InfoNu.nl > Eten en Drinken > Bereiding > Zelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de oven

Zelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de oven

Zelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de oven Zelf je eigen speltbrood bakken klinkt alsof je er uren de tijd voor moet hebben. Maar niets is minder waar. Het is echt heel gemakkelijk. Het is zo gebeurd en het bakken kan gewoon in de oven. Het resultaat is een super gezond en een heel lekker speltbrood! Naar eigen keuze kan je er natuurlijk ook nootjes of gedroogd fruit eraan toe voegen. Net waar je zin in hebt. Voordeel van spelt, is dat je het niet zo lang hoeft te kneden om er een lekker brood van te kunnen maken.

Algemeen

Steeds meer mensen ondervinden problemen met het eten van (tarwe)brood. Vage klachten kunnen er soms het gevolg van zijn. Mensen blijken soms overgevoelig te zijn voor tarwe, maar kunnen echter wel spelt verdragen. Spelt bevat daarbij ook meer zink en magnesium. En het bevat minder fytinezuur als tarwe. Fytinezuur belemmert de opname van mineralen, dus hoe minder fytinezuur ergens in zit, hoe beter het is. Daarbij is speltbrood super lekker en eenvoudig om te maken! Je hebt er ook niet speciaal een broodbakmachine voor nodig. Speltdeeg hoef je niet zo lang te kneden, dus het kost weinig tijd en kracht. En de oven bakt het af tot een heerlijk geurend speltbrood.


Simpel speltbrood met gist

Het enige wat je ervoor nodig hebt is:
  • 500 gram speltmeel
  • 1 zakje gist
  • 9 gram zout
  • 250 ml lauwwarm water

Beschrijving

Doe alles bij elkaar in een beslagkom en kneed het goed door, ongeveer 15 minuten lang. Daarna dek je de kom af met een vochtige theedoek en laat je het deeg rijzen op een warme plek. Hierna weer even 5 minuten goed doorkneden. Vet de broodvorm (of taartvorm) in met boter. Vervolgens doe je het deeg in de bakvorm en dek je het weer af met een vochtige doek om nogmaals te laten rijzen, nu een uur tot anderhalf uur lang. De oven inmiddels voorverwarmen op 220 graden Celsius. Het deeg in ongeveer 35 minuten bakken.

Speltbrood te bakken zonder gist

Allereerst de oven voorverwarmen op 220-240 graden Celsius. Het recept is als volgende:
  • 500 gram speltmeel
  • 3 flinke theelepels met wijnsteenbakpoeder (of 4 afgestreken theelepels)
  • 9 gram zout
  • 350 ml water

Beschrijving

Roer het mengsel snel door, zeker niet te lang. Vet de broodvorm in met boter en doe het mengsel in de vorm. Je kan eventueel met een mes een ondiepe gleuf of kruis maken in het brood zodat de korst minder zal scheuren tijdens het bakken. Dan de vorm met broodmengsel in de oven doen en na 10 minuten de oven terugzetten naar 200 graden Celsius. Vervolgens nog ongeveer 30 minuten in de oven.

Voordeeg

Let op: sommige mensen maken liever een voordeeg van brood zonder gist erin. Het brood rijst dan net wat meer. Dan meng je eerst 250 gr speltmeel met 200 ml lauwwarm water. Dit alles kort mengen en dit mengel afdekken met een natte doek en 24 uur lang wegzetten op kamertemperatuur. Op de dag van het bakken meng je de overige ingrediënten er kort doorheen en doe je het mengsel vervolgens in de oven (zie verder bovenstaand). Het brood is gaar als het hol klinkt als je erop tikt. Onder een handdoek het brood buiten de oven af laten koelen in de bakvorm.

En voilà een lekker speltbrood!

Natuurlijk kan je er voor de smaak allerlei variaties op maken. Bijvoorbeeld door er net voordat het deeg in de oven gaat er sesamzaadjes over heen te strooien. Of meng rozijnen door het deeg. Of vervang het water door karnemelk of sojamelk. Het fijnste werkt trouwens een wat kleiner bakblik met hoge wanden. De kosten van een speltbrood vallen ook enorm mee. Speltmeel kost per 5 kilo ongeveer 11 euro en daar kan je ongeveer 10 broden mee bakken. Zakjes gist of wijnsteenbakpoeder zijn ook echt niet duur. Kortom, voor niet veel geld een heerlijk, zelf gebakken brood. Eet smakelijk! Wil je fytinezuur helemaal vermijden of brood eten zonder granen, denk dan aan amandel of bananenbrood, of bijvoorbeeld brood gebakken van quinoa en boekweit.

Lees verder

© 2013 - 2019 Zonne, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je eigen brood bakken zonder broodbakmachineZelf brood bakken, denk alleen al aan de heerlijke lucht die in de keuken zou hangen. Zelf brood maken is heerlijk om te…
Spelt, zoals in speltbrood, een gezonde graansoortSpelt, zoals in speltbrood, een gezonde graansoortSpelt, een graansoort dat je steeds meer in de schappen kunt vinden. Zeker het speltbrood raakt steeds meer in trek. Spe…
Speltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodSpeltbrood: een gezond alternatief voor wit en bruin broodIs speltbrood gezond? Het wordt steeds duidelijker vanuit verschillende diëten zoals het Dr Atikins dieet en de revoluti…
Thuis brood maken zonder kneden, het pefecte receptIn Manhatan, New-York is er een bakkerij “Sullivan St bakery” genaamd, die verkondigt dat een kind beter brood kan bakke…
Help mijn brood is een misbakselBakken is leuk en lekker en vers brood is natuurlijk geweldig. Maar helaas lukt niet elk broodbaksel elke keer even goed…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Catkin, Pixabay

Reageer op het artikel "Zelf goedkoop, lekker speltbrood bakken in de oven"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Ingrid, 13-07-2017 19:42 #9
Mag je het brood met mengeling van meel maken? Reactie infoteur, 14-07-2017
Ja hoor, natuurlijk mag dat!

Carla Monnink, 30-03-2015 15:31 #8
Ik heb type speltmeel 630 en speltmeel type 1050 welke type is beter om broodjes te bakken, en waarom zijn er verschillende soorten meel? Reactie infoteur, 30-03-2015
Al die verschillende nummers duiden op verschillende soorten speltmeel. Zo is 630 standaard speltmeel. 1050 halfvolkoren grof speltmeel (bevat minder de speltkiem) en 1700 volkoren speltmeel. Waar je het liefste mee bakt is persoonsafhankelijk, wat vindt je het lekkerste.

Jantina, 26-09-2014 23:07 #7
Mijn speltbrood wordt super compact, er zit totaal geen lucht meer in. Komt na de tweede rijzing ook eigenlijk niet omhoog. Hoort dit zo of doe ik iets verkeerd? Ik laat het deeg beide keren bij kamertemperatuur een uur rijzen. Reactie infoteur, 27-09-2014
Het brood is wel redelijk compact inderdaad, met gist erin rijst het wel beter. En ook een kleine bakvorm met hoge steile wanden helpt.

Léon, 10-09-2014 21:22 #6
Ik wil zelf ook speltbrood gaan bakken en als ik het zo lees lijkt me het niet zo moeilijk om zelf te doen. Maar ben een beetje leek met bakken maar hoe lang moet het rijzen op een warme plek? Reactie infoteur, 11-09-2014
Een uur toch zeker wel.

Cindy, 01-07-2014 16:16 #5
Hoeveel is 1 zakje gist? Ik heb een zak gist van 125 gram namelijk. Reactie infoteur, 02-07-2014
1 Zakje gist bevat 7 gram instant gist.
En 1 zakje is gelijk aan 14 tot 21 gram verse gist.

Ria, 30-05-2014 12:44 #4
Mijn speltbrood valt helemaal uit elkaar. Wat heb ik verkeerd gedaan? Ik heb er wel 75gr kokosolie door gedaan, net als door mijn andere brood. Reactie infoteur, 31-05-2014
Ik zou het eigenlijk niet weten, sorry. Bij mij is het speltbrood altijd gewoon stevig en het valt niet uit elkaar. Misschien door de toevoeging van de kokosolie?

Hendrik, 08-04-2014 10:45 #3
Er staat bij de eerste alinea 500 mg speltmeel, dit zal 500 g moeten zijn neem ik aan? Reactie infoteur, 08-04-2014
Oei, dat is een foutje inderdaad. Dank je wel ik zal het veranderen.

Henk, 06-03-2014 13:41 #2
Plaats je het bakblik op de onderste richel of in het midden van de oven? Reactie infoteur, 06-03-2014
In het midden van de oven.

T. Dijkstra, 25-11-2013 15:27 #1
Kun je speltbrood ook in de vriezer bewaren? Reactie infoteur, 25-11-2013
Ja hoor, dat kan gewoon. Het makkelijkste is om dan het brood eerst in snedes te snijden en dan zo in te vriezen, per dagportie bijvoorbeeld. Zo kan je dus ook een paar sneetjes speltbrood per dag uit de vriezer halen.
Eet smakelijk!

Infoteur: Zonne
Laatste update: 26-09-2018
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bereiding
Bronnen en referenties: 1
Reacties: 9
Schrijf mee!