Internationale maaltijdsoepen

Internationale maaltijdsoepen Soep is één van de oudste gerechten ter wereld. Het wordt over de hele wereld gegeten. In restaurants wordt soep meestal als voorgerecht opgediend. Maar soep kan ook prima als zijnde een volledige maaltijd opgediend worden. Ieder land heeft zijn eigen traditionele soep en iedere streek zijn eigen variatie erop. Als basis voor soep gebruikt men over het algemeen een bouillon. Een bouillon kan gemaakt worden van: vis, vlees kruiden of groenten. Men kan bouillon zelf maken maar voor het gemak wordt er vaak gebruik gemaakt van bouillonblokjes. Maaltijdsoep behoort tot de categorie gebonden soepen. Voor het binden van soep kan men gebruik maken van: een roux, aardappelmeel, bloem, maizena, room, ei of de soep pureren.

Hoofdstukken

.

De basis

Bouillon

Bouillon is in feite een extract. Het bestaat voor het grootste deel uit water waarin smaak- en geurstoffen worden opgelost. De smaakmakers van de bouillon zijn vaak restproducten die men niet in een gerecht gebruikt zoals: runderbotten, visgraten en -koppen, karkassen van gevogelte of groenten afval. Door deze in water te koken en lang te laten trekken worden de smaakstoffen en aroma's door het water opgenomen. Vaak voegt men zout en geplette peperkorrels toe om de smaak te versterken. Als de bouillon klaar is giet men deze door een zeef om de smaakmakers te verwijderen.

Vissoep

Deze vissoep komt uit de Franse keuken. Door de combinatie van vis, tomaat en saffraan is deze soep zelfs prima als feestmaaltijd op te dienen. Heerlijk met vers afgebakken stokbrood met kruiden- of roomboter en een glaasje wijn.

Ingrediënten

  • 2 calamaris tubes(pijlinktvis)
  • 750 gram gemengde visfilets bijv. zalm en kabeljauw
  • 10 gamba's gepeld, schoongemaakt en zonder kop
  • 2 eetlepels olie
  • 1 flinke ui
  • 1 grote prei in stukjes
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blik gepelde tomaten of 4 verse tomaten
  • 1 liter water of visbouillon
  • 1 pakje saffraan of saffraandraadjes
  • vers gemalen zeezout en peper

Snij de ui in grove stukken of ringen en de calamaris in smalle strookjes. Fruit de uien in de olie tot ze glazig zijn. Voeg de gepelde tomaten(of verse tomaten in stukjes) en de calamaris toe. Pers de knoflook en voeg deze samen met de saffraan toe. Schenk er 1 liter water of visbouillon bij en laat het geheel zachtjes 45 minuten pruttelen tot de calamaris zacht is. Snij nu de visfilets in gelijken stukken. Doe de stukjes visfilet, gamba's en prei in de soep en breng deze rustig aan de kook. Zet de pan op het kleinste vuurtje of op een vlamverdeler en laat de vis in 10 minuten rustig gaar worden. Breng de soep op smaak met versgemalen peper en zeezout.

Pompoensoep

Bron: Salsachica, RgbstockBron: Salsachica, Rgbstock
Pompoenen worden al eeuwen lang als groente verbouwd in midden- en zuid Amerika. Pompoensoep is in Amerika nog steeds een populair gerecht. Pompoen smaakt over het algemeen zoetig maar pompoensoep is ook als een hartige soep klaar te maken, zelfs in combinatie met vlees. Het hier onder beschreven recept is de zoete variant.

Ingrediënten

  • 1 grote pompoen of 2 kleine. Ruim 1 kilo bijv. flespompoen
  • 2 uien
  • 2 grote aardappelen of 5 kleine
  • 1 eetlepel olie
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 theelepel kaneel of een kaneelstokje
  • vers gemalen zeezout en peper
  • vers geraspte nootmuskaat

Maak de pompoen schoon en ontdoe deze van de zaden en draden. Schillen gaat het gemakkelijkst met een kaasschaaf. Snij het vruchtvlees in blokjes. Schil de aardappelen en snij deze ook in blokjes. Snipper de uien en fruit deze in de olie tot ze glazig zijn. Voeg de bouillon de pompoenstukjes en aardappelstukjes toe en breng alles aan de kook. Doe de kaneel of het kaneelstokje erbij. Laat het geheel 30 tot 40 minuten koken tot de pompoen en aardappelen zacht zijn. Haal het kaneelstokje eruit en pureer de soep met een staafmixer, wordt de soep te dik dan eventueel wat water toevoegen. Breng de soep op smaak met vers gemalen peper, vers geraspte nootmuskaat en zout.

Minestrone

De nationale Italiaanse soep. Hiervan bestaat eigenlijk geen basisrecept omdat het van oudsher gemaakt werd van seizoensgroenten of van wat er over was. De groente in dit recept kunnen door elke andere groente worden vervangen naar eigen smaak en/of voorkeur.

Ingrediënten

  • 1,5 liter vleesbouillon, zelf gemaakt of van een bouillontablet
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook heel fijn gehakt
  • 3 wortelen, in blokjes gesneden of grof geraspt
  • 2 aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 150 gram spekjes
  • 3 stengels bleekselderij in plakjes gesneden
  • 2 blikken gepelde tomaten
  • 3 handjes bladspinazie of verdeelblokjes diepvries spinazie
  • 100 gram pasta bijv. macaroni of penne
  • 100 gram cannellini bonen of witte bonen
  • 2 courgettes in blokjes
  • 0.5 theelepeltje gedroogde tijm
  • 0.5 theelepeltje oregano
  • 0.5 theelepeltje salie
  • handje verse basilicum grof gehakt.
  • vers gemalen peper en zout, naar smaak
  • vers geraspte Parmezaanse kaas

Doe de olie in een grote soeppan en bak de spekjes rustig aan. Na een paar minuten kan de ui, knoflook en blokjes aardappel erbij en deze even laten fruiten. Nu kunnen de tomaten, wortel, witte bonen, courgette, gesneden bleekselderij en de bouillon erbij. Breng het al roerend aan de kook en voeg de gedroogde kruiden toe. Breng het weer rustig aan de kook en doe dan de pasta erbij. Laat het geheel 10 minuten rustig koken en regelmatig even door roeren. Afmaken met de basilicum en de vers gemalen peper en zout naar smaak toevoegen. Serveren met de vers geraspte Parmezaanse kaas.

Harira

Harira is de nationale soep van Marokko. Harira is in Marokko onlosmakelijk verbonden met de ramadan. Het is een goed gevulde, gebonden soep. De basis bestaat uit: tomaten, linzen, kikkererwten en selderij.

Ingrediënten

  • 200 gr soepvlees, kip, rund of schaap
  • 1,5 kg verse tomaten ontvelt en in kleine stukjes of 4 verse tomaten ontvelt en een blik gepelde tomaten
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bosje selderij fijngehakt
  • 0.5 bosje koriander fijngehakt
  • 0.5 bosje gladde peterselie ook fijngehakt
  • 2 uien gesnipperd
  • 1 stengel bleekselderij dun gesneden
  • 200 gr gedroogde kikkererwten (24 uur geweekt)
  • 50 gr bruine linzen
  • 1 mespunt kurkuma
  • 1 envelopje saffraan of een paar saffraandraadjes
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • 2 eetlepels bloem opgelost in 3 á 4 eetlepels water
  • 3 lepels vermicelli
  • 1 ei geklutst
  • zout

Bak het vlees in de olie bruin. Pureer of hak ondertussen de tomaten, selderie, peterselie, koriander, uien en bleekselderie fijn. Als het vlees bruin begint te kleuren kan het tomatenmengsel erbij. Goed door roeren en alle kruiden en twee liter water toevoegen en aan de kook brengen. De kikkererwten afgieten en afspoelen en deze ook toevoegen en het geheel een uurtje zachtjes laten pruttelen en regelmatig doorroeren. gebruikt men kikkererwten uit blik dan hebben deze niet zo'n lange kooktijd nodig en kunnen er dus later bij. Na een half uurtje koken kunnen de linzen erbij, gebruikt men kikkererwten uit blik dan deze nu ook toevoegen. na een uur de bloem met koud water vermengen en goed doorroeren zodat er geen klontjes meer zijn. Dit mengsel aan de soep toevoegen samen met de vermicelli. Laat dit nog 10 minuten onder regelmatig doorroeren zacht koken. Het geklutste ei gaat er als laatste bij, goed in de pan roeren en gelijktijdig het ei erin gieten en blijven roeren. even proeven en zout naar smaak toevoegen. Opdienen met brood en verse zoete muntthee.

Borsjtsj

Borsjtsj (rode bietensoep) is een Slavisch gerecht en wordt veel in Rusland en Polen gegeten. Er is een warme en koude variant. de basis bestaat uit: rode biet, ui, runderbouillon met vlees en zure room. Er is ook een groene variant voor mensen die niet van bieten houden Dit is een prachtige rode soep.

Ingrediënten

  • 300 gram rundvlees in blokjes gesneden
  • 1 liter bouillon(kan ook van een blokje)
  • 2 winterwortelen schoon gemaakt en in blokjes
  • 1 laurierblad
  • 50 gr boter
  • 200 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 300 gram bieten
  • 200 gram witte kool geschaafd
  • 200 gr prei
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 ui
  • 40 gram bloem
  • 1 theelepel vers gemalen peper
  • zout
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 kopje zure room of Bulgaarse yoghurt

Breng de bouillon aan de kook en voeg het vlees, wortel en laurier er aan toe, laat het een uurtje stoven. De bieten schoonmaken en klein snijden en in 20 gram boter even stoven. Dan de tomatenpuree, azijn, geschaafde witte kool, prei, aardappels,en peper toevoegen. Het vlees en de wortelen uit de bouillon scheppen en de bouillon bij de groenten schenken. Dit een half uurtje laten pruttelen. In een apart pannetje de bloem in de rest van de boter laten kleuren, onder regelmatig roeren. En paar lepels van de soep toevoegen tot een dikke pap ontstaat en deze door de soep roeren. Voeg ook het vlees en wortelen weer toe. Het geheel al roerend even laten koken. Opdienen en op ieder bord een eetlepel zure room scheppen.

Eet smakelijk en kook met plezier.

Lees verder

© 2013 - 2024 Erik67, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Pompoensoep recept: de ideale herfstsoep!Het is herfst! De tijden van kou, wind en regen staat weer voor de deur. Hoog tijd voor een heerlijke herfstachtig recep…
Soep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepSoep: groentesoep, vissoep, uiensoep, venkel- & maaltijdsoepElke soep heeft een basis van bouillon. Die kan men trekken van rundvlees, van beentjes, van wild of gevogelte, van vis…
Soep in 15 minuten: pindasoep en kerriesoepTwee snel te bereiden smakelijke soepen met eenvoudige ingrediënten. Zowel de kerriesoep als de pindasoep zijn binnen 15…

Kniepertjes/nieuwjaarsrolletjes maken met makkelijk receptKniepertjes/nieuwjaarsrolletjes maken met makkelijk receptIeder land heeft, rond de jaarwisseling, zijn eigen tradities en gewoonten. Zo is het bakken en eten van kniepertjes en…
Saucijzenbroodjes zijn het lekkerst als u ze zelf maaktSaucijzenbroodjes zijn het lekkerst als u ze zelf maaktSaucijzenbroodjes zijn smakelijke, hartige gebakjes die vooral tegen kerst en oudejaar in veel Nederlandse keukens gebak…
Bronnen en referenties
Erik67 (88 artikelen)
Laatste update: 17-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.