Informatie over tequila

Informatie over tequila Tequila is een drank die zowel bruin als transparant kan zijn. Er zit een gemiddeld alcoholpercentage van 38% tot 40% in. Tequila wordt vaak gebruikt om te mixen, maar wordt ook regelmatig puur gedronken. Ook wordt tequila vaak geshot. Het is dan gebruikelijk om eerst zout op te likken, dan het shot te nemen om vervolgens in een stuk citroen te bijten. Dit is vooral bij jongeren populair.

Herkomst

Tequila wordt geproduceerd in de streken rondom Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco. Tequila is een beschermde naam, en de drank mag alleen zo heten als het ook daadwerkelijk uit Santiago de Tequila komt. Op het etiket van de fles is dan ook de zin ‘Hecho en México’ (gemaakt in Mexico) te vinden.

Geschiedenis

Tequila werd voor het eerst gemaakt rond de 16e eeuw. Toen Spaanse avonturiers niet genoeg brandewijn hadden, kwamen ze op het idee om de sappen van de agaveplant te destilleren. Zij waren echter niet de eersten met dit idee, de Azteken waren hun voor. Zij hielden zich al eerder bezig met het destilleren van de blauwe agave. De naam van deze drank was octli, maar later werd deze veranderd naar pulque. Vroeg in de 17e eeuw startte Don Pedro Sánchez de Tagle de eerste destilleerderij in Jalisco. In het jaar 1608 keerde de koning van Spanje voor het eerst een vergunning uit aan familie Cuervo om tequila te maken voor de verkoop. De tequila heeft zich snel ontwikkeld en sinds het begin van de 19e eeuw was de tequila zoals die nu bekend is ontstaan.

Bereidingsproces

Oogst

Om te beginnen worden de bladeren van de plant afgehaald. Dit wordt gedaan door iemand die hier gespecialiseerd in is, geholpen door een speciaal gereedschap, die dit werk makkelijker maakt. Dan wordt de kop van de plant uit de grond gehaald. Een kop weegt gemiddeld zo’n 40 tot 60 kilo. Dan wordt de plant naar de fabriek gebracht.

Koken

In de fabriek wordt de plant in een aantal stukken gesneden om vervolgens de over in te gaan. Ze worden tussen de 8 en 24 uur gekookt. Dit kan verschillen omdat er meerdere soorten ovens worden gebruikt.

Malen

Als de planten de oven uitkomen worden ze gemalen. Er wordt dan zo veel mogelijk sap uit geperst. Deze sap draagt de naam mosco fresco. De mosco fresco wordt opgeslagen in grote opslagtanks. Als men gewone tequila wil maken, wordt hier nog suiker van andere planten dan de agaveplant aan toegevoegd. Er moet echter nog wel 51% agavesap inzitten, anders is het officieel geen tequila. Als er gekozen wordt voor tequila 100% agave, wordt er niks aan toegevoegd.

Gisting

Vervolgens gaat de mosco fresco naar grote tanks, waar de gisting kan beginnen. Er wordt natuurlijke gist bij gedaan om het proces op gang te brengen. De gisting neemt 3 à 4 dagen in beslag. Na de gisting bevat de drank alcohol. Nu is de drank klaar voor destillatie.

Destillatie

De drank wordt in grote ketels verhit, waardoor de alcohol verdampt. Dit doet men om de ongewilde stoffen er uit te halen. Hierna volgt nog een destillatie. Na deze tweede destillatie mag het eindproduct eindelijk tequila genoemd worden. Deze tequila moet minsten 35% en hoogstens 55% alcohol bevatten. Gemiddeld heeft de tequila 38% tot 40%. Men kan ervoor kiezen om de drank nu te bottelen. Dan spreken we over Tequila Blanco. Men kan er echter ook voor kiezen om de tequila wel te laten rijpen. Elke soort heeft zijn eigen rijpingstijd. Na deze optionele rijping is de tequila klaar om gebotteld en verkocht te worden.

Soorten tequila

Je hebt vier soorten tequila, die zich onderscheiden door de rijpingstijd:

 • Tequila Blanco: maximaal 3 maanden gerijpt
 • Tequila Reposado: minimaal 3 maanden en maximaal een jaar gerijpt
 • Tequila añejo: minimaal een jaar gerijpt
 • Tequila extra añejo: minimaal 3 jaar gerijpt

Hoe langer de tequila rijpt, hoe donkerder hij wordt van kleur. In sommige gevallen wordt er wat karamelextract aan de drank toegevoegd, zodat de tequila donkerder wordt, wat suggereert dat hij lang heeft gerijpt.

Voedingswaarde per 100ml

EenheidWaarde
Kilocalorieën231
Kilojoule967
Eiwitten0 gram
Koolhydraten0 gram
Vet0 gram

Tequila merken

MerkAlcoholpercentage
Sierra38%
Jose Cuervo38%
Amate40%
Casamigos40%
Patron40%

Cocktails met tequila als hoofdingrediënt

Tequila is een zeer populaire drank om cocktails mee te maken. Bekende cocktails met tequila zijn:

 • Margarita
 • Tequila Sunrise
 • Silver Jet
 • Rude Cosmopolitan
 • Vampira

Lees verder

© 2015 - 2024 Joost01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agave, van drank tot siroopDe jezuïet José de Acosta vermelde al in 1589 talrijke toepassingen van deze opvallende planten : '... De boom der wonde…
Tequila Sunrise: ontstaan, recept en variatiesTequila Sunrise: ontstaan, recept en variatiesDe Tequila Sunrise is een van de populairste cocktails ter wereld. Het drankje bevat tequila, jus d'orange en grenadine…
Zomerse cocktails: alles over de Cuba Libre en de MargaritaZomerse cocktails: alles over de Cuba Libre en de MargaritaCocktails bestaan er in alle soorten en alle smaken. Kleurrijke, fruitige en frisse cocktails zijn vooral populair in de…
Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Vierduizend jaar voor Christus werd er al bier gedronken. Dit werd gemaakt van gist, gerst, hop en water. Dit basisprinc…
Bronnen en referenties
 • http://www.horecainfo.eu/tequila.php
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Tequila_(drank)
 • http://www.ggintcom.be/index.php?cat=agave-tequila&page=proces
 • http://www.fatsecret.nl/calorie%C3%ABn-voedingswaarde/algemeen/tequila?portionid=340884&portionamount=100,000
Joost01 (13 artikelen)
Laatste update: 21-02-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.