Quinoa recepten
Quinoa is een eenjarige plant die gebruikt wordt om de Quinoa zaden te kweken. Quinoa is rijk aan eiwitten, mineralen zoals ijzer, magnesium en koper. Ook bevat Quinoa eccentiële ammoniumzuren, is rijk aan vitamine B2, vitamine E en is goed geschikt als rijstvervanger, broodvervanger of aardappelvervanger.
Wanneer je Quinoa regelmatig eet in plaats van brood, rijst, of aardappels zul je redelijk snel merken dat je afvalt. Er zijn drie soorten Quinoa zaden, de witte, de zwarte en de rode variant.
Quinoa spreek je uit als Kien-wah. Quinoa is
glutenvrij doordat het geen graan bevat en daardoor goed geschikt voor mensen met een
glutenallergie.
Witte Quinoa
Witte Quinoa zul je in elke supermarkt tegen komen. Vaak staan ze in het schap van de biologische producten en is het verpakt in een doorzichtig zakje. Sommige grote merken verkopen ook Quinoa en dan vind je het bij de rijst en couscous afdeling.
Rode Quinoa
Rode Quinoa heeft een nootachtige smaak en is krokanter dan witte Quinoa. Rode Quinoa groeit alleen in hoogtegebergte waar het met de hand geoogst moet worden.
Zwarte Quinoa
Zwarte Quinoa heeft een nootachtige smaak en is nog krokanter dan de andere twee varianten. Ook groeit zwarte Quinoa alleen in hoogtegebergte waar het met de hand geoogst moet worden. Dit maakt zwarte Quinoa de meest exclusieven Quinoa van de drie soorten.
Quinoa koken
Gekookte Quinoa is de basis voor veel verschillende recepten. Wanneer je een kopje (hoeveelheid) Quinoa klaar wilt maken vul je het kopje met Quinoa. Spoel dit goed af onder de kraan met behulp van een zeef. Doe het vervolgens in het pannetje waar je de Quinoa in gaat koken. Vul het kopje 2x met water, en doe dit bij de Quinoa. (Het is dus 1 eenheid Quinoa en 2 eenheden water voor het koken van Quinoa). Houd er rekening mee dat de Quinoa tijdens het koken erg uitzet en maak daarom niet te teveel tegelijk. Voeg een groentebouillon blokje toe voor de smaak en je kunt er verse kruiden aan toevoegen zoals peterselie, basilicum en verse munt. (Kruiden pas toevoegen als de Quinoa is afgekoeld). Kook de Quinoa ongeveer 10 minuten en roer het regelmatig om. Je kunt het vuur uitzetten op het moment dat bijna al het water verdampt is en de Quinoa pruttelt. Daarna heeft de Quinoa nog ongeveer 10 minuten nodig om te wellen. Voor de salades kun je het beste wachten tot de Quinoa helemaal is afgekoeld voordat je het gerecht gaat bereiden.
Quinoa als ontbijt
Je kunt Quinoa gebruiken als ontbijtgraan.
Quinoa met appel en peer
- Voorgekookte Quinoa
- 1 geschilde appel in stukjes
- 1 geschilde peer in stukjes
- een handje rozijnen
- een paar walnoten.
Quinoa met banaan en walnoten
- Voorgekookte Quinoa
- 1 banaan in plakjes
- 50 gram walnoten
- kokosrasp
- 1 theelepel citroensap
Quinoa met kiwi
- Voorgekookte Quinoa
- 2 kiwi's in kleine blokjes
Quinoa als lunch
Quinoa kun je ook uitstekend eten als lunch. Je kunt het de avond van te voren klaar maken en mee nemen naar je werk. Zorg er wel voor dat je de salade koel bewaard.
Quinoa met feta en Cherry tomaatjes
- Voorgekookte quinoa
- 1/4 komkommer
- 10 Cherry tomaatjes
- een grote lepel zongedroogde tomaat
- Een aantal blokjes feta kaas. (naar behoefte)
Quinoa met chorizo
- Voorgekookte Quinoa
- Plakjes chorizo worst (hoeveelheid naar smaak)
- 1/4 komkommer
- 1 tomaat in plakjes
Quinoa met radijs en paprika
- Voorgekookte Quinoa
- paprika in stukjes (je kunt groene, oranje of rode paprika gebruiken)
- 1 bos radijsjes in plakjes
- feta kaas in blokjes (hoeveelheid naar keuze)
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel olijfolie
Quinoa als dineer
Je kunt Quinoa prima eten in plaats van aardappelen. Wanneer je normaal gesproken aardappelen, groente en vlees eet kun je nu Quinoa groente en vlees eten. Gebruik hiervoor voorgekookte Quinoa. De Quinoa kun je er prima koud bij eten.
Quinoa met spinazie, walnoten en courgette
- Voorgekookte Quinoa
- 1 courgette in stukjes
- 1 avocado in stukjes
- 200 gram gesneden spinazie
- 2 teentjes knoflook
- Sap van een halve citroen
- peterselie
- fetakaas in kleine stukjes
- halve ui in stukjes
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bak de walnoten een minuut in een hete pan. Verwarm daarna de olie in een pan en bak de ui tot hij glazig word. Hierna kun je de knoflook en de courgette 5 minuten mee bakken. Doe alle ingrediënten in een grote schaal. Voeg de olijfolie, het citroensap, peper en zout en de peterselie toe. Als laatst de feta kaas hier over heen kruimelen en je hebt een heerlijke maaltijd.