zijn een heleboel sinterklaas producten op de markt. Zowel de overbekende klassieke producten zoals pepernoten, maar ook modern…