Zelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de oven

Warning: Undefined array key 2 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/config.inc.php on line 360
Algemeen
Steeds meer mensen ondervinden problemen met het eten van (tarwe)brood. Vage klachten kunnen er soms het gevolg van zijn. Mensen blijken soms overgevoelig te zijn voor tarwe, maar kunnen echter wel spelt verdragen. Spelt bevat daarbij ook meer zink en magnesium. En het bevat minder fytinezuur als tarwe. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen, dus hoe minder fytinezuur ergens in zit, hoe beter het is. Daarbij is speltbrood super lekker en eenvoudig om te maken! Je hebt er ook niet speciaal een broodbakmachine voor nodig. Speltdeeg hoef je niet zo lang te kneden, dus het kost weinig tijd en kracht. En de oven bakt het af tot een heerlijk geurend speltbrood.Simpel speltbrood met gist
Het enige wat je ervoor nodig hebt is:- 500 gram speltmeel
- 1 zakje gist
- 9 gram zout
- 250 ml lauwwarm water
Beschrijving
Doe alles bij elkaar in een beslagkom en kneed het goed door, ongeveer 15 minuten lang. Daarna dek je de kom af met een vochtige theedoek en laat je het deeg rijzen op een warme plek. Hierna weer even 5 minuten goed doorkneden. Vet de broodvorm (of taartvorm) in met boter. Vervolgens doe je het deeg in de bakvorm en dek je het weer af met een vochtige doek om nogmaals te laten rijzen, nu een uur tot anderhalf uur lang. De oven inmiddels voorverwarmen op 220 graden Celsius. Het deeg in ongeveer 35 minuten bakken.
Speltbrood te bakken zonder gist
Allereerst de oven voorverwarmen op 220-240 graden Celsius. Het recept is als volgende:- 500 gram speltmeel
- 3 flinke theelepels met wijnsteenbakpoeder (of 4 afgestreken theelepels)
- 9 gram zout
- 350 ml water
Beschrijving
Roer het mengsel snel door, zeker niet te lang. Vet de broodvorm in met boter en doe het mengsel in de vorm. Je kan eventueel met een mes een ondiepe gleuf of kruis maken in het brood zodat de korst minder zal scheuren tijdens het bakken. Dan de vorm met broodmengsel in de oven doen en na 10 minuten de oven terugzetten naar 200 graden Celsius. Vervolgens nog ongeveer 30 minuten in de oven.
Voordeeg
Let op: sommige mensen maken liever een voordeeg van brood zonder gist erin. Het brood rijst dan net wat meer. Dan meng je eerst 250 gr speltmeel met 200 ml lauwwarm water. Dit alles kort mengen en dit mengel afdekken met een natte doek en 24 uur lang wegzetten op kamertemperatuur. Op de dag van het bakken meng je de overige ingrediënten er kort doorheen en doe je het mengsel vervolgens in de oven (zie verder bovenstaand). Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Onder een handdoek het brood buiten de oven af laten koelen in de bakvorm.
En voilà een lekker speltbrood!
Natuurlijk kan je er voor de smaak allerlei variaties op maken. Bijvoorbeeld door er net voordat het deeg in de oven gaat er sesamzaadjes over heen te strooien. Of meng rozijnen door het deeg. Of vervang het water door karnemelk of sojamelk. Het fijnste werkt trouwens een wat kleiner bakblik met hoge wanden. De kosten van een speltbrood vallen ook enorm mee. Speltmeel kost per 5 kilo ongeveer 11 euro en daar kan je ongeveer 10 broden mee bakken. Zakjes gist of wijnsteenbakpoeder zijn ook echt niet duur. Kortom, voor niet veel geld een heerlijk, zelf gebakken brood. Eet smakelijk! Wil je fytinezuur helemaal vermijden of brood eten zonder granen, denk dan aan amandel of bananenbrood, of bijvoorbeeld brood gebakken van quinoa en boekweit.