Informatie over tequila
Tequila is een drank die zowel bruin als transparant kan zijn. Er zit een gemiddeld alcoholpercentage van 38% tot 40% in. Tequila wordt vaak gebruikt om te mixen, maar wordt ook regelmatig puur gedronken. Ook wordt tequila vaak geshot. Het is dan gebruikelijk om eerst zout op te likken, dan het shot te nemen om vervolgens in een stuk citroen te bijten. Dit is vooral bij jongeren populair.
Herkomst
Tequila wordt geproduceerd in de streken rondom Santiago de Tequila, een stad in de Mexicaanse staat Jalisco. Tequila is een beschermde naam, en de drank mag alleen zo heten als het ook daadwerkelijk uit Santiago de Tequila komt. Op het etiket van de fles is dan ook de zin ‘Hecho en México’ (gemaakt in Mexico) te vinden.
Geschiedenis
Tequila werd voor het eerst gemaakt rond de 16e eeuw. Toen Spaanse avonturiers niet genoeg brandewijn hadden, kwamen ze op het idee om de sappen van de agaveplant te destilleren. Zij waren echter niet de eersten met dit idee, de Azteken waren hun voor. Zij hielden zich al eerder bezig met het destilleren van de blauwe agave. De naam van deze drank was octli, maar later werd deze veranderd naar pulque. Vroeg in de 17e eeuw startte Don Pedro Sánchez de Tagle de eerste destilleerderij in Jalisco. In het jaar 1608 keerde de koning van Spanje voor het eerst een vergunning uit aan familie Cuervo om tequila te maken voor de verkoop. De tequila heeft zich snel ontwikkeld en sinds het begin van de 19e eeuw was de tequila zoals die nu bekend is ontstaan.
Bereidingsproces
Oogst
Om te beginnen worden de bladeren van de plant afgehaald. Dit wordt gedaan door iemand die hier gespecialiseerd in is, geholpen door een speciaal gereedschap, die dit werk makkelijker maakt. Dan wordt de kop van de plant uit de grond gehaald. Een kop weegt gemiddeld zo’n 40 tot 60 kilo. Dan wordt de plant naar de fabriek gebracht.
Koken
In de fabriek wordt de plant in een aantal stukken gesneden om vervolgens de over in te gaan. Ze worden tussen de 8 en 24 uur gekookt. Dit kan verschillen omdat er meerdere soorten ovens worden gebruikt.
Malen
Als de planten de oven uitkomen worden ze gemalen. Er wordt dan zo veel mogelijk sap uit geperst. Deze sap draagt de naam mosco fresco. De mosco fresco wordt opgeslagen in grote opslagtanks. Als men gewone tequila wil maken, wordt hier nog suiker van andere planten dan de agaveplant aan toegevoegd. Er moet echter nog wel 51% agavesap inzitten, anders is het officieel geen tequila. Als er gekozen wordt voor tequila 100% agave, wordt er niks aan toegevoegd.
Gisting
Vervolgens gaat de mosco fresco naar grote tanks, waar de gisting kan beginnen. Er wordt natuurlijke gist bij gedaan om het proces op gang te brengen. De gisting neemt 3 à 4 dagen in beslag. Na de gisting bevat de drank alcohol. Nu is de drank klaar voor destillatie.
Destillatie
De drank wordt in grote ketels verhit, waardoor de alcohol verdampt. Dit doet men om de ongewilde stoffen er uit te halen. Hierna volgt nog een destillatie. Na deze tweede destillatie mag het eindproduct eindelijk tequila genoemd worden. Deze tequila moet minsten 35% en hoogstens 55% alcohol bevatten. Gemiddeld heeft de tequila 38% tot 40%. Men kan ervoor kiezen om de drank nu te bottelen. Dan spreken we over Tequila Blanco. Men kan er echter ook voor kiezen om de tequila wel te laten rijpen. Elke soort heeft zijn eigen rijpingstijd. Na deze optionele rijping is de tequila klaar om gebotteld en verkocht te worden.
Soorten tequila
Je hebt vier soorten tequila, die zich onderscheiden door de rijpingstijd:
- Tequila Blanco: maximaal 3 maanden gerijpt
- Tequila Reposado: minimaal 3 maanden en maximaal een jaar gerijpt
- Tequila añejo: minimaal een jaar gerijpt
- Tequila extra añejo: minimaal 3 jaar gerijpt
Hoe langer de tequila rijpt, hoe donkerder hij wordt van kleur. In sommige gevallen wordt er wat karamelextract aan de drank toegevoegd, zodat de tequila donkerder wordt, wat suggereert dat hij lang heeft gerijpt.
Voedingswaarde per 100ml
Eenheid | Waarde |
Kilocalorieën | 231 |
Kilojoule | 967 |
Eiwitten | 0 gram |
Koolhydraten | 0 gram |
Vet | 0 gram |
Tequila merken
Merk | Alcoholpercentage |
Sierra | 38% |
Jose Cuervo | 38% |
Amate | 40% |
Casamigos | 40% |
Patron | 40% |
Cocktails met tequila als hoofdingrediënt
Tequila is een zeer populaire drank om cocktails mee te maken. Bekende cocktails met tequila zijn:
- Margarita
- Tequila Sunrise
- Silver Jet
- Rude Cosmopolitan
- Vampira
Lees verder