Nespresso: echte espresso met een druk op de knop!

George Clooney die aan een wisse dood ontsnapt door zijn Nespresso af te staan bij de Hemelpoort. Daarmee probeert Nestlé de exclusiviteit van de Nespresso neer te zetten. De smaak van de koffie is hemels en vooral besteed aan die mensen die van de betere dingen in het leven willen genieten. Hoe terecht is het imago van Nespresso? Het Nespresso koffiezetsysteem is al in 1976 geïntroduceerd in Zwitserland. Het is uitgevonden door Eric Favre, die in die tijd bij Nestlé werkte. De eerste jaren was het echter geen commercieel succes. Pas rond 1989 begon het systeem aan te slaan. Vanaf die tijd werden er ook contracten gesloten met fabrikanten die Nespresso machines mochten maken, zoals Krups, Philips, Siemens en DeLonghi.

Is Nespresso voor de echte koffieliefhebbers?

Nu het systeem ondertussen al meer dan 25 jaar bestaat, is het nog steeds een succes. De koffie capsules zijn aan de prijs en hierdoor is Nespresso een erg interessant merk binnen het Nestlé concern. Nespresso heeft een imago van exclusiviteit. Het is de koffiemachine voor de echte koffieliefhebbers. Per kopje koffie betaal je tussen de 35 en 39 cent. Een ander opvallende eigenschap van Nespresso zijn de vele smaken koffie waar je uit kunt kiezen. En daarmee speelt Nespresso ook in op de echte koffiepuristen.

Waar koop je de capsules?

Als je op zoek gaat naar de Nespresso-capsules in de gewone supermarkt, kun je lang zoeken: ze zijn er niet. De capsules zijn altijd exclusief verkrijgbaar geweest via de website en via de telefoon. Tegenwoordig zijn de capsules ook te koop bij een aantal vestigingen van de Bijenkorf. Ook daar worden de capsules nog steeds door Nespresso zelf verkocht.

Online capsules bestellen

De meeste mensen kopen de capsules dus via de webshop. De capsules worden in aantallen van 10 verkocht. De prijzen variëren enigszins. Sommige espresso smaken kosten 35 cent, andere 39 cent. De lungo's kosten 37 cent. De verzendkosten vervallen, wanneer je grote aantallen koopt. Je kunt ze naar je huis laten sturen, maar ook laten bezorgen bij een afhaalpunt is een mogelijkheid. De bestellingen worden snel verstuurd. Normaal gesproken heb je je koffie binnen 24 uur binnen.

Wat kun je allemaal maken met de Nespresso?

Met de Nespresso kun je alleen koffie zetten. De machine pompt het water met een druk van 19 bar door de koffie. Daardoor kun je met recht spreken van een echte espresso en krijg je ook dat typerende crema laagje op je koffie. Je kunt variëren met de hoeveelheid water die je wilt gebruiken. Typisch is 40 ml voor een espresso, 25 ml voor een ristretto en 110 ml voor een lungo. Je kunt daarbij maar liefst kiezen uit acht espresso's, drie lungo's, drie decaf varianten, vier speciale smaken en drie koffievariaties.
Wil je cappuccino, latte macchiato of een andere koffie met melk, dan moet je zelf de melk verzorgen.

De machines

Je kunt tegenwoordig uit een heel scala aan Nespresso machines kiezen. In Nederland zijn dat vooral machines van Siemens, Krups en Delonghi. De goedkoopste modellen kosten tussen zeventig en honderd euro. De duurste modellen kosten vierhonderd euro of meer. De duurdere machines hebben meestal een geïntegreerde melkopschuimer. Ideaal voor cappuccino drinkers. Met de meeste machines kun je eenvoudig instellen hoeveel water je precies wilt gebruiken. De machine onthoudt dat, zodat je de volgende keer alleen maar op de knop hoeft te drukken.


Koffie capsules van een ander merk

Nespresso heeft altijd erg actief geprobeerd andere koffiefabrikanten toe te laten op de markt van Nespresso capsules. Dit is ze lang gelukt, doordat ze maar liefst 70 patenten rondom het Nespresso systeem in handen hebben. In 2012 zijn echter een aantal patenten verlopen. Dit gaf meer mogelijkheden voor andere partijen om ook Nespresso-geschikte koffie capsules te gaan verkopen. Zo maakt Douwe Egberts tegenwoordig capsules voor de Nespresso onder de naam L'Or. Niet alleen zijn ze lager geprijsd, maar je kunt ze ook gewoon kopen in de meeste reguliere supermarkten.

Onderhoud van de machine

Het onderhoud aan een Nespresso machine verschilt enigszins per model. Heb je een machine met melkopschuimer, dan heb je daar natuurlijk meer schoonmaakwerk van. Daarnaast is het aanbevolen de machine regelmatig te ontkalken. Hiervoor zijn special ontkalking setjes te koop via de website van Nespresso. Daarnaast is het aanbevolen even wat water door te laten lopen zonder een capsule, nadat je de machine gebruikt hebt. Daarmee zorg je ervoor dat eventuele koffieresten worden verwijderd.

Hoe goed is Nespresso

Over smaak valt niet te twisten. Maar toch zijn veel mensen erover eens dat je met Nespresso een heerlijke koffie in huis haalt. Daar betaal je ook voor. Vergeleken met een Senseo is de prijs bijna vier maal zo hoog. Of dat prijsverschil gerechtvaardigd is, zal een ieder zelf moeten bepalen. Maar met een Nespresso krijg je dan wel een echte espresso. Daarbij heb je een ruime keuze uit verschillende smaken. Er zit ongetwijfeld een smaak tussen die je het beste bevalt. Een nadeel is wel dat je wat meer moeite moet doen om de capsules te bemachtigen.

De verschillende Nespresso smaken

Zoals gezegd kan je uit veel verschillende smaken kiezen bij Nespresso.
De volgende espresso's zitten in het assortiment:
 • Cosi: Intensiteit=3, 40 ml
 • Volluto: Intensiteit=4, 40 ml
 • Capriccio: Intensiteit=5, 40 ml
 • Livanto: Intensiteit=6, 40 ml
 • Roma: Intensiteit=8, 40 ml (of 25 ml als ristretto)
 • Arpeggio: Intensiteit=9, 40 ml (of 25 ml als ristretto)
 • Ristretto: Intensiteit=10, 40 ml (of 25 ml als ristretto)
 • Dharkan: Intensiteit=11, 40 ml (of 25 ml als ristretto)
 • Kazaar: Intensiteit=12, 40 ml (of 25 ml als ristretto)

Je kunt kiezen uit drie verschillende lungo's bij Nespresso:
 • Linizio Lungo: Intensiteit=4, 110 ml
 • Vivalto Lungo: Intensiteit=4, 110 ml
 • Fortissio Lungo: Intensiteit=8,110 ml

Dan zijn er nog vier bijzondere smaken die in de serie 'Pure Origin' vallen:
 • Bukeela ka Ethiopia: Intensiteit=3, 110 ml (Lungo)
 • Dulsã0 do Brasil: Intensiteit=4, 40 ml
 • Rosabaya de Colombia: Intensiteit=6, 40ml
 • Indriya from India: Intensiteit=10, 40 ml (of 25 ml als ristretto)

Er zijn drie verschillende decaf-koffie waar je uit kunt kiezen:
 • Decaffeinato Intenso : Intensiteit=7, 40 ml
 • Decaffeinato Lungo: Intensiteit=,3 110 ml
 • Decaffeinato: Intensiteit=2, 40 ml

Tot slot zijn er nog drie speciale koffiesmaken die onder de noemer 'Variations' vallen:
 • Ciocattino (koffie met pure chocolade): Intensiteit=6, 40ml
 • Vanilio (Koffie met vanille): Intensiteit=6, 40 ml
 • Caramelito (Koffie met karamel): Intensiteit=6, 40 ml

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto: Koffie om van te genietenDolce Gusto is koffie gemaakt om van te genieten, bestaande uit vele koffiespecialiteiten geschikt voor een 1 kops koffi…
Dolce Gusto: eenvoudig koffie, espresso en cappuccino maken!Dolce Gusto is een koffie systeem op basis van capsules. De capsules zijn luchtdicht, zodat de koffie vers blijft. je ku…
Nespresso: de 16 Grand CrusHet succesvolle koffiezetsysteem Nespresso van Nestlé heeft koffie in verschillende smaken, ook wel Grand Crus genoemd.…
Koffiecapsules en koffieapparaten van Lavazza a modo mioKoffiecapsules en koffieapparaten van Lavazza a modo mioLavazza a modo mio is een manier van koffie bereiden, vergelijkbaar met Nespresso en Dolce Gusto. Met de speciale Lavazz…

Diëten met alcoholische drankenDiëten met alcoholische drankenAls je probeert om gewicht te verliezen hou je waarschijnlijk de voedingswaarden bij van alles wat je eet. Maar besteed…
Sojamelk zonder suiker kopenSojamelk zonder suiker kopenSojamelk zit qua voedingswaarde dicht tegen koemelk aan, maar is toch een stuk beter dan koemelk. Koemelk bevat namelijk…
Bronnen en referenties
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Nespresso
Manniel (221 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.