Informatie over rum

Informatie over rum Rum is een sterke alcoholische drank die zowel bruin als transparant kan zijn. Het kan gebruikt worden om te mixen met frisdrank en de bereiding van cocktails, maar rum heeft van zichzelf al een zachte nasmaak dus vaak wordt hij dan ook puur gedronken. Het alcoholpercentage van rum ligt meestal rond de 40%.

Geschiedenis

Ontdekking van rum

Rond het jaar 1650 begonnen molenaars met het malen van suikerriet zodat het sap er verkregen werd. Dit sap werd gekookt en er ontstonden dan brokken suiker. Als afvalproduct bleef er nog een soort dikke stroop over, dat in Spanje melaza werd genoemd. Het word melaza is vernoemd naar het Spaanse woord voor honing: miel. Het Nederlandse woord voor melaza is melasse. Deze melasse bevat nog een grote hoeveelheid suiker. De molenaars kwamen als snel tot de ontdekking dat als de melasse, gemengd met water, in de zon stond het ging gisten. Hierdoor ontstond een zeer smakelijk drankje. Rum werd in die tijd gebruikt als pijnstiller voor allerlei verschillende kwaaltjes.

Opkomst van rum

De Engelse marine verzorgde hun bemanning met een rantsoen van rum. Hierdoor werd rum wereldwijd bekend en werd het een populair export product. Doordat er in Engeland een wet was aangenomen die de Engelse destilleerderijen verbood sterke drank te verhandelen met hun koloniën, werd er vooral melasse verhandeld met de koloniën. Om er voor te zorgen dat de kosten van het transport niet te hoog werden, werd er een systeem bedacht: de slavendriehoek. Eerst werd de melasse naar New England (voormalig Engelse kolonie in Noord Amerika) gebracht, om daar vervaardigd te worden tot rum. De rum werd vervolgens naar West-Afrika getransporteerd en daar geruild voor slaven. Deze slaven werden in Zuid-Amerika en het Caribisch gebied te werk gesteeld op één van de vele suikerrietplantages.

Afname van rum

Mede door de Amerikaanse Revolutie werd rum langzaam maar zeker minder populair. Doordat men ontdekte hoe je suikerextract uit suikerbieten kon verkrijgen, verlaagde in Europa de vraag naar suikerriet uit de Caraïben. De melasse productie ging hierdoor achteruit en er werd minder rum geproduceerd. Ook de opkomst van whisky speelde een grote rol bij de afnemende vraag naar rum.


Bereidingsproces

Door suikerriet te malen ontstaat als bijproduct een soort kleverige stroop: melasse. Die is één van de belangrijkste grondstoffen voor rum. Aan de melasse wordt water toegevoegd om de stroop te verdunnen. Het mengsel wordt tot gisten gebracht, waardoor er een alcoholpercentage van 7% à 8% ontstaat. Vervolgens wordt het mengsel in een pot still of een column still gedestilleerd. Het verschil tussen deze twee ketels is het uiteindelijke alcoholpercentage: een pot still levert een alcoholpercentage van 80 tot 88% en een column still van 93% tot 95,8%. Dan moet de rum rijpen. Door het rijpen krijgt de rum meer kleur. Ook wordt er soms karamel bij de rum gevoegd om een bepaalde kleur te verkrijgen. In veel gevallen worden er ook nog verschillende soorten rum met elkaar gemengd. Dit noemt men ook wel een blend. Dit geeft de rum een eigen smaak en karakter. Hierna is de rum klaar om gebotteld te worden en de winkel in te gaan.

Soorten rum

Er zijn meerdere soorten rum, die zich onderscheiden in kleur, smaak en alcoholpercentage.

Light rum

Light rum wordt ook wel witte rum genoemd. Deze rum is transparant en er zit naast de standaard zoete smaak die rum altijd heeft weinig smaak aan. Vaak wordt deze rum gebruikt in cocktails.

Dark rum

Dark rum wordt ook wel bruine rum genoemd. Deze rum rijpt lang in houten vaten waardoor hij een donkerdere kleur heeft en krachtiger is van smaak.

Gold rum

Gold rum wordt net als dark rum gerijpt in houten van. Alleen minder lang. Hierdoor zit de gold rum als het gaat om smaak een beetje tussen de light rum en de dark rum in.

Spiced rum

Spiced rum staat in Nederland beter bekend als gekruide rum. Ze krijgt haar eigen smaak doordat er kruiden zijn toegevoegd. Vaak zijn is de spiced rum donker van kleur. Er zijn ook een aantal goedkope varianten op de markt, die eigenlijk gewoon light rums zijn, gekleurd met een beetje karamel.

Flavored rum

Flavored rum is, zoals de naam al zegt, rum met een smaakje. De rum wordt dan aangevuld met extracten van bijvoorbeeld bepaalde vruchten. Vaak bevat de rum dan ook minder alcohol. Flavored rum kan zowel gebruikt worden in cocktails als puur.

Overproof rum

Overproof rum bevat, in tegenstelling tot een normale rum, vaak rond de 75% à 80% procent alcohol. Door het hoge alcoholpercentage wordt deze rum dan ook bijna nooit puur gedronken. Meestal wordt hij gebruikt bij het bereiden van cocktails of andere mixdrankjes.

Voedingswaarde per 100ml

EenheidWaarde
Kilocalorieën231
Kilojoule967
Eiwitten0 gram
Koolhydraten0 gram
Vet0 gram


Rum merken

Een aantal bekende rum merken zijn:
 • Bacardi
 • Captain Morgan
 • Malibu
 • Havana Club
 • Tanduay
 • McDowell’s


Cocktails met rum als hoofdingrediënt

Rum wordt veel gebruikt bij het bereiden van cocktails. Goede voorbeelden hier van zijn:
 • Mojito
 • Cuba Libre
 • Pina Colada
 • Red Mambo
 • Daiquiri
 • Caipirinha

Lees verder

© 2015 - 2024 Joost01, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alcoholpercentages in drankHet alcoholpercentage van dranken wordt meestal achterop de fles aangegeven. Met het alcoholpercentage wordt het volumep…
Cocktails met BacardiHeerlijke recepten voor cocktails met Bacardi. Bacardi heeft verschillende producten op de markt gebracht, zoals Bacardi…
Alternatieven voor dure alcoholische drank: lekkere mixdrankAlternatieven voor dure alcoholische drank: lekkere mixdrankVeel mensen drinken in plaats van bier of wijn een cocktail of mixdrankje. Deze zijn vaak een stuk duurder, dit komt vaa…
10 lekkere cocktails met Malibu10 lekkere cocktails met MalibuJe kunt deze drank met rum en kokos puur drinken, maar waarom zou je als je er nog zo veel meer mee kunt! Wie kent niet…
Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Hoe wordt alcoholische drank zoals wijn en bier gemaakt?Vierduizend jaar voor Christus werd er al bier gedronken. Dit werd gemaakt van gist, gerst, hop en water. Dit basisprinc…
Bronnen en referenties
 • http://www.rumworld.nl/meer-over-rum/rum-geschiedenis/
 • http://www.rumworld.nl/meer-over-rum/rum-soorten/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Rum_(drank)
 • http://www.fatsecret.nl/calorie%C3%ABn-voedingswaarde/algemeen/rum?portionid=56262&portionamount=100,000
 • http://www.sensez.nl/nieuws/top-10-meest-verkochte-rum-whisky-en-wodka-merken-in-de-wereld
 • http://www.cocktailicious.nl/rum-cocktails/
Joost01 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2015
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Dranken overig
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.