Zelf aardbeien en bessen plukken op de Waddeneilanden

We bespreken hier de leukste kwekerijen op de Waddeneilanden waar u zelf aardbeien en bessen kunt plukken met vermelding van de openingstijden, het adres en de website zodat u alle informatie bij de hand hebt om een gezellig dagje uit te organiseren. Ook al behoren Texel en Terschelling respectievelijk tot de provincies Noord-Holland en Friesland, toch behandelen we ze hier apart omdat het iets meer tijd en moeite kost om deze Waddeneilanden te bereiken. Het is dan ook meestal in de vakantieperiode dat u hier terecht komt en uitgebreid de tijd kunt nemen voor het zelf aardbeien of bessen plukken, smakelijke vakantiepret!

De leukste kwekerijen en hun aanbod

De eilanden Texel en Terschelling hebben beide een pluktuin waar u zelf fruit kunt plukken, allebei bieden ze in het zomerseizoen een rijk assortiment aan fruit. Bij de Zelfpluktuin op Texel kunt u ook iets kunt eten en drinken en zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Zowel op Texel als op Terschelling is er een winkeltje bij met fruit en andere producten zoals vruchtensap en jam.


Verder vermelden we natuurlijk gegevens als openingstijden, het adres, telefoonnummer en het website-adres in een apart kadertje. De kwekerijen hebben allebei een mooie website waar u nog veel meer informatie vindt, de sfeer is zowel in de Zelfpluktuin op Texel als in de Groenhof op Terschelling uitstekend, beide behoren tot de leukste zelfpluktuinen van ons land!

De Zelfpluktuin op Texel, een heerlijk oord vol met lekker fruit en prachtige bloemen!

De Zelfpluktuin van Willem, Trudy en Judith Boersen op Texel is bij een groot publiek bekend, niet alleen de toeristen maar ook de eilandbewoners zelf komen hier met vaste regelmaat aardbeien of ander fruit plukken. De Zelfpluktuin is beroemd om haar heerlijke aardbeien die op stellingen gekweekt worden zodat ze gemakkelijk te plukken zijn en schoon blijven omdat ze niet in aanraking komen met grond of zand. Er worden diverse rijk dragende rassen gekweekt die tot laat in het seizoen te plukken zijn.
Daarnaast omvat het assortiment vruchtstruiken ook rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen, blauwe bessen, bramen en frambozen. Voor een pauze tijdens of na het plukken kunt u op het terras lekker genieten van een verse smoothie of een kopje thee of koffie met een aardbeientaartje. Voor de kinderen is er bovendien een speeltuin met onder andere graafmachines.

De Zelfpluktuin
Middellandseweg 4
1792 CG Oudeschild op Texel
Telefoon: 0222 315080
E-mail: judith@zelfpluktuin.nl
Website: www.zelfpluktuin.nl

Zelf plukken: vanaf half mei tot en met de herfstvakantie,
van maandag tot en met zaterdag, van 09.30 uur tot 17.30 uur, zondag gesloten.

Wanneer u bij de tuin aankomt krijgt u bakjes mee om het zelf geplukte fruit in te doen, bij de ingang van de tuin staat vermeld welk fruit plukrijp is. Naast alle fruitsoorten is men in de Zelfpluktuin de laatste jaren ook steeds meer groente gaan telen.
Vooral naar de zogenaamde "vergeten groente" zoals boterboontjes, snijbiet, palmkool en chioggiabiet is opmerkelijk veel vraag.
Als u klaar bent met plukken kunt u het fruit in het boerderijwinkeltje laten wegen en afrekenen. Tijdens het bloeiseizoen kunt u in de Zelfpluktuin ook bloemen plukken en zo uw eigen fraaie boeket samenstellen. Elke donderdag om twee uur is er een rondleiding over het bedrijf van een uur, hier moet u een kaartje voor kopen en de rondleiding is inclusief een kopje koffie, thee of limonade en een stuk zelfgemaakte vruchtentaart. Tijdens de rondleiding hoort u allerlei wetenswaardigheden over groente, bloemen en fruit. De Zelfpluktuin is een belevenis die u niet mag overslaan tijdens uw weekendje of vakantie op Texel!

Groenhof Cranberry op Terschelling, zelfpluktuin met biologisch geteeld fruit en cranberry's

Bij Groenhof Cranberry op Terschelling zwaait Daan van Zandwijk de scepter over dit familiebedrijf, in de zomermaanden kunt u hier zelf rode bessen, zwarte bessen, blauwe bessen, kruisbessen, aardbeien en pruimen plukken. Behalve fruit kunt u er ook schitterende veldboeketten plukken. In de fraaie in landelijke stijl opgetrokken boerenschuur is een goed geoutilleerde werkplaats ingericht waar de cranberries en het andere fruit verwerkt worden tot jam, compôte, siroop en andere producten. Al het fruit wordt op biologische wijze geteeld dus u hoeft zich geen zorgen te maken over resten van bestrijdingsmiddelen op het fruit, u kunt het direct eten. De hoofdproducten van de Groenhof zijn cranberries en aardbeien, op het uitgestrekte aardbeienveld kunt u dan ook naar hartelust plukken en in het winkeltje kunt u onder andere cranberry sap kopen, dit sap is rijk aan tannines en vitamine C.

Groenhof Cranberry
Oosterend 9
8897 HW Terschelling
Telefoon: 0562 448058 of 06 52007720
E-mail: daanvanzandwijk@planet.nl
Website: www.zelfpluktuingroenhof.nl

Zelf plukken: in juni, juli en augustus, dinsdag t/m zondag
van 10:00 tot 17:00 uur, maandag en zondag gesloten

Het verhaal over de cranberry cultuur op Terschelling is inmiddels legendarisch: In het jaar 1839 spoelden vaten gevuld met harde rode bessen aan op het strand van Terschelling die afkomstig waren van een schip dat ten onder was gegaan op de Noordzee. Strandjutters verheugden zich erop dat zij vaten met wijn hadden gevonden maar waren zeer teleurgesteld toen ze ontdekten dat de inhoud slechts uit zure rode bessen bestond. De vaten zelf waren natuurlijk wel goed bruikbaar dus werden die in de duinvalleien geleegd en meegenomen. Zonder dat de jutters het beseften vormde dit de basis voor een unieke bessen cultuur, in 1869 bleken vele duinvalleien op het eiland inmiddels bedekt te zijn met de wel wat op heide lijkende bessenstruikjes. In dat jaar ontdekte de botanicus en bioloog Franciscus Holkema, dat het hier ging om de in Europa onbekende Vaccinium macrocarpon (Oxycoccus macrocarpos) de harde rode bes uit Amerika die in de volksmond de Cranberry wordt genoemd.


Rond 1900 ontdekte men dat deze harde zure bes eenmaal gekookt erg smakelijk is en begon men ze te plukken en te eten.
Vanaf 1910 werd de Cranberry cultuur meer commercieel aangepakt, de meeste cranberries werden naar Engeland verscheept.
De cranberry wordt echter ook steeds populairder in Nederland, de bessen worden vooral in jam of compôtes gebruikt.
De cranberry struik is laagblijvend en aangepast aan het leven in moeilijke omstandigheden, de struik groeit op de armste zandgronden en in veengebieden. De bladeren zijn blauwachtig aan de onderzijde en groen van boven, erg klein en rond en staan dicht tegen de stam aan. Het cranberry seizoen loopt van september tot midden oktober. Als de bessen goed rijp zijn worden ze eerst droog geoogst met plukbakken. Nog steeds worden de bessen op Terschelling bij de droge oogst zo geplukt, deze bessen worden gebruikt voor de versmarkt. Daarna begint men met de natte oogst, de velden met bessenstruiken worden onder water gezet en de bessen worden met speciale machines los geschud van de struiken waardoor ze boven komen drijven. Ze worden vervolgens verzameld met behulp van drijvende schotten en in wagens geladen.


Na het spoelen, drogen en sorteren worden deze bessen ingevroren om te worden verwerkt in jam, compôtes en cranberrysap. Later, als de velden weer droog staan, worden ze vrijgegeven voor de bevolking en de toeristen, zij plukken de laatste cranberries met de hand. Begin 1990 kregen de Terschellinger bessen het certificaat van biologische cranberries en daardoor bezitten veel cranberry producten het EKO keurmerk. Behalve op Terschelling komen cranberries ook op Vlieland voor, hier zijn echter geen beschermende maatregelen van kracht, het plukken van cranberries wordt hier dan ook veel door bewoners en toeristen gedaan.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fijnesteyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-HollandZelf aardbeien, appels en peren plukken in Zuid-Holland neemt u mee naar diverse adressen waar u zelf fruit kunt plukken…
Fruit plukken als vakantiewerkFruit plukken als vakantiewerkZit jij ook een beetje krap in kas terwijl de zomervakantie alweer bijna voor de deur staat? Fruit plukken is één van de…
De zelfpluktuinDe zelfpluktuinZelf een boeket bloemen of een mand met fruit plukken, dat is iets wat veel mensen leuk vinden om te doen. Helaas heeft…
Zomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzZomerse bessencocktail en zomerse strawberry fizzAlcoholloze cocktails zijn niet alleen gezond, maar ook erg lekker. Wie een tuin heeft met veel vruchten kan te kust en…

Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Gelderland!Bij veel verschillende kwekerijen in Gelderland kunt u zelf aardbeien, bessen en kersen plukken. De openingstijden, het…
Zelf aardbeien, bessen en kersen plukken in Noord-BrabantWe bespreken hier de leukste kwekerijen in Noord-Brabant waar u zelf aardbeien, bessen en kersen kunt plukken met vermel…
Bronnen en referenties
  • Groenhofcranberry.nl
  • Kwvfrisia.nl
  • Terschellingercranberry.nl
  • Waterwereld.nu
  • Zelfpluktuin.nl
Fijnesteyn (99 artikelen)
Laatste update: 12-06-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.