Senseo Sarista: gemakkelijk koffie maken van verse bonen?

Senseo Sarista: gemakkelijk koffie maken van verse bonen? De Senseo Sarista is de opvolger van de zeer succesvolle Senseo uit 2001. Menig huishouden heeft een Senseo aangeschaft, dus het is geen wonder dat de makers dit nog eens over willen doen. Maar wat maakt dit nieuwe type Senseo anders dan zijn voorganger en hebben Philips en Douwe Egberts wederom zo'n succesnummer in handen? De Senseo Sarista verscheen eind 2012. Net als de originele Senseo is ook deze het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Douwe Egberts en Philips. De koffie wordt verkocht door Douwe Egberts en de machines door Philips. De Senseo had als belangrijkste voordeel het gebruikersgemak en de mogelijkheid eenvoudig een enkel kopje koffie te zetten. Terwijl de prijs van een kopje koffie niet zo hoog is als bij de meeste andere systemen, zoals bij het Nespresso-systeem.

Een nieuw soort Senseo

Het grote verschil tussen de originele Senseo en de nieuwe Senseo Sarista zit in de koffie zelf. Bij een normale Senseo zit de al gemalen koffie in zogenaamde pads. Bij de Senseo Sarista is er gekozen voor een houder met koffiebonen. De koffiebonen worden dus door het apparaat zelf gemalen, voordat er een kop koffie gezet wordt. Hiermee wordt natuurlijk ingesprongen op het idee dat koffie gezet van verse bonen het lekkerst is.

De bean-funnels van de Sarista

De bonen zitten in doorzichtige plastic houders. Zo'n houder wordt door Philips/Douwe Egberts zelf een 'bean-funnel' genoemd. Vrij vertaald is dat 'boon-trechter'. De bean-funnels zijn gemaakt van transparant plastic en worden weggegooid als ze eenmaal leeg zijn. Uit een zo'n bean-funnel kunnen precies twintig koppen koffie gezet worden.

Het plaatsen en verwijderen van deze bean-funnels gaat erg gemakkelijk. Je kunt daardoor ook vrijelijk variëren met verschillende koffiesoorten. Je bent niet verplicht een aangebroken bean-funnel helemaal op te maken, voordat je een andere smaak kunt gebruiken. De funnels zijn hersluitbaar om de smaak van de bonen zo goed mogelijk te behouden. Ongeopend zijn de funnels twaalf maanden houdbaar. Eenmaal kunnen ze een maand worden bewaard.
Er zijn in totaal negen verschillende smaken, waaronder een decaf-variant. Kijk voor alle smaken onderaan in dit artikel.

Geen espresso

Tegenwoordig zijn de espresso machines voor de gewone consument erg in trek. Het is belangrijk te weten dat de Senseo Sarista geen espressomachine is. Het grote verschil zit in de druk van minstens negen bar die vereist is voor het zetten van een echte espresso. De Sarista maalt de bonen voor iedere kop koffie, maar het water wordt met een veel lagere druk door de gemalen koffie gehaald.

De Sarista machines

Er zijn twee Senseo Sarista machines te koop. De zwarte HD8030 en de witte HD8010. De adviesprijs van de HD8030 is 289,99 en van de HD8010 249,99. Naast de kleur zijn er twee verschillen tussen de twee modellen. Bij de duurdere zwarte machine kun je uit drie sterktes kiezen, bij de witte kun je geen sterkte aangeven. Daarnaast wordt bij de zwarte machine een koffiekan meegeleverd. Een losse kan nabestellen kost je rond de veertig euro. Dus als je de denkt de kan nodig te hebben, dan kun je beter meteen voor het duurdere model gaan. Ook de sterkte van de koffie kunnen regelen kan handig zijn.

De mogelijkheden van de Sarista

Op de Sarista machines zitten drie knoppen om koffie te zetten. Je kunt natuurlijk gewoon één kopje zetten. Dan is er een knop om twee koppen koffie te zetten. Je plaatst dan meteen twee kopjes in de machine. Als laatste mogelijkheid is er de kan-knop. Hiermee zet je met één druk op de knop, meteen zes koppen koffie.

De machine kan echter altijd maar één kop koffie per keer zetten. Wanneer je twee koppen koffie wilt zetten, dan zal de machine tweemaal één kop koffie zetten. Eén kop koffie zetten, kost een minuut. Twee koppen koffie kost dus tweemaal zolang. En wil je een kan koffie, dan duurt het hele proces ongeveer zes minuten.

De lekbak

Onderin de machine zit een lekbak. Wanneer deze vol raakt, wordt dat aangegeven met een rode indicator. De lekbak raakt vrij snel vol, dus hier moet je wel opletten. Het leeggooien van de lekbak zonder morsen moet met beleid gebeuren. Vooral wanneer de lekbak erg vol zit.

Even spoelen voor gebruik

Iedere keer wanneer je het apparaat aanzet, zal de machine zich eerst schoon spoelen. Hierdoor krijg je de best mogelijke koffie uit de machine. En wanneer je wisselt tussen verschillende smaken koffie, krijg je zo precies wat je wilt. Voor dit spoelen wordt ongeveer een kwart kopje water gebruikt. Dit water zal in de lekbak terecht komen. Om te voorkomen dat de lekbak snel vol zit, kun je er een gewoonte van maken om even een kopje of opvangbakje te plaatsen, voordat je de machine aanzet.

Onderhoud van de Senseo Sarista

Met een Senseo Sarista is enig onderhoud gemoeid. Meer dan met een gewone Senseo. Hier moet je je goed bewust van zijn, wanneer je denkt over te stappen naar de Sarista. Het regelmatig leeggooien van de lekbak is wel vergelijkbaar met een Senseo. Maar je zult ook regelmatig de opvangbak van de gemalen koffie leeg moeten gooien.

Daarnaast raadt Philips aan iedere week de zetgroep schoon te spoelen. De zetgroep is een uitneembaar deel dat je zo onder de kraan kunt afspoelen. De zetgroep bestaat grotendeels uit kunststof en kan dus eenvoudig gereinigd worden. Er zitten echter ook wat veertjes en andere metalen beweegbare onderdelen op. Voor een goede werking, adviseert Philips deze onderdelen eenmaal per maand te smeren. En dat moet gebeuren met een speciaal smeermiddel van Philips.

Ontkalken van de machine

In de laatste plaats is er dan nog het ontkalken. Dit is iets dat ook moet gebeuren bij de meeste andere koffiezetmachines en espressoapparaten. Ook hier wordt door Philips aangeraden dit alleen te doen met een dor hen geleverd ontkalkmiddel. Een voordeel daarbij is dat de machine aangeeft wanneer het tijd wordt te ontkalken.

Geluiden uit de machine

Door al de stappen die in een Sarista machine doorlopen worden om je kop koffie te maken, wordt er wel het nodige geluid geproduceerd. Zet je de machine aan, dan zal het systeem opwarmen en zal het spoelen uitgevoerd worden. Bij het zetten van de koffie, moeten de bonen gemalen worden. Na het zetten, moet de gemalen koffie in het opvangbakje gegooid worden. Voor de meeste mensen is dat allemaal geen probleem. Maar verwacht dus geen geruisloze machine.

Wat kost een kop koffie uit de Senseo Sarista

Zoals gezegd kun je precies twintig kopjes koffie uit één bean-funnel halen. De funnels kosten 4,80 per stuk. Daarmee komt de prijs per kop koffie op 24 cent. Vergeleken met de gewone Senseo is dat met 14 cent extra meer dan tweemaal zoveel. Het is wel goedkoper dan de Nespresso en Dolce Gusto espressosystemen. Daarnaast heb je op jaarbasis ook nog de nodige extra kosten van het smeermiddel en het ontkalkingsmiddel van Philips, als je de adviezen wilt opvolgen.

Zelf bijvullen van de bean-funnels

Officieel zijn de bean-funnels bedoeld om weg te gooien na gebruik. Er zijn echter veel mensen die zelf de funnels bijvullen met koffiebonen. Dat bespaart veel geld. Afhankelijk van de bonensoort die je erin stopt, wordt je koffie een factor twee goedkoper. Het bijvullen is echter niet zo eenvoudig als het klinkt. Je zult zelf een opening bovenin de funnel moeten maken.

Maar belangrijker is het mechanisme in de bean-funnel dat zo gemaakt is dat het normaal gesproken maximaal 30 maal gebruikt kan worden. Daarvoor zal je het loopwerkje in de funnel aan moeten passen. Je zult aan de slag moeten met schaar, lijm en tang. Doe je dat niet goed, dan kun je je machine ermee vernielen.

Conclusie

De Senseo was een enorm succes. Er zijn wereldwijd vele miljoenen van verkocht. Of de Senseo Sarista net zo'n groot succes zal worden valt zeer te betwijfelen. Het grote gemak van ene Senseo is minder bij de Sarista. Daarbij zijn de machines een stuk duurder in de aanschaf en ook in gebruik ben je een stuk duurder uit. En het onderhoud van de machines is voor veel mensen ook een zwaarwegend nadeel. Het enige echte pluspunt is de verse gemalen bonen waar de koffie van gezet wordt. Maar daar staat tegenover dat de echte koffiepuristen toch vaak liever voor een espresso machine gaan.

De smaken

Tot slot een kort overzicht van de verschillende koffiesmaken die voor de Senseo Sarista beschikbaar zijn.
  • Mellow Flow: Mild & zacht - 100% Arabica bonen, lang en zeer licht gebrand voor een milde smaak. De bonen zijn exclusief geoogst in Brazilië. -
  • Bright Zing: Mild & zacht - 100% Arabica bonen, zacht gebrand voor een verfijnde smaak. de bonen zijn met zorg geselecteerd in Zuid- en Midden-Amerika
  • Serene Bliss: Veelzijdig & verfijnd - 100% Arabica bonen, medium gebrand voor een gebalanceerde smaak. De bonen zijn geselecteerd van koffieplanten over de gehele wereld.
  • Rich Reveal: Evenwichtig & rond - Een mix van Arabica & hoogwaardige Robusta bonen, medium gebrand voor een gebalanceerde smaak. De bonen zijn geselecteerd van koffieplanten over de gehele wereld.
  • Pure Explosion: Vol & rijk - 100% Arabica bonen, gebrand op hogere temperatuur voor een stevige smaak. De blend bestaat uit een mix van bonen uit Zuid- en Midden-Amerika.
  • Vibrant Bloom: Vol & rijk - 100% Arabica bonen, medium tot donker gebrand voor een intense smaak. De bonen zijn geselecteerd van koffieplanten over de gehele wereld.
  • Bold Burst: Intens & krachtig - 100% Arabica bonen, diep en donker gebrand op hoge temperatuur voor een complexe high roast smaak. De bonen zijn geselecteerd van koffieplanten over de gehele wereld.
  • Deep Delight: Wol & rijk - Een mix van Arabica & krachtige Robusta bonen, donker en langzaam gebrand voor een uitgesproken pittige smaak. De bonen zijn geselecteerd van koffieplanten over de gehele wereld.
  • Free From Caffeine: Veelzijdig & verfijnd - 100% Arabica bonen, met zorg gebrand & gedecafeïneerd voor een volle smaak. De bonen zijn verbouwd op Zuid-Amerikaanse bodem.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Senseo, Nespresso of toch de espressomachine?Als je een koffiefan bent en graag thuis een lekkere kop koffie, espresso of cappuccino drinkt, zijn er veel mogelijkhed…
Kosten koffie met Senseo of NespressoDe Senseo en de Nespresso machine worden steeds populairder. Steeds minder mensen maken gebruik van een ouderwets koffie…
Senseo koffiepads makenSenseo koffiepads makenEr worden elke dag miljoenen liters koffie genuttigd vele daarvan worden gezet met een koffiefilter maar tegenwoordig is…

Diëten met alcoholische drankenDiëten met alcoholische drankenAls je probeert om gewicht te verliezen hou je waarschijnlijk de voedingswaarden bij van alles wat je eet. Maar besteed…
Sojamelk zonder suiker kopenSojamelk zonder suiker kopenSojamelk zit qua voedingswaarde dicht tegen koemelk aan, maar is toch een stuk beter dan koemelk. Koemelk bevat namelijk…
Bronnen en referenties
  • http://www.senseosarista.nl/
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 18-06-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.