Pepernoten, pepernotencake & pepernotentaart bakken

De decembermaand is de donkerste maand van het jaar, en zeker een heel gezellige maand. We vieren kerst, oud en nieuw en natuurlijk begin december Sinterklaas. Net als bij alle andere feesten hoort ook bij Sinterklaas de eigen lekkernijen, zoals onder andere pepernoten. Ze zijn te koop, maar ook zelf te maken. Niet alleen het maken van pepernoten is een leuke bezigheid, ook het maken van lekkernijen met pepernoot als ingrediënt is een leuke bezigheid.

Welke recepten


Chocolade pepernoten

Ingrediënten:
  • 100 gr zachte boter
  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 125 gr lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • zout
  • 4 eetlepels melk
  • 100 gr pure chocolade
  • 100 gr witte chocolade
  • 100 gr poedersuiker
  • cocktailprikkers
  • Bereiding:
  • Klop de boter in een kom wit en romig
  • Zeef de bakmeel met het bakpoeder boven een kom
  • Meng de basterdsuiker,speculaaskruiden,gemberpoeder en het zout met de bakmeel
  • Roer het meelmengsel door het boter
  • Voeg beetje voor beetje de melk toe en kneed het deeg tot een soepele bal
  • Rol het deeg in verhoudt folie en laat het in de koelkast ca 2 uur rusten
  • Verwarm de oven voor op 200C (hete lucht 180C) Bekleed een bakblik met bakpapier
  • Vorm kleine balletjes van het deeg en druk de balletjes iets in
  • Leg de pepernoten op het bakblik
  • Bak de pepernoten in het midden van de oven ca 15 min.Smelt de chocolade(ieder kleur apart) in een pannetje au-bain-marie(boven een pan met kokend water)
  • Roer de poedersuiker glad met 2 eetlepels water tot een glazuur
  • Steek de cocktailprikkers door de pepernoten en haal de pepernoten door de chocolade of door het glazuur
  • Laat de pepernoten liggend op een rooster rusten totdat de chocolade en het glazuur hard is
  • Serveertip: Roer voor andere kleuren pepernoten een paar druppels natuurlijke kleurstoffen door het glazuur.

    Pepernotentaart

    Ingrediënten:
  • 1 kilogram pepernoten
  • 250 gram boter
  • slagroom
  • sinterklaasschuimpjes
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 180° C
  • Verwarm de boter in een pannetje
  • Maal 1/4 deel van de pepernoten en doe deze bij de gesmolten boter
  • Roer het geheel goed door totdat er een gladde mengsel ontstaat
  • Beboter de cakevorm
  • Doe een laag van ongeveer 3 cm van het pepernoten mengsel in de vorm
  • Leg hierop wat schuimpjes en pepernoten
  • Herhaal dit tot je pepernotenmengsel op is, en zorg dat je ook met het pepernoten mengsel eindigt
  • Druk het geheel goed aan
  • De pepernotentaart 20 minuten op 180 graden bakken
  • Af laten koelen
  • Voor het serveren de pepernotentaart bestrijken met de geklopte slagroom, hierin kun je nog wat sinterklaas schuimpjes drukken
  • Pepernotencake

    Ingrediënten:
  • 150 gram roomboter
  • 150 gram basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 50 gram water
  • 150 gram bloem
  • snufje zout
  • speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
  • 100 gram pepernoten
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 175-180 °C
  • Klop de boter zacht en roer de basterdsuiker erdoor
  • Voeg de eieren, het water en de gezeefde bloem met een mespuntje speculaaskruiden toe
  • Klop dit mengsel tot een glad beslag en spatel de pepernoten erdoor
  • Giet het beslag in een ingevette cakevorm van ongeveer 800 gram inhoud
  • Bak de cake in de voorverwarmde oven gaar
  • Speculaaskruiden

    Ingrediënten:
  • 30 gram kaneel
  • 10 gram kruidnagelenpoeder
  • 10 gram nootmuskaat
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram anijszaad
  • 5 gram korianderzaad
  • Bereiding:
  • Doe alle kruiden in een bak en schud ze door elkaar
  • Bewaar ze in een goed afsluitbaar potje


  • Lees verder

    © 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.