Champagne: hoe open je de champagnefles?

Schudden met de champagnefles: het is vloeken in de kerk
Je ziet het wel eens in films en met oud- en nieuw: mensen die eerst goed schudden met de fles champagne zodat de kurk er als een raket uitschiet en daarna de champagne overal terechtkomt behalve in iemands keel. Fransen vinden dat een crime, net als echte wijnliefhebbers. En zo hoort het dus ook beslist niet.De champagnefles openen: zo hoort het
Het openen van een champagnefles moet juist heel voorzichtig gebeuren. En dat gaat zo:[OLIST]Eerst moet je de fles zeker twee uur recht overeind hebben laten staan.
Pas na die minimaal twee uur kan het muselet of te wel het ijzeren kapje over de kurk worden verwijderd. Dat doe je door de uiteinden zes slagen te draaien. Die zes is bij iedere fles hetzelfde en met die zes slagen is de kurk “bevrijd”.
Daarna houd je de fles schuin, ongeveer 45 graden
Daarna druk je met je duim heel voorzichtig de kurk omhoog zodat hij met een heel klein plopje uit de fles gaat
Vervolgens inschenken in flûtes of te wel champagneglazen. Doe dat met de duim in de ziel van de fles (dat rondje onderaan de fles)[/OLIST]
De druk in een champagnefles
De druk die op een champagnefles staat is veel hoger dan de meeste mensen weten. Het is namelijk zes bar en dat is veel hoger dan de gemiddelde autoband aan druk heeft.Wanneer is mousserende wijn eigenlijk champagne?
Niet iedere mousserende wijn mag champagne worden genoemd. In tegendeel zelfs, alleen maar mousserende wijnen die uit de streek de Champagne komen, mogen met champagne worden aangeduid. Mensen zeggen ook wel eens Franse champagne, ook dat is overbodig, want er is dus maar een enkel land waar Champagne vandaan mag komen en dat is dus Frankrijk.Champagne begrippen
Champagne wordt omschreven met een aantal begrippen. Maar wie die begrippen niet kent, weet vaak niet zo goed wat er mee wordt bedoeld. Daarom hieronder de begrippen:- Grand cru: Dit is de hoogste kwaliteit die en champagne kan krijgen. De wijngaarden die deze champagnes produceren voldoen aan allerlei eisen op het gebied van klimaat, grond en zonlicht. In de Champagne streek zijn zeventien Grand Cru dorpen.
- Premier Cru: Dit is de op een na hoogste kwalificatie van champagne. De wijngaarden voldoen op de lijst van eisen tussen de 90 en 99 procent.
- Prestige: dit is een champagne die als beste van een huis wordt beoordeeld.
- Brut: Een brut champagne is een droge champagne omdat hij maximaal 1 tot 1,5 procent suiker bevat.
- Sec: Een sec champagne is minder droog dan een brut champagne. Hij heeft dus een iets hoger suikerpercentage.
- Doux: Erg zoete champagne. Van deze soort zijn er niet meer zoveel. Het suikergehalte is hoger dan 50 gram per liter.
- Methode traditionelle of methode classique: Dit is een wijnsoort die niet uit de streek Champagne komt. In Frankrijk heten deze soorten ook wel Cremant.
- Millesime: Dit is de aanduiding voor het oogstjaar.
- Muselet: Dit is het ijzeren kapje op de kurk van een champagnefles.
Champagnes van kleinere wijnhuizen
Natuurlijk kun je champagne drinken van grote wijnhuizen als:[OLIST]Mercier
Moet et Chandon
Ruinart[/OLIST]
Maar er zijn ook champagnes van veel kleinere wijnhuizen die erg lekker zijn. Ze komen vaak van kleinere familiebedrijven, waarbij de familieleden keihard werken om een goed product neer te zetten. Hieronder daarvan een paar.