Zelf aardbeien, appels, bessen en peren plukken in Flevoland

Er worden deze keer twee kwekerijen in Flevoland bezocht waar u bij de ene zelf aardbeien en diverse soorten bessen kunt plukken en bij de andere plukt u appels en peren. Het adres, de openingstijden en het website-adres worden er bij vermeld zodat u alle informatie bij de hand hebt. Maar eerst wordt aandacht geschonken aan een zorgboerderij waar u op afspraak fruit kunt plukken en ook nog heel veel leuke andere dingen kunt doen die uw kinderen beslist zullen aanspreken, een prima locatie voor een origineel verjaarspartijtje. Zelf fruit plukken is een uitstapje dat heel geschikt is om met kinderen te doen, zij zullen uw initiatief zeker waarderen!

De leukste kwekerijen en hun fruitsoorten

De kwekerijen in Flevoland waar u zelf uw fruit kunt plukken verzorgen diverse activiteiten, het assortiment aan fruit dat u zelf gaat oogsten kunt u in hun boerderijwinkel aanvullen met een enorme keus aan ander fruit, groente en smakelijke streekproducten. Beide bedrijven liggen net als de zorgboerderij op een aantrekkelijke landelijke locatie, het zal u verbazen hoe groen Flevoland is.


We vermelden ook gegevens als het adres, het website adres, de openingstijden en het telefoonnummer. Alle bedrijven hebben een leuke website waar u nog meer informatie vindt, bijvoorbeeld of u moet reserveren en of er een speciaal kinderprogramma is. We hebben ook goed gekeken naar de sfeer en de uitstraling van de kwekerij en we bespreken alleen de leukste adressen!

Hoeve Vredeveld in Lelystad, leuke en leerzame boerderij-excursies en zelf fruit plukken

Hoeve Vredeveld van Sjaak en Astrid Groot is van oorsprong een akkerbouwbedrijf aan de rand van Lelystad, sinds 2007 is het van een akkerbouwbedrijf opgeschaald naar een boerderij met verbrede landbouw, dat komt er op neer dat er nu ook groente en fruit geteeld wordt en er dieren gehouden worden, hier is van alles te zien en te beleven. Een schoolklas maar ook een kleiner groepje dat u zelf samenstelt kan hier een excursie doen waarbij kinderen en volwassenen met veel verschillende kanten van het boerenleven kennis kunnen maken. Hoeve Vredeveld is een zorgboerderij waar vooral het beleven van de natuur centraal staat. Tijdens de rondleiding gaat u samen met de kinderen vragen beantwoorden over het verschil tussen een mannetje en een vrouwtje, wat eten de dieren en waarom worden schapen nou eigenlijk geschoren en wat doen we met hun zachte kriebelvacht?

Hoeve Vredeveld
Zeeasterweg 15
8219 PM Lelystad
Telefoon Sjaak: 06 18947794
Telefoon Astrid: 06 14154993
Email: info@hoevevredeveld.nl
Website: www.hoevevredeveld.nl

Zelf plukken: alleen op afspraak en altijd afhankelijk van het aanbod,
Winkel open: van maandag t/m zaterdag: 09:00 - 17:00 uur, zondag gesloten.

Het gaat hier dus niet alleen maar om fruit plukken, afhankelijk van de groep en het seizoen kunnen er kippen, konijnen, koeien en schapen gevoerd en geaaid worden, zomers kunnen de kinderen lopen met de ezel, worden er aardbeien geplukt in de kas en plukken we appels en peren in de boomgaard. Hierbij wordt ook stilgestaan bij het groeien van fruit en de planten en bomen.
In overleg is bijna alles mogelijk, de rondleidingen kunnen een half uur duren maar ook tot ongeveer anderhalf uur, hierbij zijn de seizoenen van grote invloed, in de zomer wordt er meer aandacht besteed aan groente en fruit en in de winter ligt de nadruk op de dieren. In de grote tuin aan de voorkant van de boerderij wordt van alles verbouwd, er staan druiven, kleinfruit, fruitbomen en heel veel snijbloemen. In de grote bloemenpluktuin kunt u zelf uw boeketten bloemen plukken en er is een boerderijwinkel waar u streekproducten en tal van producten van de boerderij zelf kunt kopen zoals, groente, zuivel, vruchtensap, kaas en nog veel meer.
Als u zelf fruit wilt plukken kunt u het beste even bellen om een afspraak te maken, verder is de boerderij de hele week behalve zondag geopend voor kinderen, jongelui en volwassenen die willen komen spelen, leren, creatief bezig zijn in het atelier of in de werkplaats, op het land willen werken of gewoon voor een fijne dagbesteding komen. Heerlijke plek, hier komt u tot rust!

Tuinderij De Stek in Lelystad, heerlijk eerlijk fruit en contact met moeder Aarde!

Op Tuinderij De Stek in Lelystad kunt u terecht voor het zelf plukken van aardbeien en rode bessen. Dit op biologisch-dynamische wijze geteelde fruit is van uitstekende kwaliteit, hier wordt fruit geteeld zoals dat hoort, namelijk zonder bestrijdingsmiddelen!
De chemische industrie spreekt overigens eufemistisch van "gewasbeschermingsmiddelen" omdat ze dat beter vinden klinken. Tuinderij De Stek gebruikt geen gif, dat werkt veel prettiger omdat men op die manier niet hoeft op te passen voor gif of gifresten en er ook niet ziek van kan worden. Zonder gif kan er een hele goede kwaliteit producten geteeld worden, op deze kwekerij wordt gezondheid van het gewas gestimuleerd en dat is veel beter dan het bestrijden van ziektes! Er wordt niet alleen fruit geteeld, de nadruk ligt op allerlei verschillende zomergroentes zoals een aantal soorten sla, bospeen, spitskool, courgette en nog heel veel andere groentes en kruiden, bijvoorbeeld pompoen en basilicum. Behalve de aardbeien en rode bessen kweekt De Stek ook nog kleinfruit als frambozen, kruisbessen en de lampionbes. Sinds dit jaar kunnen er ook kersen en pruimen worden geoogst.

Biologisch-dynamische tuinderij De Stek Lelystad
Jupiterweg 12
8211 AW Lelystad
Telefoon: 06 147 43 683
E-mail: info@desteklelystad.nl
Website: www.desteklelystad.nl

Zelf plukken van aardbeien en rode bessen: vanaf eind juni. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

De meeste producten die op De Stek geteeld worden gaan direct naar de groothandel die aan natuurvoedingswinkels levert en een deel wordt verkocht in de eigen winkel die open is op de zaterdagochtend en de woensdagmiddag. Zelf uw fruit plukken kan de hele week in juni en juli, ook op zondag, informeer wel eerst even of er voldoende plukrijp fruit aanwezig is. Tuinderij De Stek wordt gerund door Piet van Sabben en Renée Hoekendijk, zij worden daarbij geholpen door seizoensmedewerkers, vrijwilligers, scholieren en stagiaires. Het is een heel "aards" bedrijf, letterlijk natuurlijk omdat er veel in en op de grond gewerkt wordt maar ook vanuit de biologisch dynamische sfeer waarbij het contact tussen aarde en energiestromen uit de kosmos heel belangrijk is. Piet en Renée kunnen hier heel boeiend over vertellen en ineens beseft u dat er meer is tussen hemel en aarde en hoe goed het voor ons mensen is om in contact te blijven met de natuur. Zo komt het dat u en de kinderen na een middagje zelf aardbeien of bessen plukken op deze tuinderij met veel fruit en een voldaan gevoel naar huis gaan, u heeft weer contact met moeder Aarde!

Vink Fruitboerderij in Kraggenburg in de Noordoostpolder, veelzijdig bedrijf met zelfpluk boomgaard

Op de Vink Fruitboerderij in Kraggenburg is een zelfpluktuin aangelegd waar u tijdens het oogstseizoen van begin september tot eind oktober uw eigen appels en peren kunt plukken. Er is een ruime keus aan soorten, onder andere de Goudreinet, Jonagold, Elstar, Roblos, Golden Delicious, Fuji en Karmijn, deze laatste is een kruising tussen Cox en Goudreinet, een frisse aromatische appel, echt iets voor de liefhebbers. Ook in perenrassen is er volop keus, denk aan Doyenné du Comice, Conference en Beurré Alexander Lucas of stoofperenbomen als de Gieser Wildeman en Saint Remy. Bijzonder is ook dat u hier fruitbomen voor in uw eigen tuin kunt kopen, zo bent u verzekerd van een raszuiver en kwalitatief uitstekend product. Vink Fruitboerderij doet ook altijd mee met de landelijke appelplukdag, dat is steevast een leuk en gezellig evenement op dit grote en professionele bedrijf, op die dag wordt u een blik achter de schermen gegund en ziet u wat er allemaal komt kijken bij het runnen van zo'n grote kwekerij.
Er zijn dan ook allemaal leuke activiteiten voor kinderen, ze kunnen van alles proeven en rondrijden in een treintje van fruitkarren!

Vink Fruitboerderij
Zuiderringweg 13 II
8317 RA Kraggenburg
Telefoon: 0527 252556
E-mail: info@vinkfruitboerderij.nl
Website: www.vinkfruitboerderij.nl

Zelf plukken van appels, peren en bramen: eind augustus tot eind oktober. Vanaf wanneer er precies geplukt kan worden en op welke dagen en tijden wordt aangegeven op de website.

U kunt gedurende het hele jaar in de boerderijwinkel terecht voor allerlei vers fruit, groenten en streekproducten. In ieder seizoen liggen er in de winkel van Vink Fruitboerderij specialiteiten uit de streek. In voorjaar en zomer is er een uitgebreid assortiment eenjarige planten en hanging baskets vol met hangplanten, in de zomer is er ook een overdaad aan vers geoogst klein fruit en in de herfst is er volop hardfruit. In de wintertijd kunt u er terecht voor kerstbomen en kerstpakketten. Fruitbomen in houten kisten voor in uw eigen tuin, fruitmanden en originele cadeaus zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Op de Fruitboerderij zijn ze bovendien erg trots op hun eigen ambachtelijke jamkeuken waar een eerlijk product wordt gemaakt zonder toevoeging van kleur-, geur- en smaakstoffen. Naast allerlei soorten boerenjam zijn er potten met stoofperen en flesjes fruitsaus, vanuit de winkel kunt u zelf een kijkje komen nemen in de jamkeuken om te zien hoe het daar aan toe gaat. De combinaties van vruchtensappen die er gemaakt worden, zoals appel-vlierbes en appel-aardbei zijn overheerlijk! Puur appelsap is er natuurlijk ook met veel meer smaak dan sap uit een pak. Kortom, op dit veelzijdige bedrijf vindt ieder wel wat van zijn gading, u gaat hier zeker niet met lege handen de deur uit!

Fruitkwekerijen in Flevoland, een enorm areaal aan fruitbomen

Denkt u bij Flevoland nog altijd aan een lege kale en winderige polder? Dan heeft u het mis, niet alleen is er het natuurgebied de Oostvaardersplassen maar er zijn ook bossen en een enorm areaal aan landbouwgrond dat gebruikt wordt voor de fruitteelt.
Een van de grootste bedrijven van Europa is Fruitkwekerij Vereecken, op deze fruitkwekerij van 48 hectare groeien ruim 350.000 fruitbomen! Gelukkig teelt Vereecken het fruit met een minimale inzet van gewasbeschermingsmiddelen en worden er vooral natuurlijke vijanden gebruikt om ziekten en plagen te voorkomen. De kwekerij is onder andere Nature's Choice gecertificeerd en heeft verschillende rassen appels en peren zoals diverse Elstar variëteiten, Jonagold, Golden Delicious, Goudreinet, Cox en de perenrassen Conference, Doyene du Comice en Gieser Wildeman. U kunt hier niet zelf plukken maar wel een boeiende excursie doen waarbij u fruit en sappen kunt proeven, er is ook een boerderijwinkel, kijk op www.vereeckenfruit.nl voor de mogelijkheden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in ZeelandZelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Zeeland voert u naar het Zeeuwse platteland waar u nog rust en ruimte vindt.…
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Zelf aardbeien en bessen plukken op de WaddeneilandenWe bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding…

Bederf van levensmiddelenBederf van levensmiddelenHet bederven van levensmiddelen kan meerdere oorzaken hebben. De Aw-waarde speelt hierin een grote rol. In dit artikel w…
Zelf aardbeien en bessen plukken in Drenthe, leuk met kids!Ditmaal wordt gekeken naar kwekerijen in Drenthe waar u zelf aardbeien en diverse soorten bessen kunt plukken, het adres…
Bronnen en referenties
  • Desteklelystad.nl
  • Hoevevredeveld.nl
  • Vereeckenfruit.nl
  • Vinkfruitboerderij.nl/contact.html
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 12-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.