Informatie over champagne
Champagne is een wijn met bubbels (mousserende wijn), met een kurk die van de fles afschiet. Het wordt veel gedronken bij speciale gelegenheden. Een fles champagne openknallen op oudejaarsavond is hier een goed voorbeeld van. Het meest gangbaar is de witte champagne, maar ook bestaat er nog de onbekendere rosé champagne.
Herkomst
Champagne komt uit de Franse streek Champagne, vandaar ook dat de wijn champagne heet. Mousserende wijn die uit een andere streek of een ander land komt mag dan ook geen champagne worden genoemd. In Duitsland wordt mousserende wijn voornamelijk sekt genoemd.
Druiven
Vooral blauwe en witte druiven worden gebruikt bij de productie van champagne. Er zijn officieel 6 rassen die gebruikt mogen worden. Dit zijn:
- Chardonnay
- Pinot noir
- Pinot meunier
- Pinot blanc
- Arbane
- Petit meslier
De gamay noir behoorde eerst ook tot dit rijtje. Sinds 1927 is het echter niet meer toegestaan om deze soort bij de productie van champagne te gebruiken. In de 19e eeuw waren de regels voor het maken van wijn minder streng. Veel verschillende druifsoorten en ingrediënten mocht toen nog vrij gebruikt worden. Er werd toen cider gebruikt als ingrediënt voor champagne. Dit werd gemengd met wijn van druiven en fungeerde als basis voor champagne. Nu is dit echter niet meer mogelijk, er zijn tegenwoordig veel strengere controles.
Van druiven tot champagne
Oogst
De druiven van champagne mogen niet met een machine geplukt worden, dit moet allemaal met de hand gebeuren. Men is anders bang dat door kneuzing van de druiven de most (geperste druiven) verkleurt. Hierna worden de druiven naar de pers gebracht.
Persen
Grote producenten van champagne bezitten eigen persen. Na de eerste keer dat de druiven geperst worden ontstaat de cuvée. Er zijn regels die zeggen dat bij een gewicht aan druiven van 4000 kilo er een most van 2050 liter mag worden gehaald. Hierna wordt er harder geperst en mag er nog 500 liter aan most uit de druiven geperst worden. Dit wordt de taille genoemd. Deze taille is niet bij elke druivensoort even geschikt. In deze taille zit namelijk tannine. Tannine is een chemische verbinding waarbij stoffen vrijkomen die invloed hebben op de smaak van de champagne. Na het persen wordt het suikergehalte van de most gemeten. Dit is belangrijk omdat het suikergehalte niet altijd hoog genoeg is om het alcoholpercentage van nodige 10,5% te behalen. Als in de most niet voldoende suiker zit wordt hier bietsuiker aan toegevoegd. Dit wordt chaptaliseren genoemd en is wettelijk niet verboden. Als dit alles is gebeurd, wordt de most in grote vaten opgeslagen, waardoor de troep die er in zit naar de bodem kan zakken. Dit heeft tussen de 10 en 48 uur nodig, waarna de most over wordt gebracht naar een ander vat.
Gisting en bottelen
De eerste gisting kan nu beginnen. Dit neemt ongeveer 10 dagen in beslag. In sommige gevallen wordt die wijn nog een keer tot gisten gebracht. Deze tweede gisting heeft veel effect op de uiteindelijke eindresultaat, hierdoor krijgt de champagne namelijk een eigen karakter. Na deze optionele gisting is de basiswijn van de champagne is dan gevormd. Verschillende van deze basiswijnen worden dan met elkaar gemengd: de assemblage. Het resultaat hiervan wordt vervolgens tijdelijk gebotteld. Voor de kroonkurk er op gaat wordt er eerst nog een mengsel van suiker en wijn met opgeloste gistcellen aan toegevoegd. Er ontstaat na acht á tien weken gisting op de fles. Champagne zonder jaartal moet minimaal 15 maanden blijven gisten op de fles en champagne met een jaartal minimaal 3 jaar. Echter, de meeste wijnhuizen laten deze gisting veel langer duren. Dan worden de flessen schuin neergelegd, zodat de onzuiverheden die er in zitten naar de hals zakken. Hierna worden de flessen bevroren en de kroonkurken worden er af gehaald. Hierbij raakt er wel een deel van de inhoud verloren, doordat de bevroren onzuiverheden uit de flessen worden gehaald. Daarom wordt de fles eerst nog bijgevuld met een mix van suiker en wijn (liqueur d'expédition), voor de uiteindelijke kurk er op komt. Uiteindelijk komt de kurk op de fles en is de champagne klaar.
Soorten champagne
Er zijn verschillende soorten champagne. Deze soorten onderscheiden zichzelf door de dosage. De dosage is de hoeveelheid suiker die zit in de liqueur d’éxpedition. De Franse wet kent de volgende soorten:
- Brut: dosage van minder dan 15 gram per liter
- Extra Sec: dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram per liter
- Sec: dosage van meer dan 17 en minder dan 35 gram per liter
- Demi-Sec: dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram per liter
- Doux: dosage van meer dan 50 gram per liter
Voedingswaarde per 100ml
Eenheid | Waarde |
Kilocalorieën | 77 |
Kilojoule | 328 |
Eiwit | 0 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 0 gram |
Merken
Een aantal bekende champagnemerken zijn:
- Bollinger
- Moët & Chandon
- Laurent Perrier
- Charmelange
- Mercier
- Cattier
Lees verder