InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepein

Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepein

Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepein Deze recepten zijn niet ingewikkeld te maken, maar o zo lekker op sinterklaasavond. Je familie verassen met eigen gebakken kruidnootjes, taai taai, speculaasnootjes of zelfs eigen gemaakte marsepein is immers altijd leuk en erg lekker.

Sinterklaasrecepten


Kruidnootjes

Ingrediënten kruidnootjes

  • 80 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bloem
  • puntje zout
  • 1 eetl. speculaaskruiden
  • 4 eetl. melk

Bereidingswijze kruidnootjes

  • Meng alle ingrediënten en kneed hier een stevig deeg van.
  • Maak balletjes van het deeg van ongeveer 1 bij 1 cm rond.
  • Leg de balletjes ruim uit elkaar op een bakplaat met bakpapier en druk ze iets plat.
  • Bak de kruidnootjes af op 170 graden in 15 a 20 minuten in een voorverwarmde oven.

Taai taai

Ingrediënten taai taai

  • 375 gram vloeibare honing
  • 525 gram bloem
  • 1,5 ei
  • 1,5 eetl. speculaaskruiden
  • 1 eetl. bakpoeder
  • 1,5 theel. anijszaad (gemalen)
  • 1 extra ei voor het bestrijken

Bereidingswijze taai taai

  • Meng het ei met de honing tot een gladde massa.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en kneed een soepel deeg.
  • Plaats het deeg, voor minstens 1 uur, afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte (vergeet geen bloem te gebruiken tegen het plakken).
  • Snij of druk figuren uit de plak deeg.
  • Plaats het uitgesneden deeg op een bakplaat met bakpapier.
  • Eventueel kunt u nu met een scherp puntje de figuren intekenen alvorens u het bestrijkt met eigeel.
  • Plaats de taai taai in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak het af in ongeveer 12 minuten.

Marsepein

Ingrediënten marsepein

  • 500 gram gepelde blanke amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels likeur (bv. sinaasappellikeur)

Bereidingswijze marsepein

  • Maal de amandelen in een keukenmachine heel fijn.
  • Voeg de poedersuiker, citroensap en de likeur er aan toe en meng dit alles tot een stevig soort van deeg.
  • Maak een grote bal van het geheel en wikkel dit in plastic folie.
  • Laat het minstens 5 dagen in de koelkast staan om smaak en stevigheid te ontwikkelen.

Speculaasnootjes

Ingrediënten speculaasnootjes

  • 500 gram bloem
  • 6 eetl. speculaaskruiden
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 250 gram boter
  • Snufje zout

Bereidingswijze speculaasnootjes

  • Meng alle ingrediënten in een hobard of mixer tot een mooie massa.
  • Rol kleine bolletjes van de mix en leg deze op een bakplaat met genoeg ruimte tussen elk.
  • Bak de speculaasnootjes af op 190 graden in 15 a 20 min.
© 2006 - 2019 Recepten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Taai taai, speculaas en honingplaatkoekKunt u zich ook al zo verheugen op pakjesavond. De sinterklaas-cd staat op, de gordijnen dicht, kaarsjes aan. Wachten ma…
Sinterklaas bij kleutersSinterklaas bij kleutersSinterklaas komt ook op scholen op bezoek. Voor de kleuters kan dit best wel spannend zijn. Sommige kinderen geloven ech…
Sinterklaas snoepgoed, kruidnootjes en borstplaatLeuk om te doen, laat de kinderen met Sinterklaas zelf hun snoepgoed maken. Gezellig om te doen en met het slechte weer…
Sinterklaasquiz: hersenfitness voor dementenSinterklaasquiz: hersenfitness voor dementenOuderen met dementie, meestal door Alzheimer, hebben vaak goede herinneringen aan de Sint uit hun jeugd. Een Sint-Nicola…
Recept Pepernoten en Taai taaiRecept Pepernoten en Taai taaiIn aanloop naar het Sinterklaasfeest kunnen kinderen (samen met de ouders) zelf pepernoten en taaitaai maken.

Reageer op het artikel "Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepein"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Recepten
Gepubliceerd: 17-10-2006
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Schrijf mee!