Zelf aardbeien en bessen plukken in Drenthe, leuk met kids!

Ditmaal wordt gekeken naar kwekerijen in Drenthe waar u zelf aardbeien en diverse soorten bessen kunt plukken, het adres, de openingstijden en het website-adres worden erbij vermeld zodat u alle info bij de hand hebt. Dit is een uitstapje dat heel geschikt is om met kinderen te doen, alle kinderen vinden dit plezant, zelfs tot op het bot verwende tegendraadse pubers lopen hier warm voor. Drentse zelfplukkwekerijen liggen zonder uitzondering op idyllische plekjes, de provincie is rijk aan natuurschoon en u vindt er nog rust en ruimte. Het zelfplukken is een fijne zomeractiviteit die een aanvang neemt in juni en duurt tot de herfst, plukken maar!

De leukste kwekerijen en hun fruitassortiment

Bij het zoeken naar de kwekerijen waar u zelf fruit kunt plukken is gekeken naar het assortiment aan fruit dat er geboden wordt, of u er iets kunt eten en drinken, welke activiteiten er nog meer zijn, of er een winkeltje met fruit en streekproducten bij is en of het bedrijf op een mooie locatie ligt. Alle kwekerijen worden uitvoerig beschreven, de adresgegevens staan in een apart kadertje.


De bedrijven hebben vaak een site met nog meer informatie, bijvoorbeeld of u moet reserveren en of er een kinderprogramma is.
Er is ook goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en alleen de leukste zelfpluktuinen worden besproken!

Bosjes Fruit, akkerbouw- en fruitteelt bedrijf met zelfpluktuin in Gieterveen op de Drentse zandrug

Gieterveen is een klein en zeer landelijk gelegen plaatsje niet ver van het dorp Gieten, hier is het akkerbouw- en fruitteeltbedrijf van de familie Kamps-Wissink gevestigd. Heleen Wissink zwaait de scepter over de zelfpluktuin waar u frambozen, rode bessen en bramen kunt plukken. Nieuw is de aanplant van blauwe bessen, zwarte bessen en kruisbessen die u zelf kunt plukken zolang de voorraad strekt. Op het fruitbedrijf wordt door de vaste krachten elke dag geplukt, de vruchten worden aan huis verkocht, aan groentewinkels en aan de groothandel. Op het akkerbouwbedrijf worden zetmeelaardappelen geteeld, deze gaan naar Avebé, de aardappelzetmeelfabriek. Voor de Suikerunie telen ze suikerbieten waar suiker van gemaakt wordt en de gerst die verbouwd wordt gaat naar de bierbrouwerij Bavaria. Het is interessant om te zien hoe het er op zo'n groot boerenbedrijf aan toe gaat.

Bosjes Fruit
Bosje 3
9511 PH Gieterveen
Telefoon: 0599 648276 en 06-10598459
Email: info@bosjesfruit.nl
Website: www.bosjesfruit.nl

Zelf plukken: rond juni tot en met eind september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De prettige en gemoedelijke sfeer die het bedrijf uitstraalt past goed bij het rustige karakter van het landleven en het romantische beeld dat wij daarvan hebben. Natuurlijk kan het er in het oogstseizoen hectisch aan toe gaan dus het is prettig als u een handje komt helpen door zelf uw fruit te plukken. Bovendien, verser kunt u het fruit niet krijgen, wat is er lekkerder dan zelfgeplukte verse frambozen, bramen en rode bessen. Na een uitleg van Heleen kunt u zelf gaan plukken, er mag tussendoor gesnoept worden, kinderen vinden het plukken en het snoepen van het fruit nu eenmaal heerlijk. Zelf geplukt fruit is een stuk voordeliger dan bij de groenteboer, als u klaar bent met plukken laat u het fruit wegen en rekent het af. U kunt er rustig een hele middag voor uit trekken, op het terras kunt u koffie of thee en limonade krijgen. De kinderen kunnen een speurtocht doen met een sprookjesthema, voor elk speurneusje is er een verrassing bij en vanaf eind juli is het maisdoolhof open, kunnen ze lekker ronddwalen en zoeken. Tot slot plukt u op de bloemenakker een veldboeket en een grote bos zonnebloemen en keert u rijk en voldaan naar huis terug.

Fruitbedrijf Landwinkel Goense, biologisch geteeld fruit zelf plukken in Marwijksoord bij Rolde

Vlakbij het plaatsje Rolde ligt in het gehucht Marwijksoord het op biologische leest geschoeide fruitbedrijf en de landwinkel van Kees en Ria Goense. Zij telen op hun bedrijf onder andere zwarte bessen, witte bessen, rode bessen, kruisbessen, blauwe bessen, bramen, frambozen en appels. Het fruit verwerken ze in meer dan zestig verschillende soorten producten, zoals jam, confiture, compôte, vruchtensappen, siroop en dessertsaus. Onder de naam Drents Goed Streekproducten worden deze onder andere in hun eigen landwinkel verkocht. De familie Goense is een van de initiatiefnemers en grootste producenten van Drents Goed Streekproducten. U kunt op de uitgestrekte kwekerij ook zelf uw fruit plukken, bel eerst even om te vragen welk fruit rijp is.

Fruitbedrijf Landwinkel Goense
Marwijksoord 21a
9448 XA Marwijksoord
Telefoon: 0592 242769
E-mail: goense@landwinkel.nl
Website: www.fruitbedrijfgoense.nl

Zelf plukken: rond eind tot oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Het fijne van biologisch geteeld fruit is natuurlijk dat u en uw kinderen het direct kunnen eten zonder dat u bang hoeft te zijn voor resten van bestrijdingsmiddelen, dit is pas echt gezond fruit! Let wel even op de huisregels, elke kwekerij hanteert wat dat betreft hetzelfde principe: plukken, afrekenen, eten, en in die volgorde. Kees en Ria lijken daar net iets strenger op te letten dan anderen getuige de waarschuwende tekst op hun website. Indien u zich netjes gedraagt is het evenwel goed toeven op deze kwekerij, u plukt er topkwaliteit fruit en daarvoor betaalt u een veel lagere prijs dan bij de groenteboer of supermarkt. Fruitbedrijf Landwinkel Goense verzorgt op aanvraag een leuke excursie en heeft drie open dagen waarbij u een kijkje achter de schermen neemt en inzicht krijgt in wat er allemaal komt kijken bij het runnen van zo'n professioneel bedrijf. De open dagen worden georganiseerd in combinatie met de Boerenfietstocht "Rondom het Amerdiep". Op de kwekerij vindt u ook veel informatieborden over het fruit.

Kwekerij Zeldenrust, biologische blauwe bessen en aardbeien met bloemenpluktuin in Wapse

Deze bijzondere blauwe bessen kwekerij ligt op een buitengewoon fraaie landelijke locatie in een van de mooiste stukken van Drenthe niet ver van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. De kwekerij van Riekje en Jan Rozeboom is in 2010 verkozen tot Drentse Held van de Smaak, de jury was getroffen door het bijzonder smaakvolle product dat de biologische kwekerij voortbrengt en door de enigszins eigenwijze bedrijfsfilosofie die Jan en Riekje er op na houden. In 1986 zijn zij begonnen met het telen van blauwe bessen en aardbeien, inmiddels staan er ook rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen en frambozen op de kwekerij. Zelf de biologisch geteelde bessen plukken kan in het oogstseizoen zes dagen per week, bel even om te vragen wat er rijp is.

Kwekerij Zeldenrust
Wapserauwen 6
7983 KE Wapse
Telefoon: 0521 551768
E-mail: j_rozeboom@zonnet.nl
Website: www.blauwebessenkwekerij.nl

Zelf plukken: rond juni tot oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Bij aankomst op de kwekerij wordt u persoonlijk van harte welkom geheten en wegwijs gemaakt en kunt u eerst koffie drinken met een bessentaartje, voor de kinderen is er natuurlijk limonade. Daarna gaat u gewapend met een emmertje achter de boerderij de dikke blauwe bessen plukken, de hoge en zeer rijk dragende Amerikaanse bosbessen struiken zijn inmiddels meer dan twintig jaar oud en beslaan een grote oppervlakte op de kwekerij, hier bent u wel een paar uurtjes zoet. Blauwe bessen kunt u prima invriezen, na het ontdooien behouden zij hun stevigheid en zo kunt u er dus het hele jaar van genieten. Wanneer u genoeg blauwe bessen hebt geplukt gaat u verder met de aardbeien, de grond tussen de rijen planten is met stro bedekt, daar rusten de vruchten op die zo mooi schoon blijven. Hier dankt de aardbei ook haar Engelse naam "Strawberry" aan, het is de klassieke methode. Vervolgens kunt u zich ook nog te buiten gaan aan al de andere soorten bessen, een ijsje eten tussendoor en boeketten bloemen plukken in de pluktuin waar meer dan tweehonderd soorten planten staan. U wilt hier niet meer weg, wat een heerlijke tuin!

Weldaad Bessen, veelzijdige kwekerij met een groot aanbod aan fruit in Wilhelminaoord

Bij Weldaad Bessen kunt u terecht voor het zelf plukken van aardbeien, blauwe bessen, bramen, frambozen, kruisbessen, rode bessen, witte bessen en zwarte bessen. Sinds kort worden er ook tayberries, kweebes en mispels gekweekt, alle soorten worden op een zo natuurlijk mogelijke manier geteeld. De oogst is bestemd voor de verkoop aan particulieren en de groothandel. Daarnaast wordt een deel van de oogst op het bedrijf verwerkt tot een breed assortiment van producten zoals vruchtensappen, jams, sauzen en compôtes. Het zelf plukken van fruit is de laatste jaren sterk toegenomen, steeds meer mensen weten de weg naar deze mooie kwekerij te vinden, u natuurlijk ook, want zo verkrijgt u voor een aantrekkelijke prijs bessen die u vers kunt eten.

Weldaad Bessen
Koningin Wilhelminalaan 6a
Wilhelminaoord
Telefoon: 0521 383490
E-mail: info@weldaadbessen.nl
Website: www.weldaadbessen.nl

Zelf plukken: rond juni tot oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Ook het zelf jam maken of fruit inmaken is een leuke bezigheid en op die manier genieten we nog veel langer van onze eigen pluk activiteiten. Kwekerij de Weldaad bevindt zich in een prachtige omgeving met veel natuurgebieden, vlakbij de grens met Friesland en Overijssel. Dankzij eigen bijenvolken vindt er een goede bestuiving van de bessenstruiken plaats hetgeen een aantoonbare hogere opbrengst van bessen geeft van een betere kwaliteit en houdbaarheid. Bovendien leveren de bijen producten als honing en bijenwas waarvan men schoonheidscrèmes, waskaarsen en zeep voor u maakt. U kunt bij Weldaad Bessen ook fruitstruiken kopen voor in uw eigen tuin, zo bent u verzekerd van goede rassen en variëteiten en van een kwaliteit die vele malen beter is dan u bij een tuincentrum treft. In de webshop van het bedrijf kunt u het hele jaar door producten bestellen zoals fruitbeleg, confiture, honing en andere bijenproducten, kruiden, vruchtensappen en wijnen. Tijdens het oogstseizoen zijn al deze producten en veel vers geplukt fruit in de winkel op de kwekerij te verkrijgen. Er is geen terras bij maar met zoveel soorten vruchtensap die er in de kwekerijwinkel te koop zijn hoeft u geen dorst te lijden tijdens het plukken, dit veelzijdige bedrijf is een bezoek meer dan waard!

Taartrecept met Amerikaanse bosbessen

Op alle hierboven genoemde kwekerijen kunt u die heerlijke superdikke Amerikaanse bosbessen plukken en wanneer u veel van deze blauwe bessen hebt geplukt is het wellicht een leuk idee om er eens een taart mee te maken volgens een klassiek Oostenrijks recept: Linzer Torte, bosbessentaart uit Linz is niet moeilijk te maken en smaakt vurrukkulluk met een toef slagroom erbij.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in LimburgZelf aardbeien, bessen en kersen plukken neemt ons dit keer mee naar het Limburgse land waar het er over het algemeen ee…
Zomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzZomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzAlcoholloze cocktails zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Wie een tuin heeft met veel vruchten kan te kust en…

Zelf aardbeien, appels, bessen en peren plukken in FlevolandEr worden deze keer twee kwekerijen in Flevoland bezocht waar u bij de ene zelf aardbeien en diverse soorten bessen kunt…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-BrabantWe bespreken hier de leukste kwekerijen in Noord-Brabant waar u zelf aardbeien, bessen en kersen kunt plukken met vermel…
Bronnen en referenties
  • Blauwebessenbedrijf.nl
  • Blauwebessenkwekerij.nl
  • Bijteun.nl
  • Bosjesfruit.nl
  • Fruitbedrijfgoense.nl
  • Fruitoflife.nl
  • Smaekmakersvandrenthe.nl
  • Weldaadbessen.nl
Reactie

Mirjam, 14-11-2013
Hartelijk dank voor deze uitgebreide informatie.
Vr. groet Mirjam Reactie infoteur, 14-11-2013
Graag gedaan!
Vriendelijke groet, Steyn

Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 06-07-2021
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.