Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse voorgerechten

Italiaanse keuken: Recepten voor Italiaanse voorgerechten De Italiaanse keuken omvat een veelvoud aan recepten waarbij iedere regio, stad of familie zijn eigen variant(en) heeft. Dat eten voor de Italianen niet alleen een manier is om hun honger te stillen blijkt uit het feit dat er veel aandacht wordt besteed aan het gebruik van verse (seizoens-)producten die met veel liefde worden omgevormd tot een gerecht. Het voordeel van de Italiaanse keuken is dat het merendeel van de gerechten (redelijk) makkelijk te bereiden zijn, snel klaar en de vele ingrediënten uitstekend met elkaar combineren waardoor je ieder gerecht een persoonlijke twist kunt geven.

Inhoud


Italiaanse rosbiefsalade

Een eenvoudige en frisse rucola salade met zelf gebraden rosbief.

Ingrediënten - voor 4 personen
  • 500 gram ongekruide rosbief
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 75 gram rucola sla
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 4 eetlepels balsamico azijn

Bereidingswijze

Laat de rosbief voor het bereiden op kamertemperatuur komen en wrijf deze in met peper en zout. Laat een flinke klont boter smelten in de pan en bak de rosbief in circa 5 minuten op een hoog vuur rondom aan. Draai het vuur vervolgens laag, voeg een klein beetje water toe om het verbranden van de boter te voorkomen en roer de aanbaksel meteen los. Zet het deksel op de pan en laat de rosbief nog circa 10 minuten op een laag vuur stoven, waarbij je de rosbief regelmatig keert.

Haal de rosbief vervolgens uit de pan en laat deze onder aluminiumfolie 5 tot 10 minuten rusten. Rooster in de tussentijd de pijnboompitten in een droge koekenpan (dus zonder toevoeging van boter of olie) en houd ze tijdens het roosteren in beweging om aanbranden te voorkomen. Verdeel de rucola over 4 borden, besprenkel met olie, azijn en olijfolie en snijd de rosbief in dunne plakken. Leg de plakken (lauwwarme) rosbief over de sla en strooi de pijnboompitten en geraspte Parmezaanse kaas erover ter garnering.

Zalmcarpaccio

Een frisse variant op de wel bekende rundercarpaccio.

Ingrediënten - voor 4 personen
  • 400 gram gerookte zalm, in plakken
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 125 ml. slagroom of koksroom
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 3 á 4 takjes dille
  • 1 zak rucola sla, +/- 75 gram
  • 2 theelepels citroensap
  • 4 eetlepels kappertjes
  • Peper & zout

Bereidingswijze

Haal de zalm tijdig uit de koelkast zodat deze rustig op kamertemperatuur kan komen en rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan - dus zonder boter of olie -. Houd de pijnboompitten tijdens het roosteren in beweging aangezien ze zeer snel verbranden en laat ze na het roosteren afkoelen in een schaaltje. Was de sla en dille grondig en laat beide goed uitlekken.

Snijd de citroen door midden, pers de ene helft uit en snijd de andere helft in plakken. Leg de plakken apart aangezien je deze later nodig hebt bij het garneren van het gerecht. Dep de dille - indien nodig - droog met wat keukenpapier en hak deze zeer fijn. Doe de mayonaise, slagroom, citroensap en fijn gehakte dille in een kom en meng dit alles tot een egale dressing (1). Breng de dressing op smaak met wat peper en zout.

Verdeel de (droge) rucola sla over 4 borden, leg de zalmplakken eroverheen en besprenkel het geheel met de dressing. Verdeel vervolgens de pijnboompitten en kappertjes over de zalm en leg er een schijfje citroen en takje dille bovenop ter garnering.

Verdeel de zalmplakken over vier borden. Leg er wat rucola sla bovenop. Verdeel de dressing over de sla en druppel deze een beetje over de zalm. Strooi de pijnboompitten en de kappertjes eroverheen. Leg een schijfje citroen boven op de sla en daarboven op een takje dille als garnering.

Toelichting:
(1): Als je dressing te dik is kun je deze dunner maken door er wat extra slagroom aan toe te voegen, is de dressing te dik voeg er dan wat extra mayonaise aan toe.

Antipasti Schotel

Een schaal vol kleine Italiaanse hapjes vormen samen een prima voorgerecht. Serveer het voorgerecht eventueel al bij het aperitief.

Ingrediënten - twintig porties, ongeveer 6 personen
Kaas:
  • 90 gram gorgonzola, in grove stukken gebrokkeld
  • 2 bolletjes mozzarella, +/- 250 gram, in plakken
  • 200 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 900 gram Italiaanse kaas, bijvoorbeeld Taleggio, Fontina of Dolcelatte, in plakken

Vleeswaren:
  • 500 gram Italiaanse ham, bijvoorbeeld Prosciutto cotto of San Daniele, in plakken
  • 250 gram droge salami, in dunne plakjes
  • 150 gram Parmaham, in dunne plakjes
  • 100 gram rosbief, in dunne plakjes

Groenten en kruiden:
  • 2 kroppen ijsberg sla
  • 100 gram verse champignons, in plakjes
  • 190 gram gemarineerde artisjokhart *
  • 200 gram geroosterde rode paprika *
  • 100 gram peperoni, in dunne plakjes *
  • 200 gram zwarte olijven *
  • 170 gram milde groene pepers, in plakjes *
  • 140 groene olijven gevuld met piment *
  • Fijn gehakte Italiaanse kruiden ter garnering: oregano, rozemarijn, salie, basilicum, tijm en peterselie
  • 225 ml. Italiaanse sla dressing

* Al deze ingrediënten zijn kant-en-klaar verkrijgbaar in de supermarkt en dien je alleen nog maar in de juiste porties te snijden of te verdelen.

Bereidingswijze

Uiteraard kun je er voor kiezen om alle hapjes op een grote schaal of in diverse kleine schaaltjes te serveren, maar beide manieren zijn weinig verrassend. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van een grote en hoge kom (of schaal) waar de hapjes in worden 'gestapeld' waardoor er iedere keer een nieuwe laag met lekkernijen te voorschijn komt.

Begin met het los halen van de slabladeren, was deze grondig en laat goed uitlekken. Verdeel 1/3 van de bladeren over de bodem van een grote schaal of kom en sprenkel er een beetje dressing overheen. Verdeel vervolgens de Italiaanse vleeswaren
en - kaas netjes over de sla waarbij je enig afstand tussen de verschillende ingrediënten houdt.

Maak vervolgens een tweede laag door 1/3 van de slabladeren op de Italiaanse vleeswaren en - kaas te leggen, besprenkel weer met wat dressing en verdeel de salami, peperoni, Parmaham en rosbief over de sla. Houd een hoekje vrij voor de zwarte olijven en artisjokkenharten en dek de tweede laag af met de resterende sla bladeren.

Sprenkel wederom dressing over de sla en verdeel voor de derde laag de champignons, geroosterde paprika, groene olijven en - pepers, de gorgonzola, mozzarella en Parmezaanse kaas over de sla. Garneer de bovenste laag met Italiaanse kruiden naar smaak en serveer de schaal met een stapeltje borden, vorken en servetten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Marjolijnr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sandwich ReceptenSandwich ReceptenDe sandwich kan altijd, fris voor op een warme zomerdag of met een stevige bodem voor tijdens de koude wintermaanden. Me…
Een echt broodje gezond!Een echt broodje gezond!Vaak zie je broodjes gezond die, als je ze goed bekijkt, helemaal niet zo gezond zijn. Maar het kan wel, maar zelfs voor…
Zalmsoep of zalm in de soep!Zalmsoep of zalm in de soep!Zalm is een veel gegeten vissoort en zacht van smaak. We beleggen er toastjes mee, eten het als voor- of hoofdgerecht of…
Zelf carpaccio met dressing makenZelf carpaccio met dressing makenCarpaccio is een heerlijk voorgerecht dat vele menukaarten van restaurants siert. Dit gerecht is ooit in Venetië bedacht…

Frisse en gezonde soepenDrie heerlijke soepen die het hele jaar gegeten kunnen worden. Frisse gezonde soepen die ook nog eens goed zijn voor de…
Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenBrood van quinoa en boekweit zelf bakken in de ovenToch brood eten ondanks dat je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is moge…
Bronnen en referenties
Marjolijnr (218 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.