Zelf aardbeien en bessen plukken in Overijssel, kinderpret!

Op een zomerse dag is het een heerlijk uitje met de kids, zelf bessen of aardbeien plukken op een kwekerij op het platteland. Dit kan op steeds meer locaties, we hier hebben een aantal van de leukste zelfplukkwekerijen en fruitboerderijen in Overijssel voor u op een rijtje gezet. Twente, een streek in deze provincie, kunnen we wel de kleinfruit hoek van Nederland noemen, hier vinden we veel kwekerijen die zich hebben toegelegd op het kweken van blauwe bessen en rood fruit als aardbeien, aalbessen en frambozen. Tijdens het zelf plukken kunt u zich prima ontspannen tussen het lommerrijke lover en de stress van alle dag achter u laten!

De leukste kwekerijen en hun aanbod

De bedrijven die we hier voor u hebben opgezocht waar u zelf uw fruit kunt plukken liggen allemaal in Overijssel, we hebben daarbij gekeken naar het assortiment aan fruit dat er geboden wordt, of u er ook iets kunt eten en drinken, welke activiteiten er verzorgd worden, of er een winkeltje met fruit en andere streekproducten bij is en of het bedrijf op een aantrekkelijke locatie ligt.


Verder vindt u ook informatie over openingstijden, het adres, telefoonnummer en het website-adres. Zo hebt u alle gegevens bij de hand om er een leuk dagje uit van te maken met kinderen. Natuurlijk kunt u er ook met een groep naar toe, reserveer dan even.
We hebben ook goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en we bespreken alleen de leukste zelfpluktuinen!

Bosbessenkwekerij en Theehuis De Haarakker in Langeveen, bosbessen plukken en thee met taart

Bosbessenkwekerij en Theehuis De Haarakker van Fenny en Henk Boers is ooit als hobby begonnen en in de loop der jaren is deze hobby uitgegroeid tot het sfeervolle bedrijf dat het nu is, in het seizoen van 2013 is de nieuwgebouwde boerderij in gebruik genomen waar de gasten kunnen genieten van lekkernijen met bosbessen en een high tea. Op de ongeveer 6 hectare grote kwekerij staan circa 18.000 blauwe bessenstruiken, in het seizoen worden deze Amerikaanse bosbessen geoogst door 125 vakantiekrachten, jongens en meisjes vanaf 13 jaar. Wanneer u zelf gaat plukken kunt u doosjes pakken bij de ingang van het veld en gaat u aan de slag. Als uw doosjes vol zijn, rekent u uw oogst af bij de kassa in de boerderij. Aangezien er maar liefst zes verschillende bosbessenrassen op de kwekerij staan die op verschillende tijden vrucht dragen is het oogstseizoen zo lang mogelijk. De meeste bessen worden verkocht op de veiling en er wordt wijn, sap, jam, vruchtensaus en siroop van gemaakt.

Bosbessenkwekerij en Theehuis De Haarakker
Vermolenweg 55c
7679TW Langeveen
Telefoon: 0541 680634 en 06 54315972
E-mail: info@dehaarakker.nl
Website: www.dehaarakker.nl

Zelf plukken: kijk voor de openingstijden op www.dehaarakker.nl.
Voor groepen vanaf 10 personen ook na half september geopend op reservering.

Deze bosbesproducten zijn allemaal verkrijgbaar in de boerderij, de wijn kunt u er ook proeven. Voor de high tea moet u wel even reserveren, voor koffie, thee, taart, wafels, pannenkoeken en ijs kunt u gewoon zo binnenlopen. De aankleding van de boerderij is sfeervol met robuuste houten tafels en banken. De omgeving van Langeveen is erg fraai, Langeveen ligt op een zogenaamde "esker", een brede en lange heuvel in het landschap die is veroorzaakt door smeltwater onder een ijskap die lang geleden werd gevormd. Het is hier heerlijk fietsen of wandelen en als rustpunt voor een leuke activiteit tijdens een uitstapje, ook met een groep, is De Haarakker heel geschikt, niet voor niets is het bedrijf opgenomen in verschillende fietsroute's van de ANWB.

Bosbessenkwekerij La Française in Broekheurne, plukken in een weldadig rustige omgeving

Bosbessenkwekerij La Française van Jos Lubberdink heeft twee locaties waar blauwe bessen gekweekt worden, het zelfplukveld vindt u aan de landelijk gelegen Kwekkeboomweg in de buurtschap Broekheurne tussen Enschede en Buurse, in deze omgeving geniet u van een ongekende rust terwijl u zelf heerlijke dikke blauwe bessen plukt, zoveel als u wilt. U wordt hartelijk ontvangen aan de poort van de kwekerij en krijgt uitleg waar u kunt plukken en hoe u het best kunt plukken, u krijgt ook een emmertje mee. Wanneer u genoeg heeft geplukt laat u uw bessen bij het winkeltje wegen, de prijs per kilo wordt lager naarmate u meer plukt. Amerikaanse bosbessenstruiken kunnen reusachtige afmetingen bereiken, de bessen groeien aan struiken van gemiddeld twee meter hoog! Ze worden gekweekt zonder enige vorm van bestrijdingsmiddelen en ook voor de bemesting worden alleen maar organische stoffen gebruikt, dus geen kunstmest, u plukt hier een puur en gezond natuurproduct dat u direct kunt eten!

Bosbessenkwekerij La Française
Aan de Kwekkeboomweg, buurtschap Broekheurne tussen Enschede en Buurse,
vanaf de Buurserstraat na 300 meter rechts.
Telefoon: 053 4341641 en 06 29122375
E-mail: bosbessen@home.nl
Website: www.zelfpluk.nl

Zelf plukken: rond begin augustus, vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op www.zelfpluk.nl.

Bij het veld aan de Kwekkeboomweg is een kleine winkel met een ruim assortiment vruchtensappen, jam, vers fruit en natuurlijk vers geplukte blauwe bessen. Op de locatie aan de Willemsbeekweg kunt u het hele jaar door elke eerste vrijdag van de maand van 10.00 tot 17.00 uur terecht voor jam, sap, siroop en ingevroren bessen, er zijn daar ook bosbessenstruiken te koop voor in uw eigen tuin. Daarnaast heeft men een zeer gevarieerd assortiment producten van diverse andere producenten uit de streek. Bosbessenkwekerij La Française is lid van de Stichting Streekmarkt Delden en is tijdens het seizoen op diverse streekmarkten te vinden, zo ook op de eerste zaterdag van de maand tijdens de streekmarkt in Delden. Als u zich inschrijft voor de nieuwsbrief wordt u vanzelf geïnformeerd over wanneer de zelfpluk begint en op welke dagen en tijden u hiervoor terecht kunt, trek er gerust een hele dag voor uit want u kunt op deze grote kwekerij heel wat kilootjes plukken en in de omgeving zijn diverse fietsroutes uitgezet, u kunt bovendien ook nog bloemen gaan plukken in de Pluktuin aan het einde van de Kwekkeboomweg.

De Bessentuin in Brucht, eerst bessen plukken en dan zelf jam maken

De Bessentuin levert op grote schaal bessen aan de veiling en is daarnaast alom bekend bij de horeca en bakkerijen uit de streek. Tonny en Erny Lubben verbouwen blauwe bessen -de Amerikaanse bosbes-, rode bessen, zwarte bessen, frambozen en bramen. Heerlijk, gezond en vers fruit dat u ook zelf kunt plukken van juli tot en met september. Speciaal voor kinderen van 10 tot 14 jaar is er het arrangement: "Jam maken voor kinderen" waarbij de kinderen eerst zelf fruit oogsten en daarna jam gaan maken, ze zijn hier in totaal ongeveer twee uur mee zoet. Natuurlijk mag de zelfgemaakte jam in potjes mee naar huis.

De Bessentuin
Bruchterbeekweg 26
7696 BA Brucht
Telefoon: 06 21514171
E-mail: info@bessentuin.nl
Website: bessentuin.nl

Zelf plukken: rond juli tot september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De Bessentuin heeft een leuke winkel waar allerlei eigengemaakte producten zoals jam, vruchtensauzen, vruchtensappen en wijn verkocht worden naast tal van andere streekproducten en er is een webshop waar u al het lekkers gewoon vanuit huis kunt bestellen. De Bessentuin is ook met een eigen stalletje aanwezig op streekmarkten en levert aan biowinkels in de regio. Wanneer u uitgeplukt bent kunt u op het gezellige terras bij de fraaie Twentse boerderij een kopje thee of koffie met iets lekkers bestellen en dan kunnen de kids en passant meedoen met de tekenwedstrijd. Naast het zelf jam maken heeft de bessentuin nog een aantal andere leuke arrangementen zoals "Arrangement de Bessentuin" vanaf 4 personen, met een rondleiding over het bedrijf, koffie of thee met een bonbon en een muffin, 1 kilo fruit zelf plukken en wijn, bier of vruchtensap proeven.

De Greftenhoeve bij Vriezenveen, blauwe bessen plukken en smullen van blauwe bessenvlaai

Gerard en Johanneke Vrielink zijn de enthousiaste eigenaren van dit mooie bedrijf dat is gelegen op een prachtige locatie in Twente. De Greftenhoeve is een blauwe bessenkwekerij, gespecialiseerd in het kweken van blauwe bessen voor de verse consumptie. Het grootste deel van de vers geplukte bessen gaat naar de veiling in Geldermalsen, de verrukkelijke bessen worden ook verkocht in de boerenwinkel op de Greftenhoeve maar u gaat ze natuurlijk zelf plukken op het zelfplukveld.
De Greftenhoeve heeft meer klein fruit zoals bramen, kruisbessen en rode, zwarte en blanke bessen om zelf te plukken.

De Greftenhoeve
Greftenweg 16
Vriezenveen/De Pollen
Telefoon: 0546 564876
E-mail: johannekevrielink@greftenhoeve.nl
Website: www.greftenhoeve.nl

Zelf plukken: rond half juni t/m eind september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Op het boerenerf, onder statige oude eikenbomen of in de hooischuur kunt u van een kopje koffie met blauwe bessenvlaai genieten. In de boerenwinkel kunt u de eigen gemaakte blauwe bessen producten kopen maar ook een aantal bijzondere streekproducten uit Twente. Het is leuk om de Greftenhoeve fietstocht te rijden, de route komt langs het unieke natuurgebied de Engbertsdijkvenen. Het Twents wandelnetwerk en het fietsknooppunten systeem ligt dicht in de buurt. De combinatie van zelfplukken en een fietstocht is een aangename dagbesteding, aan het eind van de dag gaat u geheel opgefrist en voldaan naar huis. Elke eerste zaterdag van de maand staat de Greftenhoeve met een kraam op de streekmarkt in Delden.

De Manderveense Aardbei in Manderveen, zomerkoninkjes op haphoogte

Even ten noorden van Tubbergen, vlakbij de Duitse grens vindt u de Manderveense aardbei, bij het bedrijf van de familie Hindriksen in Manderveen draait alles om aardbeien. Of het nu komt door de mooie ligging op het Twentse platteland of door de aanblik van het sfeervolle terras, u proeft meteen de weldadige sfeer van ontspanning en gemoedelijkheid wanneer u het erf op loopt. In de maanden juni tot september kunt u zelf aardbeien en ander fruit zoals frambozen, bessen en bramen plukken, bel van te voren even om te laten weten dat u komt. U kunt zoveel plukken als u wilt, na het plukken rekent u het fruit af in de winkel.

De Manderveense Aardbei
Broekdijk 25
7664 VD Manderveen
Telefoon: 0541 680287
E-mail: demanderveenseaardbei@planet.nl
Website: www.demanderveenseaardbei.nl

Zelf plukken: rond mei t/m half oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De aardbeien groeien hier niet op de grond maar in veenbalen op stellingen. De stellingen zijn ongeveer 1.20 meter hoog, zodat er staande kan worden geplukt. Door zo te telen blijven de aardbeien schoon van zand en stro en zijn ze veel makkelijker te plukken. De Manderveense aardbei heeft ook een leuke streekproductenwinkel waar u in het aspergeseizoen ook dagelijks verse asperges kunt kopen naast aardbeien en andere soorten vruchten. Verder vindt u er zelfgemaakte jam, sauzen en andere streekproducten. Men maakt ook graag een bijzondere mand voor u met streekproducten naar keuze, leuk om iemand cadeau te doen. In het koffieschuurtje dat in aardbeiensfeer is gedecoreerd geniet u van een hapje en een drankje en zelfgemaakt ijs.

Fruitkwekerij t Düvelshöfke bij Oldenzaal, fruit plukken en weilandgames spelen

Fruitkwekerij t Düvelshöfke is een zelf pluk bessenkwekerij waar u aardbeien, zwarte bessen, rode bessen, witte bessen, josta bessen, kruisbessen, zomer-frambozen, japanse wijnbessen, bramen en herfstframbozen kunt plukken. Het aanbod van het fruit is seizoensgebonden en afhankelijk van het weer. Over het algemeen zijn de zwarte bessen, rode bessen, witte bessen, josta bessen, kruisbessen en zomer-frambozen vanaf eind juni tot halverwege juli plukrijp. De Japanse wijnbessen en bramen vanaf half augustus tot half september. Vanaf eind augustus tot de nachtvorst kunnen de herfstframbozen geplukt worden.

Fruitboerderij 't Düvelshöfke
Duivelsdijk 21
7574 PB Oldenzaal
Telefoon: 0541 534363
E-mail: nathalie.velthuis@hotmail.com
Website: www.duvelshofke.nl

Zelf plukken: rond begin juni tot begin oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De kwekerij van Paul en Nathalie Velthuis ligt vlakbij Oldenzaal en is makkelijk te bereiken via de E30, afslag Oldenzaal-Zuid. Speciaal voor kinderen is er een leuke ontdekkingstocht door de kwekerij gemaakt, waarbij aan de hand van foto's opdrachten moeten worden uitgevoerd en vragen worden beantwoordt. De tocht duurt ongeveer een half uur tot 3 kwartier en is leuk voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar. Op de kwekerij kunnen ook kinderfeestjes of familiefeesten worden gehouden met alles erop en eraan. Er zijn ook tal van arrangementen, workshops en proeverijen mogelijk, Fruitboerderij 't Düvelshöfke biedt voor elk wat wils.
Ook leuk voor ouders en kinderen vanaf 8 jaar zijn de "weilandgames", een vrolijke ochtend of middag waarbij we oude Twentse buitenspelen beoefenen. "Spiekerboks hang'n" en het snelst "trekker slep'n", de spelen zijn ook te combineren met fruit plukken.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-HollandIn zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-Holland vindt u een vijftal bijzondere locaties waar u zelf op de k…
Lamsoor, lekkere, wilde, zilte groenteLamsoor, lekkere, wilde, zilte groenteLamsoor is een eetbare plant uit de strandkruidenfamilie. Wanneer je lamsoor in de winkel ziet liggen betreft het de bla…
Bronnen en referenties
  • Bessentuin.nl
  • Bosbessenkwekerij.nl
  • Dehaarakker.nl
  • Demanderveenseaardbei.nl
  • Duvelshofke.nl
  • Greftenhoeve.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 12-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.