Masala kip (kip kerrie) is een populair gerecht uit de Surinaamse keuken. Hieronder vind je een authentiek recept voor de liefhebber.
Ingrediënten
1 kg kipfilet, in blokjes of reepjes gesneden
½ ui, gesnipperd
2 eetlepels masala (kerrie)
plantaardige olie (bijvoorbeeld: olijf-, zonnebloem- of rijstolie)
½ gemalen of gestampte verse peper (niet nodig indien je niet van heet eten houdt)
zout
2 teentjes verse knoflook (geperst)
1 middelgrote vastkokende aardappel, geschild en in partjes gesneden
1 tak verse selderij
1 verse tomaat, ontpit en in kleine blokjes gesneden
Bereiding
Verhit een wok en doe er twee à drie eetlepels olie in
Fruit de gesnipperde ui in de olie, totdat deze glazig zijn
Doe de knoflook en peper erbij en fruit deze even mee (ca 10 seconden)
Doe 2 volle eetlepels masala erbij en roer deze door de olie (ca 10 seconden). Let op: als de mix van masala en olie niet roerbaar is, doe er nog wat olie bij.
Doe de stukjes tomaat in de pan bij de masala. Laat het ongeveer een halve minuut meebakken
Doe de kipfilet erbij en laat het bakken. Schep deze een paar keer om tot het vocht van de kip is weggebrand
Doe de aardappelpartjes erbij
Doe direct een vol glas water erbij (de hoeveelheid water is afhankelijk van de hoeveelheid jus die je wilt hebben)
Laat alles onder een gesloten deksel sudderen tot de aardappelpartjes gaar zijn
Doe zout naar smaak erbij schep alles om
Snipper de selderij er strooi dit over de kip
Laat alles nog even sudderen (als er teveel water is weggekookt kun je gerust nog een scheut water erbij doen, zodat je meer jus hebt)
Tip
Als je van veel jus houdt, kan deze waterig worden. Druk met de lepel een aardappelpartje fijn om de jus te binden.
Serveertip
Je kunt de Masala Kip eten met witte rijst en groente
Masala Kip is de volgende dag nog lekkerder, omdat de kruiden dan beter zijn ingetrokken in het vlees. Dus, bereid dit een dag van tevoren, of maak genoeg, zodat je het de volgende dag weer kunt eten! Wel bewaren in de koelkast.
Variatietip
Je kunt het hetzelfde recept ook gebruiken voor drumsticks, kipkarbonade enzovoort. Net zo lekker!
Om een iets andere smaak te krijgen, kun je na het toevoegen van het water twee laurierblaadjes erbij doen.
Kouseband met kerrie en aardappelKouseband is in Suriname een veelgebruikte groente. In stukjes gesneden heeft het veel weg van sperciebonen, alleen is het wat dun…
Roti met aardappelvullingAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreve…
Roti: Het traditionele receptAls je denkt aan Surinaams/ Hindoestaans eten, dan denk je aan roti. Een roti (uit te spreken alsof het met dubbel- t is geschreve…
De Oostenrijkse keuken: NagerechtenDiverse nagerechten uit Oostenrijk. Bakdeeg, slotenmakerjongens, aardappeldeeg, knödels en Weense wasmeisjes.
Bara: de Surinaamse snackDe bara is een Surinaams/Hindoestaanse snack. Deze is gemaakt van deeg en specerijen en is het lekkerst met een hete saus. De bara…