InfoNu.nl > Eten en Drinken > Recepten > Quinoa recepten

Quinoa recepten

Quinoa recepten Quinoa is een eenjarige plant die gebruikt wordt om de Quinoa zaden te kweken. Quinoa is rijk aan eiwitten, mineralen zoals ijzer, magnesium en koper. Ook bevat Quinoa eccentiële ammoniumzuren, is rijk aan vitamine B2, vitamine E en is goed geschikt als rijstvervanger, broodvervanger of aardappelvervanger. Wanneer je Quinoa regelmatig eet in plaats van brood, rijst, of aardappels zul je redelijk snel merken dat je afvalt. Er zijn drie soorten Quinoa zaden, de witte, de zwarte en de rode variant. Quinoa spreek je uit als Kien-wah. Quinoa is glutenvrij doordat het geen graan bevat en daardoor goed geschikt voor mensen met een glutenallergie.

Witte Quinoa

Witte Quinoa zul je in elke supermarkt tegen komen. Vaak staan ze in het schap van de biologische producten en is het verpakt in een doorzichtig zakje. Sommige grote merken verkopen ook Quinoa en dan vind je het bij de rijst en couscous afdeling.

Rode Quinoa

Rode Quinoa heeft een nootachtige smaak en is krokanter dan witte Quinoa. Rode Quinoa groeit alleen in hoogtegebergte waar het met de hand geoogst moet worden.

Zwarte Quinoa

Zwarte Quinoa heeft een nootachtige smaak en is nog krokanter dan de andere twee varianten. Ook groeit zwarte Quinoa alleen in hoogtegebergte waar het met de hand geoogst moet worden. Dit maakt zwarte Quinoa de meest exclusieven Quinoa van de drie soorten.

Quinoa koken

Gekookte Quinoa is de basis voor veel verschillende recepten. Wanneer je een kopje (hoeveelheid) Quinoa klaar wilt maken vul je het kopje met Quinoa. Spoel dit goed af onder de kraan met behulp van een zeef. Doe het vervolgens in het pannetje waar je de Quinoa in gaat koken. Vul het kopje 2x met water, en doe dit bij de Quinoa. (Het is dus 1 eenheid Quinoa en 2 eenheden water voor het koken van Quinoa). Houd er rekening mee dat de Quinoa tijdens het koken erg uitzet en maak daarom niet te teveel tegelijk. Voeg een groentebouillon blokje toe voor de smaak en je kunt er verse kruiden aan toevoegen zoals peterselie, basilicum en verse munt. (Kruiden pas toevoegen als de Quinoa is afgekoeld). Kook de Quinoa ongeveer 10 minuten en roer het regelmatig om. Je kunt het vuur uitzetten op het moment dat bijna al het water verdampt is en de Quinoa pruttelt. Daarna heeft de Quinoa nog ongeveer 10 minuten nodig om te wellen. Voor de salades kun je het beste wachten tot de Quinoa helemaal is afgekoeld voordat je het gerecht gaat bereiden.

Quinoa als ontbijt

Je kunt Quinoa gebruiken als ontbijtgraan.

Quinoa met appel en peer

  • Voorgekookte Quinoa
  • 1 geschilde appel in stukjes
  • 1 geschilde peer in stukjes
  • een handje rozijnen
  • een paar walnoten.

Quinoa met banaan en walnoten

  • Voorgekookte Quinoa
  • 1 banaan in plakjes
  • 50 gram walnoten
  • kokosrasp
  • 1 theelepel citroensap

Quinoa met kiwi

  • Voorgekookte Quinoa
  • 2 kiwi's in kleine blokjes

Quinoa als lunch

Quinoa kun je ook uitstekend eten als lunch. Je kunt het de avond van te voren klaar maken en mee nemen naar je werk. Zorg er wel voor dat je de salade koel bewaard.

Quinoa met feta en Cherry tomaatjes

  • Voorgekookte quinoa
  • 1/4 komkommer
  • 10 Cherry tomaatjes
  • een grote lepel zongedroogde tomaat
  • Een aantal blokjes feta kaas. (naar behoefte)

Quinoa met chorizo

  • Voorgekookte Quinoa
  • Plakjes chorizo worst (hoeveelheid naar smaak)
  • 1/4 komkommer
  • 1 tomaat in plakjes

Quinoa met radijs en paprika

  • Voorgekookte Quinoa
  • paprika in stukjes (je kunt groene, oranje of rode paprika gebruiken)
  • 1 bos radijsjes in plakjes
  • feta kaas in blokjes (hoeveelheid naar keuze)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie

Quinoa als dineer

Je kunt Quinoa prima eten in plaats van aardappelen. Wanneer je normaal gesproken aardappelen, groente en vlees eet kun je nu Quinoa groente en vlees eten. Gebruik hiervoor voorgekookte Quinoa. De Quinoa kun je er prima koud bij eten.

Quinoa met spinazie, walnoten en courgette

  • Voorgekookte Quinoa
  • 1 courgette in stukjes
  • 1 avocado in stukjes
  • 200 gram gesneden spinazie
  • 2 teentjes knoflook
  • Sap van een halve citroen
  • peterselie
  • fetakaas in kleine stukjes
  • halve ui in stukjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Bak de walnoten een minuut in een hete pan. Verwarm daarna de olie in een pan en bak de ui tot hij glazig word. Hierna kun je de knoflook en de courgette 5 minuten mee bakken. Doe alle ingrediënten in een grote schaal. Voeg de olijfolie, het citroensap, peper en zout en de peterselie toe. Als laatst de feta kaas hier over heen kruimelen en je hebt een heerlijke maaltijd.
© 2014 - 2019 Nice, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Superfood quinoaMisschien heb je nog nooit van quinoa gehoord, maar quinoa is een zaad en is super gezond. Het is een vervangen voor vle…
Is quinoa glutenvrij?Quinoa is een echte powerfood en steeds meer mensen ontdekken wat de voordelen van dit graan zijn. Zo kun je er bijvoorb…
Quinoa, een uitzonderlijk hoog voedingsmiddelQuinoa, een uitzonderlijk hoog voedingsmiddelQuinoa is een zeer gezond voedingsmiddel dat geschikt is voor zowel de kleinsten tot de oudere mensen. Het bevat vele vi…
Afvallen met quinoaQuinoa, wat is dat? Quinoa lijkt op een graansoort en is een supermiddel om mee af te kunnen vallen. Niet voor niks word…
Quinoa (ganzevoet)Quinoa (ganzevoet)Quinoa (spreek uit als kienwah) is een populaire plant uit Zuid Amerika. In Nederland staat quinoa ook wel bekend onder…
Bronnen en referenties
  • http://www.terrasana.nl/nl/nieuws-details.aspx?GroupID874669dc-8ff8-4b60-affd-e291a643d177=dd0baf0d-4031-424d-97a8-6fc5904a733f&ItemID874669dc-8ff8-4b60-affd-e291a643d177=56d8bafa-12d6-4465-ab1a-e627ffbcb885
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Quinoa_(Chenopodium_quinoa)
  • http://www.smulweb.nl/

Reageer op het artikel "Quinoa recepten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Nice
Gepubliceerd: 17-01-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Recepten
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!