InfoNu.nl > Eten en Drinken > Diversen > Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Limburg

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Limburg

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken neemt ons dit keer mee naar het Limburgse land waar het er over het algemeen een stuk rustiger aan toe gaat dan in de hectische randstad. Limburg wordt ook wel ons eigen stukje buitenland genoemd en we gaan er graag heen om een korte of lange vakantie te vieren. Wanneer we in deze periode iets leuks willen ondernemen dat ook de kinderen aanspreekt kunnen we zelf fruit gaan plukken, dat is reuze gezellig om te doen en het is bovendien een bijzonder smakelijk uitstapje. Al gauw zitten de kindersmoeltjes onder het sap en geniet u als ouder van alle pret, gaat u mee plukken?

De kwekerijen, hun fruitassortiment en wat zij nog meer te bieden hebben

Trouwe lezers hebben ongetwijfeld al kennis gemaakt met onze andere artikelen uit de serie over het zelf plukken van aardbeien en bessen. Ditmaal kijken we naar de kwekerijen en pluktuinen in Limburg en ook hier letten we op het assortiment aan fruit dat elke kwekerij aanbied, of u er iets kunt eten en drinken, of er een winkeltje met fruit bij is en of het bedrijf op een mooie locatie ligt.


Ook verneemt u van ons wat de bedrijven nog meer organiseren, denk hierbij aan speciale activiteiten voor kinderen, excursies of workshops. De informatie over de openingstijden, het adres, telefoonnummer en het website-adres vindt u in een apart kadertje, zo heeft u alle gegevens overzichtelijk bij de hand. Gaan de kinderen mee? Trek ze oude kleren aan tegen het geknoei met sap!
We hebben goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerijen en we bespreken alleen de leukste zelfpluktuinen!

Blauwebessenland in America, zelf plukken op kwekerij met zeventig variëteiten blauwe bessen

Bij Blauwebessenland kunt u zelf uw blauwe bessen plukken, er is een winkel met bessen producten, een terras zowel binnen als buiten waar u een kopje thee, koffie of bessensap met iets lekkers erbij kunt nuttigen en om de kinderen te plezieren is er ook een kleine speeltuin, kunt u na het plukken even uitpuffen op het terras terwijl uw onvermoeibare kroost zichzelf daar amuseert. De kwekerij van Hay Geurts is een van de oudste in Nederland, de eerste struiken zijn namelijk al in 1967 aangeplant en in de daarop volgende jaren heeft de vorige eigenaar over de hele wereld blauwe bessen struiken gekocht en in het Limburgse America aangeplant. Er staan typisch Amerikaanse oude rassen zoals Coville en Collins maar ook nieuwe rassen als Draper, Liberty, Berkeley en Aurora. De blauwe bes groeit het best op een luchtige, humusrijke, zand- of veengrond en in de streek de Mariapeel waarin America ligt treffen we dit soort vochtige heidegrond, voor de blauwe bes de ideale grond om in te groeien.

Blauwebessenland
Dorperpeelweg 1
5966PM America
Telefoon: 0493 380782 en 06 39239265 en 06 53737320
E-mail: info@blauwebessenland.nl
Website: www.blauwebessenland.nl

Zelf plukken: van 4 juli tot half september, ma t/m zat 09:00 tot 18:00 uur,
zondag: 10:00 tot 17:00 uur, winkel buiten het seizoen open op zaterdagochtend

Blauwebessenland ligt in een mooie natuurlijke omgeving een eindje buiten het dorp en is een van de weinige kwekerijen die ook op zondag geopend zijn voor de zelfpluk. De bessen worden geteeld op een bijzonder milieuvriendelijke wijze waarbij rekening wordt gehouden met de kwetsbare natuur in het Peelgebied, zo heeft het bedrijf een zogenaamd peilgestuurd drainagesysteem waarbij de grondwaterstand minutieus kan worden aangepast zonder de grondwaterstand in de directe omgeving te beïnvloeden. Dit heeft bovendien als voordeel dat de voedingsstoffen niet uitspoelen naar het grondwater. Het oogsten van de blauwe bessen gebeurt hier op twee manieren, er wordt zowel met de hand als machinaal geplukt waarbij de met de hand geplukte bessen bestemd zijn voor de versmarkt en de machinaal geoogste bessen voor de verwerkende industrie die er onder andere jam van maakt, deze bessen ondergaan eerst een vriesdroog proces voor zij worden verkocht. Het gaat er op het zelfplukveld altijd gezellig aan toe en er staan zes verschillende rassen op een grote oppervlakte, hier kunt u wel een emmertje vol plukken!

Blauwe Bessenplantage Am-Erica in America, zelf plukken en smullen van blauwe bessen ijs

Op een steenworp afstand van Blauwebessenland vinden we Blauwe Bessenplantage Am-Erica en ook hier kunt u van maandag tot en met zaterdag zelf uw blauwe bessen plukken. Op zondag zijn de winkel en het terras wel open maar dan kan er niet zelf geplukt worden. Wanneer u door dit gebied rijdt zal het u opvallen dat er hier enorm veel bessenkwekerijen zijn en u zult langs de kant van de weg regelmatig een bord aantreffen waarop staat dat u zelf bessen kunt plukken. Blauwe Bessenplantage Am-Erica heeft echter ook een gezellig terras waar u 's zomers kunt smullen van blauwe bessen yoghurtijs, sorbetijs van blauwe bessen, boerenroomijs met een topping van blauwe bessen of een coupe van verschillende soorten blauwe bessenijs met verse bessen en slagroom. Loopt het water u nu al in de mond? Alleen al voor dit overheerlijke ambachtelijk gemaakte ijs gaat u hier naar toe! Op de grote landelijk gelegen kwekerij is de ontvangst hartelijk en u kunt op deze plantage emmers vol bessen plukken.

Blauwe Bessenplantage Am-Erica
Dorperpeelweg 15
5966 PM America
Telefoon: 0493 529345
E-mail: info@handjegezond.nl
Website: handjegezond.nl

Zelf plukken: van juli t/m augustus, maandag t/m zaterdag van 09:00 tot 18:00 uur, winkel en terras ook op zondag open, winkel buiten het seizoen op zaterdag open

In de winkel vindt u allerlei blauwe bessen producten zoals sap, wijn, likeur, siroop, dessertsaus, thee, stroop, jam, bonbons en honing. De honing van blauwe bessen bloesem is echt een aanrader, zacht en mild met een geheel eigen karakteristieke smaak. Blauwe Bessenplantage Am-Erica heeft in het bedrijfslogo een "Handje Gezond" wat duidt op de enorm goede eigenschappen van blauwe bessen, ze bevatten zoveel voedingswaarde dat u met één handje vol blauwe bessen de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit binnen krijgt. Blauwe bessen zijn superfood, ze hebben een zeer hoog gehalte aan vitamine A, B en C en bevatten allerlei mineralen en sporenelementen waaronder magnesium en ijzer. De antioxidanten zijn bovendien hoger dan bij alle andere soorten groenten en fruit. Blauwe bessen zijn ook nog eens heerlijk van smaak en hebben een "bite" waar u niet genoeg van krijgt, kinderen genieten ervan en het zal u dan ook verbazen hoe snel uw zelf geplukte emmer al weer leeg is!

Blauwe bessenroute rondom Melderslo in de gemeente Horst aan de Maas in Noord-Limburg

Het gebied rond Melderslo in de gemeente Horst aan de Maas is van oudsher het gebied waar de teelt van blauwe bessen in Nederland is geconcentreerd, dit soort cultuurlandschappen worden in Noord-Limburg "gaarden" genoemd, een ander woord voor tuinen, plantages of lusthoven. De streek staat bekend om de teelt van gewassen als de asperge, de roos en de blauwe bes, de koningin der bessen. Geen wonder dat we er drie fietsroutes vinden die gewijd zijn aan dit thema, de Aspergeroute rondom Grubbenvorst, de Rozenroute rondom Lottem en de Blauwe bessenroute rondom Melderslo. Het startpunt van de Blauwe bessenroute ligt aan de Koppertweg 5 in Melderslo, de bordjes "Blauwe bessenroute Maasgaarden" markeren de route die een lengte heeft van 35 kilometer en waarbij u onderweg tal van bessengaarden passeert waar u vaak ook zelf blauwe bessen kunt plukken.

Fruitbedrijf van Lankveld in Meerlo, kersen, pruimen en appels plukken in een landelijke omgeving

Bij Fruitbedrijf van Lankveld in Meerlo mag iedereen de boomgaarden in om zelf kersen, pruimen en later in het seizoen appels te plukken. Het is een uitgelezen moment om een boomgaard eens van heel dichtbij mee te maken en de fruitteler te ontmoeten, Piet van Lankveld kan boeiend vertellen over zijn bedrijf en de fijne kneepjes van het plukken. U kunt zich van maandag tot en met zaterdag van 's ochtends vroeg tot aan het begin van de avond melden op de Tienrayseweg nummer 2, van daar uit wordt u de pluklocatie gewezen waar Piet zelf ook aan het werk is. Het bedrijf heeft meerdere boomgaarden, de dichtsbijzijnde ligt ongeveer twee kilometer bij de fruitschuur aan de Tienrayseweg vandaan. Neem zelf emmertjes mee en iets te eten en te drinken.
U kunt het fruit ook kopen bij de fruitschuur, u kunt het hele jaar terecht op maandag, donderdag en vrijdag van 9:00-17:00 uur.

Fruitbedrijf van Lankveld
Tienraijseweg 2
5864 CJ Meerlo (gemeente Horst a/d Maas)
Telefoon: 0478 698070 of Piet 06 53130132 of Celine 06 51076501
E-mail: lankveld.nienhuis.p.c@hotmail.nl
Website: www.parkfruittuin.nl

Zelf plukken: vanaf 15 juli eerst kersen, later pruimen en appels, melden op de Tienraijseweg 2, maandag t/m zaterdag van 08:00 tot 20:00, zondag gesloten

Over het algemeen wordt er rond half juli begonnen met de pluk van zoete en zure morellen. De pruimen Opal en Reine Claude komen daarna aan de beurt en de eerste vroege appels zijn er vanaf half augustus, de geurige Discovery en de nieuwe soort Delcorf. In de boomgaarden vindt u verder nog de Cox Orange, Goudreinet, Elstar en de Jona. U mag zoveel plukken als u wilt, erna wordt het fruit per kilo afgerekend. Proeven mag tijdens het plukken, dat is iets dat de kinderen ook zeker zal aanspreken.
Het gaat er allemaal erg gemoedelijk aan toe, het is geen bezwaar als u een picknickmand mee neemt en halverwege het plukken pauzeert om te picknicken. Meerlo ligt landelijk, er zijn uitstekende wandel- en fietsmogelijkmogelijkheden. Het Pieterpad, het langeafstandswandelpad van Pieterburen naar Maastricht loopt langs Meerlo en in het charmante dorp vindt u nog een aantal fraaie historische panden zoals het Kasteelke van Meerlo. Fruit plukken in deze mooie omgeving is genieten!

Raspberry-maxx in Meijel, biologisch geteelde frambozen plukken en smullen van thee en taart

Carlo Peters en Henny van Bergeijk zijn de trotse eigenaren van de biologische frambozenfarm Raspberry-maxx in het Limburgse Peeldorp Meijel. Hier staat alles in het teken van frambozen, u kunt ze niet alleen zelf plukken maar op het frambozen terras ook genieten van producten als frambozen taartjes, frambozenijs, frambozen toetjes en frambozendrankjes. Daarnaast kunt u ook allerlei lekkere lunchhapjes bestellen en een kopje frambozenthee nuttigen. Wilt u frambozen plukken dan dient u hier wel altijd van te voren voor te reserveren, dit om teleurstellingen en al te grote drukte te voorkomen, meestal kunt u vanaf begin augustus zelf komen plukken. Raspberry-maxx heeft ook een goed gesorteerde winkel waar dagelijks vers geplukte frambozen te koop zijn en natuurlijk frambozen extra jam, frambozensap, frambozensiroop, frambozennectar en bijzonderheden als frambozendressing en frambozenmosterd. Alle producten worden op ambachtelijke wijze gemaakt en bevatten een overvloed aan frambozen.

Raspberry-maxx Frambozenfarm
Steenoven 28, 5768 PK Meijel
Telefoon: 077 4669209 of 06 43037088
E-mail: info@raspberry-maxx.nl
Website: www.raspberry-maxx.nl

Zelf plukken: vooraf reserveren! Aug en sept, dins t/m zon van 10:30-18:00 uur
Terras open: mei t/m september, dinsdag t/m zondag van 10:30-18:00 uur
Winkel: op dezelfde tijden en van oktober t/m april do, vrij en za van 10:00-16:00

U kunt in de winkel ook terecht voor leuke cadeautjes en cadeaumanden. Raspberry-maxx heeft onlangs een frambozenwinkel met frambozenterras in Venlo geopend, op de Grote Kerkstraat 4 vindt u hun boerderijwinkel waar naast frambozen ook ander biologisch geteeld rood fruit zoals kersen, aardbeien en bessen verkocht wordt. Ze staan bovendien met een kraam op diverse biologische markten in Amsterdam en Utrecht en er is een webwinkel waar u allerlei frambozen producten kunt bestellen.
Deze webwinkel vindt u vanzelfsprekend op de bijzonder fraai verzorgde website. Daar treft u ook informatie over de verschillende evenementen en activiteiten die er nog meer georganiseerd worden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de picknick dag op zondag 21 juli waarbij u, indien u tijdig reserveert, een goed gevulde picknickmand mee krijgt om ergens op de kwekerij te gaan picknicken. Voor de kinderen is dit ook een belevenis, er wordt extra aandacht aan hen besteed, ze zullen het hier zeker naar hun zin hebben!

Aardbeienland in Horst, pretpark rondom het thema aardbei

Als we het hebben over aardbeien plukken in Limburg kunnen we niet om Het Aardbeienland in Horst heen, een pretpark dat is opgezet rondom het thema aardbeien. Natuurlijk is het leuk voor kinderen, dat zullen we niet ontkennen maar zoals u wel gemerkt zult hebben zijn we hier meer op zoek naar de adresjes van de kwekerijen waar u en uw kinderen kennis maken met het echte buitenleven. Voor de volledigheid is hier het website adres: www.aardbeienland.nl, kunt u zelf beoordelen of het iets voor u is.
Weet iemand een kwekerij waar men zelf aardbeien kan plukken dan horen wij dat graag, tenslotte komt 70% van de in ons land geteelde aardbeien uit Limburg en Brabant, dus dan zijn er vast ook Limburgse kwekerijen waar men zelf aardbeien kan plukken!

Lees verder

© 2013 - 2017 Fijnesteyn, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-HollandIn zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-Holland vindt u een vijftal bijzondere locaties waar u zelf op de k…
Bronnen en referenties
  • B-berry.nl
  • Blauwebessenland.nl
  • Bijteun.nl
  • Maasgaarden.nl
  • Raspberry-maxx.nl
  • Appeldewereldrond.nl

Reageer op het artikel "Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Limburg"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fijnesteyn
Laatste update: 14-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Special: Fruit plukken
Bronnen en referenties: 6
Schrijf mee!