Je eigen brood bakken zonder broodbakmachine
Zelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te doen, dus lees het artikel grondig door om je heerlijke eigengebakken brood op tafel te kunnen zetten zonder broodbakmachine. Je hebt er geen speciale dingen voor nodig en je houdt er ook nog weinig afwas aan over. Lees snel meer.
Recept brood maken
Om zelf brood te maken heb je de volgende materialen nodig:
- grote kom
- vork
- bakblik (optioneel)
Om zelf brood te bakken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- water
- bloem
- gedroogd gist
- suiker
- zout
- olie
De verhoudingen van de ingrediënten zijn niet zo heel belangrijk bij het maken van een eigengemaakt brood. Het is namelijk naar eigen smaak en het is een beetje experimenteren. Om je toch een houvast te geven zou ik toch wat maten voor je noemen zodat je toch kunt beginnen met je eigen brood te maken.
- water (250 ml)
- bloem (500 g)
- gedroogd gist (1 zakje a 12 g)
- suiker (eetlepel)
- zout (theelepel)
- olie (2 eetlepels)
Stap 1 - gist actief laten worden:
Het gist moet actief worden. Gist zorgt er namelijk voor dat het brood luchtig wordt en dat het deeg gaat rijzen. Doe daarom het water in kom, liefst lauwwarm water. Voeg het gist en de suiker er aan toe. Suiker is namelijk de voedingstof van het gist. Het gist heeft ongeveer 10 minuten tijd nodig om goed actief te worden dus nu is er tijd om 10 minuten wat anders te gaan doen.
Stap 2 - het deeg maken:
Bij deze stap gaan we het daadwerkelijke deeg maken voor ons heerlijk eigengemaakt brood. We voegen nu het meel toe, zout en de olie. Daarna mengen we het geheel met een vork totdat er het meel één geheel is geworden. Daarna kan het deeg worden gekneed. Strooi nog een klein beetje meel over de deegbal en begin met kneden. Het deeg is klaar als het een mooi elastische deegbal is geworden. Het deeg moet niet te droog zijn maar ook niet te kleverig. Als je er met je vinger opdrukt moet het een beetje nattig zijn maar het mag niet aan je handen blijven plakken. Doet dit het wel, dan moet je er nog wat meel aan toevoegen en als het te droog is voeg je er nog wat water aan toe.
De kom dient nu even schoon gemaakt te worden net als je handen. Nu mag het deeg weer in de kom. Dek de kom af met een vochtige theedoek en af en laat het deeg een uur rijzen.
Stap 3 - het deeg na laten rijzen:
Het deeg is inmiddels wat groter geworden. Zet de oven aan op 200 graden en haal het deeg uit de kom. Kneed het deeg voor ongeveer 1 minuut. Nu wordt het deeg weer kleiner, want het lucht wat is ontstaan bij het gisten wordt er nu uit gekneed. Als je een bakblik hebt, vet je hem nu in en legt daar het deeg in. Als je geen bakblik hebt maak je er een grote bol van en legt hem nog 20 minuten weg
Stap 4 - het deeg bakken tot eigen brood:
Nu de oven inmiddels heet is en het deeg weer een klein beetje gerezen is kan het deeg in de oven. Na ongeveer 20 minuten is het brood klaar, maar houdt het kleur zelf goed in de gaten. Het resultaat na 20 minuten aan inspanning en 100 minuten aan wachten is een zelf gemaakt brood. De afwas is slechts een vork en een kom. Nu er lekker van genieten en aan iedereen vertellen hoe je een brood maakt of hoe je zelf lekker een brood bakt.