Pepernoten, diverse soorten

Wanneer sinterklaasavond nadert zijn de kinderen vaak lekker nerveus. Voordat de pakjesavond kan beginnen is het verstandig om kinderen bezig te houden. Het is leuk om ze af te leiden met het bakken van de lekkerste lekkernij rondom Sinterklaas, de pepernoot. Hier recepten van verschillende soorten pepernoten.

Soorten pepernoten

  • Pepernoten met stroop
  • Kruidnoten
  • Gevulde pepernoten
  • Speculaaskruiden
  • Pepernoten met stroop

    Ingrediënten:
  • 200 gram bloem
  • 0,5 theelepel bakpoeder
  • snufje zout
  • 5 theelepels speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
  • 150 gram stroop (liefst rietsuikerstroop of Canadese maple sugar-stroop)
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 160° C
  • Leg bakpapier op de bakplaat, of vet die in met boter
  • Zeef de bloem boven een beslagkom
  • Meng er het bakpoeder, de speculaaskruiden en het snufje zout door
  • Maak een kuiltje en giet hierin de stroop
  • Kneed een deeg door van buiten (de bloem) naar binnen (de stroop) te werken
  • Het deeg moet goed samenhangend zijn
  • Eventueel kan er nog een extra scheutje stroop door
  • Neem kleine stukjes deeg van ongeveer 2 cm doorsnee en druk daar dobbelsteentjes van
  • Leg ze op de bakplaat
  • Schuif die in het midden van de oven, en bak de pepernoten in ongeveer 15 minuten lichtbruin en gaar
  • Beslist niet langer!
  • De pepernoten zijn dan nog zacht, maar ze harden nog af tijdens het afkoelen
  • Kruidnoten

    Ingrediënten:
  • 125 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 80 gram bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 mestpuntje zout
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel speculaaskruiden, zie onderaan dit artikel
  • 0,5 theelepel kaneel
  • Bereiding:
  • Verwarm de oven voor op 160° C
  • Kneed alle ingrediënten door elkaar tot een soepele bal deeg
  • Laat de bal één uur op een koele plaats rusten, bijvoorbeeld de koelkast
  • Smeer twee bakplaten in met boter
  • Draai van de bol allemaal kleine balletjes
  • Leg ze op gelijke afstand van elkaar op de bakplaat
  • Druk elk bolletje een beetje plat
  • Verdeel het deeg over de twee bakplaten
  • Bak de pepernoten in het midden van de oven in ongeveer twintig minuten goudbruin en gaar
  • Gevulde pepernoten

    Ingrediënten:
  • 150 gram zachte boter of margarine
  • 1 pak mix voor speculaas (400 gram)
  • 80 gram gewelde abrikozen
  • 25 gram gepelde ongezouten pistachenootjes
  • 2 bolletjes gember uit een potje
  • Bereiding:
  • Oven voorverwarmen op 175° C
  • In keukenmachine of met mixer boter mengen met 2 eetlepels water en mix voor speculaas
  • Deeg met handen tot bal kneden
  • Abrikozen, gember en pistachenootjes in keukenmachine tot een pasta mengen
  • Deeg in ca 25 balletjes verdelen
  • Met duim holte in ieder bolletje drukken
  • Holtes vullen met het pastamengsel
  • Deeg rond vulling dichtvouwen
  • Bakplaat bekleden met bakpapier en de bolletjes pepernoten hierop leggen
  • Pepernoten in midden van de oven in ca 15-20 minuten goudbruin bakken
  • Laten afkoelen en serveren met koffie
  • Speculaaskruiden

    Ingrediënten:
  • 30 gram kaneel
  • 10 gram kruidnagelenpoeder
  • 10 gram nootmuskaat
  • 5 gram witte peper
  • 5 gram anijszaad
  • 5 gram korianderzaad
  • Bereiding:
  • Doe alle kruiden in een bak en schud ze door elkaar
  • Bewaar ze in een goed afsluitbaar potje


  • Lees verder

    © 2007 - 2025 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Vanaf 2021 is InfoNu gestopt met het publiceren van nieuwe artikelen. Het bestaande artikelbestand blijft beschikbaar, maar wordt niet meer geactualiseerd.