Recepten voor Sinterklaas

Recepten voor Sinterklaas Je kan geen supermarkt inlopen of de lekkernijen voor Sinterklaas vliegen je om de oren. Pepernoten, chocoladeletters, banketstaaf en ga zo maar door. Je kan er in ieder geval al volop van genieten voordat het werkelijk 5 december is. Maar wat nog veel leuker is, is om voor die tijd zelf aan de slag te gaan. Dit keer eens niet de lekkere dingen in de supermarkt kopen maar zelf maken. Ook leuk om met kinderen te doen. In dit artikel staan alvast een paar nuttige recepten. Veel plezier!

Pepernoten

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Een snufje zout
  • 4 eetlepels melk

Bereiding

Verwarm de over voor op 160°C. Kneed vervolgens de boter, de basterdsuiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het snufje zout goed tot elkaar. Dit moet je wel even kneden zodat alles goed gemengd is met elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk toe. Hierdoor krijg je een soepel deeg. Maak van het deeg kleine balletjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak ze in de oven in ongeveer 15 - 20 minuten gaar.

Marsepein

Ingrediënten

  • 200 gram amandelen
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 eiwit ( van een normaal ei)
  • Een paar druppels citroensap

Bereiding

Week de amandelen en pel ze. Was ze daarna en droog ze. Vervolgens maal je de amandelen fijn. Als je dit gedaan hebt meng je de fijngemalen amandelen met de poedersuiker. Daarna meng je het met het eiwit en de citroensap. Mix het allemaal goed door elkaar. Kneed net zo lang totdat je een fijn, zacht deeg is met een blank witte kleur. Nu laat je het geheel 24 rusten in een vochtige doek. Na de 24 uur is de marsepein klaar en kan je er mee doen wat je wilt. Je kan de marsepein bijvoorbeeld kleuren met kleurstof. Je kan de marsepein gebruiken om een taart mee te bedekken maar ook om er allerlei vormen van te maken. Denk aan marsepeinen balletjes, worteltjes. Wees creatief!

Borstplaat

Ingrediënten

  • 500 gram suiker
  • 1,5 deciliter water
  • Kies uit: een essence ( wat jij lekker vindt), 20 gram cacao of 1 eetlepel oploskoffie

Bereiding

Meng de suiker met het water. Los de suiker op en laat het geheel inkoken. Je laat het inkoken totdat je een druppel hebt, die van een lepel valt, die een dunne draad trekt. Neem je pannetje van het vuur en roer erin. Doe dit totdat je een ondoorschijnende vloeistof hebt. Afhankelijk van de smaak die je wil bereiken voeg je de essence, de cacao of de oploskoffie toe. Roer tot het geheel is opgelost en je het mengsel nog goed kan uitgieten. Zorg dat je nu ringen hebt klaarstaan. Dit kunnen de officiële borstplaatringen zijn of ringen die je zelf hebt gemaakt. Zorg dat de ringen koud zijn en nat zijn gemaakt met koud water. Leg ze verspreid op een bakpapier. Giet nu het borstplaatmengsel in de ringen. Dit moet vrij vlug anders koelt het mengsel af. Na een tijdje draai je de ringen om zodat ook de andere kant van de borstplaat kan afkoelen. Als alles helemaal is afgekoeld kan je de borstplaat uit de ringen halen. Let er op dat je de borstplaat niet op elkaar bewaart. Doe je dit wel, zorg dan dat er tussen elk stukje een stukje papier zit.

Banketletter

Ingrediënten

  • 450 gram bladerdeeg
  • 500 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi de plakjes bladerdeeg en leg ze op elkaar. Rol met een deegroller de plakjes uit tot een rechthoek. Ongeveer 30 x 35 centimeter. Snijd de rechthoek doormidden. Plak de twee stukken met water aan elkaar. Doe dit in de lengte zodat je een smalle, dunne lap krijgt. Ongeveer 15 x 70 centimeter. Maak van de amandelspijs een rol en leg deze op het bladerdeeg. Rol het deeg om de amandelspijs heen. Je maakt het geheel dicht door de naden met water vast te plakken. Zorg dat je het amandelspijs stevig inpakt zodat het er niet uit loopt. Nu kan je van de deegrol een vorm maken. Bijvoorbeeld de letter S. Bestrijk het geheel nu nog met ei en laat de banketletter 35 minuten in de oven bakken.

Taai Taai

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 100 gram honing
  • 1 eetlepel schenkstroop
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder

Bereiding

Begin met het verwarmen van de honing en roer de stroop er door. Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef de bloem en meng dit met de rest van de ingrediënten. Laat de honing afkoelen. Als het afgekoeld is meng je ook dit door het bloemmengsel. Nu moet je kneden tot je een stevig deeg hebt gekregen. Laat het deeg een halve dag rusten. Daarna rol je het deeg tussen twee bakpapiertjes uit tot een grote lap. Nu kan je allerlei vormen eruit snijden. Bak de taai taai in 15 - 20 minuten gaar.
© 2013 - 2024 Annemieke83, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pepernoten, pepernotencake & pepernotentaart bakkenDe decembermaand is de donkerste maand van het jaar, en zeker een heel gezellige maand. We vieren kerst, oud en nieuw en…
Kruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenKruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenZijn het nu kruidnoten of pepernoten die Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest strooien? Wat is de geschiedenis van…
Recept Pepernoten en Taai taaiRecept Pepernoten en Taai taaiIn aanloop naar het Sinterklaasfeest kunnen kinderen (samen met de ouders) zelf pepernoten en taaitaai maken.
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…

Hoe organiseer je een Paasbuffet voor groot en klein?Hoe organiseer je een Paasbuffet voor groot en klein?Wanneer het Pasen is, komen de vrolijke lentekleurtjes weer boven: alles kleurt groen, geel, roze, wit, oranje. En is he…
Recepten met eiwitRecepten met eiwitKoken met eiwit. Dit kom je voornamelijk tegen als je taarten bakt of desserts maakt. Het scheiden van een ei is al een…
Bronnen en referenties
  • CJ Wannee kookboek
Annemieke83 (18 artikelen)
Gepubliceerd: 20-11-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.