Champagne: de bubbeltjes doen het hem
Champagne is champagne omdat er bubbeltjes in zitten. Maar hoe komen die bubbeltjes in de champagne? En hoeveel bubbels zitten er in de dure drank? Op het einde van het jaar worden flink wat flessen champagne gekocht en leeggedronken. Het mousserende van de champagne maakt hem feestelijk, de bubbeltjes zorgen bovendien dat smaken en geuren goed tot zijn recht komen. Doordat al die bubbeltjes in de champagne uiteen spatten hangt er boven een glas van deze bijzondere drank altijd een aroma van heel veel geuren. Lees hier alles over champagne en bubbels.
Champagne - als de branding van de zee
Franse en Duitse onderzoekers hebben het bruisen van champagne vergeleken met wat er gebeurt boven de branding van de zee. Ook daar stuift van alles boven en vermengen geuren en stoffen zich met elkaar.
Wat is Champagne?
Champagne is een mengsel van 3 verschillende druivensoorten:
- Witte druiven in de vorm van Chardonnay
- Blauwe druiven in de vorm van Pinot Noir en Pinot Meunier
Pinot Meunier vormt maar 2 procent van Champagne
De Pinot Meunier wordt maar in een bescheiden vorm toegepast. Ongeveer 2 procent van de champagne bestaat uit deze druif. De champagne wordt gemaakt door de druiven te laten gisten op de fles. De suikers die dan ontstaan worden omgezet in alcohol en koolzuurgas. Dat koolzuurgas lost op in de vloeistof.
Het ontkurken van champagne – een wervelwind van bubbels
Bij het openen (in een mooi woord ontkurken) van een fles champagne is goed te zien dat er heel veel bubbeltjes omhoog komen met daarin het koolzuurgas. Per seconden stijgen in champagne 30 belletje koolzuurgas op. Dat is drie keer zoveel als in bier. Die bubbels worden steeds groter, maar nooit groter dan 1 millimeter doorsnede.
Hoeveel koolzuur bevat een fles champagne?
Een fles champagne van 0,75 liter heeft zo’n 5 liter opgelost koolzuur. Een rekensom leert dat zo’n fles ongeveer 100 miljoen koolzuurgas belletjes heeft en die verlaten allemaal de fles. Bij het bereiken van de oppervlakte van de champagne spatten de bellen in een fractie van een seconde helemaal uit elkaar. Per seconden spatten er honderden uit elkaar. Daarbij worden ook hele hele kleine straaltjes wijn gelanceerd, die vervolgens uiteen vallen in een groot aantal kleine druppeltjes. Dit geheel vormt een soort wijnmistje boven het glas of de fles. Omdat er in de belletjes heel veel geur zit, hangt er boven de wijn vervolgens een enorm aroma. Dat aroma is zelfs veel groter dan in de wijn zelf. Wie dus echt wil genieten van champagne steekt zijn neus boven het glas. Niet alleen de geuren, maar ook de uiteenspattende bubbeltjes komen dan bijeen en zorgen voor een sensatie voor zowel tong als verhemelte.
Waar drink je champagne uit en hoe ontkurk je de fles?
Feestelijke champagne wordt vaak in wijde coupes gedronken. Maar eigenlijk leent de wijn zich daar helemaal niet voor. Wie maximaal wil genieten van de bijzondere drank zou het in smalle tulpvormige flûtes moeten schenken. De belletjes worden dan langer gevormd en de geurstoffen ontpoppen zich dus ook beter en langer. Bovendien moet de fles niet met een knal ontkurkt worden. Dan gaan al die prachtige smaken en geuren verloren. Voorzichtig de kurk langzaam naar boven drukken en niets verspillen van deze godendrank is hoe champagne behandeld zou moeten worden.
Nog meer informatie over champagne
Wil je nog meer weten over champagne en wat benamingen als brut betekenen? Lees het hier:
Champagne ontkurken en het label lezen