Zelf amandelbrood of bananenbrood bakken in de oven
Wil je een keer brood zelf bakken, maar dan zonder granen en dus glutenvrij? Bijvoorbeeld amandelbrood is erg lekker en kan ook nog eens gewoon door jezelf gebakken worden in de oven. Je hebt dus geen broodbakmachine nodig. Ook bananenbrood is gemakkelijk te maken en hoeft geen granen te bevatten. Tevens kan men zelf variaties maken, al naar gelang wat je zelf lekker vindt. Het is ook zonder suiker te maken en is dan naast gluten- en lactosevrij ook suikervrij.
Amandelbrood
Voor een amandelbrood is benodigd:
- 400 gram amandelmeel
- 6 eieren
- 7 gram bakkersgist (= 1 zakje)
- eventueel een zoetstof zoals suiker, honing of stevia
Bereiding
Kluts eerst de eieren, de gist en de zoetstof door elkaar heen en meng er daarna het amandelmeel goed doorheen. Zorg dat alle klontjes uit het beslag geroerd zijn. Daarna doe je het beslag in een cakeblik dat ingevet is. Bak vervolgens het brood gaar in ongeveer 45 minuten in een oven die op een temperatuur van 175 graden is voorverwarmd. Het brood zal niet zoveel rijzen als een brood van de bakker. Als je een brood wilt dat meer rijst, gebruik dan een klein cakeblik met steile wanden. Een voorbeeld maat van een cakeblik is 20 bij 9,5 cm voor dit brood.
Het amandelbrood kan je ook
zonder gist maken. Dan gebruik je in plaats van het zakje gist een halve theelepel bicarbonaat en een halve eetlepel appelazijn. Je kunt ook een deel amandelmeel vervangen door bijvoorbeeld kokosmeel. En natuurlijk kan je er nootjes of notenpasta doorheen doen, of rozijnen. Eigenlijk alles wat je lekker lijkt.
Bron: Jedidja, Pixabay Bananenbrood
Bananenbrood is een ander brood zonder granen. Ideaal dus voor mensen die geen gluten mogen eten of voor mensen die om een of andere reden geen granen kunnen verdragen. Natuurlijk ook altijd gewoon lekker om dit brood te eten ter afwisseling.
Voor een bananenbrood is benodigd:
- 450 gram amandelmeel
- 3 bananen
- 3 eieren
- een halve theelepel baking soda (bicarbonaat)
- een halve tot 1 eetlepel appelazijn
- eventueel wat zoetstof
Bereiding
Verwarm de oven alvast voor op een temperatuur van 175 graden. Roer de eieren, baking soda en appelazijn goed door elkaar en probeer eventuele klontjes te voorkomen. Het amandelmeel kan er daarna door heen geroerd worden. Prak daarna de bananen en doe die er dan als laatste ook doorheen. Het mengsel vervolgens in een bakblik doen wat van tevoren is ingevet en het mengsel ongeveer 45 minuten in de oven laten bakken. Laat het brood als het klaar is vervolgens goed afkoelen, dan is het gemakkelijker te snijden.
Ook is het mogelijk een bananenbrood zonder amandelmeel te maken. Dan is het recept als volgt:
- 4 rijpe bananen
- 1 ei
- 40 gram boter (gesmolten het gemakkelijkste te verwerken)
- 1 theelepel baking soda
- zoetstof
De oven weer voorverwarmen op een temperatuur van 175 graden. De ingrediënten vervolgens goed doorroeren en de baking soda er als laatste bij doen, net voordat het beslag in het cakeblik gaat. Het cakeblik natuurlijk van te voren weer invetten en het beslag erin gieten. Dan is het brood na ongeveer 50 a 60 minuten gaar.
Men kan bij alle broden natuurlijk ook zelf variaties maken. Zo kunnen er nootjes toegevoegd worden of kokosolie. En wat dacht je van 100 gram chocolade! Of gezonde blauwe bessen. Baking soda of bicarbonaat kan je overigens gewoon bij de drogist kopen.
De broden zijn graanvrij en daarom ook
zonder gluten. Ook brood gebakken van
quinoa en boekweit is zonder gluten.
Lees verder