Tassimo: altijd perfecte koffie door de intelligente cups?

Tassimo: altijd perfecte koffie door de intelligente cups? Een relatief onbekende speler in de markt van koffiesystemen is Tassimo. De machines worden door Bosch gemaakt en de op de diverse smaken vind je namen als Jacobs, Milka, Twinings en Oreo. Het gepatenteerde IntelliBrew zou ervoor moeten zorgen dat een kopje koffie altijd de optimale smaak heeft. Brengt Tassimo daadwerkelijk iets nieuws, of is het slechts het volgende koffie systeem dat gebruikt maakt van cupjes? Het Tassimo systeem is vergelijkbaar met systemen als Nespresso en Dolce Gusto. Ook bij Tassimo koop je een speciale koffiemachine. In de machine gebruik je vervolgens per kop drank een nieuw cupje, waar de koffie in verpakt is. Waar je met Nespresso alleen koffie kunt maken, is Tassimo, net als Dolce Gusto, veelzijdiger. Je kunt naast gewone koffie, ook verschillende andere dranken maken, zoals cappuccino, thee en chocolademelk.

Waar komt het systeem vandaan?

Het merk is eigendom van Mondelēz International, Een Amerikaanse multinational. Voor 2012 stond dit bedrijf bekend als Kraft Foods en onder die naam is het Tassimo concept ook ontwikkeld. Het koffiesysteem bestaat sinds 2004. Toen werd het voor het eerst geïntroduceerd in Frankrijk. Ondertussen is het beschikbaar in meer dan 15 landen, waaronder West-Europese landen als Nederland, Duitsland, Noorwegen en Spanje. Maar ook in Canada, De Verenigde Staten en Rusland is het systeem gelanceerd,

De eerste generatie machines werden verkocht door Braun en gemaakt door het bedrijf Saeco. In 2008 besloot het moederbedrijf van Braun niet verder te willen met het Tassimo systeem. Vervolgens heeft het Duitse Bosch het stokje overgenomen. Koop je nu een nieuwe Tassimo machine, dan zal dat een machine van Bosch zijn. Het concept van het systeem is onveranderd, maar er zijn wel een aantal nieuwe smaken die niet in de oudere Braun machines werken. Dit heeft te maken met het IntelliBrew systeem.

De T-DISCs van Tassimo

Een cupje wordt in het Tassimo-systeem een T-DISC genoemd. Je kunt deze zonder meer vergelijken met de cupjes van de concurrenten. Ook in deze T-DISC's zit de koffie of andere ingrediënten luchtdicht verpakt. Een cupje wordt in de machine geplaatst en van boven geperforeerd. Onder druk wordt er water in de T-DSIC gebracht, waardoor de hete drank er aan de onderkant uit zal stromen. De druk is echter niet voldoende hoog om te mogen spreken van een echt kopje espresso. De druk bedraagt namelijk maar 3,3 bar in plaats van de negen bar of meer die voor een echte espresso vereist is.
Het grote verschil bij Tassimo is dat de T-DISCs intelligent genoemd worden.

De intelligentie van een T-DISC

Deze intelligentie wordt IntelliBrew genoemd. Echt intelligent zijn de T-DISCs natuurlijk niet. Het is niet meer dan een plastic houdertje, dat je na gebruik weg moet gooien. Op de bovenkant staat echter een barcode, die door de machine wordt gelezen.
Een T-DISC met barcodeEen T-DISC met barcode
Daardoor wordt de machine een aantal instructies gegeven en wordt ieder drankje altijd op precies dezelfde manier bereid. De informatie in de barcode vertelt de machine zaken als:
 • Hoeveelheid water te gebruiken
 • Temperatuur van het water
 • Tijdsduur van het zetten

Een voordeel is dat je hierdoor zelf eigenlijk niets hoeft te doen of in te stellen. Je hoeft slechts op de grote knop te drukken om het proces te starten, nadat je een kop en cupje naar keuze hebt geplaatst.

De Tassimo machines

In Nederland zijn er op dit moment vier verschillende modellen van Bosch te koop. Ze zijn in meerdere kleuren te verkrijgen. De machines hebben zowel een naam als een nummer:
 • VIVY (T12)
 • AMIA (T20)
 • FIDELIA (T40)
 • CHARMY (T55)

De adviesprijs van de eerste drie is zo'n 90 euro, de T55 zit op 150 euro. In de praktijk kun je ze voor minder vinden. Zo zijn er verschillende webshops waar je de goedkopere modellen kunt kopen rond de 60 euro. De machines zijn qua functionaliteit erg vergelijkbaar. Vormgeving en formaat verschillen en daarmee ook de inhoud van het waterreservoir. Het duurste model heeft als extra dat je de sterkte van de drank kunt instellen.

VIVYVIVY
AMIAAMIA
FIDELIAFIDELIA
CHARMYCHARMY

Wat kost een kopje Tassimo koffie?

Net als bij de concurrenten zijn de prijzen van een kopje koffie relatief hoog. Het is wat dat betreft echt een luxe product. In één verpakking zitten 16 T-DISCs. Bij de meeste smaken zijn dat dus 16 kopjes, maar bij sommige luxere smaken, worden er twee gebruikt, waardoor er dus maar 8 porties in een verpakking zitten. De prijs van een verpakking is zo'n vijf euro. De goedkoopste is de standaard espresso. Deze kost 4,29. De andere zitten op 4,79 of 4,99. Omgerekend komt dat neer op 27 cent voor een espresso, en 30/31 cent voor de andere dranken. Tenzij er dus twee cupjes voor een enkel drankje nodig zijn, zoals bij de cappuccino's en de macchiato's. In dat geval verdubbelt de prijs. Hetzelfde is overigens het geval bij het Dolce Gusto systeem.

De beschikbaarheid van de T-DISCs

Een nadeel van Tassimo is de beperkte beschikbaarheid van de koffiecupjes. Lang niet alle winkels hebben deze in het assortiment. Dat is ook wel te begrijpen met de vele koffiesystemen die er tegenwoordig zijn. Albert Heijn is de enige supermarkt ketens waar je ze kunt kopen. Ook in de Media Markt zijn de T-Discs te koop. Maar dan is het nog de vraag of ze alle smaken aanbieden. De populaire smaken zal je daar wel kunnen vinden. Maar wanneer je voor het eerst Tassimo gaat gebruiken, dan wil je misschien alle mogelijke smaken eens proberen.

Bestellen via internet

Het alternatief is de T-DISCs op internet te bestellen. Je kunt dan in ieder geval alle smaken krijgen. De prijzen verschillen niet erg met wat je in de supermarkt betaalt. Wel zit je met extra verzendkosten. Reken op zo'n 6 euro. Daarnaast moet je voor minimaal 20 euro bestellen. Dat zijn al minstens vijf doosjes. De houdbaarheid van T-DISCs zijn redelijk lang, dus bij regelmatig gebruik zal dit geen probleem opleveren. Heb je eenmaal een verpakking met T-DISCs geopend, dan is de aanbevolen houdbaarheid zo'n zes weken.

Welke dranken zijn er allemaal?

De verkrijgbare smaken zijn niet in alle landen hetzelfde. Wel worden alle smaken verkocht door het moederbedrijf Mondelēz International. Sommige smaken worden onder één van de merken verkocht dat het bedrijf rijk is, zoals de chocoladesmaken van Milka en Oreo. De volgende soorten zijn er in Nederland te verkrijgen:

Gewone koffie smaken
De gewone koffie's als espresso en lungo.
 • VELOURS NOIR Espresso Classic
 • VELOURS NOIR Café Long Intense
 • VELOURS NOIR Café Long Classic
 • Jacobs Caffè Crema Classico XL
 • Jacobs Espresso Ristretto
 • Jacobs Espresso Classico
 • Jacobs Caffè Crema mild
 • Jacobs Caffè Crema Classico
 • Café Hag Crema cafeïnevrij

De speciale koffie's

Dit zijn de cappuccino's en de macchiato's. Al deze smaken gebruiken 2 cupjes en kosten daarom zo'n 60 cent per kop koffie.
 • VELOURS NOIR Cappuccino
 • Jacobs Cappuccino Classico
 • Jacobs Latte Macchiato Classico
 • Jacobs Latte Macchiato Caramel
 • Jacobs Latte Macchiato Minder Zoet
 • TASSIMO Cappuccino Vanilla
 • TASSIMO Cappuccino Amaretti

De theesoorten van Tassimo

De volgende vijf soorten thee vind je in het assortiment. De twee latte varianten gebruiken twee cups, dus zitten er maar acht porties in een verpakking. Deze twee varianten werken alleen in de Bosch machines en niet in de oudere machines die onder de Braun naam zijn verkocht.
 • Twinings Earl Grey
 • Twinings Forest Fruit
 • Twinings Green Tea & Mint
 • Twinings Chai Latte
 • Twinings Chai Latte Lemongrass

Chocolade dranken

Tot slot zijn er nog twee chocolade varianten die je kunt kiezen.
 • Milka warme chocolademelk (16 porties in één verpakking)
 • Oreo (smaakt naar de gelijknamige koekjes; 8 porties in één verpakking)

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto is koffie gemaakt om van te genieten, bestaande uit vele koffiespecialiteiten geschikt voor een 1 kops koffi…
Nespresso, Dolce Gusto of Tassimo: Welk cupje past bij jou?Nespresso, Dolce Gusto of Tassimo: Welk cupje past bij jou?In de afgelopen jaren hebben de koffiesystemen een ware vlucht genomen. In Nederland zijn er op dit moment drie te koop:…
Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Als je een koffiefan bent en graag thuis een lekkere kop koffie, espresso of cappuccino drinkt, zijn er veel mogelijkhed…
Nespresso: de 16 Grand CrusHet succesvolle koffiezetsysteem Nespresso van Nestlé heeft koffie in verschillende smaken, ook wel Grand Crus genoemd.…

Koffie-thee: geen koffie, maar ook geen theeKoffie-thee: geen koffie, maar ook geen theeKies je bij het ontbijt voor koffie of voor thee? In 2013 maakten Engelse en Franse onderzoekers bekend dat zij een dran…
Biologische koffie - voordelen, productie en variantenBiologische koffie - voordelen, productie en variantenBiologische koffie is een koffie dat groeit zonder het gebruik van synthetische meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Op…
Bronnen en referenties
 • www.tassimo.nl
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Tassimo
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Mondel%C4%93z_International
Reactie

Mara Topic, 29-11-2015
Laatste twee weken of meer is latte macchiato veranderd verpakking en capsules. Vroeger was melk in grote capsules maar nu zijn ze klein net als koffie capsules en daardoor denk ik krijg helemaal geen latte macchiato meer maar gewoon koffie verkeerd. Ik heb zelf en filmpje gemaakt maar via deze email kan ik hem niet sturen. Ik vind heel erg jammer van mijn koffie want er is bijna geen schuim meer. Graag reactie. Reactie infoteur, 30-11-2015
Hallo,

Dat is inderdaad erg vervelend. Deze website en mijn artikel zijn echter onafhankelijk van Tassimo en de bedrijven achter het product. Het beste kun je rechtstreeks contact opnemen met de fabrikant van de capsules zelf.

vr gr
Manniel

Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.