Champagne: hoe open je de champagnefles?

Champagne: hoe open je de champagnefles? Een champagnefles openen hoe doe je dat eigenlijk? Want je wilt dat kostbare nat niet over de vloer laten lopen. Daar is het te lekker en te duur voor. De beste manier om een fles champagne te openen en meer nieuws over de champagne die mensen vaak tijdens de jaarwisseling drinken. Overigens is duidelijk dat de dure drank champagne vaak niet goed wordt geopend. Maar hoe maak je een fles champagne dan wel goed open en wat er is nog meer te vertellen over champagne? Wat betekent bijvoorbeeld Grand Cru en wat betekent Premier Cru?

Schudden met de champagnefles: het is vloeken in de kerk

Je ziet het wel eens in films en met oud- en nieuw: mensen die eerst goed schudden met de fles champagne zodat de kurk er als een raket uitschiet en daarna de champagne overal terechtkomt behalve in iemands keel. Fransen vinden dat een crime, net als echte wijnliefhebbers. En zo hoort het dus ook beslist niet.

De champagnefles openen: zo hoort het

Het openen van een champagnefles moet juist heel voorzichtig gebeuren. En dat gaat zo:
  1. Eerst moet je de fles zeker twee uur recht overeind hebben laten staan.
  2. Pas na die minimaal twee uur kan het muselet of te wel het ijzeren kapje over de kurk worden verwijderd. Dat doe je door de uiteinden zes slagen te draaien. Die zes is bij iedere fles hetzelfde en met die zes slagen is de kurk “bevrijd”.
  3. Daarna houd je de fles schuin, ongeveer 45 graden
  4. Daarna druk je met je duim heel voorzichtig de kurk omhoog zodat hij met een heel klein plopje uit de fles gaat
  5. Vervolgens inschenken in flûtes of te wel champagneglazen. Doe dat met de duim in de ziel van de fles (dat rondje onderaan de fles)

De druk in een champagnefles

De druk die op een champagnefles staat is veel hoger dan de meeste mensen weten. Het is namelijk zes bar en dat is veel hoger dan de gemiddelde autoband aan druk heeft.

Wanneer is mousserende wijn eigenlijk champagne?

Niet iedere mousserende wijn mag champagne worden genoemd. In tegendeel zelfs, alleen maar mousserende wijnen die uit de streek de Champagne komen, mogen met champagne worden aangeduid. Mensen zeggen ook wel eens Franse champagne, ook dat is overbodig, want er is dus maar een enkel land waar Champagne vandaan mag komen en dat is dus Frankrijk.

Champagne begrippen

Champagne wordt omschreven met een aantal begrippen. Maar wie die begrippen niet kent, weet vaak niet zo goed wat er mee wordt bedoeld. Daarom hieronder de begrippen:
  • Grand cru: Dit is de hoogste kwaliteit die en champagne kan krijgen. De wijngaarden die deze champagnes produceren voldoen aan allerlei eisen op het gebied van klimaat, grond en zonlicht. In de Champagne streek zijn zeventien Grand Cru dorpen.
  • Premier Cru: Dit is de op een na hoogste kwalificatie van champagne. De wijngaarden voldoen op de lijst van eisen tussen de 90 en 99 procent.
  • Prestige: dit is een champagne die als beste van een huis wordt beoordeeld.
  • Brut: Een brut champagne is een droge champagne omdat hij maximaal 1 tot 1,5 procent suiker bevat.
  • Sec: Een sec champagne is minder droog dan een brut champagne. Hij heeft dus een iets hoger suikerpercentage.
  • Doux: Erg zoete champagne. Van deze soort zijn er niet meer zoveel. Het suikergehalte is hoger dan 50 gram per liter.
  • Methode traditionelle of methode classique: Dit is een wijnsoort die niet uit de streek Champagne komt. In Frankrijk heten deze soorten ook wel Cremant.
  • Millesime: Dit is de aanduiding voor het oogstjaar.
  • Muselet: Dit is het ijzeren kapje op de kurk van een champagnefles.

Champagnes van kleinere wijnhuizen

Natuurlijk kun je champagne drinken van grote wijnhuizen als:
  1. Mercier
  2. Moet et Chandon
  3. Ruinart
Maar er zijn ook champagnes van veel kleinere wijnhuizen die erg lekker zijn. Ze komen vaak van kleinere familiebedrijven, waarbij de familieleden keihard werken om een goed product neer te zetten. Hieronder daarvan een paar.

Brut van het huis Corbon – Grand cru Absolument

Een Brut van het huis Corbon heeft een hoog percentage Chardonnay. Dat geeft de wijn een lichte smaak. De toevoeging van blauwe druiven geeft de champagne meer body. De champagne is door de combinatie een beetje zurig. De wijn komt uit Avize, dat een van de zeventien grand-cru dorpen is in de Champagne streek. Dit huis heeft zich gespecialiseerd in Chardonnay-oogsten. Daardoor zijn de champagnes erg fris, maar tevens erg krachtig. Dit laatste komt vooral door toevoeging van blauwe Pinot Noir en Pinot Meunier druiven. Die beide druivensoorten zorgen er voor dat de champagne veel body heeft en pit.

Pierson Whitaker Premier Cru, een rosé champagne

Rosé champagne ziet er altijd heel feestelijk uit door de aparte kleur. Het huis Didier Pierson is een huis van het Frans-Engelse echtpaar Didier Pierson en Imogen Whitaker. Ook zij produceren vanuit Avize. De Premier cru, rosé champagne is een lichte champagne met een duidelijk rosé aroma. Als aperitief erg lekker. In de guide Hachette, een goede wijngids kreeg deze champagne twee keer twee sterren, dus een hele goede beoordeling. Deze rosé champagne heeft minder bubbels dan de meeste andere bubbels.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeCremant de Bourgogne, sprankelend wijntjeEen lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voo…
Mousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn wordt steeds populairder. Naast de alom bekende Champagne, heb je ook andere mousserende wijnen. Wat is…
Cocktails met champagne makenChampagne, de koningin onder de drank. Het is lekker om puur te drinken, maar een cocktail met champagne als hoofd besta…
Champagne: tradities en gebruikenChampagne is een mousserende witte wijn afkomstig uit de Franse streek Champagne. Als de mousserende wijn niet uit deze…

De bijdrage van bier aan de ontwikkeling van de mensheidDe bijdrage van bier aan de ontwikkeling van de mensheidHoewel bier niet altijd op een even positieve manier de aandacht opeist, heeft bier in de geschiedenis van de mensheid w…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Wijngids
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-01-2017
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.