InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Quiche een maaltijdtaart

Quiche een maaltijdtaart

Quiche is een gerecht uit Elzas-Lotharingen en bestaat uit een gebakken korstdeeg met een meegebakken vulling. De bekendste quiche is wel de quiche lorraine. De basis voor een quiche vulling bestaat uit room en eieren. Door hieraan verschillende ingrediënten toe te voegen zijn de mogelijkheden talrijk en kan de taart zowel warm als koud gegeten worden. Het onderstaande recept is al jaren een succes bij ons in huis. Deze quiche wordt altijd warm opgediend en deze krijgt niet de tijd om af te koelen.

Hoofdstukken

.

Fonceerdeeg speciaal voor quiche's

Fonceren is het aanbrengen van een laagje deeg in een bakvorm of blik die dient als bodem en tevens als bescherming voor de vulling tegen directe verhitting. Een fonceerdeeg is meestal een kruimeldeeg of zanddeeg.

Ingrediënten

Ingrediënten van dit fonceerdeeg, gebaseerd op een vorm van 20 tot 24 cm:
  • 250 gram bloem gezeefd,
  • 125 gram koude boter,
  • 1 ei,
  • 15 gram suiker,
  • 2 eetlepels koud water,
  • 5 gram zout,
  • voeg voor een extra hartig deeg 30 gram geraspte Parmezaanse kaas toe.

Voor het beste resultaat moeten de boter en het water ijskoud zijn. Doe de bloem in een schaal en voeg suiker, zout, ei en eventueel de Parmezaanse kaas toe. Snij de boter in kleine stukjes en voeg deze ook toe. Snij met behulp van twee messen de boter en alle Ingrediënten tot een kruimeldeeg. Voeg de twee eetlepels koud water toe en vorm een bal van het deeg. Doe deze bal in een plastic zakje of wikkel het in folie en laat het twee uur in de koelkast rusten. Voor het beste resultaat kunt u het deeg een dag van te voren maken. Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm en een halve cm dik. Beboter de taartvorm en bekleed deze met het deeg. Plaats de taartvorm tot gebruik in de koelkast.

Variaties op het deeg

Voor een smakelijker deeg kunt u naar wens allerlei ingrediënten toevoegen zoals;
  • Gedroogde kruiden(basilicum, oregano, tijm),
  • Olijfolie in plaats van boter gebruiken, of één deel boter en één deel olijfolie,
  • Gedroogde tomaten in zeer fijn gehakte stukjes,
  • Geroosterd havermout,
  • In plaats van bloem een ander soort meel gebruiken.

De vulling voor de quiche

Voor het vullen van een quiche zijn de mogelijkheden veel en naar ieders smaak aan te passen. Mijn vulling bestaat uit:
  • 1 pak ontbijtspek à 150 gram,
  • 1 flinke ui gesnipperd,
  • 2 à 3 paprika's schoon gemaakt en in kleine stukjes gesneden,
  • 250 gram diepvriesdoperwten,
  • 3 à 4 eieren los geklopt,
  • 40 gram vers geraspte Parmezaanse kaas,
  • 1 beker crème fraîche a 125 ml,
  • vers gemalen peper.

Bereiding

Oven voorverwarmen op 150 graden. Een pannetje water opzetten en daarin de diepvriesdoperwten gaar koken. Op de pan een diep bord plaatsen met daarop de Parmezaanse kaas en de crème fraîche en deze beiden laten smelten. Het spek klein snijden en in een braadpan, op een matig vuur, uitbakken tot deze knapperig zijn. Nu kunnen de gesnipperde uien erbij, deze laten fruiten tot ze glazig zijn. Als de doperwten gaar zijn deze afgieten en apart houden. Ondertussen de eieren door het gesmolten mengsel van de crème fraîche en Parmezaanse kaas roeren (deze niet meer verwarmen). De stukjes paprika aan het spek/uienmengsel toevoegen en samen even laten bakken. Nu kunnen de doperwten erbij, daarna rijkelijk bestrooien met verse peper. Zout is niet nodig, vanwege het spek wat nogal zout is. Als er erg veel vocht van de paprika's komt, een eetlepel bloem toevoegen om te binden. De taartvorm kan nu gevuld worden met het spek-/groentemengsel, zoveel mogelijk gelijk verdelen. Het eierenmengsel er overheen schenken en even rustig schudden voor een goede verdeling. De taartvorm in het midden van de oven plaatsen en deze 55 minuten laten garen tot er zich een goud/bruine bovenkant heeft gevormd. Voldoende voor vier personen met eventueel nog een salade ernaast. Lekker op koude gure herfst- of winterdagen

Variaties op de vulling

Qua vulling kan er naar hartenlust gevarieerd worden. Men dient alleen rekening te houden met het feit dat sommige groenten even van te voren moeten garen zoals uien, paprika, broccoli en prei. Hetzelfde geldt voor vlees en kip.

Variaties op de quichevulling 1

  • 400 gr prei,
  • 300 gr gerookte zalm in kleine reepjes,
  • 150 gr uien,
  • Zout, peper,
  • 3 à 4 eieren,
  • Beker crème fraîche 125 ml,
  • Vers geknipte bieslook.

Snij de uien en de prei klein. Fruit de ui in wat olie en voeg de prei toe. Even laten garen en daarna afkoelen. Meng de eieren, crème fraîche en bieslook door elkaar. Roer het ui-/preimengsel erdoor en breng op smaak met zout en peper. Giet het mengsel in de beklede bakvorm en plaats het in de voorverwarmde oven voor 45 minuten.

Variaties op de quichevulling 2

  • 500gr. broccoliroosjes,
  • 150 gr. uitgebakken spekjes,
  • 3 à 4 eieren,
  • Beker crème fraîche 125 ml,
  • 50 gr. Parmezaanse geraspt,

Blancheer de broccoliroosjes in kokend water en laat deze goed uitlekken. Bak de spekjes uit en laat ze afkoelen. Meng de eieren, crème fraîche en Parmezaanse kaas door elkaar. Verdeel de broccoli in de beklede bakvorm en strooi de spekjes erover. Giet het eimengsel erover en bak in de oven voor 45 minuten.

Variaties op de quichevulling 3

  • 1 dubbele kipfilet of kalkoenfilet,
  • 2 paprika's,
  • 3 teentjes knoflook,
  • 1 ui gesnipperd,
  • 2 theelepels madras kerrie,
  • 3 à 4 eieren,
  • Beker crème fraîche 125 ml.

Snipper de ui en snij de paprika's klein. Snij de kip of kalkoen in reepjes en bak deze even aan in wat olie tot het begint te kleuren. Strooi de kerrie erover en laat deze even meebakken. Voeg nu de ui toe en laat deze even fruiten, nu kunnen de knoflook en de paprikastukjes erbij. Het geheel 5 minuten laten sudderen. Meng de eieren en de crème fraîche door elkaar. Schep het kip-/groentemengsel in de beklede bakvorm en giet het eierenmengsel erover. Bak in de oven voor 45 minuten.

De oventijden zijn o.a. afhankelijk van de gebruikte bakvorm. En hoge kleine vorm zal meer tijd nodig hebben dan een lage bredere vorm.

Eet smakelijk!

Lees verder

© 2013 - 2018 Erik67, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hartige taarten en quiche lorraineZet u gasten eens quiche lorraine of een hartige taart voor. Lekker voor bij de borrel, maar kan ook warm of koud, als l…
Zelf quiche maken: het is heel simpel!Zelf quiche maken: het is heel simpel!Een quiche of hartige taart is erg populair. In kleine stukjes gesneden, als bijvoorbeeld een hapje op een feestje, als…
Hartige taarten in verschillende soortenHartige taarten in verschillende soortenHartige taarten of quiches zijn gemakkelijk te maken en kunnen goed van te voren worden bereid. Bij onderstaande recepte…
Quiches allerlei: hartig en gezond!Quiches allerlei: hartig en gezond!Geen zin om uitgebreid te koken? Toch trek in een hartige hap? Maak dan eens een quiche. Niet veel werk en toch een voll…
Quiche met geitenkaas, ajuinen met kruiden en kazen (veggie)Quiche met geitenkaas, ajuinen met kruiden en kazen (veggie)Geitenkaas kan je op verschillende manieren in een gerecht verwerken. Een quiche kan je met veel verschillende soorten i…

Reageer op het artikel "Quiche een maaltijdtaart"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Erik67
Laatste update: 17-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Special: Recepten
Schrijf mee!