Zelf aardbeien en bessen plukken in Friesland, noflike dag!

In Friesland zijn een flink aantal kwekerijen waar u zelf uw fruit kunt plukken, we hebben de leukste voor u opgezocht en geven er het adres, de openingstijden en het website-adres bij zodat u snel een keus kunt maken waar u wilt gaan plukken. Verras de kinderen eens met dit leuke en smaakvolle uitje, het staat garant voor een heerlijk middagje kinderpret en u zult het zelf ook leuk vinden om te doen, lekker bezig zijn in een natuurlijke omgeving werkt kalmerend en rustgevend. Bovendien kunt u meteen genieten van vers geplukt fruit, dat is zo veel rijker van smaak dan wat u in de winkel treft. Ga mee zelf fruit plukken in Friesland!

De leukste kwekerijen en hun fruitassortiment

Net als in de aangrenzende provincies Drenthe en Groningen liggen er ook in Friesland een aantal bijzondere fruitkwekerijen met een groot aanbod aan fruit dat u zelf kunt plukken. In Friesland vinden we ook kwekerijen met minder bekende soorten fruit zoals wichters of de appelbes. Alle kwekerijen die behandeld worden liggen op een mooie locatie en er is van alles te doen.


Denk hierbij aan rondleidingen, workshops, speciale activiteiten voor kinderen of misschien wilt u er wel een tijdje blijven logeren. We vermelden natuurlijk duidelijk alle belangrijke gegevens zoals openingstijden, het adres, telefoonnummer en website adres.
We hebben ook goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en we bespreken alleen de leukste zelfpluktuinen!

De Hagen in Haulerwijk, prachtige oude boomgaard met een biodiversteit die uniek is in Europa!

De Hagen is een prachtige oude tuinderij waarop binnen muren van hagen allerlei soorten fruit wordt geteeld zoals bessen in alle kleuren, bramen, pruimen, kerspruimen, ouderwetse appels, stoofperen en bijzonder fruit als kweepeer, veredelde vlier, jostabes, appelbes, arctische kiwi, duindoorn, kornoelje, eleagnus, mispel, buffelbes, ginkgo biloba, gliditsia triacanthos en nog veel meer andere soorten. De kwekerij is opgericht door Dr. Bart Kuiper en wordt inmiddels gerund door zijn dochter Jenny en zoon Willem.
De biodiversiteit in deze gaard is met meer dan vijftig verschillende soorten bomen en struiken zo groot dat deze tuin gerust een unicum genoemd mag worden in Europa. Plantenliefhebbers en botanici vallen hier van de ene verbazing in de andere...

Ecologische boomgaard De Hagen
Slotemaker de Bruïneweg 34
8433MD Haulerwijk
Telefoon: 06-34500457
E-mail: dehagen@planet.nl
Website: www.dehagen.nl

Zelf plukken: van juni tot eind oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

In het seizoen is het fruit te koop aan de boomgaard maar wij komen natuurlijk om het zelf te plukken want dat kan hier ook, bij de entree krijgt u uitleg over de pluk, welke vruchten er rijp zijn en waar u die vindt en vervolgens gaat u voorzien van een emmertje de boomgaard in om zelf te plukken. Wanneer u genoeg geplukt heeft rekent u af op gewicht. U kunt ook reserveren voor een van de workshops waarin u leert om zelf jam, siroop, chutney of vruchtenlikeur te maken. Hierbij wordt u ontvangen met koffie of thee, dan krijgt u een rondleiding door de boomgaard en u krijgt uitleg over het maken van de producten. Daarna gaat u zelf het benodigde fruit plukken en vervolgens wordt er onder leiding van een ervaren kok hard gewerkt zodat u na afloop allerlei heerlijke producten mee naar huis kunt nemen. Bij De Hagen organiseert men ook excursies en lezingen, die zijn inclusief wijn en sap proeven.
Het bedrijf is lid van de de Coöperatie Wrâldfrucht en verkoopt tal van smakelijke fruitproducten zoals sap, siroop, jam en wijnen.
Geniet u tijdens het zelf plukken vooral van de heerlijke ambiance waar u zich in bevindt, deze plek is goud waard op onze planeet!

Fruitparadijs Lauwershof in Engwierum, biologisch fruitbedrijf in zeezilt kleigebied

Bij Fruitparadijs Lauwershof kunt u niet zelf plukken maar het bedrijf is absoluut de moeite waard om te bezoeken vandaar dat we het hier toch vermelden. U kunt rondlopen op de kwekerij en zien hoe bedreigingen van de kweekproducten op biologische wijze worden bestreden, indien u van te voren even reserveert kunt u een rondleiding krijgen. U kunt altijd gebruik maken van het mini-terras en fruit, jam en sappen kopen. Fruitparadijs Lauwershof kweekt fruit in het noorden van Friesland vlakbij het Lauwersmeer. Eigenaresse Marja Woudstra begon hier in 1999 met de teelt van ecologisch verantwoord fruit en bouwde het bedrijf in de loop der jaren samen met Rien Vink uit tot een professioneel fruitbedrijf waar onder andere rode bessen, pruimen, duindoorn en kersen geteeld worden. Het bedrijf levert aan biologische inkooporganisaties die het fruit zo vers mogelijk in de winkels brengen, er is daarnaast veel huisverkoop en er wordt geleverd aan restaurants, winkels en webwinkels. Het fruit wordt ook verwerkt tot sap en diverse andere producten die onder de naam Waddengoudlijn gepresenteerd worden. In 2010 werd de Lauwershof door het publiek gekozen tot Held van de Smaak in Friesland, het beste bewijs dat het fruit van de Lauwershof van hoge kwaliteit is.

Fruitparadijs Lauwershof
Mounebuorren 2A
9132 EG Engwierum
Telefoon: 06 51256674
E-mail: info@lauwershof.com
Website: www.lauwershof.com

Let op: niet zelf plukken! Het bedrijf bezoeken kan van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 tot 17.30 uur. Rondleiding telefonisch reserveren.
De winkel is het hele jaar open, alleen op zondag gesloten.

Het assortiment? Aardbeien, frambozen, kruisbessen, rode bessen, zwarte bessen, bramen, pruimen, kersen, peren en appels. Op de kwekerij experimenteert men voortdurend met nieuwe en oude fruitrassen in biologische teelt, hoe zij gedijen in dit zeezilte kleigebied en hoe zij zich ontwikkelen in de loop der jaren. Er wordt ambachtelijk gewerkt, vrijwel alles gebeurt met de hand en er heerst een prettige gezonde sfeer op het bedrijf zoals we dat steeds tegenkomen op biologische bedrijven, men is zich zeer bewust van de verantwoordelijkheid die wij mensenkinderen hebben ten opzichte van moeder aarde. Fruitparadijs Lauwershof heeft een klein gezellig terras waar u even uit kunt puffen en waar u zelf koffie of thee kunt maken en vruchtensap kunt drinken. Wanneer u Fruitparadijs Lauwershof bezoekt ervaart en proeft u wat respect voor de natuur en toewijding eraan kan opleveren: de rijkdom van prachtige, gezonde en smaakvolle producten! Hier wordt een topprestatie geleverd, chapeau!

Frytsjam in Twijzel, bijzondere bessensoorten plukken op professionele biologische kwekerij

Oane Kloosterman zwaait de scepter bij Fruitkwekerij Frytsjam, een biologische kwekerij die het fruit zelf verwerkt in producten als siroop, sap, jam, puree, honing, wijn en azijn. Frytsjam is een van de grootste biologische fruitverwerkers van het noorden en is gespecialiseerd in streekproducten uit de omgeving van de Waddenkust. Het is erg leuk om op zo'n professionele kwekerij zelf uw fruit te plukken, als u uw ogen en oren goed de kost geeft steekt u hier heel wat van op. Op de kwekerij van 2½ hectare staan ruim 5000 fruitstruiken: vlierstruiken, duindoornstruiken, blauwe bessenstruiken en aroniabessenstruiken, het grootste deel hiervan zijn de blauwe bessenstruiken die de heerlijke grote bessen geven die we kennen als de Amerikaanse bosbes.
De kwekerij heeft aan de noordzijde een fraaie oude boomwal, de percelen zijn verder omzoomd door wilde bramen en er zijn een aantal bijzondere fruitsoorten aangeplant waaronder eetbare lijsterbessen en wichters, een kleine inheemse pruimensoort.

Frytsjam Fruit en Fruitverwerking
De Wedze 22a
9286 EV Twijzel
Telefoon: 06 22916758
E-mail: info@frytsjam.nl
Website: www.frytsjam.nl

Zelf plukken: van begin juli tot eind september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Kortom, het is hier goed toeven voor de zelfplukkers! De kwekerij is vanaf mei open, zij doet namelijk ook dienst als beeldentuin. In de oogstperiode van juli tot september kunt u naar eigen inzicht en smaak fruit plukken zoveel als u wilt, na het plukken wordt het fruit op gewicht afgerekend. Proeven mag en het fijne van een biologische kwekerij is dat u pure gezondheid proeft, hier geen angst voor resten van bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor u en uw kinderen. Op verzoek kunnen er rondleidingen over de kwekerij worden gegeven waarbij u meer leert over de biologische teelt. Deze rondleiding kunt u reserveren voor een groep en duurt ongeveer een uur. Frytsjam ligt op 20 km van de zee en in zijn vrije tijd is Oane Kloosterman een fanatiek wadloper, als waddengids laat hij veel mensen de schoonheid van het Wad zien, vraag naar de excursies van deze inspirerende fruitkweker!

Kwekerij Simmerfruit, zelf plukken in Noardburgum op een heerlijke landelijke locatie

Simmerfruit is het Friese woord voor zomerfruit en kwekerij Simmerfruit is ook nog eens gelegen aan de rustige Zomerweg in het buitengebied van Noardburgum, wat wilt u nog meer. Naast de nieuw gebouwde in oude stijl opgetrokken boerderij vindt u de ingang van de kwekerij waar ook een fruitstalletje is voor de verkoop van vers geplukt fruit. Op het terrein van de kwekerij staat een charmant houten tuinhuisje met een uitnodigende picknick bank ernaast, men voelt zich hier meteen thuis. U wordt vriendelijk ontvangen door eigenaresse Agatha Miedema en zij geeft u pluk instructies en vertelt welk fruit er rijp is en waar op de kwekerij u kunt plukken. Het aanbod op de royale tuin is zeer divers, er zijn aardbeien van verschillende rassen en allerlei soorten bessen.

Simmerfruit
Zomerweg 94,
Noardburgum
Telefoon: 0511 473740
E-mail: agathamiedema@planet.nl
Website: simmerfruit.nl

Zelf plukken: vanaf juli tot begin augustus, alleen in het plukseizoen open van
maandag t/m zaterdag van 9.30 tot 16.30 uur, zondag gesloten.

Wanneer u eenmaal aan het plukken bent ervaart u de weldadige rust van het Friese platteland terwijl u tijdens het werk wordt begeleid door het lied van de vele zangvogeltjes die huizen in de houtwallen rondom het terrein. De sfeer is gemoedelijk, proeven mag en al gauw hebben uw kinderen roze gekleurde snoetjes van het aardbeien of bessensap. U mag plukken zoveel als u wilt en rekent het fruit na het plukken af op gewicht. Ervaren plukkers onder ons weten inmiddels dat zelf plukken een stuk voordeliger is dan wanneer u het fruit in de winkel koopt en bovendien gaat er niets boven de smaak van vers geplukt fruit. Als u eenmaal bij Simmerfruit bent geweest komt u hier vast nog een keer terug in het plukseizoen, het is een heerlijke plek om te vertoeven!

Fruit Yn Fryslân

Tot slot willen we u hier ook nog even attenderen op de stichting Fruit Yn Fryslân, kortweg FYF, die zich inzet voor het behoud van- en het weer terugbrengen van oude fruitrassen in Friesland. Op www.fruitynfryslan.nl vindt u een grote hoeveelheid buitengewoon interessante informatie over het Friese fruit zoals dat door de eeuwen heen werd gekweekt maar nu veelal is verdwenen.


De stichting beheert ook een unieke collectieboomgaard in St. Nicolaasga op het landgoed Eysingastate, een belangrijke DNA-bank voor Nederlandse fruitrassen. In het voorjaar kunt u een cursus volgen over het zelf enten van fruitbomen, de cursus wordt op verschillende locaties gegeven, meer informatie vindt u op de boeiende site.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…

Koolhydraten in voedingsmiddelenKoolhydraten in voedingsmiddelenVeel voedingsmiddelen bevatten koolhydraten. Ze komen in twee vormen voor, namelijk in de vorm van zetmeel en suiker. In…
Eendenkroos  snelgroeiend en eiwitrijk waterplantjeEendenkroos snelgroeiend en eiwitrijk waterplantjeEendenkroos, lemna minor, is het kleinste bloeiende plantje op aarde, het groeit en vermeerdert snel en zit boordevol ei…
Bronnen en referenties
  • Defruittuin.nl
  • Dehagen.nl
  • Frytsjam.nl
  • Lauwershof.com
  • Simmerfruit.nl
  • Vaneigenerffryslan.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 24-07-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.