Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Gelderland!

Bij veel verschillende kwekerijen in Gelderland kunt u zelf aardbeien, bessen en kersen plukken. De openingstijden, het adres en de website worden hier vermeld. Ontzettend gezellig om te doen met de kinderen, alle kinderen vinden dit leuk en ze blijken zich vaak te ontpoppen tot fanatieke plukkers! Bij het fruitplukken in Gelderland voert de tocht als vanzelf naar de Betuwe, de fruittuin van Nederland. Hier kunt u vanuit het plaatsje Rossum de ruim 40 kilometer lange kersenroute fietsen en komt u langs diverse kwekers die geregeld de boomgaard open stellen voor het zelf plukken. Ga gezellig een middagje fruit plukken in het Gelderse!

De leukste kwekerijen en hun fruitassortiment

Bij het zoeken is gekeken naar het assortiment aan fruit dat men aanbiedt, of u er ook iets kunt eten en drinken, welke activiteiten er verzorgd worden, of er een winkeltje met fruit en streekproducten bij is en of het bedrijf op een aantrekkelijke locatie ligt.


De bedrijven hebben vaak een website waar u nog meer informatie vindt, of u moet reserveren en of er een kinderprogramma is. Er is ook goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en alleen de leukste zelfpluktuinen komen aan bod!

De Bio-akker Oogsttuin in Zutphen, zelf kweken en oogsten van biologisch fruit en groenten

Enigszins afwijkend van het thema van deze lijst met fruitpluktuinen maar absoluut de moeite van het vermelden waard is de Bio-akker Oogsttuin in Zutphen. Inwoners van Zutphen en de wijde omgeving kunnen lid worden van deze pluktuin en meewerken bij het zaaien, planten en zelf oogsten van een zeer gevarieerd en buitengewoon groot assortiment aan verse groenten, fruit, kruiden en snijbloemen. Elk lid betaalt per jaar een redelijke bijdrage en kan dan voor eigen gebruik zoveel oogsten als men wil. Deelnemers werken regelmatig in de tuin, men bepaalt zelf wanneer en welke klusjes op de klussenlijst men aan wil pakken.

Bio-akker Oogsttuin

Correspondentieadres: Van Meermuedenstraat 2, 7203 CZ Zutphen
De Oogsttuin zelf ligt op het terrein van het waterleidingsbedrijf
Telefoon: 0575 542700 of 06 26937991
E-mail: jan@bioakker.nl
Website: www.bioakker.nl

Zelf plukken en oogsten: alleen voor leden!
Lid worden? Mail naar jan@bioakker.nl, dan ontvangt u alle informatie.

De Bio-akker Oogsttuin is een initiatief van Jan van Arragon, een tuinman in hart en nieren met veel ervaring in de biologische teelt van groenten en fruit. In de tuin wordt bewust geen gebruik gemaakt van dierlijke mest maar van groenbemesters en er wordt gewerkt volgens het principe van het ecologisch evenwicht. Leden krijgen een nieuwsbrief waarin onder andere staat vermeld wat er op de akker gebeuren moet. Ook onervaren tuinlieden kunnen lid worden, er is altijd een helpende hand in de buurt en al doende leert men. Ouderen zijn eveneens van harte welkom, de tuin fungeert ook als rustplek en ontmoetingsplaats voor alle leden, verrassend genoeg ligt de tuin midden in Zutphen. De biodiversiteit op de akker met een oppervlakte van 6000 vierkante meter is groot, naast alle gewassen is er ook ruimte voor een vijver en aan de rand staan fruitbomen, een groene oase in de stad!

Bosbessen kwekerij De Pollekamp bij Putten en Ermelo, idyllische ligging op de Veluwe

Op Bosbessenkwekerij De Pollekamp teelt men de Amerikaanse bosbessen die veel groter zijn dan onze inheemse bosbessen, men kent deze bessen veelal onder de naam Blauwe Bes. De bessenvelden van de Pollekamp liggen verspreid over een fraai parkachtig terrein van ongeveer vijf hectare dat omgeven wordt door houtwallen en bosranden. De kwekerij bevindt zich op de grens van Putten en Ermelo naast landgoed Oud Groevenbeek en de Groevenbeekse heide. Tijdens het plukken komt u vanzelf helemaal tot rust in deze weldadig aandoende groene omgeving. U krijgt bij de winkel op de kwekerij een emmertje mee en men wijst u de weg naar een veld waar de bessen plukrijp zijn. U mag zoveel plukken als u wilt en als u genoeg geplukt hebt laat u het emmertje in de landwinkel wegen en rekent u af. De prijs ligt altijd vele malen lager dan wat u in de supermarkt betaald.

Bosbessen kwekerij De Pollekamp

Watervalweg 98
3851 VD Ermelo
Telefoon: 0341-35 20 27
E-mail: info@pollekamp.nl
Website: www.pollekamp.nl

Zelf plukken: rond eind juni tot begin september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.BR]

Het is leuk om van het bessen plukken een dagje uit te maken, de omgeving leent zich daar ook prima voor. U begint bijvoorbeeld met koffie en limonade voor de kinderen, daarna gaat u bessen plukken en vervolgens gaat u zich een tijd lang vermaken op de survivalbaan die ook op het terrein van Bosbessenkwekerij De Pollekamp ligt. Neem zelf picknickspullen en eten en drinken mee. Ter afsluiting puft u nog even uit op het terras van de Pollekamp met een glas bessensap of een ambachtelijk gemaakt ijsje.
Het kan zijn dat vanwege de weersomstandigheden de bosbessenoogst later begint dan gepland. De landwinkel en het terras zijn dan wel geopend maar er kan nog niet geplukt worden, ook tijdens het oogstseizoen komt het wel eens voor dat er te weinig rijpe bessen zijn zodat er een paar dagen niet geplukt kan worden. Bel daarom voor de zekerheid eerst even of er geplukt kan worden. In de landwinkel kunt u altijd terecht voor allerlei bosbessen producten als jam en sap en diverse streekproducten.

De Fruitschuur in Gaanderen, zelf een heleboel fruit plukken en lekkere verse groente kopen

Bij de Fruitschuur in Gaanderen kunt u echt grote hoeveelheden fruit plukken, emmers vol als u dat wilt! Het assortiment omvat aardbeien, blauwe bessen, frambozen, honingbessen, rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen, bramen, kersen, appels en peren. Wanneer u aankomt op het bedrijf meld u zich even in de boerderijwinkel, daar krijgt u pluk instructies en vertelt men u waar u het plukrijpe fruit vindt, proeven mag en na afloop van het plukken rekent u het fruit per kilo af. In de boerderijwinkel worden alle soorten fruit en groenten verkocht, men kweekt ook zelf aardappelen, prei, sla, doperwten en snijbonen. Andere producten van de Fruitschuur zijn diverse soorten jams, siropen, wijnen en fruitsauzen. Daarnaast worden er streekproducten verkocht.

De Fruitschuur
Peppelmansdijk 24A
7011 JC Gaanderen
Telefoon: 06 30795391
E-mail: contact@fruitschuur.com
Website: www.fruitschuur.com

Zelf plukken: rond juni tot en met oktober september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

In juni houdt men altijd een open dag, een evenement waarop er rondleidingen over het bedrijf gehouden worden, demonstraties van oude ambachten worden gegeven en er tal van kraampjes zijn met streekproducten van collega boeren- en fruittelers uit de omgeving. De Fruitschuur bestaat inmiddels 40 jaar en is uitgegroeid tot een fantastisch bedrijf met enorm veel vakkennis, het is bijzonder interessant om hier rond te lopen en te kijken hoe het er aan toe gaat op zo'n grote professionele kwekerij. Er is geen terras bij maar wanneer u zelf broodjes meeneemt en in de boerderijwinkel wat van die lekkere vruchtensappen koopt staat niets een gezellige picknick in een van de boomgaarden in de weg. Als u hier eenmaal fruit geplukt hebt komt u zeker weer terug!

De Hof van Twello, zelf fruit en bloemen plukken, groente oogsten en smullen van lekkernijen

Bij de Hof van Twello in de mooie streek rond Twello niet ver van Deventer kunt u vanaf half juni weer terecht om zelf aardbeien te plukken, wat later in het seizoen kunnen er ook verschillende soorten bessen, frambozen, bramen en Japanse wijnbessen zelf geplukt worden. Bij aankomst meld u zich in de winkel waar u bakjes of kratjes meekrijgt en men u vertelt waar het fruit plukrijp is. Het fruit wordt na het plukken gewogen en afgerekend. De aardbeien kosten een fractie van wat er bij de groentejuwelier voor wordt gerekend en als u meer dan 10 kilo plukt krijgt u zelfs nog extra korting. Het aardbeienveld ligt achter op het 18 hectare grote terrein van de Hof van Twello, tijdens uw wandeling er naar toe krijgt u het gevoel in een aards paradijs te zijn belandt met zicht op de wijngaard, de klein fruittuin en de groentevelden. Groenten en kruiden worden hier op bedden geteeld waar geen machines op gebruikt worden, er wordt zelfs niet op gelopen en de bedden worden nooit geploegd of gespit. De bodem wordt slechts oppervlakkig bewerkt hetgeen een ongestoord bodemleven garandeert waardoor de gewassen een veel betere weerstand op kunnen bouwen tegen ziekten en plagen hetgeen de kwaliteit van het product zichtbaar ten goede komt. Bij de hof van Twello ligt ook een prachtige bloementuin waar men voor weinig geld eigen boeketten kan samenstellen, ook in de winkel af te rekenen.

Hof van Twello
Rijksstraatweg 17
7391 MH Twello
Telefoon: 0571-270014 Alleen tijdens openingstijden van de winkel
E-mail: info@hofvantwello.nl
Website: www.hofvantwello.nl

Zelf plukken: rond half juni tot september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website. De winkel en het restaurant zijn het hele jaar open.

Wanneer u dat wilt kunt u een oogstabonnement nemen zodat u elke week zelf verse groenten, klein fruit, kruiden en bloemen kunt oogsten, zo veel als voor eigen gebruik nodig is. Daarnaast kunt u alle producten in de streekwinkel aanschaffen, bijzonder is ook dat men zich hier speciaal richt op vergeten groente en onbekende gewassen uit verre streken die in ons klimaat goed gedijen. Consumenten willen steeds vaker gezond en eerlijk voedsel dat waar mogelijk biologisch wordt geteeld, en dus ook zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, de Hof van Twello komt ruimschoots aan deze behoefte tegemoet. Het bedrijf is oorspronkelijk gestart als onderzoeksbedrijf voor nieuwe gewassen en producten ten behoeve van de kleinschalige landbouw om daarmee boeren die niet mee willen doen aan de schaalvergroting een alternatief te bieden. Inmiddels is de Hof van Twello uitgegroeid tot een zeer veelzijdig bedrijf met een voorbeeldfunctie, hier laat men zien hoe een modern bedrijf voor een belangrijk deel kan bijdragen aan de ontwikkeling van de lokale en regionale economie door onderzoek, productie en consumptie onder één dak te houden en daarmee winstgevend en renderend te zijn waarbij de ecologische benadering centraal staat. In de winkel vindt u dan ook naast de eigen geteelde producten allerlei producten van biologische boeren uit de omgeving en in het restaurant kunt u smullen van tal van gezonde lekkernijen die op verantwoorde wijze zijn geteeld en toebereid, het is hier echt genieten!

Fruitbedrijf de Hoenderik in de Betuwe, allerlei soorten fruit plukken en genieten van thee met taart

In de Pluktuin van Fruitbedrijf de Hoenderik kunt u vanaf half juni terecht voor het plukken van diverse soorten fruit zoals aardbeien, frambozen, bramen en rode bessen. Vanaf eind augustus t/m eind september kunt u iedere zaterdag ook appels en peren plukken in de boomgaard. Aardbeien zijn er vanaf half juni, frambozen en rode bessen vanaf begin juli en bramen vanaf augustus. Klein fruit wordt tijdens het plukken in een bakje gedaan, er zijn genoeg bakjes op voorraad. U kunt bij de Hoenderik ook appels en peren plukken, die zijn er vanaf eind augustus en worden verzameld in een kist. Al het fruit wordt op gewicht afgerekend.
Vanaf half juni tot eind juli zijn er overheerlijke kersen uit de boomgaard te koop, deze kunnen niet zelf geplukt worden, dat wordt door ervaren plukkers gedaan. "De Hoenderik" is genoemd naar de traditionele mand waarmee vroeger kersen werden geplukt.

Fruitbedrijf de Hoenderik
Lingedijk 180,
4196 HE Tricht
Telefoon: 0345 576710
E-mail: info@dehoenderik-tricht.nl
Website: www.dehoenderik-tricht.nl

Zelf plukken: rond half juni tot eind september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De Hoenderik beschikt over een stijlvolle boerderijwinkel waar u tal van eigengemaakte producten en allerlei andere soorten streekproducten kunt kopen. Daarnaast is er een theeschenkerij die zowel 's zomers als 's winters is geopend en in de boomgaard is een sfeervol terras aangelegd waar u in de zon of schaduw kunt genieten van de huisgemaakte appeltaart, pure vruchtensappen, boerderij-ijs en andere lekkernijen. U kunt ook reserveren voor een picknick in de boomgaard waarbij u een goed gevulde picknickmand mee krijgt. Voor de kinderen zijn er speciale activiteiten zoals appelsap persen en ook een origineel kinderfeestje behoort tot de mogelijkheden. U kunt zelfs blijven overnachten in een van de sfeervolle Bed & Breakfast kamers!

Fruittuin Verbeek in Oldebroek, zelf fruit plukken en allerlei andere leuke dingen doen

Bij Fruittuin Verbeek kunt u zelf frambozen, witte bessen, tayberries, zwarte bessen, rode bessen, kruisbessen, blauwe bessen en later in het seizoen ook appels plukken. Wanneer u bij de fruittuin arriveert meld u zich in de boerderijwinkel waar u een of meer doosjes koopt om het geplukte fruit in te verzamelen, u krijgt er een uitleg- en instructieblad bij en men wijst u de weg naar het zelfpluk veld waar u net zo veel verschillende soorten vruchten kunt plukken als er in uw doosjes passen. In de boerderijwinkel is ook elke dag vers geplukt fruit uit de fruittuin te koop naast een groot assortiment eigen producten als vruchtensappen, jams, chutney's, sauzen en compôtes. U vindt er ook allerlei streekproducten zoals boerenkaas, boerenzuivel, vlees en Veluws bier. Vanuit de winkel loopt u direct de "Tuinkamer" in waar u terecht kunt voor een kopje thee of koffie met iets lekkers erbij.

Fruittuin Verbeek
Vierhuizenweg 5
8096 RP Oldebroek
Telefoon: 0525 630799
E-mail: info@fruittuinverbeek.nl
Website: www.fruittuinverbeek.nl

Zelf plukken: rond juli tot en met oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

In Fruittuin Verbeek kunt u niet alleen zelf uw fruit plukken, er is nog veel meer te beleven, u kunt er een kookworkshop volgen, een barbeque workshop doen, een rondleiding door de boomgaard krijgen met aansluitend een proeverij, genieten van een high tea, een feestje vieren of zelfs trouwen in de boerderij en in de fruittuin het bruiloftsfeest houden waarbij u onder andere vruchten van een voor u gereserveerde "bruidsboom" gaat plukken. Regelmatig worden er speciale themadagen georganiseerd en u kunt ook een fiets smultoer doen waarbij u onderweg smult van overheerlijke streekproducten bij diverse deelnemende bedrijven, hiervoor heeft Fruittuin Verbeek uitstekende fietsen te huur, het is verstandig deze van te voren te reserveren. U hoeft zich in de fruittuin van Anette en Ton Verbeek niet te vervelen, op deze grote kwekerij waar meer dan tachtig fruitrassen groeien is het goed toeven!

Groot Antink in Groenlo in de Achterhoek, jammakerij, boerderijwinkel en boerderijcamping

Bij de familie Geerdinck op Groot Antink kunt u gedurende het seizoen terecht voor het zelf plukken van aardbeien, rode bessen, zwarte en witte bessen, rode en witte kruisbessen, rode en gele frambozen en bramen. Er worden nog meer soorten klein fruit geteeld zoals blauwe bessen, de kaapse kruisbes en huckleberry's maar die zijn niet voor de zelfpluk, ze zijn wel te koop in de winkel en er wordt op ambachtelijke wijze jam van gemaakt in de eigen jammakerij. Dit wordt nog altijd precies zo gedaan als onze oma's dat deden, in kleine open koperen pannen. Hierdoor blijft de smaak van het fruit goed bewaard en omdat er op deze manier gewerkt wordt met kleine hoeveelheden worden er op Groot Antink meer dan 100 soorten vurrukkullukke jam gemaakt! Daarnaast maakt men ook sauzen en chutney's die, net als de jam, in de goed gesorteerde boerderijwinkel te koop zijn.

Groot Antink jammakerij, boerderijwinkel, boerderijcamping
Vredenseweg 106
7141 MB Groenlo
Telefoon: 0544 465945 en 0544 461823
E-mail: info@grootantink.nl
Website: www.grootantink.nl

Zelf plukken: rond juni tot september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De boerderijwinkel is tegelijkertijd de plek waar de gasten van de kleinschalige boerderijcamping hun proviand in kunnen slaan, lekkere verse broodjes en eieren, allerlei streekproducten en niet te vergeten de heerlijke boerenkazen. De camping heeft vijftien ruime staanplaatsen en ligt in het fraaie coulissenlandschap net buiten Groenlo. Hier komt u helemaal tot rust, het is een fijne plek om vakantie te vieren en in de omgeving is meer dan genoeg te doen. Als u niet wilt kamperen maar wel veel fruit wilt komen plukken is het verstandig van te voren even te bellen om te vragen of er voldoende plukrijp fruit aanwezig is.

Historische Tuinderij Lent in Nijmegen, zelf klein fruit en bloemen plukken en thee met taart

In de Historische Tuin in Lent bij Nijmegen kunt u in de maanden juni tot en met oktober iedere zaterdag zelf klein fruit plukken, er zijn zwarte bessen, witte bessen en rode bessen, frambozen, bramen, aardbeien en kruisbessen. U kunt bovendien een boeket bloemen plukken en later in het seizoen kan men pruimen, appels en peren plukken in de historische hoogstamboomgaard waar veel bijzondere oude rassen staan. Er staan ook kersenbomen, kweepeerstruikjes en er is een druivenkas. Op de Historische Tuinderij teelt men bovendien allerlei soorten groenten zoals diverse koolsoorten, sla, prei en de Lentse komkommer.
Daarnaast is er een bijenstal met een flink aantal bijenvolken, een dierenweide en het historisch museum. In het museum zijn archeologische vondsten te zien en kan men ervaren hoe de bewoners in Lent en omstreken in vroeger tijden leefden.

Historische Tuinderij Lent
Griftdijk Noord 11
6663AA Lent
Telefoon: 024 3232418
E-mail: historischetuin@yahoo.nl
Website: www.warmoes-lent.nl

Zelf plukken: Zelf plukken: rond juni tot tweede helft van oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De Historische Tuin Lent schetst een mooi beeld van het leven van de vroegere "warmoezeniers", een warmoezenier was een groenteteler die gedurende het hele jaar producten teelde die werden verkocht op de markt in Nijmegen of Arnhem. Daarnaast werd de groente uitgevent en aan huis verkocht. Tot in de jaren 50 bood de warmoezerij een typerende manier van leven en werken aan tal van tuindersfamilies. In de boomgaard van de Historische Tuin Lent kunt u een kopje thee, koffie of huisgemaakt appelsap drinken en daarbij genieten van een heerlijk taartje dat door de medewerkers van de tuin zelf is gebakken. Bij de tuin is ook een winkeltje waar alle fruit en groenten verkocht worden, alles is onbespoten dus u vindt hier alleen oergezonde producten.
De Historische Tuin Lent is enige tijd in zijn voortbestaan bedreigd geweest door woningbouwplannen maar uiteindelijk is besloten dat de tuin niet in tweeën gesplitst wordt en uiteindelijk het veld zou moeten ruimen voor de uitbreidingsplannen van Nijmegen. De tuin kan zich vooralsnog verder ontwikkelen tot een multifunctionele groene oase in Nijmegen Noord.

Kersenbongerd 'D'n Dolsward' in Meteren, authentieke boomgaard in charmant landschap

Direct achter het fraaie kleinschalige natuurgebied de Dolsward op een heerlijke landelijke locatie tussen de dorpen Meteren en Geldermalsen ligt Kersenbongerd 'D'n Dolsward' verscholen. Vanaf de plattelandsweg is de boomgaard niet te zien maar de opvallend beschilderde caravan en een groot bord "Kersen" wijzen u de weg. In de kersentijd is deze boomgaard zeven dagen in de week geopend en u kunt hier in overleg zelf kersen plukken. Bezoekers krijgen desgewenst ook uitleg over de kersenteelt.

Kersenbongerd 'D'n Dolsward'

Voetakkerweg, tegenover nr 2A
4194 PP Meteren
Telefoon: 06-12897831
E-mail: wim.corry@live.nl
Website: geen eigen website

Zelf plukken: in overleg en op afspraak vanaf half juni t/m eind juli
Maandag t/m Zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Groepen kunnen op afspraak de boomgaard bezoeken voor een excursie en het is ook mogelijk om een kinderfeestje in de boomgaard te organiseren. Vanzelfsprekend is er een kraam waar u verse Betuwse kersen en diverse fruitsappen kunt kopen. Een groot deel van de boomgaard is met een overkapping van fijnmazig gaas tegen de regen beschermd, op die manier kunnen de kersen langer blijven hangen om perfect op kleur en smaak te komen en is een mooi en aantrekkelijk product gegarandeerd. Dankzij de landelijke locatie en de gemoedelijke sfeer kunt u wel een tijdje in deze bongerd zoet brengen!

Kersenteeltbedrijf familie Hakkert in Buurmalsen, beleef het kersengevoel middenin de Betuwe!

De kersenboomgaard van de familie Hakkert ligt aan de Kornedijk tussen Buurmalsen en Buren langs het lieflijke riviertje de Korne, een zijriviertje van de Linge. De boomgaard kenmerkt zich door een groot aantal vrij nieuwe rassen met sappige en grote Betuwse kersen, stevig en heerlijk zoet van smaak. In deze sfeervolle boomgaard ligt de nadruk op het zelf beleven van het echte kersengevoel, zelf plukken en genieten van de rijkdom die de natuur te bieden heeft. Als het niet al te druk is vertelt eigenaar Arie graag met liefde van alles over de kersenteelt, ook erg leuk voor kinderen die zo meer inzicht krijgen in de wereld van de kers.

Kersenteeltbedrijf familie Hakkert
Kornedijk tussen Buurmalsen en Buren, naast nummer 16
4197 RN, Buurmalsen
Telefoon: 06 50970115
E-mail: antwoordformulier op site
Website: www.kersen.info

Zelf plukken: rond tweede helft juni tot eind juli. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

In het plukseizoen staan er grote picknicktafels in de boomgaard waar men een prima kopje koffie serveert, op zondag kunt u daar de heerlijke zelfgemaakte kersencake bij bestellen. Voor groepen kan op afspraak een rondleiding door de boomgaard worden verzorgd. In totaal zijn er maar liefst negen kersenrassen aangeplant, zo zijn er van vroeg tot laat in het seizoen altijd rijpe kersen. Van half juni tot eind juli worden de kersen geplukt en verkocht in het verkoopstalletje in de boomgaard, hier kunt u ook terecht voor allerlei kersenproducten, zoals kersenjam, kersensaus, kersen op sap en echt verrukkelijke honing van kersenbloesem. Bijzonder leuk om cadeau te geven is een kleine Betuwse 'Hoenderik', een fruitkistje gevuld met overheerlijke grote rijpe kersen. Als u zelf wilt plukken laat dan vooraf even weten dat u komt en neem emmers mee, hier kunt u wel een tijdje plukken!

Morellenboomgaard van Jan Hol in Buurmalsen, onovertroffen Hollandse kersen plukken

De vriendelijke ontvangst en de fraaie locatie staan meteen al garant voor een paar uurtjes fruitplukplezier in de mooie Betuwe.
Morellen zijn verrukkelijke zoetzure kersen die uitermate geschikt zijn om te verwerken in jams, taarten en vruchtensauzen maar de liefhebber eet ze ook graag zo uit de hand. Het is wel van belang dat u uitsluitend de rijpe kersen plukt, kersen rijpen namelijk niet verder af als ze eenmaal geplukt zijn en de smaaksensatie van morellen komt pas tot zijn recht als de vrucht goed rijp is.

Morellenboomgaard van Jan Hol
Groeneweg 25,
4197 HD Buurmalsen
Telefoon: 06-53334523
E-mail: jmhol@morellen.nl
Website: www.morellen.nl

Zelf plukken: rond tweede helft juni tot begin augustus. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Als u bij de boomgaard arriveert krijgt u een plukemmer met handige draagband mee en u mag net zoveel morellen plukken als u zelf wilt. De sfeer is ongedwongen, het gaat erom dat u plezier heeft in het plukken. Wanneer u voldoende geplukt hebt naar uw zin worden de emmers gewogen en rekent u af wat u geplukt heeft. Neem zelf ook emmers mee om uw oogst in mee naar huis te nemen. Het is toegestaan om in de boomgaard te picknicken en er wordt gratis koffie of thee verstrekt, wat een fijne gastvrijheid! Wanneer u niet zelf wilt plukken, dan kunt u de kersen ook per kilo kopen in het verkoopstalletje. Een ander belangrijk pluspunt van deze fantastische pluklocatie zijn de ruime openingstijden, in het kersenseizoen elke dag van 08:00 tot 22:00 uur!

Pluktuin De Bosrand bij Wageningen, zelf fruit plukken en een prachtig boeket bloemen maken

In een fraai lichtglooiend landschap met wijdse vergezichten ligt Pluktuin De Bosrand. U kunt hier in het seizoen terecht voor het zelf plukken van aardbeien, rode en witte aalbessen, blauwe bessen, zwarte bessen, kruisbessen, frambozen, druiven, pruimen, appels en peren. Natuurlijk is dit fruit niet allemaal tegelijk rijp maar aangezien er van alle hier genoemde soorten meerdere variëteiten op de tuin staan is de keus altijd zeer gevarieerd. Voor het plukken van fruit krijgt u een mandje mee, na afloop van het plukken kunt u het fruit laten wegen en vervolgens afrekenen. Zoals elke pluktuin kent ook deze tuin zijn oogstregeltjes, natuurlijk snoept u tijdens het plukken wat van het fruit en de vriendelijke eigenaresse Petra Lenskens hoopt dat dit wel in verhouding staat tot wat u afrekent. Aangezien er een prettige en ongedwongen sfeer hangt op deze heerlijke tuin is dit zelden een probleem.

Pluktuin De Bosrand
Dorskampweg, schuin tegenover huisnummer 15
6704 PB Wageningen
Telefoon: Petra Lenskens, 0649958208
E-mail: info@pluktuindebosrand.nl
Website: www.pluktuindebosrand.nl

Zelf plukken: rond eind mei tot en met oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De tuin wordt ook geroemd om haar bloemenpracht, u kunt de bloemen zelf plukken en hiermee de meest schitterende boeketten samenstellen. Gedurende het seizoen worden er diverse workshops gehouden, zoals een workshop korenschoof boeket maken, een workshop bloemschikken of een workshop jam of smoothies maken. U kunt er een feestje voor uw kinderen organiseren, behalve met bloemen plukken en fruit oogsten kunnen de kinderen zich ook prima vermaken met de aanwezige speeltjes, erg charmant zijn ook de speciale kleine kinder picknick tafeltjes. U kunt ook een groepsarrangement reserveren, hierbij krijgt u een rondleiding door de pluktuin waarbij van alles verteld wordt over tuin, de bloemen en het kleinfruit. Onder het genot van een kopje koffie, thee en iets lekkers erbij wordt er uitleg gegeven over het plukken en combineren en het zo mooi mogelijk schikken van de bloemen. Ook over het oogsten van het kleinfruit krijgt u uitleg waarna u zelf bloemen en/of fruit gaat plukken. Picknicken kan ook, dit dient u vooraf te reserveren en dan kunt u gelijk bespreken wat u geserveerd krijgt, deze tuin is zo leuk, echt een aanrader!

Pluktuin het Platteland in Putten, biologisch geteeld fruit en bloemen plukken en groente oogsten

Pluktuin het Platteland ligt naast een sfeervolle boerderij in een uitgesproken landelijk gebied. U kunt hier niet alleen diverse soorten kleinfruit zoals frambozen, zwarte-, rode- en blauwe bessen plukken maar ook zelf allerlei soorten verse groente snijden. De ontvangst is vriendelijk, niet in de laatste plaats door de altijd vrolijke erfhonden. U krijgt een rieten mandje mee de tuin in waar u het fruit dat u plukt of de groente die u snijdt in kunt doen. Een leuke bijzonderheid is dat hier ook diverse soorten vergeten groenten gekweekt worden zoals snijbiet waarvan de bladeren en bladstengels gegeten kunnen worden. Alles wordt biologisch geteeld, hier maakt men het de planten naar de zin hetgeen ze veel sterker maakt en minder gevoelig voor plagen en ziekten. Uitstekende plek om uw kinderen te laten zien dat groenten niet uit de supermarkt komen maar groeien in en op de grond!

Pluktuin het Platteland
Engersteeg 12
3882 RJ Putten
Telefoon: 0341 354747
E-mail: niet bekend
Website: www.pluktuinhetplatteland.nl

Zelf plukken: rond half mei tot half november. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Naast diverse soorten "vergeten" groente heeft men hier ook fruit dat nog zelden geteeld wordt waaronder verschillende soorten appels die u in het reguliere circuit van groentenboer en supermarkt niet kunt vinden. Tussen het plukken door kunt u op het terras genieten van koffie of thee, met een koek uit de streek. Behalve fruit kunt u hier ook een prachtig boeket bloemen plukken en in het boerenwinkeltje kunt u er dan meteen een ouderwetse pot of vaas bij kopen. Pluktuin het Platteland is een rustpunt voor fietsers en ligt tevens aan het Nordepad, een van de Klompenpaden die Gelderland rijk. Klompenpaden zijn bewegwijzerde wandelingen langs een veelal historisch tracé door een agrarisch cultuurlandschap waarbij u diverse bedrijven kunt bezoeken. Pluktuin het Platteland is een heerlijke plek om op adem te komen en te genieten van al het goede van het landleven!

Très Jolie Fruittuin in De Glind, biologisch geteeld fruit plukken op een bijzondere locatie

Bij de Très Jolie Fruittuin kunt u op de dinsdagen en zaterdagen van juni tot oktober zelf diverse soorten fruit plukken zoals rode bessen, zwarte bessen, blauwe bessen, kruisbessen, frambozen, pruimen, kweeperen en bramen. Het biologisch geteelde fruit is oergezond en van een bijzonder goede kwaliteit, hier zien we dat chemische bestrijdingsmiddelen beslist niet nodig zijn om een mooi product voort te brengen. De tuin ligt op een prachtige landelijke locatie een eindje buiten het dorp De Glind op de grens van Gelderland en Utrecht en zij geeft niet alleen volop fruit maar is ook een plek waar men helemaal tot rust komt, geen wonder dat er ook meditatieworkshops gehouden worden, hier midden in de natuur openen zich al uw zintuigen als vanzelfsprekend. Andere workshops die u hier kunt volgen zijn een workshop "wilde kruiden beleven" en een workshop "intiutief schilderen".

Tresjoliefruittuin
Boshuisweg
De Glind
Telefoon: Theresia Kamphuys 0342 493017 en Juliette Stout 0318 482582
E-mail: frambozenrood@gmail.com
Website: www.tresjoliefruittuin.nl

Zelf plukken: rond juni tot en met oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

In augustus organiseert Tres Jolie een gezellig bessenfeest waar u allerlei verschillende bessensoorten proeft, zelf jam gaat maken en kunt genieten van bessensap met een bessengebakje erbij. U kunt onder andere luisteren naar zang en muziek en er worden wetenswaardigheden over de tuin verteld. Bij Très Jolie leeft men op het ritme van de natuur, dit wordt ook mee gevierd in seizoensfeesten als het midzomerfeest en het oogstfeest. Op de tuin kunt u ook vers geplukt fruit kopen en een deel van het fruit wordt verwerkt tot overheerlijke sappen. Très Jolie biedt plaats aan mensen met een burn-out in het kader van een herstel- en reintegratietraject. De Glind is een bijzonder dorp, het is bekend als "Jeugddorp De Glind", omdat hier van oudsher kinderen die uit huis geplaatst zijn worden opgevangen in een aantal gezinshuizen van verschillende jeugdzorginstellingen.
De Boshuisweg is een zijstraat van de Ringlaan in De Glind. In het dorp volgt u eerst de bordjes "Zwembad" en al gauw ziet u de bordjes "Fruittuin". De Très Jolie Fruittuin ligt aan het fietspadgedeelte van de Boshuisweg en is herkenbaar aan de rode hekjes.

Zorgboerderij Makandra in Ede, fruit en bloemen plukken en biologisch geteelde groente kopen

Aan de Kalverkampweg net buiten Ede ligt Zorgboerderij Makandra, op zaterdagen in het seizoen kunt u hier in de ochtenduren zelf fruit en bloemen plukken. Weliswaar geen grote hoeveelheden, men is niet berekend op plukkers die emmers vol willen komen plukken. Het is dus verstandig om van te voren even te bellen of er plukrijp fruit aanwezig is. Bij de prachtige meer dan driehonderd jaar oude boerderij die deel uitmaakt van het landgoed Kernhem is ook een winkel waar u terecht kunt voor een groot assortiment biologisch geteelde producten. U vindt er fruit en groente van het seizoen, biologische eieren, Remeker kaas en biologisch vlees van Jersey koeien. Daarnaast worden er paddestoelen en allerlei op ouderwetse manier ingemaakte producten verkocht zoals courgettes op zuur. Er is ook een heel scala aan honingsoorten, vruchtensappen, jams en andere fruitige creaties.

Zorgboerderij Makandra
Kalverkampweg 1
6718 WJ Ede
Telefoon: 0880373163
E-mail: makandra@sheerenloo.nl
Website: www.sheerenloo.nl/-/zorgboerderij-makandra

Zelf plukken: rond juni tot en met september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Behalve fruit plukken kunt u ook groente snijden en bloemen plukken in de verschillende bloemen- en kruidentuinen, deze tuinen worden bijgehouden door cliënten en medewerkers uit de regio als een vorm van dagbesteding. Op afspraak kunt u met een groep een rondleiding over het erf volgen. U kunt de boerderij ook bezoeken tijdens de landelijke open dag voor zorgboeren en biologische boeren, deze open dag vindt jaarlijks plaats op de derde zaterdag in juni. Tevens zijn er mogelijkheden voor het organiseren van feesten en vergaderingen, u kunt er daarvoor geschikte ruimtes huren en men kan de catering verzorgen.
Landgoed Kernhem heeft nog meer te bieden, het is goed toegankelijk voor wandelaars en u kunt het het landhuis bezoeken waar een expositieruimte is en niet te vergeten een pannenkoekenhuis. Kortom u kunt zich hier goed amuseren ook als er niet al te veel fruit te plukken is, het is voor kinderen een heerlijke plek om kennis te maken met al het goede van het boerenleven!

Kersentocht in de Bommelerwaard, fietstocht in het teken van kersen

Het werd al genoemd in de inleiding, in de Bommelerwaard kunt u de Kersentocht fietsen, deze bewegwijzerde route leidt u door mooi natuur- en cultuurlandschap en langs talloze boomgaarden. Op de route zijn veel terrasjes en fruitstalletjes te vinden waar u heerlijk kunt pauzeren en genieten van de landelijke rust. Start- en eindpunt van de tocht is de Gouden Molen in Rossum, u komt onderweg langs "Kasteel Ammersoyen" en u komt beslist een aantal boomgaarden tegen waar u ook zelf kersen kunt plukken!

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…

Zelf aardbeien, appels, bessen en peren plukken in FlevolandEr worden deze keer twee kwekerijen in Flevoland bezocht waar u bij de ene zelf aardbeien en diverse soorten bessen kunt…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-BrabantWe bespreken hier de leukste kwekerijen in Noord-Brabant waar u zelf aardbeien, bessen en kersen kunt plukken met vermel…
Bronnen en referenties
 • Betuwsekersen.info
 • Bioakker.nl
 • Dehoenderik-tricht.nl
 • Fruitschuur.com
 • Fruittuinverbeek.nl
 • Glind.nl
 • Grootantink.nl
 • Hofvantwello.nl
 • Kersen.info
 • Mijngelderland.nl
 • Morellen.nl
 • Nederlandfietsland.nl
 • Pollekamp.nl
 • Pluktuindebosrand.nl
 • Sheerenloo.nl
 • Tresjoliefruittuin.nl
 • Waaltuin.123website.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 15-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 17
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.