Recept Pepernoten en Taai taai

Recept Pepernoten en Taai taai In aanloop naar het Sinterklaasfeest kunnen kinderen (samen met de ouders) zelf pepernoten en taaitaai maken.

Pepernoten

Pepernoten horen bij Sinterklaas, geen pepernoten geen feest. Natuurlijk kun je de pepernoten gewoon kopen, ze kosten weinig en ze zijn al klaar. Pepernoten maken is ook wel erg veel werk voor weinig pepernoten. Voor kinderen is dit toch een leuke bezigheid. Hier vindt u recepten voor uw eigen pepernoten.

Ingrediënten:

  • 250 gram bloem
  • 3 gram bakpoeder
  • 5 gram kaneel
  • 2½ gram gemalen kruidnagel
  • 2 gram kardemom
  • 1 gram gemberpoeder
  • 125 gram boter
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 50 gram schenkstroop
  • 3 gram zout.

Bereidingswijze:

Zeef de bloem met het bakpoeder en de kruiden in een kom. Verwarm de boter in een pan met wat basterdsuiker, stroop en een beetje zout al roerend in een pan tot ongeveer 45 °C tot alles is gesmolten. Schenk dit bij de bloem en roer alles goed door elkaar tot een glad deeg ontstaat. Laat dit een paar uur opstijven op kamertemperatuur. Rol het deeg uit tot een pannenkoek van 0,5 cm tot 0,7 cm dikte en steek hier gelijkmatige stukjes uit. Leg deze op een beboterde bakplaat en plaats dit ongeveer een kwartier in een voorverwarmde oven op 180 graden. Neem de pepernoten uit de oven en laat ze afkoelen.

Taaitaai

Ingrediënten:

  • 250 gr bloem
  • 100 gr honing
  • 1 eetlepel schenkstroop
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 3 theelepels kaneelpoeder
  • 1 theelepel anijs
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder

Bereidingswijze:

Verwarm de honing zachtjes en roer er de stroop door. Zeef de bloem en meng er de specerijen en het rijsmiddel door. Voeg er de inmiddels afgekoelde honing en stroop bij en kneed het geheel tot een stevig deeg. Rol het deeg uit (onder huishoudfolie) of maak er vormpjes van in een koekplank. Leg het op een met margarine ingevette bakplaat en bak het in een matig warme oven (160°C) in circa 25 min. lichtbruin en gaar.
© 2007 - 2021 Juul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…
Kruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenKruidnoten: geschiedenis, ingrediënten, recepten en prijzenZijn het nu kruidnoten of pepernoten die Zwarte Pieten tijdens het Sinterklaasfeest strooien? Wat is de geschiedenis van…
Afvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepAfvallen en calorieën: Pepernoten en ander SinterklaassnoepDe maanden november en december zijn voor velen waarschijnlijk de moeilijkste maanden om af te vallen of om zich aan zij…
Het verschil tussen de pepernoot en de kruidnootBij Sinterklaas horen pepernoten en kruidnoten. Veel mensen denken echter dat pepernoten en kruidnoten hetzelfde zijn. D…

Mexicaanse keuken – SoepenMexicanen onderscheiden twee verschillende soorten soep: de ‘gewone’ soep, zoals wij die kennen en de sopas secas, de ‘d…
De zak van Sinterklaas; lekkernijHet is al weer bijna zover, pakjesavond. Vanaf het moment dat de goede Sint zijn intrede doet in ons land, verkeren de k…
Juul (897 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Schrijf mee!