Koken met Whisky
Iedereen heeft wel eens gehoord van het wereldberoemde "Irish Coffee". Maar dit is niet het enigste recept dat er met whisky te maken is. Koken met wijn of bier is in de hedendaagse keuken aardig ingeburgerd. Maar het toevoegen van een scheutje whisky geeft door zijn krachtige smaak een andere dimensie aan een gerecht. Er zijn tal van mogelijkheden, van een simpel toastje tot complete maaltijden en desserts.
Hoofdstukken
.
Welke Whisky moet ik kiezen?
Er zijn zeer veel soorten whisky, graan-whisky, malt-whisky, single malt whisky, blended whisky, blended malt -whisky, Ierse-whisky en bourbon. Ieder whisky heeft zijn eigen specifieke smaak. Op internet of bij de slijterij is vast wel een flavour map te vinden welk aangeeft of een whisky, rokerig, turfachtig, fruitig, gekruid, licht, rijk of juist verfijnd smaakt. Het is wel van belang dat men erop let dat de whisky niet gaat overheersen(of men moet hier van houden). Dus kies bij een lichte smaak zoals vis niet een al te krachtige whisky. De keuze voor de whisky is afhankelijk van het recept en je eigen smaak. In onderstaande recepten geef ik mijn whisky voorkeur, maar ieders smaak is anders. Zoveel soorten whisky geeft natuurlijk ook veel mogelijkheden tot experimenteren.
Recepten
Toast met gerookte zalm en Talisker
Laten we met een simpel maar o zo lekker recept beginnen. Heerlijk bij de borrel.
- Toast of vers stokbrood,
- Goede gerookte zalm,
- Talisker 10 year old single malt of whisky naar keuze.
Beleg de toastjes of sneetjes stokbrood met een stukje gerookte zalm. Doe met een pipet een druppel Talisker op de zalm. Het lekkerste resultaat krijgt men door de whisky met een verstuiver erop te spuiten. Bij een goede slijterij of kookwinkel zijn verstuivers te koop voor 200 ml flesjes.
Ananasjam met Famous Grouse
Heerlijk broodbeleg voor elke dag. Dit recept kan met iedere whisky worden bereid en er zijn tal van combinaties wat het fruit betreft.
- 1 kilo schoongemaakte ananas,
- 1 kilo geleisuiker,
- 1 eetlepel citroensap,
- 1 kopje Famous Grouse,
- 4 schone jampotten.
Snij de ananas heel klein of pureer het in een blender of keukenmachine. Kook de ananas met het citroensap circa 5 minuten op een hoog vuur. Regelmatig met een schuimspaan het schuim eraf scheppen. Na deze 5 minuten de geleisuiker en de whisky toevoegen. Breng het al roerend weer aan de kook en laat het 4 minuten koken, regelmatig roeren en eventueel schuim afscheppen. Zet na 4 minuten het vuur uit en laat het even tot rust komen. Plaats de jampotten op een onderzetter of theedoek en schep de hete jam erin. Schroef de deksel erop en zet de potten met de deksel naar beneden en laat ze afkoelen. Lekker voor dagelijks gebruik en ongeveer een jaar houdbaar.
Paté van gerookte makreel.
De combinatie van de whisky samen met de gerookte makreel geven deze paté een karakteristieke smaak. Zeer gemakkelijk te maken en snel klaar.
- 1 gerookte makreel van ongeveer 500 gr,
- 100 gram boter,
- 100 gram room kaas,
- 150 ml. double cream (kan worden vervangen door een mengsel van 50 ml. mascarpone en 100 ml. slagroom),
- 1 eetlepel citroensap,
- 2 eetlepels mierikswortelsaus,
- 2 eetlepels whisky naar keuze,
- zout en peper
Ontdoe de makreel van vel en de graten. Plaats alle ingrediënten, op zout en peper na, in een blender of keukenmachine. mix alles tot een homogene massa en voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de paté in een beboterde schaal en plaats dez voor 3 uurtjes in de koelkast. Serveer de paté met oatcrackers of toast.
Pannenkoeken met saus
Een heerlijke topping voor over de pannenkoeken. Als ontbijt of tussen de middag, eigenlijk altijd lekker.
Saus
- 2 sinaasappelen,
- 2 citroenen,
- 4-5 eetlepels marmelade naar keuze,
- 2 borrelglaasjes Macallan 12 year old
- 50 gr. boter
Pannenkoeken
- 500 gr. bloem
- 4 eieren
- 1 liter melk
- snufje zout
- olie om in te bakken
Rasp de sinaasappel en de citroen en hou dit apart. Pers de beide vruchten en doe het sap in een schaal. Meng de whisky en de marmelade erdoor. Voor de pannenkoeken: zeef de bloem boven een schaal en voeg het zout toe. Giet de melk erbij en klop alles door elkaar. Voeg nu een voor een de eieren toe en blijf kloppen. Als we een beslag hebben waar wat klontjes in zitten kan de staafmixer van pas komen. Roer nu de sinaasappel- en citroenrasp door het beslag. Doe wat olie in een koekenpan en bak de pannenkoeken een voor een. Hou ze warm op een bord bovenop een pan kokend water. Schenk nu het whisky, sinaasappel- , citroensap en marmelade mengsel in een steelpannetje samen met de boter. Verhit dit al roerend tot het door en door warm is maar niet laten koken. Voeg eventueel nog wat suiker naar smaak toe. Dien de pannenkoeken op en schenk de saus erover of geef dit er apart bij.
Cranachan
Cranachan is een heerlijk traditioneel Schots dessert. Origineel op basis van double cream, maar dit is hier in Nederland niet altijd makkelijk te krijgen. Het is eventueel te vervangen door een mengsel (1:2) van mascarpone en slagroom.
- 500 ml. double cream (kan worden vervangen door een mengsel van 150 ml. mascarpone en 350 ml. slagroom),
- 3 eetlepels honing
- 3 eetlepels whisky naar eigen smaak,
- 4 eetlepels yoghurt (bij voorkeur Griekse yoghurt of gewone yoghurt even laten uitlekken)
- 25 gr. fijne havermout
- 150 gr. frambozen (bij voorkeur vers, anders uit de vriezer)
Rooster de havermout in een anti aanbak koekenpan op een klein vuur tot ze goudbruin zijn. Zet apart tot het afgekoeld is. Doe de double cream(of vervanging), honing en whisky in een schaal en klop dit tot het pieken vormt. Spatel nu de helft van de havermout en de yoghurt erdoor en zet het geheel twee uur in de koelkast om af te koelen. Schep nu een laagje van het double cream, yoghurt, honing en whisky mengel in een mooi glas. Leg hier een laagje frambozen op en daarboven weer een laagje van het double cream, yoghurt, honing en whisky mengel. Bestrooi de glazen met het resterende geroosterde havermout.
Eet smakelijk
Lees verder