Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntje

Cremant de Bourgogne, sprankelend wijntje Een lekkere mousserende wijn is cremant de Bourgogne. De wijn is een goed alternatief voor champagne. Misschien iets voor de komende feestdagen? Wat is eigenlijk het verschil tussen champagne en cremant?

Wijn uit de Bourgogne

Cremant de Bourgogne is een frisse sprankelende wijn. Zoals zijn naam al doet vermoeden mag deze wijn alleen in Bourgondië worden geproduceerd. De wijn moet, net als champagne, aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Zo is wettelijk bepaald dat het gistingsproces minstens negen maanden moet duren. Er mogen alleen druiven worden gebruikt van de soorten chardonay, gamay, pinot noir en aligoté. Bourgondië produceert ook 'gewone' mousserende witte wijnen, die aan minder strenge eisen moeten voldoen en goedkoper zijn. Maar deze wijnen scharen zich niet onder de noemer 'cremant'.

Verschil met champagne

Cremants worden op dezelfde wijze geproduceerd als champagne. Eens is in Frankrijk bepaald dat sprankelende wijnen alleen onder de naam champagne mogen worden verkocht, als deze in de champagnestreek zijn geproduceerd. Landelijk werd er daarom een tegenhanger verzonnen: 'cremant'. Behalve de naam is er dus geen verschil.

Kir Royale

Een ander Bourgondisch drankje is crème de cassis. Deze likeur wordt van oudsher geproduceerd in Dijon. Dat kan dus niet anders of die mengt zich goed met cremant de Bourgogne. Zo krijg je een typisch Bourgondisch aperitief: Kir Royale. Schenk een bodempje crème de cassis in elk champagneglas. Vul de glazen met gekoelde cremant de Bourgogne. Meteen serveren. Santé!
© 2007 - 2024 Kooitje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn: van Champagne tot CrémantMousserende wijn wordt steeds populairder. Naast de alom bekende Champagne, heb je ook andere mousserende wijnen. Wat is…
Aperitieven, waar moet ik aan denken?Het woord aperitief komt van het Latijnse 'aperire', wat 'openen' betekent. Dat een aperitief eetlustwekkend is, mogen w…
Duboeuf, koning van de BeaujolaisIeder jaar op de derde donderdag van november wordt de Beaujolais primeur geïntroduceerd. Het was, de inmiddels ruim 70…

Bierbrouw procesNaast wijn is bier één van de oudste dranken ter wereld. Het is bekend dat al ongeveer 6000 jaar geleden bier werd gedro…
Reactie

Peronista (infoteur), 26-12-2008 #1
Wist je dat de term cremant sinds 1993 niet meer mag worden gebruikt? Reactie infoteur, 29-12-2008
Nee, dat is nieuw voor mij… Ik heb een huisje in Frankrijk en daar word het volop onder die naam verkocht. (Hier trouwens ook.) Ik zal proberen uit te vinden hoe dat zit.

Kooitje (17 artikelen)
Gepubliceerd: 30-10-2007
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.