Zelf aardbeien, appels, bessen en peren plukken in Groningen

In de provincie Groningen vindt u een aantal fruitkwekerijen waar u zelf fruit kunt plukken, u krijgt het adres, het telefoonnummer en de openingstijden zodat u goed voorbereid op stap kunt gaan. Zelf fruit plukken is een activiteit die de laatste jaren steeds populairder wordt, het is niet alleen leuk om te doen maar ook een stuk voordeliger. Veel mensen plukken een heleboel tegelijk om zelf jam van te maken en een fruitsoort als de Amerikaanse bosbes is ook heel geschikt om in te vriezen zodat u er het hele jaar van kunt genieten. Neem als u zelf gaat plukken ook uw kroost mee, zij vinden het beslist leuk om te doen!

De leukste kwekerijen en welke soorten u er kunt plukken

De leukste fruitkwekerijen waar u zelf fruit kunt plukken worden beschreven en er is daarbij nagegaan wat de kwekerijen te bieden hebben. Dankzij deze beschrijving kunt u gaan plukken bij tal van professionele fruittelers die hun boomgaarden voor het publiek hebben opengesteld. De meerderheid heeft ook een winkel of een fruitstalletje met vers fruit en producten als sap en jam.


In een apart kadertje worden alle gegevens van het bedrijf en de tijden waarop u zelf kunt plukken vermeld, u vindt er ook het website-adres bij, vaak staan er op de website nog meer wetenswaardigheden over het bedrijf zoals een stukje geschiedenis, een lijst met producten die u in de winkel vindt of online kunt bestellen en informatie over workshops, rondleidingen of lezingen.
Er is goed gelet op de sfeer van de kwekerijen waar u zelf kunt plukken en bovendien worden ook de leuke initiatieven die rond de stad Groningen worden ontplooid in het kader van "Groningen eetbare stad" uitvoerig besproken.

De Fruitgaard in Noordbroek, zelf appels plukken en kamperen bij de boer in de pruimengaard

De Fruitgaard wordt beheerd door Gerrit en Cornelia Bosschaart, op hun bedrijf in Noord-Oost Groningen telen zij appels, peren, pruimen en kersen. De boomgaarden liggen naast een grote monumentale Oldambtster Boerderij, zo eentje waarvan het fraaie en voorname voorhuis laat zien dat het in vroeger tijden al "goed boeren" was in Groningen. U kunt bij De Fruitgaard zelf appels plukken, over het algemeen kan dit vanaf begin september, als het zo ver is wordt dit op de site getoond. Peren, pruimen en kersen kunt u niet zelf plukken maar De Fruitgaard is aangesloten bij de organisatie Plattelandswinkels Groningen en heeft een plattelandswinkel waar u vanaf juni weer terecht kunt voor vers geplukte kersen en vanaf augustus voor de eerste pruimen. In de winkel treft u allerlei producten uit de eigen keuken aan zoals vruchtensap, jam, gelei, compôtes, sauzen en chutney naast verse groente, fruit, eieren en tal van streekproducten. Bij De Fruitgaard maken ze ook "Poffert", gebak dat warm wordt gegeten met boter en suiker of stroop. Alle zelfgemaakte producten dragen de naam Grunneger Heerlyckheid.

De Fruitgaard
Pastorieweg 16
9635 TD Noordbroek
Telefoon: 0598 446434
E-mail: info@fruitgaard.nl
Website: www.fruitgaard.nl

Zelf plukken: alleen appels, tijden de oogsttijd. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Op aanvraag kunt u met een groep ook een volledig verzorgde rondleiding over het bedrijf krijgen of een workshop jam maken volgen. In de pruimengaard vinden we boerderijcamping "De Fruitgaard" waar een klein aantal ruime kampeerplaatsen zijn ingericht, er is gezorgd voor uitstekende en moderne voorzieningen. Het is hier heerlijk rustig kamperen in de mooie boomgaard en in de omgeving is van alles en nog wat te doen. De Fruitgaard ligt vlakbij een Fietsknooppuntennetwerk en heeft sinds kort ook een "Rustpunt" voor fietsers, een plek waar de recreatieve fietser even kan uitrusten, het toilet bezoeken en zelf een kopje koffie of thee kan maken. Er is ook een fietsreparatiesetje en een elektrische fiets kan opgeladen worden. U komt deze rustpunten sinds het voorjaar van 2013 overal tegen in de provincie Groningen, een prima initiatief! De fruitgaard ligt op een mooie locatie op het uitgestrekte Groningse platteland en wanneer u appels gaat plukken kunt u er op uw gemak heel wat uurtjes zoet zijn!

Fruitbedrijf Loots in Zuurdijk, kom en vergelijk, het beste fruit komt uit Zuurdijk!

Akkerbouw en fruitbedrijf Loots is 39 hectare groot, 6 hectare hiervan wordt in beslag genomen door de boomgaarden. Willem en Geertje Loots-Koopman zijn sinds 1964 de trotse eigenaren van dit mooie bedrijf dat vandaag de dag wordt gerund door hun zoon Jacob. Het bedrijf ligt op een schitterende landelijke locatie en wordt omzoomd door hagen en mooie oude bomen. Op het terrein treffen we een imposante fruitschuur en ten noordwesten van de boerderij is een fundament gevonden dat doet vermoeden dat er in vroeger tijden een gevechtstoren of een borg heeft gestaan. In de boomgaarden stonden voorheen ook appelbomen en handperen, nu alleen nog stoofperen. Zelf peren plukken kan op 3 of 4 plukdagen in het oogstseizoen, wanneer u een e-mail stuurt onder vermelding van "mailinglijst" wordt u op de hoogte gehouden van de data van deze plukdagen.

Fruitbedrijf Loots
Ewer 3
9966 VE Zuurdijk
Telefoon: 0595 571354 of 0595 571435 of 06 51950530
E-mail: fruitbedrijf-loots@live.nl
Website: www.vofloots.jimdo.com

Zelf plukken: alleen peren, 3 of 4 zelfplukdagen op zaterdag, stuur een e-mail
onder vermelding van "mailinglijst" en u wordt op de hoogte gehouden

Landwinkel Ol Diek te Nieuwolda, appels plukken en kostelijke producten uit het Oldambtster land

Landwinkel Ol Diek is verbonden aan Fruitbedrijf Molema en teelt fruit op 16 hectare grond en behoort daarmee tot de grotere fruitkwekerijen van het Noorden. In de boomgaarden van de familie Molema groeien verschillende soorten appels en stoof- en handperen. Er staan kersen- en pruimenbomen en daarnaast wordt er klein fruit gekweekt waaronder kruisbessen, rode bessen, zwarte bessen, witte bessen en blauwe bessen. De laatste jaren zijn daar ook witte en blauwe druiven aan toegevoegd die in de eigen wijngaard geteeld worden. Vanaf september kunnen er zelf appels geplukt worden, het andere fruit kan niet zelf geplukt worden. In de boerderijwinkel kunt u terecht voor vers fruit, fruitsappen, jams, groenten en allerlei streekproducten waaronder kazen en Groninger koek in tal van variaties. Men is terecht trots op de prijswinnende zelfgemaakte wijnen in het assortiment. Landwinkel Ol Diek is ook deelnemer van de jaarlijkse Open Dagen Nederlandse Wijngaarden in september, u bezoekt dan de wijngaard waarbij u uitleg krijgt over hoe de druiven verzorgd worden, hoe de wijn gemaakt wordt en u kunt de wijn proeven.

Landwinkel Ol Diek
Hoofdweg west 26
9944EB Nieuwolda
Telefoon: 0596 541355
E-mail: info@landwinkeloldiek.nl
Website: www.landwinkeloldiek.nl

Zelf plukken: appelplukdag in september. Wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Landwinkel Ol Diek organiseert ook allerlei andere leuke activiteiten, zo is er in juli het jaarlijkse Kersenfestival in Nieuwolda, steevast een gezellig en druk bezocht feest met diverse leuke attracties en livemuziek, er is een show van historische tractoren, een markt met fruit- en streekproducten en demonstraties van diverse oude ambachten. Het publiek kan meedoen met de wedstrijd kersenpitspugen en er is de verkiezing voor Nijwolmer Kersenkoningin. De landelijke appelplukdag in september is ook altijd een groot succes, met veel activiteiten voor kinderen. Op het wijndomein zijn verschillende wijnproefarrangementen mogelijk voor een groep, een familie of met collega's. Denk hierbij aan een excursie door de wijngaard met aansluitend een wijnproeverij en een buffet, een stampotbuffet of koffietafel, hiervoor moet u vooraf reserveren, meer informatie vindt u op de website.

Fruitige initiatieven rond de stad Groningen onder de noemer van "Groningen-eetbare stad"

Rond de stad Groningen zijn in het kader van het project "Groningen-eetbare stad" het Plukbos Kardinge en Plukbos De Uilenburg aangelegd als een pluklocatie voor mensen uit de buurt. Het idee komt van een aantal bewoners en het plan leidde tot de vorming van een projectgroep van bewoners, stadsdeelbeheer en diverse natuur- en milieu organisaties. Het plukbos maakt deel uit van natuur- en recreatiegebied Kardinge dat in beheer is bij Natuurmonumenten.


In Plukbos Kardinge staan alle fruitbomen en bessenstruiken in een willekeurig gekozen verband terwijl in Plukbos De Uilenburg, dat overigens ook in natuur- en recreatiegebied Kardinge ligt, de bomen en struiken in rijen geplant zijn. Plukbos De Uilenburg ligt op de plek van de voormalige helaas gesloopte boerderij met dezelfde naam en is ingericht als historische boomgaard.
Behalve fruit dat bewoners kunnen eten zijn er in Plukbos Kardinge ook veel wilde fruitsoorten geplant die voor vogels, insecten en kleine zoogdieren voedsel, nestgelegenheid en beschutting bieden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in LimburgZelf aardbeien, bessen en kersen plukken neemt ons dit keer mee naar het Limburgse land waar het er over het algemeen ee…
Let op je gewichtLet op je gewichtDit artikel is niet geschikt voor de man of vrouw die vele kilo’s af moet vallen, althans met de tips die hier gegeven w…
Bronnen en referenties
  • Boerderijwinkelmolema.nl
  • Fruitbedrijf-loots.nl
  • Fruitgaard.nl
  • Groningen.transitiontowns.nl
  • Minicampingdekastanjeboom.nl
  • Natuurmonumenten.nl
  • Nmfgroningen.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.