Makkelijk, gezond en snel bereid: Gerecht met mosselen
Wanneer we een lekkere maaltijd willen bereiden, willen we vaak niet lang in de keuken staan. Het bereiden van mosselen klinkt dan al snel tijdrovend en ingewikkeld. In de praktijk valt dit echter ontzettend mee. Het bakken, koken of gratineren van mosselen kan al in minder dan 30 minuten en heeft niet veel voorbereiding nodig. Op het menu staan gekookte mosselen, mosselencocktails, gegratineerde mosselen, gebakken mosselen of mosselen als slak bereid. Welke gerechten vind jij het lekkerst om te maken?
Snel, gezond en erg gemakkelijk
Gekookte mosselen
Wat heb je nodig?
- Ongeveer 4 kilo mosselen
- 1-2 wortels
- 2 uien
- Tijm
- Peperkorrels
- Steeltjes peterselie
- Azijn
- Mosterd
Hoe bereid ik het gerecht?
Zet de koude kraan aan en boen de mosselen onder het stromende water goed schoon. Mosselen die wijd openstaan of kapotte mosselen gooi je meteen weg. Vul een pan voor een kwart met water en breng dit aan de kook. Snijd de uien en wortels in dunne plakjes en voeg dit samen met wat tijm, peterselie en peper aan het kokende water toe. Laat het water minimaal 20 minuten zachtjes trekken. Doe ongeveer de helft van de mosselen in de pan met de deksels erop. Kook de inhoud op middelhoog vuur en schep of schud de mosselen tijdens het koken regelmatig om. Ga door met het koken tot alle mosselenschelpen open zijn gaan staan. Haal de mosselen uit de pan. Zorg dat het vocht in de pan blijft. Kook vervolgens de andere helft op de dezelfde wijze. Je kunt ze gewoon in de schelp op het bord serveren. Het vocht kun je zeven en aanmengen met mosterd en 2-3 eetlepels azijn om er een heerlijk sausje voor over de mosselen van te maken.
Hoeveel calorieën bevat het?
22 gram eiwit, 3 gram vet, 5 gram koolhydraten= 130 Kcal
Wat heb je nodig?
- 20-25 gekookte mosselen
- 100-150 gram garnalen
- 1 appel (liefst zure smaak)
- 3 eetlepels slaproom
- 2 eetlepels sherry
- 1 theelepel sojasaus
- 3 eetlepels mayonaise
- Kerrie
Hoe bereid ik het gerecht?
Zet de koude kraan aan en spoel de mosselen en garnalen eerst zorgvuldig af. Voor de bereiding van de gekookte mosselen kun je het recept hierboven gebruiken. Verwijder de garnalen van alle harde deeltjes en verdeel het in kleinere stukken. Snijd de appel in kleine stukjes. Pak een grote kom en schep hierin de gekookte mosselen, garnalen en appelstukjes door elkaar.
Klop in een kommetje slagroom, sherry, sojasaus, mayonaise en een mespuntje kerrie tot een lekker sausje. Verdeel het mossel-en garnalenmengsel over 4-6 wijde glazen en giet de saus eroverheen.
Hoeveel calorieën bevat het?
9 gram eiwit 15 gram vet, 4 gram koolhydraten= 185 Kcal
Gegratineerde mosselen
Wat heb je nodig?
- 3-5 kilo mosselen
- 100 gram geraspte kaas
- Boter
Hoe bereid ik het gerecht?
Spoel de mosselen goed af en laat ze drogen of dep ze voorzichtig. Haal de mosselen één voor één uit de schelpen. Maak een ovenschaal goed vet en leg hier alle mosselen in. Raps oude kaas (of een kaas naar keuze) boven de ovenschaal. Zorg ervoor dat er een goede laag kaas over de mosselen ligt voor een lekker knapperig korstje. Leg bovenop de kaas een paar klontjes boter, Verwarm de oven voor op 250 C en laat de ovenschaal hier circa 10-15 minuten instaan. Je gerecht is klaar zodra er een goudbruin korstje over de kaas is gekomen.
Hoeveel calorieën bevat het?
24 gram eiwit, 12 gram vet. 5 gram koolhydraten= 220 Kcal
Gebakken mosselen
Wat heb je nodig?
- 3,5-4 kilo mosselen
- 2 grote wortels
- Bloem
- 1/2 deciliter witte wijn
- Peper
- 50 gram boter of margarine
- 1 ui, prei, sjalot
- Bosje selderij
- 2 eetlepels tomatenketchup
- 100 gram (magere) spekblokjes
- peterselie
- 1 eetlepel paprikapoeder
- Sausje te vinden onder gerecht 'Mosselencocktail'
Hoe bereid ik het gerecht?
Doe de koude kraan aan en was de mosselen grondig. Doe in een grote pan een gesneden ui, prei, selderij en wortel. Doe hier de gewassen mosselen bij en kook dit samen met een flink scheut witte wijn in ongeveer 5-10 minuten gaar. Schud of draai de mosselen een aantal maal om gedurende het koken. Verwijder de dichtgebleven mosselen. Haal de mosselen vervolgens uit de schelp en laat ze een aantal seconden uitlekken. Pak wat bloem en vermeng dit met peper. Meng de mosselen er doorheen. Verhit wat boter in een pan en bak daarin een sjalotje met de spekblokjes. Doe de mosselen erdoorheen en laat de ongeveer 5 minuten zacht doorbakken. Doe er tomatenketchup, peterselie en paprikapoeder doorheen en bak het kort door. Schep de mosselen hierbij af en toe om. Na 2-3 minuten doorbakken is het gerecht klaar. Je kunt de saus dat onder het kopje 'mosselencocktail' staat gebruiken als dipsaus bij het gerecht.
Hoeveel calorieën bevat het?
26 gram eiwit, 27 gram vet, 22 gram koolhydraten= 420 Kcal
Mosselen, zoals slakken bereid
Wat heb je nodig?
- 3,5- 4 kilo mosselen
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram boter
- 3 eetlepels droge witte wijn
- 1 sjalotje
- Zout, peper
- Peterselie
- Zeezout
Hoe bereid ik het gerecht?
Zet de koude kraan aan en spoel de mosselen hier zorgvuldig onder af. Selecteer de mosselen goed. Beschadigde of wijd geopende mosselen kun je direct weggooien. Pak een stevig mes en wrik de mosselen hiermee open en verwijder alleen de helft van de schelp. Versnipperd de knoflook en het sjalotje en doe dit in een kom. Voeg de boter, wijn peterselie zout en peper hier toe en meng het tot het een kruidenboter wordt. Schep bij elke halve schelp wat van de kruidenboter. Maak op ovenvaste borden een aantal dijkjes van zeezout en leg hier de gevulde mosselschelpen één voor één voorzichtig op. De kans dat het tijdens het koken zal omvallen, wordt hiermee kleiner. Verwarm de oven voor op 220 C en zet de borden er voorzichtig in. Laat het ongeveer 4-6 minuten in de oven staan, afhankelijk van de grootte van de mosselen. Wanneer de vulling begint te koken zijn de mosselen klaar.
Hoeveel calorieën bevat het?
22 gram eiwit, 55 ram vet, 5 gram koolhydraten= 585 Kcal
Lees verder