Pasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel veel ingrediënten gebruikt werden. In Nederlandse paasbrood wordt daarom spijs, sukade, sinaasappelsnippers, rozijnen en krenten toegevoegd. Ook in andere Europese landen wordt deze lekkernij rondom de paasdagen gebakken.
Grieks paasbrood
Ingrediënten:
750 gram meel
4 eieren
1 ei
4 gekookte en geverfde eieren
2 zakjes vanillesuiker
1 kopje suiker
1/3 kop melk
1 kop boter
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200-220°
Melk verwarmen
4 eieren loskloppen
boter smelten
meel, gesmolten boter, eieren, vanille, suiker en melk erbij doen
doorroeren tot een zacht deeg
met de hand ongeveer 1 cm dikke stengels vormen, 4 stuks
van de stengels langwerpige broodjes draaien
in elk broodje een ei drukken
op een ingevette bakplaat leggen
bestrijken met losgeklopt ei
ongeveer 20 minuten bakken
Italiaans paasbrood
Ingrediënten:
7 gram droge gist
25 gram suiker
325 gram bloem
1 theelepel zout
2 eieren
4 eidooiers
35 gram kwark
0,5 dl rum
1 tl gekneusde anijszaadjes
geraspte schil van 1 citroen
125 gram zachte boter
125 gram witte chocolade in kleine stukjes
2 tl. Poedersuiker[
1 ronde vorm van 16cm en 15-18 cm hoog (bijv. een pan of timbaal)
Bereiding:
gist, 1 tl. Suiker, 2 el bloem en 4 el lauwwarm water mengen
mengsel afgedekt met plasticfolie 10 minuten op een warme plek laten staan
in grote kom rest van het bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers door elkaar roeren tot een dik beslag
gistmengsel toevoegen en nog 5 minuten flink doorroeren
Kwark, rum, anijs en citroenschil door roeren
Boter verdeeld in 8 stukken hier bovenop leggen
Afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plek laten rijzen tot deeghoeveelheid is verdubbeld
Met een garde boter door deeg roeren tot een glad mengsel ontstaat
Chocoladestukjes toevoegen
Vorm met bloem bestuiven
Deeg in vorm schenken en afgedekt met doek nogmaals 1 uur laten rijzen
Oven voorverwarmen op 200° C
Brood in midden van de oven bakken in 1 uur en 15 minuten
Na 15 minuten de oven terugzetten op 175° C
Brood uit de vorm halen en op rooster laten afkoelen
Bestrooien met poedersuiker
In puntige plakken snijden en serveren met (honing)boter
Russisch paasbrood
Ingrediënten:
500 gram bloem
mespunt zout
2 dl. Melk
30 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
100 gram boter
2 eieren
150 gram basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
200 gram krenten of rozijnen
100 gram geschaafde amandelen
boter om in te vetten
Bereiding:
Zeef het bloem en voeg het zout toe
In het midden een kuil maken
Deel van de melk lauwwarm maken en daarin de gist oplossen
In de kuil van het meel doen tezamen met rest van de melk, gesmolten boter, losgeklopte eieren, basterdsuiker en vanillesuiker
Tot een soepel deeg kneden tot het niet meer aan de hand of kom plakt
Laten rijzen op een vochtige en warme plek gedurende 1 uur
Krenten of rozijnen onder warm water wassen en laten uitlekken
Amandelen verkruimelen met een deegroller
Krenten en amandelen door het deeg mengen
Springvorm met boter invetten en deeg in de vorm doen
Nog ½ uur laten rijzen
Oven voorverwarmen op 220° C
Brood ongeveer in 30-40 minuten bakken
Brood is gaar als het hol klinkt wanneer u erop klopt
Bovenkant direct met water bestrijken en laten afkoelen op rooster
Paasontbijt: recept voor PaasbroodPasen komt er al weer bijna aan. Paasbrood komt als traditie bij veel Nederlandse gezinnen met Pasen op tafel. Heerlijk voor bijvo…
Overzicht van alle landen van EuropaEuropa bestaat uit 51 landen. 27 landen uit Europa zijn lid van de Europese Unie. Daarnaast zijn bijna alle landen lid van de Raad…
Pasen in GriekenlandHet Pasen in Griekenland is nog steeds een traditionele aangelegenheid, waarin het lijden en de kruisiging van Christus herdacht e…
SinterklaasdrankjesWanneer de decembermaand in aantocht is, wordt het al sneller donker. Met Sinterklaas en kerst in het zicht krijgen we dan extra z…
Kinderfeestje - ideeën voor traktatiesAls je kind jarig is wil het natuurlijk trakteren op school, de voetbalclub, scouting, ballet of andere sportclubs. Dit artikel ga…