Recept Ikan Teri

Teri zijn kleine zoute visjes, die vaak worden gebruikt als bijgerecht in de Indonesische keuken. Als je liefhebber bent van hete gerechten, aparte smaken, en Indonesische gerechten dan is dit gerecht het waard om het uit te proberen.

Wat is Ikan Teri?

Ikan Teri zijn kleine zoute visjes, vaak ansjovis. Deze visjes worden in de Indonesische keuken vaak als bijgerecht gebruikt. Het gerecht kan heel pittig bereidt worden, maar ook heel mild. De visjes zijn meestal gedroogd of ingevroren en worden in zijn geheel opgegeten, dus ook met oogjes en scherpe tandjes! De smaak is apart, erg zout en soms ook wat bitter. Ikan teri is in elke toko te koop.

Benodigheden:

  • 100 gram ikan teri
  • Olie
  • 2 kleine uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 rode lomboks of sambal oelek
  • 1 eetlepel assem of tamarinde
  • 1/2 a 3/4 dl water
  • 2 lepels ketjap manis
  • 75 gram pinda's

Daarnaast zijn de volgende kruiden nodig:
  • 2 a 3 blaadjes salam
  • 1 spriet sereh
  • 1 plakje laos
  • 2 theelepels suiker
  • zout naar smaak

Bereiding:

Begin met het snijden van de uien en de knoflook, en eventueel de lomboks. Laat de olie heet worden in de wok, en bak de de visjes totdat ze goed krap zijn. Vervolgens haal je de visjes uit de wok, en bak je de pinda's. Ook de pinda's moeten krap zijn. Deze worden er ook weer uitgehaald, en nu fruit je de uien en de knoflook en gooi je lomboks of sambal oelek erbij naar smaak. Als de uien glazig zijn, zet je het vuur klein en doe je de kruiden in de wok erbij. Dan voeg je opnieuw de Ikan teri en de pinda's erbij. Maak het gerecht af door het water, de assem en de ketjap erbij te voegen. Laat het geheel nu goed droog sudderen.

Tips:

  • Ikan teri is het lekkerst als het koud gegeten wordt!
  • Het gerecht is lekker met gewone witte rijst, dan wordt de smaak iets geneutraliseerd.
  • De sambal kan naar smaak toegevoegd worden.
  • Maak de spriet sereh 'kapot' zodat de sappen eruit komen, en meer smaak afgeeft.
  • Haal voor het opdienen de salam, sereh en laos eruit.
  • Eet smakelijk!
© 2010 - 2024 Fluar, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sambals uit de Gordel van SmaragdAls u van heet eten houdt dan kunnen deze sambals uw gerecht misschien nog even dat tikkeltje pit geven waar u naar zoek…
Recensie Netflix: Drop Dead DivarecensieRecensie Netflix: Drop Dead DivaDe Amerikaanse komische serie Drop Dead Diva uit 2009 dat uitgezonden is op de Amerikaanse tv zender Liftetime, is met 5…
Merauke, uithoek van PapuaMerauke is één van de oudste steden in Papua, de meest oostelijke provincie van Indonesië. In tegenstelling tot andere g…
Visallergie: symptomen, diagnose en behandelingVisallergie: symptomen, diagnose en behandelingVis is een waardevol product voor een gezond dieet. Het bevat niet alleen veel eiwitten, vette vis is ook gezond vanwege…

Eenvoudige recepten met alledaagse ingrediëntenEenvoudige recepten met alledaagse ingrediëntenNiet iedereen kan even goed koken en daar is niets mis mee, maar dat neemt niet weg dat de meeste kookboeken (en veel in…
Kaas hoort erbijKaas hoort erbijKaas is in ons etensbeeld niet meer weg te denken en dat hoeft ook niet. Kaas is lekker en gezond, zolang je kaas maar m…
Bronnen en referenties
  • Kookboek van Beb Vuyk
Fluar (16 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2010
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.