Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepein

Sinterklaasrecepten: Kruidnootjes, taai taai & marsepeinDeze recepten zijn niet ingewikkeld te maken, maar o zo lekker op sinterklaasavond. Je familie verassen met eigen gebakken kruidnootjes, taai taai, speculaasnootjes of zelfs eigen gemaakte marsepein is immers altijd leuk en erg lekker.

Sinterklaasrecepten


Kruidnootjes

Ingrediënten kruidnootjes
  • 80 gram boter
  • 100 gram basterdsuiker
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram bloem
  • puntje zout
  • 1 eetl. speculaaskruiden
  • 4 eetl. melk
  • Bereidingswijze kruidnootjes
  • Meng alle ingrediënten en kneed hier een stevig deeg van.
  • Maak balletjes van het deeg van ongeveer 1 bij 1 cm rond.
  • Leg de balletjes ruim uit elkaar op een bakplaat met bakpapier en druk ze iets plat.
  • Bak de kruidnootjes af op 170 graden in 15 a 20 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Taai taai

    Ingrediënten taai taai
  • 375 gram vloeibare honing
  • 525 gram bloem
  • 1,5 ei
  • 1,5 eetl. speculaaskruiden
  • 1 eetl. bakpoeder
  • 1,5 theel. anijszaad (gemalen)
  • 1 extra ei voor het bestrijken
  • Bereidingswijze taai taai
  • Meng het ei met de honing tot een gladde massa.
  • Voeg de overige ingrediënten toe en kneed een soepel deeg.
  • Plaats het deeg, voor minstens 1 uur, afgedekt in de koelkast om op te stijven.
  • Rol het deeg uit tot ongeveer 1 cm dikte (vergeet geen bloem te gebruiken tegen het plakken).
  • Snij of druk figuren uit de plak deeg.
  • Plaats het uitgesneden deeg op een bakplaat met bakpapier.
  • Eventueel kunt u nu met een scherp puntje de figuren intekenen alvorens u het bestrijkt met eigeel.
  • Plaats de taai taai in een voorverwarmde oven op 200 graden. Bak het af in ongeveer 12 minuten.
  • Marsepein

    Ingrediënten marsepein
  • 500 gram gepelde blanke amandelen
  • 500 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels likeur (bv. sinaasappellikeur)
  • Bereidingswijze marsepein
  • Maal de amandelen in een keukenmachine heel fijn.
  • Voeg de poedersuiker, citroensap en de likeur er aan toe en meng dit alles tot een stevig soort van deeg.
  • Maak een grote bal van het geheel en wikkel dit in plastic folie.
  • Laat het minstens 5 dagen in de koelkast staan om smaak en stevigheid te ontwikkelen.
  • Speculaasnootjes

    Ingrediënten speculaasnootjes
  • 500 gram bloem
  • 6 eetl. speculaaskruiden
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 250 gram boter
  • Snufje zout
  • Bereidingswijze speculaasnootjes
  • Meng alle ingrediënten in een hobard of mixer tot een mooie massa.
  • Rol kleine bolletjes van de mix en leg deze op een bakplaat met genoeg ruimte tussen elk.
  • Bak de speculaasnootjes af op 190 graden in 15 a 20 min.
  • © 2006 - 2025 Recepten, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.