Pepernoten, diverse soorten
Wanneer sinterklaasavond nadert zijn de kinderen vaak lekker nerveus. Voordat de pakjesavond kan beginnen is het verstandig om kinderen bezig te houden. Het is leuk om ze af te leiden met het bakken van de lekkerste lekkernij rondom Sinterklaas, de pepernoot. Hier recepten van verschillende soorten pepernoten.
Soorten pepernoten
Pepernoten met stroop
Ingrediënten:
- 200 gram bloem
- 0,5 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- 5 theelepels speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
- 150 gram stroop (liefst rietsuikerstroop of Canadese maple sugar-stroop)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160° C
- Leg bakpapier op de bakplaat, of vet die in met boter
- Zeef de bloem boven een beslagkom
- Meng er het bakpoeder, de speculaaskruiden en het snufje zout door
- Maak een kuiltje en giet hierin de stroop
- Kneed een deeg door van buiten (de bloem) naar binnen (de stroop) te werken
- Het deeg moet goed samenhangend zijn
- Eventueel kan er nog een extra scheutje stroop door
- Neem kleine stukjes deeg van ongeveer 2 cm doorsnee en druk daar dobbelsteentjes van
- Leg ze op de bakplaat
- Schuif die in het midden van de oven, en bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar
- Beslist niet langer!
- De pepernoten zijn dan nog zacht, maar ze harden nog af tijdens het afkoelen
Kruidnoten
Ingrediënten:
- 125 gram bloem
- 125 gram boter
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 80 gram bruine basterdsuiker
- 2 eetlepels water
- 1 mestpuntje zout
- 1 eierdooier
- 1 theelepel speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
- 0,5 theelepel kaneel
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160° C
- Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg
- Laat de bal één uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld de koelkast
- Smeer twee bakplaten in met boter
- Draai van de bol allemaal kleine balletjes
- Leg ze op gelijke afstand van elkaar op de bakplaat
- Druk elk bolletje een beetje plat
- Verdeel het deeg over de twee bakplaten
- Bak de pepernoten in het midden van de oven in ongeveer twintig minuten goudbruin en gaar
Gevulde pepernoten
Ingrediënten:
- 150 gram zachte boter of margarine
- 1 pak mix voor speculaas (400 gram)
- 80 gram gewelde abrikozen
- 25 gram gepelde ongezouten pistachenootjes
- 2 bolletjes gember uit een potje
Bereiding:
- Oven voorverwarmen op 175° C
- In keukenmachine of met mixer boter mengen met 2 eetlepels water en mix voor speculaas
- Deeg met handen tot bal kneden
- Abrikozen, gember en pistachenootjes in keukenmachine tot een pasta mengen
- Deeg in ca 25 balletjes verdelen
- Met duim holte in ieder bolletje drukken
- Holtes vullen met het pastamengsel
- Deeg rond vulling dichtvouwen
- Bakplaat bekleden met bakpapier en de bolletjes pepernoten hierop leggen
- Pepernoten in midden van de oven in ca 15-20 minuten goudbruin bakken
- Laten afkoelen en serveren met koffie
Speculaaskruiden
Ingrediënten:
- 30 gram kaneel
- 10 gram kruidnagelenpoeder
- 10 gram nootmuskaat
- 5 gram witte peper
- 5 gram anijszaad
- 5 gram korianderzaad
Bereiding:
- Doe alle kruiden in een bak en schud ze door elkaar
- Bewaar ze in een goed afsluitbaar potje
Lees verder
© 2007 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borrelhapjes - met visKrijg je visite en wil je eens iets speciaals op tafel zetten? Maak dan een leuk, apart borrelhapje! Is weer eens iets a…
Paasbrood in EuropaPasen volgt voor de katholieken direct op de vastenperiode. Vandaar dat er voor dit feest gebakken werd waarbij heel vee…
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.