Masala Kip (kip kerrie)

Masala kip (kip kerrie) is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. Hieronder vind je een authentiek recept voor de liefhebber.

Ingrediënten

  • 1 kg kipfilet, in blokjes of reepjes gesneden
  • ½ ui, gesnipperd
  • 2 eetlepels masala (kerrie)
  • plantaardige olie (bijvoorbeeld: olijf-, zonnebloem- of rijstolie)
  • ½ gemalen of gestampte verse peper (niet nodig indien je niet van heet eten houdt)
  • zout
  • 2 teentjes verse knoflook (geperst)
  • 1 middelgrote vastkokende aardappel, geschild en in partjes gesneden
  • 1 tak verse selderij
  • 1 verse tomaat, ontpit en in kleine blokjes gesneden

Bereiding

  • Verhit een wok en doe er twee à drie eetlepels olie in
  • Fruit de gesnipperde ui in de olie, totdat deze glazig zijn
  • Doe de knoflook en peper erbij en fruit deze even mee (ca 10 seconden)
  • Doe 2 volle eetlepels masala erbij en roer deze door de olie (ca 10 seconden). Let op: als de mix van masala en olie niet roerbaar is, doe er nog wat olie bij.
  • Doe de stukjes tomaat in de pan bij de masala. Laat het ongeveer een halve minuut meebakken
  • Doe de kipfilet erbij en laat het bakken. Schep deze een paar keer om tot het vocht van de kip is weggebrand
  • Doe de aardappelpartjes erbij
  • Doe direct een vol glas water erbij (de hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid jus die je wilt hebben)
  • Laat alles onder een gesloten deksel sudderen tot de aardappelpartjes gaar zijn
  • Doe zout naar smaak erbij schep alles om
  • Snipper de selderij er strooi dit over de kip
  • Laat alles nog even sudderen (als er teveel water is weggekookt kun je gerust nog een scheut water erbij doen, zodat je meer jus hebt)

Tip

Als je van veel jus houdt, kan deze waterig worden. Druk met de lepel een aardappelpartje fijn om de jus te binden.

Serveertip

  • Je kunt de Masala Kip eten met witte rijst en groente
  • Masala Kip is onmisbaar bij roti.

Masala Kip is de volgende dag nog lekkerder, omdat de kruiden dan beter zijn ingetrokken in het vlees. Dus, bereid dit een dag van tevoren, of maak genoeg, zodat je het de volgende dag weer kunt eten! Wel bewaren in de koelkast.

Variatietip

  1. Je kunt het hetzelfde recept ook gebruiken voor drumsticks, kipkarbonade enzovoort. Net zo lekker!
  2. Om een iets andere smaak te krijgen, kun je na het toevoegen van het water twee laurierblaadjes erbij doen.
© 2007 - 2024 J1enter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kouseband met kerrie en aardappelKouseband is in Suriname een veelgebruikte groente. In stukjes gesneden heeft het veel weg van sperciebonen, alleen is h…
Roti met aardappelvullingRoti met aardappelvullingAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Roti: Het traditionele receptAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is…
Surinaams-Hindoestaanse vegetarische recepten met kousenbandSurinaams-Hindoestaanse vegetarische recepten met kousenbandBijna elke Surinamer kent ‘kouseband’ en is er mee opgegroeid. En ook al heeft de nieuwe spelling roet in het eten gegoo…

De Oostenrijkse keuken: NagerechtenDiverse nagerechten uit Oostenrijk. Bakdeeg, slotenmakerjongens, aardappeldeeg, knödels en Weense wasmeisjes.
Bara: de Surinaamse snackDe bara is een Surinaams/Hindoestaanse snack. Deze is gemaakt van deeg en specerijen en is het lekkerst met een hete sau…
J1enter (11 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.