Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-Brabant

We bespreken hier de leukste kwekerijen in Noord-Brabant waar u zelf aardbeien, bessen en kersen kunt plukken met vermelding van het adres en de website zodat u alle informatie bij de hand hebt om een gezellig dagje uit te organiseren. Zelf fruit plukken is bij uitstek een activiteit om met kinderen te ondernemen, ze vinden dit ontzettend leuk om te doen en genieten volop van zo'n uitje op het platteland. Op die manier komen ze ook dichter bij de natuur te staan en krijgen ze ineens in de gaten waar het fruit dat ze altijd in de supermarkt zien liggen nu eigenlijk vandaan komt. Gaat u mee zelf plukken?

De leukste kwekerijen en hun aanbod

De bedrijven die we hier voor u hebben opgezocht waar u zelf uw fruit kunt plukken liggen allemaal in Noord-Brabant, we hebben bij het zoeken gekeken naar het assortiment aan fruit dat er geboden wordt, of u er ook iets kunt eten en drinken, welke activiteiten er verzorgd worden, of er een winkeltje met fruit en andere streekproducten bij is en of het bedrijf op een aantrekkelijke locatie ligt.


Verder natuurlijk gegevens als het adres, telefoonnummer en het website-adres. De bedrijven hebben vaak een leuke website waar u nog veel meer informatie vindt, bijvoorbeeld of u moet reserveren en of er een speciaal kinderprogramma is. We hebben ook goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en we bespreken alleen de leukste zelfpluktuinen! In Gemert vindt u de Aardbeienhof en in Rijsbergen het Aardbeienterras, door het hoge pretparkgehalte van deze bedrijven laten we ze hier buiten beschouwing. Brabant is de aardbeientuin van Nederland, tweederde van de aardbeien komt hier vandaan.

Franken Fruit in Bergen op Zoom, familiebedrijf met een groot aanbod van zelfpluk producten

Het tuindersbedrijf van de familie Franken ligt aan de rand van het bos en de stad Bergen op Zoom, vlakbij kinderboerderij 't Appeltje. In het fruitwinkeltje kunt u tijdens het seizoen veel verschillende soorten groenten en fruit kopen waarvan het grootste deel zelf wordt gekweekt en bijna dagelijks geplukt, zodat u altijd verse waar koopt. Een aantal producten kunt u ook zelf plukken, zoals rode en witte bessen, frambozen, kersen, bramen, kruisbessen en pruimen. Daarnaast kunt u groente als courgettes en patissons zelf plukken. Vanaf begin augustus tot en met oktober kunt u pompoenen plukken, men verbouwt tientallen soorten pompoenen geschikt voor consumptie. De kersenpluk in juni en juli is ook ieder jaar weer een feest voor kinderen.

Franken Fruit
Balsedreef 1
4623 RA Bergen op Zoom
Telefoon: 0164 244451
E-mail: info@frankenfruit.nl
Website: www.frankenfruit.nl

Zelf plukken: ongeveer vanaf half juni tot oktober, Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Op het 11 hectare grote bedrijf is het goed toeven en ook al is er geen terras bij, in het winkeltje kunt u heerlijke vruchtensappen kopen zodat u tijdens het plukken geen dorst hoeft te lijden. In de boomgaarden op het terrein kunt u natuurlijk ook pauzeren om te picknicken als u dit van te voren even vraagt, het gaat er allemaal heel ongedwongen aan toe op dit bijzondere familiebedrijf waar de bekende Brabantse gastvrijheid hoog in het vaandel staat. Er worden ook appels en peren gekweekt, onder andere kweeperen die vooral worden gebruikt in compote, jam, marmelade, gelei, vruchtensap, taart, wijn en likeur. Appels en peren kunt u niet zelf plukken, dit soort fruitbomen is nu eenmaal tamelijk kwetsbaar. Maar met zoveel keus aan andere pluk producten is dat geen bezwaar, u kunt zich rustig een dagje amuseren op deze mooie kwekerij en met een overdaad aan fruit huiswaarts keren.

Van Grotel Blauwe Bessencultuur in Nuenen en Blauwe Bessencultuur Hil & Moer in Waspik

Op een mooie landelijke locatie aan de smalle Vorsterdijk ligt de blauwe bessen kwekerij van Van Grotel Blauwe Bessencultuur.
Onafzienbare rijen blauwe bessen struiken, hier kunt u wel een paar emmertjes blauwe bessen plukken! Als u op de kwekerij arriveert meld u zich eerst even, dan krijgt u een emmer mee en men vertelt u op welk deel van het veld u kunt gaan plukken.
Na het plukken en wegen rekent u de bessen af, de prijs per kilo ligt stukken lager dan wat men er in de supermarkt voor rekent. U kunt reserveren voor een rondleiding over de kwekerij, bij aankomst krijgt u koffie of thee met een blauwe bessen gebakje. Daarna wordt u meegenomen over de blauwe bessen plantages en ontdekt u de historie van de blauwe bes, hoe men vroeger oogste en hoe men dat tegenwoordig doet. Ook maakt u kennis met de weg die de blauwe bes aflegt van kwekerij naar winkel.

Van Grotel Blauwe Bessencultuur
Vorsterdijk 16a
5674 AG Nuenen
Telefoon: 040 2842703
Email: info@blauwebessen-hil-en-moer.nl
Website: www.blauwebessen-hil-en-moer.nl

Zelf plukken: ongeveer vanaf juli tot en met oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Bij Van Grotel kunt u plukken op twee verschillende locaties, voor de duidelijkheid hebben we ze hier elk een eigen adresblokje gegeven. Naam, adres, telefoonnummer en openingstijden zijn verschillend, E-mail adres en website adres zijn hetzelfde.
Op de website van Van Grotel vindt u ook een adres in Kaatsheuvel, daar zijn de productie velden en kunt u niet zelf plukken.

Blauwe Bessencultuur Hil & Moer en de Berryshop
Capelseweg 1
5165 RB Waspik
Telefoon: 06 23394493
Email: info@blauwebessen-hil-en-moer.nl
Website: www.blauwebessen-hil-en-moer.nl

Zelf plukken: ongeveer vanaf juli t/m september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.
De Berryshop is het gehele jaar geopend.

Bij de zelfpluk locatie aan de Capelseweg in Waspik is het ook mogelijk om een rondleiding te volgen en hier is de gezellige Berryshop waar u allerlei blauwe bessen producten als jam, likeur, sauzen, blauwe bessen ijs en hele bijzondere producten zoals blauwe bessen bavarois, blauwe bessen chocolade, blauwe bessen stroop en blauwe bessen thee kunt kopen. In de herfst, winter en voorjaar zijn blauwe bessen struiken in pot te koop, erg leuk voor in uw eigen tuin. De blauwe bes is "superfood", ze hebben een gunstige invloed op de bloedsomloop en op het hart en de bloedvaten. Ze werken bloedzuiverend en helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Blauwe bessen bevatten nauwelijks vet en natrium. Bovendien dragen ze bij aan een goede spijsvertering en hebben ze een positieve invloed op lever en galblaas. Pluk gerust een paar emmertjes vol, u kunt ze ook invriezen of er jam van maken. Op de plantages van Van Grotel verveelt u zich niet, hier bent u wel een tijdje zoet!

Jan Janssen Fruitbedrijf in Budel en Achel in België, blauwe bessen plukken op grote kwekerij

De kwekerij van Jan Janssen en zijn vrouw Ria Janssen - Van Asten beslaat maar liefst tien hectare aan blauwe bessen struiken, ook op twee locaties, in Budel en in Achel net over de grens in België. U kunt hier in het seizoen zeven dagen in de week terecht om zelf een paar emmers vol met blauwe bessen te plukken! In Budel op het huisadres aan de Bergbosweg en in Achel aan de Beverbekerdijk, hier loopt u schuin tegenover café De Bever het kleine paadje in en dan ligt de kwekerij voor u. Op beide locaties wordt u hartelijk ontvangen en wijst men u waar u kunt gaan plukken, u dient zelf emmers mee te nemen, deze worden vooraf gewogen en na het plukken weer van het totaal gewicht afgetrokken zodat u alleen betaald voor de bessen die u geplukt heeft. Meestal kunt u vanaf half juli gaan plukken in Achel, in Budel wordt dat vaak twee weken later, u kunt het nieuws hierover volgen op de goed onderhouden website van het bedrijf.

Jan Janssen Fruitbedrijf
Bergbosweg 17
6021 SB Budel
Telefoon: 0495-493629 en 06-23783511
E-mail: info@blauwebessenbudel.nl
Website: www.blauwebessenbudel.nl

Zelf plukken op de Bergbosweg in Budel en op de Beverbekerdijk in Achel: ongeveer vanaf half juli tot half september. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

Op het huisadres in Budel is ook een boerderijwinkel waar u een groot aantal producten aantreft van de blauwe bessen die door
Jan Janssen Fruitbedrijf geteeld worden. Natuurlijk heerlijke jam, sappen en vers geplukte bessen en daarnaast bijzondere producten als blauwe bessen vlaaivulling, nectar fruitdrank en blauwe bessen wijn. De winkel is het hele jaar open en het bedrijf staat ook regelmatig op markten en braderieën in de regio. Wanneer u zelf gaat plukken doet u dat in het gezelschap van veel vrolijke scholieren die er een heerlijk vakantiebaantje hebben, op tien hectare staan immers ontelbaar veel bessen waarvan het merendeel met de hand geplukt wordt. Neem zelf wat te eten en te drinken mee, we gaan er vanuit dat u hier wel een hele middag of zelfs een hele dag bezig bent, wanneer u eenmaal aan de slag gaat weet u op deze rijke velden niet meer van ophouden en wordt u erg gretig van al dat heerlijke verse fruit. Beide locaties liggen zeer landelijk, in Budel plukt u te midden van een fraai coulissenlandschap en in Achel bevindt u zich een zeer bosrijke omgeving. Maak er een heerlijk fruitig uitje van!

De Sprankenhof in Udenhout in Brabant, "biologisch is zo logisch"

De pluktuin van De Sprankenhof is een van de meest sfeervolle van ons land, alleen al de aanblik van boerderij De Sprankenhof die stamt uit 1779 doet uw hart sneller kloppen. Het gebouw voegt zich harmonieus in het omringende landschap dat grenst aan het uitgestrekte natuurgebied van De Loonse en Drunense Duinen. Josèt Vermeer en Mark Vonk zijn de twee gepassioneerde fruittelers die van de Sprankenhof een bloeiend bedrijf hebben gemaakt waar van alles te beleven valt. U kunt er zelf fruit plukken, theeleuten met allerlei heerlijke hapjes, meedoen aan proeverijen en kookworkshops volgen in kookstudio Het Kookavontuur.

De Sprankenhof
Schoorstraat 26a
5071 RA Udenhout
Telefoon: 013 5116494
E-mail: sprankenhof@planet.nl
Website: www.sprankenhof.com

Zelf plukken: rond eind juni tot in oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.
Andere activiteiten het hele jaar door.

De Sprankenhof is een biologisch fruitteeltbedrijf dat ook allerlei leuke activiteiten voor kinderen organiseert, zoals bijvoorbeeld een fruitverjaardagsfeestje waarbij de kinderen eerst een safarispeurtocht doen op het terrein, dan zelf fruit gaan plukken en vervolgens zelf jam gaan maken van hun eigen oogst! Dat moet natuurlijk ook geproefd worden dus worden er pannenkoeken met de jam gegeten. Als u zelf fruit wilt plukken met de kinderen is het leuk om ook een knapzakje met lunchhapjes te reserveren die u dan lekker in de tuin op kunt peuzelen. Afhankelijk van de oogsttijd kunt u aardbeien, kruisbessen, frambozen, blauwe bessen, zwarte bessen, kiwibessen, vlierbessen en bramen plukken. Het zelfplukseizoen begint op de Opendag, dat is meestal ergens rond of op de laatste zondag in juni, voor die tijd is de pluktuin nog niet open. Kijk voor het laatste nieuws omtrent de openingstijden op de website waar u trouwens ook zult zien dat er buiten het plukseizoen eveneens genoeg te doen is!

Veens Blauwe Bosbessen, biologisch geteelde blauwe bessen zelf plukken zoveel als u wilt

Veens Blauwe Bosbessen is een biologisch bedrijf met maar liefst 20 hectare bessen struiken die met moderne machines geplukt worden en waarvan de bessen als halffabrikaat worden geleverd aan de levensmiddelen industrie die ze verwerkt in jams, banketproducten, desserts, sauzen en andere eindproducten. Daarnaast heeft het bedrijf nog eens 3 hectare met struiken die met de hand geplukt worden. De plukkers behandelen deze bessen met grote zorg want de vruchten zijn bestemd voor de directe verkoop. Op dit plukveld gaat u ook aan de slag wanneer u zelf komt plukken. Ondanks de grootte van het bedrijf merkt u dat het er gemoedelijk aan toe gaat, u wordt hartelijk ontvangen en daarna gaat u met een emmertje het bessenveld in.

Veens Blauwe Bosbessen
Lage Brugweg 15
5759 PK Helenaveen
Telefoon: 0493 539286
E-mail: info@veensblauwebessen.nl
Website: www.veensblauwebessen.nl

Zelf plukken: rond half juli t/m augustus. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

U kunt zoveel bessen plukken als u wilt, op dit rustige stukje platteland lijkt de tijd stil te staan en gaat u als vanzelf helemaal op in het aangename werk. In het blauwe bessenseizoen is er ambachtelijk bereid blauwe bessenijs te koop, heerlijk om even mee te pauzeren tijdens het plukken. Wanneer u uitgeplukt bent neemt u uw bessen mee en rekent deze af in het boerderijwinkeltje waar u ook de zalige PeelVeens Jams, Sappen en Siroop kunt kopen. Vervolgens kunt u onder het genot van een drankje of een hapje bijkomen van uw noeste arbeid. De blauwe bessenvelden van Veens liggen in het landelijke Brabantse Peelgebied, langs het bedrijf lopen verschillende fietsroutes en zo is een bezoek aan de kwekerij dus mooi te combineren met een fietstocht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Gelderland!Bij veel verschillende kwekerijen in Gelderland kunt u zelf aardbeien, bessen en kersen plukken. De openingstijden, het…
Kunt u eten leren eten?Kunt u eten leren eten?Wat mensen wel en niet lekker vinden is heel erg verschillend. Wat we wel en niet lekker vinden ligt een klein deel vast…
Bronnen en referenties
  • Bijteun.nl
  • Blauwebessenbudel.nl
  • Blauwebessen-hil-en-moer.nl
  • Frankenfruit.nl
  • Sprankenhof.com
  • Veensblauwebessen.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 14-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.