Paasbrood in Europa

Pasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel veel ingrediënten gebruikt werden. In Nederlandse paasbrood wordt daarom spijs, sukade, sinaasappelsnippers, rozijnen en krenten toegevoegd. Ook in andere Europese landen wordt deze lekkernij rondom de paasdagen gebakken.

Grieks paasbrood

Ingrediënten:
  • 750 gram meel
  • 4 eieren
  • 1 ei
  • 4 gekookte en geverfde eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 1 kopje suiker
  • 1/3 kop melk
  • 1 kop boter
  • Bereiding:
  • Oven voorverwarmen op 200-220°
  • Melk verwarmen
  • 4 eieren loskloppen
  • boter smelten
  • meel, gesmolten boter, eieren, vanille, suiker en melk erbij doen
  • doorroeren tot een zacht deeg
  • met de hand ongeveer 1 cm dikke stengels vormen, 4 stuks
  • van de stengels langwerpige broodjes draaien
  • in elk broodje een ei drukken
  • op een ingevette bakplaat leggen
  • bestrijken met losgeklopt ei
  • ongeveer 20 minuten bakken
  • Italiaans paasbrood

    Ingrediënten:
  • 7 gram droge gist
  • 25 gram suiker
  • 325 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 4 eidooiers
  • 35 gram kwark
  • 0,5 dl rum
  • 1 tl gekneusde anijszaadjes
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 125 gram zachte boter
  • 125 gram witte chocolade in kleine stukjes
  • 2 tl. Poedersuiker[
  • 1 ronde vorm van 16cm en 15-18 cm hoog (bijv. een pan of timbaal)
  • Bereiding:
  • gist, 1 tl. Suiker, 2 el bloem en 4 el lauwwarm water mengen
  • mengsel afgedekt met plasticfolie 10 minuten op een warme plek laten staan
  • in grote kom rest van het bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers door elkaar roeren tot een dik beslag
  • gistmengsel toevoegen en nog 5 minuten flink doorroeren
  • Kwark, rum, anijs en citroenschil door roeren
  • Boter verdeeld in 8 stukken hier bovenop leggen
  • Afgedekt met plasticfolie 1 uur op een warme plek laten rijzen tot deeghoeveelheid is verdubbeld
  • Met een garde boter door deeg roeren tot een glad mengsel ontstaat
  • Chocoladestukjes toevoegen
  • Vorm met bloem bestuiven
  • Deeg in vorm schenken en afgedekt met doek nogmaals 1 uur laten rijzen
  • Oven voorverwarmen op 200° C
  • Brood in midden van de oven bakken in 1 uur en 15 minuten
  • Na 15 minuten de oven terugzetten op 175° C
  • Brood uit de vorm halen en op rooster laten afkoelen
  • Bestrooien met poedersuiker
  • In puntige plakken snijden en serveren met (honing)boter
  • Russisch paasbrood

    Ingrediënten:
  • 500 gram bloem
  • mespunt zout
  • 2 dl. Melk
  • 30 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 100 gram boter
  • 2 eieren
  • 150 gram basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 200 gram krenten of rozijnen
  • 100 gram geschaafde amandelen
  • boter om in te vetten
  • Bereiding:
  • Zeef het bloem en voeg het zout toe
  • In het midden een kuil maken
  • Deel van de melk lauwwarm maken en daarin de gist oplossen
  • In de kuil van het meel doen tezamen met rest van de melk, gesmolten boter, losgeklopte eieren, basterdsuiker en vanillesuiker
  • Tot een soepel deeg kneden tot het niet meer aan de hand of kom plakt
  • Laten rijzen op een vochtige en warme plek gedurende 1 uur
  • Krenten of rozijnen onder warm water wassen en laten uitlekken
  • Amandelen verkruimelen met een deegroller
  • Krenten en amandelen door het deeg mengen
  • Springvorm met boter invetten en deeg in de vorm doen
  • Nog ½ uur laten rijzen
  • Oven voorverwarmen op 220° C
  • Brood ongeveer in 30-40 minuten bakken
  • Brood is gaar als het hol klinkt wanneer u erop klopt
  • Bovenkant direct met water bestrijken en laten afkoelen op rooster
  • © 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.