Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de oven

Brood van quinoa en boekweit zelf bakken in de oven Toch brood eten ondanks dat je een glutenallergie hebt? Of gewoon geen zin in een brood gebakken van granen? Het is mogelijk brood te bakken zonder daarbij granen te gebruiken. Bijvoorbeeld brood van boekweit of quinoa! Gemakkelijk om zelf te maken en je kan het recept aanpassen aan de eigen smaak. Zo kan je er nootjes of gedroogd fruit aan toevoegen. Alles naar de eigen smaak.

Brood van Quinoa en boekweit

Quinoa is de laatste tijd erg trendy om te eten. Je kunt het gebruiken als ontbijt met lekker fruit erdoor heen. Of bij het avondeten als vervanger van aardappelen of rijst. Maar je kan er ook brood mee bakken! En dus zo brood eten zonder granen of gluten. En de variaties ermee zijn eindeloos.

quinoa / Bron: Evitaochel, Pixabayquinoa / Bron: Evitaochel, Pixabay
Benodigdheden:
 • 300 gr boekweitmeel en 300 gr quinoameel
 • 550 ml lauwwarm water
 • 1 ei
 • 75 gram roomboter
 • 1 zakje gist
 • snufje zout

Bereidingswijze

Meng het meel, de gist en het zout goed door elkaar. Schenk daarna het water erbij en mix alles goed door elkaar. Nadat het goed gemengd is voeg je het ei en de roomboter toe. En vervolgens goed kneden. Het beste is om het vervolgens een uur te laten rijzen onder een warme,natte theedoek bijvoorbeeld. Daarna nog even doorkneden. Doe alles in een broodvorm van ongeveer 27,5 bij 10 cm. Deze broodvorm moet je van te voren even goed invetten met een stukje roomboter. De oven voorverwarmen op 200 graden. De broodvorm in het midden van de oven zetten en daarna het brood gaar bakken in ongeveer 45-55 minuten.

Brood van boekweit

boekweit / Bron: White8ManART, Pixabayboekweit / Bron: White8ManART, Pixabay
Boekweit bevat geen gluten en is daarom een goed alternatief om brood mee te bakken voor mensen die gevoelig zijn voor een glutenallergie.

Benodigdheden

 • 550 gram boekweitmeel
 • 350 ml lauwwarm water
 • zakje gist
 • 3 eetlepels roomboter
 • snufje zout

Bron: Memoryloon, PixabayBron: Memoryloon, Pixabay
Bereidingswijze
Meng het meel en het zout en giet daarbij het lauwwarme water vermengd met het gistpoeder. Ook de boter kan erbij. Mix vervolgens het meel goed door elkaar. Dit kan met de hand, maar met de mixer met kneedhaken is het natuurlijk veel handiger. Als alles goed gemengd is, zet je het mengsel vervolgens één uur weg in een kom met een warme vochtige doek erover heen om het te laten rijzen. Ondertussen kan je de broodbakvorm invetten. Na één uur kneed je het deeg nogmaals goed door en laat het dan nog een keer rijzen op bovengenoemde wijze. De oven kan je ondertussen voor verwarmen op 200 graden. De broodbakvorm met het deeg zet je in het midden van de oven en heeft ongeveer 40 minuten nodig om helemaal gaar te worden. Als het brood nog te nat is, gewoon nog wat langer in de oven laten staan.

Beide broden kan je ook maken zonder gist te gebruiken. Wijnsteenbakpoeder is dan het vervangende ingrediënt voor het gistpoeder, gebruik dan ongeveer 3 flinke theelepels,voeg deze op het laatst toe en laat het brood niet rijzen. De broden zullen dan wel minder hoog rijzen. Het is dan aan te bevelen om een kleine bakvorm met rechte wanden te gebruiken.

Je kan van het meel ook een zuurdesembrood maken. Door en bovenop een brood kan je lekkere sesamzaadjes strooien of sesamzaad of zonnebloempitten. Net wat je lekker vindt. Ook kan je wat extra suiker toevoegen om het brood net wat zoeter te maken. De suiker zorgt er ook voor dat het brood net wat meer rijst. Wil je echt een wat zoeter brood bakken, dan kan je misschien beter kiezen voor bananenbrood of brood gebakken van amandelen. Dit geeft natuurlijk weer een hele andere smaak. En kan je gewoon gluten verdragen dan is speltbrood ook nog een heel lekker alternatief, wat ook nog eens gemakkelijk te maken is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Is quinoa glutenvrij?Quinoa is een echte powerfood en steeds meer mensen ontdekken wat de voordelen van dit graan zijn. Zo kun je er bijvoorb…
Quinoa (ganzevoet)Quinoa (ganzevoet)Quinoa (spreek uit als kienwah) is een populaire plant uit Zuid Amerika. In Nederland staat quinoa ook wel bekend onder…
Bloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist; de verschillen en het gebruikBloem, meel en gist. Drie veel gebruikte producten in elke keuken. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen bloem en…
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…

Italiaanse keuken: Het maken van pizza en pastaItaliaanse keuken: Het maken van pizza en pastaAls je aan Italië denkt denk je automatisch aan Italiaanse pizza en pasta's, maar om een goede Italiaanse maaltijd te kr…
Recept voor caramel/chocolade plaatkoekDeze karamel/chocolade plaatkoek is heerlijk voor bij de koffie. Verras hier je collega's op het werk eens mee en je ben…
Bronnen en referenties
Reactie

Peter, 21-08-2017
Kan dit bovenstaande recept van quinoameel en boekweit ook in een broodbakmachine? Reactie infoteur, 21-08-2017
Zelf heb ik geen ervaring met brood bakken in een broodbakmachine. Ik denk dat het moet kunnen, maar het is gewoon een kwestie van uitproberen natuurlijk.

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 11-05-2020
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.