Senseo: Nooit was een kopje koffie zetten gemakkelijker!

Senseo: Nooit was een kopje koffie zetten gemakkelijker! De Senseo is in korte tijd erg populair geworden. Ze waren direct na introductie niet aan te slepen. Niet alleen het gemak, maar ook het idee van koffie drinken op een nieuwe manier maakten het Senseo concept een groot succes. Is de Senseo na meer dan tien jaar nog steeds een goed alternatief voor het gewone koffiezetten? Het revolutionaire aan de Senseo was de introductie van de zogenaamde koffiepads. Dit zijn ronde papieren schijven met daarin een hoeveelheid koffie die precies genoeg is voor een kopje koffie. De pad fungeert dus ook meteen als filter. De koffiepad wordt in de koffiepadhouder van het Senseo apparaat gedaan. Vervolgens plaats je de padhouder terug in het apparaat. Zorg dat er voldoende water in het reservoir zit en druk op de knop en er wordt een kopje koffie gezet. Binnen enkele ogenblikken is de koffie klaar. Er zijn ook padhouders waar meteen twee koffiepads in kunnen. Daarmee kun je in één keer twee koppen koffie maken.

Een goede samenwerking

De Senseo is gezamenlijk door Douwe Egberts en Philips ontwikkeld. De reden ligt voor de hand: Voor Douwe Egberts de kans om exclusief de koffiepads te verkopen. En Philips de machines. Het heeft beide bedrijven geen windeieren gelegd: In de eerste vier jaar zijn er wereldwijd meer dan 15 miljoen Senseo machines verkocht. Het aantal verkochte koffiepads is daar een veelvoud van.

Het verschil met een espressomachine

De techniek van de Senseo zit een beetje tussen een espressomachine en de traditionele filterkoffiemethode in. De Senseo genereert namelijk druk, waarmee het water door de koffiepad gepompt wordt. Dit gebeurt echter met slechts 1,5 bar in plaats van de 9 bar die bij een echte espresso gebruikt wordt. En met een Senseo zet je enkele kopjes koffie, of maximaal twee in één keer, net als met veel espressomachines.

De smaak van de Senseo koffie

De smaak van de koffie lijkt toch het meest of die van koffie gezet met de filterkoffiemethode. Door de lagere druk, bevat een kopje Senseo koffie veel minder aroma vergeleken met een espresso. Ook het schuimlaagje dat op de koffie ontstaat, doet wel denken aan die van een espresso, maar ook die smaak is minder stevig en aromatisch.

Het grote voordeel van de Senseo

De Senseo kan gerust een groot succes genoemd worden. Dat is niet zozeer omdat de koffie nu zoveel beter is dan de koffie uit een normaal koffiezetapparaat. Het grote voordeel van de Senseo is het gemak waarmee een kopje koffie gezet kan worden. En daarbij is het apparaat vooral handig wanneer je vaak maar één of twee kopjes koffie nodig bent. Heb je een huis vol visite, dan is een Senseo alleen maar onhandig.

Altijd de juiste verhouding

Je hoeft ook nooit meer na te denken over hoeveel koffie en hoeveel water ook alweer de juiste verhouding is. Je doet een pad in het apparaat, zorgt dat het reservoir voldoende water bevat en drukt op de knop. Je kunt ook twee koppen koffie in één keer zetten. Daarvoor heb je een speciale padhouder, met een dubbele uitgang. Het enige wat je hoeft te doen, is twee pads te plaatsen en op de knop drukken voor twee koppen koffie.

De prijs van een kopje Senseo

Andere pluspunten zijn de nog relatief lage prijs per kop koffie die je betaalt. Als je het vergelijkt met een systeem als Nespresso, dan is het verschil groot. Een kop Senseo koffie kost ongeveer een dubbeltje. Een kopje Nespresso kost al snel drie tot vier maal zoveel.

Variëren met koffiesmaken

Met een systeem als Senseo is het erg gemakkelijk variëren. Er zijn acht verschillende smaken van Douwe Egberts, waaronder een decaf-variant. Daardoor is het erg gemakkelijk om eens wat anders te proberen. Ook is er een mogelijkheid om warme chocolademelk te bereiden. Gedurende enkele jaren heeft Pickwick theepads op de markt gebracht. Doordat die niet echt aansloegen, zijn ze later uit de handel gehaald.

Hoeveel koffie zit er in een pad

Een koffiepad bevat 7,5 gram koffie. Op een gegeven moment is dat verlaagt naar 7 gram. Dit met het doel om geld te besparen. Eind 2012 heeft Douwe Egberts ook toegeven dit te doen. Vanaf dat moment is het bedrijf weer terug gegaan naar 7,5 gram koffie in ieder pad.

Koffiepads van andere merken

Aanvankelijk was het alleen mogelijk om Senseo pads te kopen van Douwe Egberts. DE heeft ook geprobeerd een octrooi op de koffiepads te krijgen. In 2006 werd het octrooi echter ongeldig verklaard, omdat het niet voldoende innovatief zou zijn. Vanaf dat moment zijn ook andere merken begonnen met het maken van Senseo koffiepads.

De Senseo machines

Er zijn door de jaren al verschillende modellen Senseo apparaten op de markt gebracht. De meest eenvoudige uitvoeringen kosten rond de 60 a 70 euro. Het duurste model kost meer dan 200 euro. Voor dat geld krijg je dan ook een apparaat met geïntegreerde melkopschuimer. Daarmee kun je dan ook zaken maken als cappuccino en latte macchiato.


Is de Senseo nog van deze tijd?

Aangezien de smaak van een kopje Senseo koffie niet erg verschilt van gewone filterkoffie kan de Senseo koffie nog steeds mee. Koffie-puristen die de best mogelijke koffie willen, kunnen beter op zoek gaan naar een echt espresso apparaat. Maar als je kijkt naar de balans tussen gemak en prijs (zowel apparaat als de koffie), dan is de Senseo nog steeds een interessant apparaat.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kosten koffie met Senseo of NespressoDe Senseo en de Nespresso machine worden steeds populairder. Steeds minder mensen maken gebruik van een ouderwets koffie…
Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Als je een koffiefan bent en graag thuis een lekkere kop koffie, espresso of cappuccino drinkt, zijn er veel mogelijkhed…
Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…

Diëten met alcoholische drankenDiëten met alcoholische drankenAls je probeert om gewicht te verliezen hou je waarschijnlijk de voedingswaarden bij van alles wat je eet. Maar besteed…
Sojamelk zonder suiker kopenSojamelk zonder suiker kopenSojamelk zit qua voedingswaarde dicht tegen koemelk aan, maar is toch een stuk beter dan koemelk. Koemelk bevat namelijk…
Bronnen en referenties
  • www.senseo.nl
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.