Hertenvlees, lekker wild
Hertenvlees is zeer mager en uitermate geschikt voor mensen met een vet-, cholesterol- of calorie arm dieet. In vergelijking met andere dieren(varken en kalf) waarvan het vlees vaak op ons bord ligt heeft hertenvlees een laag vetgehalte, bevat veel ijzer, belangrijke eiwitten en omega 3 vetzuren. Herten op een hertenboerderij hebben een dieet dat voornamelijk uit gras bestaat. Hierdoor is de smaak milder en minder heftig dan vlees van in het wild levende herten. Hertenvlees heeft een donkerrode kleur. De bereiding is over het algemeen niet anders dan van varkensvlees of kalfsvlees.
Hoofdstukken
Voedingswaarde en de verschillen tussen herten-, kalfs- en varkensvlees
Het houden van herten op boerderijen gebeurt vandaag de dag steeds vaker. In tegenstelling tot de reguliere veehouderij van varkens en koeien worden herten niet volgens de methoden van
intensieve veehouderij gehouden. Meestal (op een enkeling na) zijn het kleinschalige boerenbedrijven die de herten als bijverdiensten houden. Hierdoor is hertenvlees ook gevrijwaard van het gebruik van hormonen en antibiotica in de voeding van de herten. De herten staan het grootste deel van het jaar in de wei en eten voornamelijk gras, hooi, bladeren, kastanjes en eikels. Herten hebben voldoende aan een droge en beschutte plek in de wei. Een eenvoudig stalletje met een voer- en drinkbak, waar de dieren in en uit kunnen is voldoende. Dag en nacht, zomer en winter, lopen ze buiten. Wanneer het koud en nat is, of bij hevige wind, kunnen ze het hok in.
Soort per 100 gram | Energie KCal. | water gram | eiwit gram | vet gram | verzadigt vet gram | enkelvoudig onverzadigd gram | Meervoudig onverzadigd | cholesterol milligram | ijzer milligram |
Hertenvlees | 114 | 75,0 | 20,5 | 3,5 | 1,6 | 1,2 | 0,7 | 55 | 8,0 |
Kalfsvlees | 170 | 68,9 | 20,0 | 10,1 | 5,1 | 4,6 | 0,4 | 70,0 | 1,4 |
Varkensvlees | 208 | 65,2 | 18,8 | 14,0 | 5,5 | 7,3 | 1,0 | 63,8 | 1,5 |
Alle recepten zijn voor 4 personen.
Hertenbiefstuk met veenbessen
Ingrediënten
- 4 hertenbiefstukjes van 125 gram
- 1/2 rode kool
- 2 kruidnagels
- Stukje pijpkaneel
- Scheutje azijn
- 1 eetlepel suiker
- 250 gram biologische veenbessen
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 50 gram roomboter
- 1,5 dl. wildfond
- 1 dl. rode port
- 1 theelepel mosterd
- 1 eetlepel appelstroop
- 2 theelepels allesbinder
- 1 krop eikenbladsla
Bereiding
De rode kool in reepjes snijden en aan de kook brengen in een pan met wat water, kruidnagels, pijpkaneel, azijn, suiker en een uur laten pruttelen. De laatste 15 minuten de veenbessen toevoegen en meekoken. Hertenbiefstuk uit de verpakking halen en op een bord tot rust laten komen. Eikenbladsla wassen en in een vergiet laten uitlekken. Biefstuk droog deppen en bestrooien met kaneelpoeder. In een koekenpan de boter verhitten en de biefstuk per kant drie minuten bakken. De biefstukken uit de pan nemen en in aluminiumfolie warm houden. Het bakvet los roeren en wildfond, rode port en de rest van de veenbessen toevoegen. Dit ongeveer 3 a 4 minuten laten inkoken. Mosterd en appelstroop erdoor roeren. De saus eventueel binden met allesbinder. De eikenbladsla over de borden verdelen. In het midden van ieder bord een flinke schep rode kool neerleggen. De hertenbiefstuk uit de folie halen en op de rode kool leggen. Een flinke schep saus erover gieten en het restant in een sauskom aanbieden. Lekker met vers gebakken brood of vers stokbrood.
Hertenhaasbiefstuk met brie en honingsaus
Ingrediënten
- 4 haasbiefstukjes à 150 gram
- gedroogde tijm
- vers gemalen peper
- 50 gram boter
- 200 gram verse brie
- 4 eetlepels pecannoten
- 4 eetlepels cranberry's (uit een potje, op sap)
- 250 ml. crème fraîche
- 2 eetlepels honing
- 1/2 theelepel tijm
- 400 gram gemengde sla
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepels notenolie
- 2 eetlepels citroensap
- zout en versgemalen peper.
Bereiding
De biefstukken inwrijven met tijm en peper. De boter in een koekenpan bruin laten worden en de biefstukken om en om in 4 à 5 minuten bakken. De brie in stukken snijden en de pecannoten grof hakken. De biefstukken uit de pan nemen en in een ovenschaal schikken. Brie, cranberry's en pecannoten erover verdelen. Onder de grill verwarmen tot de brie smelt. Ondertussen een saus maken van de crème fraîche, tijm en de honing. Sla wassen en laten uitlekken. Dressing maken van olijfolie, notenolie, citroensap, zout en peper. Sla opmaken met de dressing. Vier borden opmaken met de sla. Biefstukken uit de grill op de borden scheppen en de crème fraîche saus erlangs scheppen. Lekker met vers gebakken brood, stokbrood of gebakken aardappelen.
Ovenschotel met hertengehakt en spinazie
Bron: TouTouke, Rgbstock
Ingrediënten
- 750 gram aardappelen
- 900 gram verse spinazie
- 1 ui
- 1 eetlepel boter
- 400 gram hertengehakt
- 2 theelepels Provençaalse kruiden
- 1 theelepel grove mosterd
- zout en vers gemalen peper
- 5 eetlepels koffieroom
- 1 tomaat
- 100 gram geraspte oude kaas
- 50 gram fijn gehakte amandelsnippers
Bereiding
De oven voorverwarmen op 200 graden. De aardappelen schillen en gaar koken. Iets laten afkoelen en daarna in plakjes snijden. Ondertussen de spinazie wassen en kort koken. In een vergiet goed laten uitlekken. De ui snipperen en in een koekenpan in een beetje boter fruiten. Gehakt toevoegen en met een vork rul bakken. Provençaalse kruiden, mosterd en koffieroom toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Een ovenschaal invetten met boter. Met de helft van de aardappelschijfjes de bodem bedekken. Hierover de spinazie verdelen en daar bovenop het gehaktmengsel. Het geheel afdekken met de resterende aardappelen. Garneren me plakjes tomaat, geraspte kaas en de amandelsnippers. De ovenschaal ongeveer 20 minuten in de oven plaatsen tot de amandelen lichtbruin kleuren.
Gehaktschotel met rijst en kruiden
Ingrediënten
- 300 gram zilvervliesrijst
- 1 courgette
- 2 sjalotjes
- 400 gram hertengehakt
- ½ theelepel nootmuskaat
- ½ theelepel kervel
- zout en peper
- 3 eetlepels kwark
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas.
Bereiding
De courgette schoonmaken en in dobbelstenen van 2 x 2 snijden. In een pan de rijst en de courgette blokjes samen gaar koken. In een pan de boter smelten en de fijngesnipperde sjalotjes fruiten. Het hertengehakt toevoegen en met een vork rul bakken. De kruiden toevoegen. Het rijstmengsel en het gehaktmengsel door elkaar scheppen en de kwark erdoor roeren. Het geheel bestrooien met Parmezaanse kaas.
Eet smakelijk en kook met plezier.
Lees verder