Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntje
Een lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voor de komende feestdagen? Wat is eigenlijk het verschil tussen champagne en cremant?
Wijn uit de Bourgogne
Cremant de Bourgogne is een frisse
sprankelende wijn. Zoals zijn naam al doet vermoeden mag deze
wijn alleen in
Bourgondië worden geproduceerd. De
wijn moet, net als champagne, aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Zo is wettelijk bepaald dat het gistingsproces minstens negen maanden moet duren. Er mogen alleen druiven worden gebruikt van de soorten chardonay, gamay, pinot noir en aligoté.
Bourgondië produceert ook 'gewone'
mousserende witte wijnen, die aan minder strenge eisen moeten voldoen en goedkoper zijn. Maar deze wijnen scharen zich niet onder de noemer 'cremant'.
Verschil met champagne
Cremants worden op dezelfde wijze geproduceerd als champagne. Eens is in Frankrijk bepaald dat sprankelende wijnen alleen onder de naam champagne mogen worden verkocht, als deze in de champagnestreek zijn geproduceerd. Landelijk werd er daarom een tegenhanger verzonnen: 'cremant'. Behalve de naam is er dus geen verschil.
Kir Royale
Een ander Bourgondisch drankje is crème de cassis. Deze likeur wordt van oudsher geproduceerd in Dijon. Dat kan dus niet anders of die mengt zich goed met cremant de Bourgogne. Zo krijg je een typisch Bourgondisch aperitief: Kir Royale. Schenk een bodempje crème de cassis in elk champagneglas. Vul de glazen met gekoelde cremant de Bourgogne. Meteen serveren. Santé!