Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de oven
Toch brood eten ondanks dat je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is mogelijk brood te bakken zonder daarbij granen te gebruiken. Bijvoorbeeld brood van boekweit of quinoa! Gemakkelijk om zelf te maken en je kan het recept aanpassen aan de eigen smaak. Zo kan je er nootjes of gedroogd fruit aan toevoegen. Alles naar de eigen smaak.
Brood van Quinoa en boekweit
Quinoa is de laatste tijd erg trendy om te eten. Je kunt het gebruiken als ontbijt met lekker fruit erdoor heen. Of bij het avondeten als vervanger van aardappelen of rijst. Maar je kan er ook brood mee bakken! En dus zo brood eten zonder granen of gluten. En de variaties ermee zijn eindeloos.
quinoa /
Bron: Evitaochel, Pixabay Benodigdheden:
- 300 gr boekweitmeel en 300 gr quinoameel
- 550 ml lauwwarm water
- 1 ei
- 75 gram roomboter
- 1 zakje gist
- snufje zout
Bereidingswijze
Meng het meel, de gist en het zout goed door elkaar. Schenk daarna het water erbij en mix alles goed door elkaar. Nadat het goed gemengd is voeg je het ei en de roomboter toe. En vervolgens goed kneden. Het beste is om het vervolgens een uur te laten rijzen onder een warme,natte theedoek bijvoorbeeld. Daarna nog even doorkneden. Doe alles in een broodvorm van ongeveer 27,5 bij 10 cm. Deze broodvorm moet je van te voren even goed invetten met een stukje roomboter. De oven voorverwarmen op 200 graden. De broodvorm in het midden van de oven zetten en daarna het brood gaar bakken in ongeveer 45-55 minuten.
Brood van boekweit
boekweit /
Bron: White8ManART, Pixabay Boekweit bevat geen gluten en is daarom een goed alternatief om brood mee te bakken voor mensen die gevoelig zijn voor een glutenallergie.
Benodigdheden
- 550 gram boekweitmeel
- 350 ml lauwwarm water
- zakje gist
- 3 eetlepels roomboter
- snufje zout
Bron: Memoryloon, Pixabay Bereidingswijze
Meng het meel en het zout en giet daarbij het lauwwarme water vermengd met het gistpoeder. Ook de boter kan erbij. Mix vervolgens het meel goed door elkaar. Dit kan met de hand, maar met de mixer met kneedhaken is het natuurlijk veel handiger. Als alles goed gemengd is, zet je het mengsel vervolgens één uur weg in een kom met een warme vochtige doek erover heen om het te laten rijzen. Ondertussen kan je de broodbakvorm invetten. Na één uur kneed je het deeg nogmaals goed door en laat het dan nog een keer rijzen op bovengenoemde wijze. De oven kan je ondertussen voor verwarmen op 200 graden. De broodbakvorm met het deeg zet je in het midden van de oven en heeft ongeveer 40 minuten nodig om helemaal gaar te worden. Als het brood nog te nat is, gewoon nog wat langer in de oven laten staan.
Beide broden kan je ook maken
zonder gist te gebruiken. Wijnsteenbakpoeder is dan het vervangende ingrediënt voor het gistpoeder, gebruik dan ongeveer 3 flinke theelepels,voeg deze op het laatst toe en laat het brood niet rijzen. De broden zullen dan wel minder hoog rijzen. Het is dan aan te bevelen om een kleine bakvorm met rechte wanden te gebruiken.
Je kan van het meel ook een zuurdesembrood maken. Door en bovenop een brood kan je lekkere sesamzaadjes strooien of sesamzaad of zonnebloempitten. Net wat je lekker vindt. Ook kan je wat extra suiker toevoegen om het brood net wat zoeter te maken. De suiker zorgt er ook voor dat het brood net wat meer rijst. Wil je echt een wat zoeter brood bakken, dan kan je misschien beter kiezen voor
bananenbrood of brood gebakken van amandelen. Dit geeft natuurlijk weer een hele andere smaak. En kan je gewoon gluten verdragen dan is
speltbrood ook nog een heel lekker alternatief, wat ook nog eens gemakkelijk te maken is.
Lees verder