InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Pepernoten, pepernotencake & pepernotentaart bakken

Pepernoten, pepernotencake & pepernotentaart bakken

De decembermaand is de donkerste maand van het jaar, en zeker een heel gezellige maand. We vieren kerst, oud en nieuw en natuurlijk begin december Sinterklaas. Net als bij alle andere feesten hoort ook bij Sinterklaas de eigen lekkernijen, zoals onder andere pepernoten. Ze zijn te koop, maar ook zelf te maken. Niet alleen het maken van pepernoten is een leuke bezigheid, ook het maken van lekkernijen met pepernoot als ingrediënt is een leuke bezigheid.

Welke recepten


Chocolade pepernoten

Ingrediënten:

  • 100 gr zachte boter
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zout
  • 4 eetlepels melk
  • 100 gr pure chocolade
  • 100 gr witte chocolade
  • 100 gr poedersuiker
  • cocktailprikkers

Bereiding:

  • Klop de boter in een kom wit en romig
  • Zeef de bakmeel met het bakpoeder boven een kom
  • Meng de basterdsuiker,speculaaskruiden,gemberpoeder en het zout met de bakmeel
  • Roer het meelmengsel door het boter
  • Voeg beetje voor beetje de melk toe en kneed het deeg tot een soepele bal
  • Rol het deeg in verhoudt folie en laat het in de koelkast ca 2 uur rusten
  • Verwarm de oven voor op 200C (hete lucht 180C) Bekleed een bakblik met bakpapier
  • Vorm kleine balletjes van het deeg en druk de balletjes iets in
  • Leg de pepernoten op het bakblik
  • Bak de pepernoten in het midden van de oven ca 15 min.Smelt de chocolade(ieder kleur apart) in een pannetje au-bain-marie(boven een pan met kokend water)
  • Roer de poedersuiker glad met 2 eetlepels water tot een glazuur
  • Steek de cocktailprikkers door de pepernoten en haal de pepernoten door de chocolade of door het glazuur
  • Laat de pepernoten liggend op een rooster rusten totdat de chocolade en het glazuur hard is

Serveertip: Roer voor andere kleuren pepernoten een paar druppels natuurlijke kleurstoffen door het glazuur.

Pepernotentaart

Ingrediënten:

  • 1 kilogram pepernoten
  • 250 gram boter
  • slagroom
  • sinterklaasschuimpjes

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Verwarm de boter in een pannetje
  • Maal 1/4 deel van de pepernoten en doe deze bij de gesmolten boter
  • Roer het geheel goed door totdat er een gladde mengsel ontstaat
  • Beboter de cakevorm
  • Doe een laag van ongeveer 3 cm van het pepernoten mengsel in de vorm
  • Leg hierop wat schuimpjes en pepernoten
  • Herhaal dit tot je pepernotenmengsel op is, en zorg dat je ook met het pepernoten mengsel eindigt
  • Druk het geheel goed aan
  • De pepernotentaart 20 minuten op 180 graden bakken
  • Af laten koelen
  • Voor het serveren de pepernotentaart bestrijken met de geklopte slagroom, hierin kun je nog wat sinterklaas schuimpjes drukken

Pepernotencake

Ingrediënten:

  • 150 gram roomboter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 50 gram water
  • 150 gram bloem
  • snufje zout
  • speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
  • 100 gram pepernoten

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 175-180 °C
  • Klop de boter zacht en roer de basterdsuiker erdoor
  • Voeg de eieren, het water en de gezeefde bloem met een mespuntje speculaaskruiden toe
  • Klop dit mengsel tot een glad beslag en spatel de pepernoten erdoor
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm van ongeveer 800 gram inhoud
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gaar

Speculaaskruiden

Ingrediënten:

  • 30 gram kaneel
  • 10 gram kruidnagelenpoeder
  • 10 gram nootmuskaat
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram anijszaad
  • 5 gram korianderzaad

Bereiding:

  • Doe alle kruiden in een bak en schud ze door elkaar
  • Bewaar ze in een goed afsluitbaar potje

Lees verder

© 2007 - 2019 Storm, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Hoe goed is al het snoepgoed van Sinterklaas?Sinterklaas komt weer bijna in het land, nou bijna… Het snoepgoed ligt al vanaf september in de winkels, maar de Sint ze…
Moderne sinterklaasreceptenEr zijn een heleboel sinterklaas producten op de markt. Zowel de overbekende klassieke producten zoals pepernoten, maar…
Koemelkvrije chocoladetruffels met een vleugje speculaasKoemelkvrije chocoladetruffels met een vleugje speculaasZoete lekkernijen zijn voor mensen met koemelkallergie vaak niet geschikt. Hier een lekker recept voor chocoladetruffels…
Sinterklaasrecepten: gevuld speculaas, kruidnoten en meerIn de periode voor Sinterklaas verschijnt er allerlei lekkers in de winkels. Pepernoten, kruidnoten, taaitaai, gevuld sp…

Reageer op het artikel "Pepernoten, pepernotencake & pepernotentaart bakken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Storm
Laatste update: 02-07-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Sinterklaas
Schrijf mee!