Zelf carpaccio met dressing maken

Zelf carpaccio met dressing maken Carpaccio is een heerlijk voorgerecht dat vele menukaarten van restaurants siert. Dit gerecht is ooit in Venetië bedacht en over de hele wereld populair geworden. Carpaccio kun je op een eenvoudige manier zelf maken. Met een huisgemaakte dressing smaakt deze carpaccio net zo lekker als in een restaurant.

De originele carpaccio en dressing

Het voorgerecht carpaccio is in 1950 bedacht in een bar in Venetië. De carpaccio werd oorspronkelijk gemaakt van dungesneden rauwe ossenhaas. Op de site van de bar staat nu nog het originele recept van de dressing die bij de carpaccio hoort. Het recept:

Ingrediënten

  • 3/4 kopje huisgemaakte mayonaise
  • 1 à 2 theelepels worcestersaus
  • 1 theelepel verse citroensap
  • 2 à 3 eetlepels melk
  • zout
  • versgemalen witte peper

Bereiding

Doe de mayonaise in een kom en mix de worcestersaus en de citroensap erdoor. Mix er daarna een hoeveelheid melk door tot een gladde saus ontstaat. Proef de saus en voeg naar smaak zout en peper toe. Voeg eventueel nog wat worcestersaus, mayonaise of citroensap toe tot de perfecte carpacciodressing is gemaakt. Rangschik circa 125 gram dungesneden rauwe ossenhaas op een bord en garneer dit met de dressing. Bestrooien met parmezaanse kaas en salade en klaar is de carpaccio.

Zelf carpaccio maken

Carpaccio kun je op allerlei manieren zelf maken. Je kunt kant en klare pakketjes carpaccio kopen bij de plaatselijke supermarkt of bij de slager vlees halen en zelf de dressing maken. Het vlees bestaat meestal uit dungesneden rauwe ossenhaas of rauwe runderlende. Informeer bij de slager of hij dit vlees dun kan snijden. Voor de dressing bestaan- naast het bovengenoemde originele recept- diverse bereidingswijzen. Hieronder een drietal dressings om zelf bij de carpaccio te maken.

Carpacciodressing met pesto

Een lekkere dressing voor op de carpaccio is de variant met pesto. Een beetje honing erbij maakt de dressing helemaal af.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 1 eetlepel rode wijn azijn
  • 1,5 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel pesto
  • 1.5 eetlepel honing
  • snufje gemalen witte peper

Bereiding

Doe de olijfolie in een kom en voeg de rode wijn azijn toe. Roer dit goed door elkaar. Doe vervolgens de mosterd, pesto en honing ertoe en roer tot een glad mengsel ontstaat. Voeg naar smaak een beetje witte peper toe.

Carpacciodressing met balsamico-azijn

Carpaccio smaakt ook heerlijk met balsamico-azijn door de zoetige maar pittige smaak. Met een beetje fijne mosterd erdoor maak je een lekkere dressing voor op de zelfgemaakte carpaccio.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 eetlepels olijfolie (extra vierge)
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • 1 eetlepel fijne mosterd
  • 1 theelepeltje zout
  • gemalen witte peper

Bereiding

Doe de olijfolie en balsamico-azijn in een kom en roer dit goed door. Voeg vervolgens de mosterd en het zout toe en roer tot er een glad mengsel onstaat. Proef en voeg naar smaak witte peper toe.

Carpacciodressing met zongedroogde tomaten

Een variant op de klassieke dressings met balsamico of pesto is de dressing van zongedroogde tomaten. De tomaten smaken lekker fris op de carpaccio en zorgen bovendien voor een bijzonder gerecht.

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 zongedroogde tomaten in olie
  • 3 theelepels witte wijnazijn
  • witte peper
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • bieslook

Bereiding

Snij de zongedroogde tomaatjes in smalle reepjes. Bewaar de olie van de tomaten. Roer dit vervolgens door de witte wijnazijn en voeg naar smaak witte peper toe. Snij de bieslook in fijne stukjes en meng dit door het geheel. Bewaar de parmezaanse kaas om de carpaccio met dressing mee te garneren.

Carpaccio maken: het recept

Het recept voor de carpaccio zelf is simpel: Leg de dungesneden plakjes vlees (100 à 150 gram) in een cirkelvorm op het bord tot heel het bord gevuld is met de carpacciobasis. Garneer de carpaccio met rucolasla, geroosterde pijnboompitjes en geraspte parmezaanse kaas. Kappertjes smaken ook heerlijk over de carpaccio. Besprenkel het carpacciovlees daarna met de dressing en de overheerlijke carpaccio is klaar. Het is lekker om de carpaccio te serveren met stokbrood en salade. Daarna, smullen maar!

Over het gerecht carpaccio

Carpaccio is bedacht in 1950 door Giuseppe Cipriani. Hij had een bar in Venetië in Italië. Daar kende hij een gravin die aan bloedarmoede leed en voor haar gezondheid rood vlees moest eten. Cipriano bedacht hiervoor de carpaccio en noemde dit gerecht naar de schilder die van zijn achternaam Carpaccio heette. Deze schilder maakte vaak schilderijen met rode tinten die Cipriani aan het rode vlees deden denken. De carpaccio wordt nog steeds in de bar in Venetië geserveerd.
© 2011 - 2024 Schoontje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verrukkelijke vegetarische carpaccio’sDe meeste mensen kennen carpaccio als voorgerecht met mals dungesneden vlees of vis. Als er vegetariërs mee-eten, hoef j…
Carpaccio lekker en feestelijkCarpaccio lekker en feestelijkCarpaccio wordt als voorgerecht erg veel toegepast en heeft een feestelijke en luxe uitstraling. Het is heel zacht vlees…
Ossenhaas receptenOssenhaas is ingeburgerd. Thuis lekker klaar maken en anders heeft het restaurant wel ossenhaas op het menu staan. Enkel…
Ossenhaas bakken: tips en variatiesEen ossenhaas bakken is niet voor iedereen een gemakkelijke opgave. Er kan namelijk veel misgaan tijdens het ossenhaas b…

Hoe maak je zelf goedkoop roomijs?Roomijs is de lekkerste ijssoort. Roomijs van topkwaliteit kun je eenvoudig en goedkoop zelf maken. Verbaas je vrienden…
Zelf jam van vruchten makenZelf jam van vruchten makenZelf jam maken is misschien niet het eerste wat u op een vrije middag zou gaan doen. Toch is het erg leuk en eenvoudig.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Shuettner890, Pixabay
  • www.wikipedia.org
  • www.cipriani.com
  • www.smulweb.nl
Schoontje (91 artikelen)
Laatste update: 16-12-2013
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.