Pastéis De Belém, verrukkelijke Portugese roomtaartjes

Pastéis De Belém, ook bekend in Hong Kong en Singapore
Pastéis De Belém zijn genoemd naar het plaatsje Belém dat vroeger ver buiten de stad Lissabon lag, tegenwoordig maakt het plaatsje deel uit van de stad. Pastéis De Belém worden ook wel pastéis de nata genoemd, "nata" betekent "room" en dat is dan ook een belangrijk ingrediënt van dit verrukkelijke gebakje. Pastéis de nata is het meervoud, het enkelvoud is pastel de nata.Een aardig detail is dat het gebakje ook bekend is in Hong Kong en Singapore, het werd in vroeger tijden via de Portugese kolonie Macau naar deze voormalige Britse koloniale steden gebracht en is daar nog altijd een geliefd dessertgebakje.
Zelf bladerdeeg maken
De knapperige korst van dit ogenschijnlijk eenvoudige gebakje is van bladerdeeg, hier is ons recept voor bladerdeeg.Maak de vulling terwijl het deeg ligt te koelen
Het deeg kunt u eventueel al een dag van te voren maken, ook kunt u overwegen om het gedeeltelijk klaar te maken en de laatste bewerking de dag erna te doen voordat u aan de vulling van de taartjes begint.Ingrediënten voor het bladerdeeg:
- 580 gram bloem
- 10 gram suiker
- 5 g zout
- 530 gram koude roomboter
- 300 ml water
Ingrediënten voor de vulling:
- 4 eidooiers van verse eieren
- 3 dl verse room
- 30 gr bloem
- schil van 1 citroen, in een paar lange stukken gesneden
- 180 gr kristalsuiker
- ½ vanillestokje
Voor de glanzende toplaag:
- 30 à 40 gram rietsuiker vermengd met een theelepel kaneel
Bereiding van de vulling:
- Doe de bloem in een beslagkom en giet er 1 dl room bij, roer goed door met een garde tot alle klontjes weg zijn,
- giet de rest van de room in een ruime pan, voeg de citroenschil toe en verwarm het op laag vuur, niet koken,
- giet de warme room bij het bloemmengsel, voeg de suiker en het vanillestokje toe en roer het goed door,
- splits de eieren en voeg de eierdooiers een voor een toe aan het roommengsel terwijl u goed door roert,
- doe de inhoud van de beslagkom terug in de pan en warm het op tot tegen het kookpunt aan,
- blijf ondertussen goed roeren, het mengsel mag niet koken want dan gaan de eieren schiften,
- wanneer het begint in te dikken haalt u de stukken citroenschil en het vanillestokje er uit,
- blijf roeren tot de vulling iets is ingedikt, neem dan de pan van het vuur en laat de vulling helemaal afkoelen.
Samenstellen van de taartjes
- Rol het deeg voor de laatste keer uit tot een dikte van iets meer dan een halve centimeter,
- rol het nu losjes op tot een worst en snij schijven van ongeveer 3 cm dikte van deze worst,
- leg de schijven in een voor pastéis de nata geschikte bakvorm en maak er een kommetje van,
- vul de kommetjes deeg met de afgekoelde vulling en bak ze gedurende 15 à 20 min op 220°C,
- strooi er dan wat rietsuiker vermengd met kaneel overheen en plaats ze nog 5 minuten onder de grill,
- houdt ze goed in de gaten en let erop dat de bovenzijde van de vulling hierbij niet verbrandt,
- in plaats van onder de grill kunt u dit ook doen met een brander zoals professionele koks die gebruiken.
Laat ze wat afkoelen, ze kunnen warm gegeten worden dat brengt uw smaakpapillen in opperste vervoering!
Bakvormpjes kopen
Op www.bouwhuis.com kunt u de bakvormpjes die in het recept gebruikt worden kopen, deze webwinkel heeft een zeer groot assortiment banketbakkers materialen. De vormpjes kunnen ook gebruikt worden voor cupcakes.De niet te missen smaak van Lissabon
Wanneer u in Lissabon komt kunt u genieten van kostelijke wijnen, pittige worstjes, perfecte kopjes espresso en knisperig zoute gefrituurde visjes die allemaal om uw aandacht vragen maar u hebt Lissabon pas echt ervaren wanneer u uw weg hebt weten te vinden in het labyrinth van café en banketbakkerij Pastéis de Belem om daar een paar verse warme taartjes te eten.De bakkerij is gehuisvest in een statig pand dat mooi gelegen is aan een waterfront en binnen treft u een prachtig winkelinterieur aan waarbij u het gevoel krijgt een stap terug in de tijd te doen naar de jaren vijftig van de 19e eeuw. Het onberispelijk geklede personeel is vriendelijk en in grote getale aanwezig, hier komt u voor uw plezier een echte Pastéis de Belém kopen!
Lees verder
- Banana cream pie, weelderige taart uit New Orleans
- Castagnaccio alla Toscana, kastanjetaart op Toscaanse wijze
- Kladdkaka ofwel traditionele Zweedse chocolade kliederkoek
- Sticky Toffee Pudding, recept voor "Kleverige Toffee Taart"
Warning: Undefined array key 118217 in /data/sites/web/interatenl/subsites/infonu.nl/include/article.php on line 202