Koffie-thee: geen koffie, maar ook geen thee

Koffie-thee: geen koffie, maar ook geen thee Kies je bij het ontbijt voor koffie of voor thee? In 2013 maakten Engelse en Franse onderzoekers bekend dat zij een drank hadden ontdekt die gezonder is dan koffie en thee, namelijk een thee die van koffiebladeren is gemaakt. Deze drank zou meer antioxidanten en andere gezonde stoffen bevatten dan gewone thee of koffie (die van koffiebonen is gemaakt). Helemaal nieuw is het drinken van koffie-thee niet, omdat dit drankje al eeuwenlang populair is in landen als Indonesië en Ethiopië. Het punt is dat niet eerder ontdekt was dat het zo gezond was. Wat is deze koffie-thee precies en is dit hybride drankje inderdaad een beter alternatief voor koffie en thee?

Inhoud:


Voordelen van koffie-thee

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de bladeren van zeven koffieplanten een grote concentratie van de stof mangiferin, die ook in mangobladeren zit, bevatten. De grootste concentratie werd in de bladeren van de Arabica koffieplant aangetroffen. Mangiferin heeft een ontstekingsremmende werking. Bovendien zou deze stof het cholesterol verlagen, het risico op diabetes verkleinen en de neuronen (zenuwcellen) in de hersenen beschermen.

Antioxidanten

De geselecteerde koffiebladeren bevatten daarnaast meer antioxidanten dan gewone koffie of thee. Antioxidanten zijn stoffen die kanker en hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Koffie-thee bevat ook minder cafeïne, wat een voordeel is voor diegenen die als zij 's avonds cafeïne drinken 's niet goed kunnen slapen.

Is koffie-thee wel lekker?

Volgens de onderzoekers smaakt koffie-thee minder bitter dan thee; koffie-thee is ook niet zo sterk als koffie. De smaak valt het beste te vergelijken met die van groene thee, maar dan minder bitter. Het smaakt in elk geval niet als koffie.

Het gegeven dat thee die van koffiebladeren is gemaakt al jarenlang wordt gedronken in Indonesië en Ethiopië is ook een aanwijzing dat het met de smaak wel goed zal zitten. Het is immers ondenkbaar dat een drank die niet goed smaakt eeuwenlang populair blijft.

Moeten we voortaan dan alleen nog maar koffie-thee drinken?

De onderzoekers stellen dat ook al bevatten de bladeren van koffie gezonde stoffen, dan mag daar nog niet de conclusie uit worden getrokken dat het regelmatig drinken van een kop bescherming zal bieden tegen ziekten als diabetes of hartziekten. Daar zal meer onderzoek voor nodig zijn.

Minder cafeïne

Voor degenen die minder cafeïne willen gebruiken, is koffie-thee ook zonder nader onderzoek een beter alternatief dan koffie of thee. Koffie-thee is in natuurwinkels en op internet verkrijgbaar.

In uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken is reeds lang bewezen dat koffie en thee veel gezondheidsvoordelen hebben. De cafeïne in koffie en - in mindere mate- in thee heeft onder andere een opwekkende werking, het verdrijft het gevoel van vermoeidheid en het verbetert het geheugen een beetje. Sporters hebben baat bij koffie omdat cafeïne hun snelheid en uithoudingsvermogen vergroot. Dit effect treedt op als je een half uur tot een uur voor het sporten minimaal 2 kopjes koffie drinkt.

Vanwege de gezondheidsvoordelen is het verstandig om koffie en thee te blijven drinken. Om van deze gezondheidsvoordelen te profiteren is het wel wijs om slechts een scheutje melk aan je kopje koffie of thee toe te voegen. Sla suiker en room dus over. Het is eveneens af te raden om elke dag caffè lattes te drinken; bewaar deze drank voor speciale momenten.

Niets nieuws onder de zon

Uit een in 1873 in de New York Times gepubliceerd artikel blijkt dat er rond die tijd in Sumatra al van koffiebladeren gemaakte thee werd gedronken.

Sumatra

Een ontdekkingsreiziger, genaamd mr. Motley, beschrijft in dit krantenartikel hoe hij op Sumatra bij alle huisjes koffieplanten zag groeien, maar dat de bessen op de grond aan het wegrotten waren. Zijn nieuwsgierigheid naar de koffiebladerenthee was gewekt. Hij vergeleek de smaak met die van groene thee; hij vond de koffie-thee een prettige smaak hebben, en erg verfrissend na een zware dag in de zon. Hij begreep waarom dit de nationale drank van Sumatra was.

Padang

Een andere Europeaan die 20 jaar op Padang had gewoond was ook erg enthousiast. Hij gebruikte de drank 's ochtends en 's avonds. Voor hem was het een drank van onschatbare waarde die zijn honger onmiddellijk stilde en vermoeidheid wegnam. Volgens hem verwijderde het zelfs "de spinnenwebben in zijn hersenen”. Hij zal daar waarschijnlijk mee bedoeld hebben dat hij er helder door kon denken.

Ene dr. Stenhouse stelde dat de koffiebladerenthee meer naar thee smaakte dan naar een aftreksel van de koffieboon, en dat het daarom in Europa eerder een vervanging voor thee dan voor koffie zou zijn.
© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Thee: een gezonde drankThee: een gezonde drankThee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia sinensis. Er zijn echter vele varianten…
Nieuw: Het drie dagen dieetNieuw: Het drie dagen dieetEen Nieuw Amerikaans drie dagen dieet, bedoeld om gemiddeld vijf kilo per week af te vallen. het dieet is speciaal ontwo…
Dolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto is koffie gemaakt om van te genieten, bestaande uit vele koffiespecialiteiten geschikt voor een 1 kops koffi…
Waarom moet je van thee plassen?Waarom moet je eigenlijk van thee zo vaak plassen? Je kent het gevoel vast wel. Na je eerste kopje thee moet je al plass…

Coca-Cola flessenCoca-Cola flessenAl sinds 1886 is de wereldberoemde drank Coca-Cola verkrijgbaar. Het grote succes van deze koolzuurhoudende drank is dee…
Tassimo: altijd perfecte koffie door de intelligente cups?Tassimo: altijd perfecte koffie door de intelligente cups?Een relatief onbekende speler in de markt van koffiesystemen is Tassimo. De machines worden door Bosch gemaakt en de op…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nastya Gepp, Pixabay
  • http://www.ctvnews.ca/health/a-hot-hybrid-coffee-leaf-tea
  • http://query.nytimes.com/mem/archive-free/pdf?res=9407EED91239EF34BC4C52DFBF668388669FDE, voor het eerst gepubliceerd in de New York Times van 14 September 1873
  • Image courtesy of Sira Anamwong at FreeDigitalPhotos.net
  • Image courtesy of Michelle Meiklejohn at FreeDigitalPhotos.net
Reactie

Ambassadrice (infoteur), 30-11-2014 #1
Wat is er verkeerd aan melk, suiker, room in koffie en of thee? En waarom is het niet goed caffé latte te drinken? Reactie infoteur, 02-12-2014
Omdat suiker en te veel vet niet gezond zijn. Als je suiker en thee aan je koffie en thee toevoegt, maak je koffie en thee daarmee dus tot minder gezonde drankjes.
Caffé latte bevat eenvoudigweg te veel vet en suiker, en dus ook te veel calorieën.

Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.