Radler bier in Nederland

Radler bier in Nederland Wat is er lekkerder dan op een warme zomerdag op een terras een lekker biertje te drinken? Juist! Op een warme zomerdag een heerlijke Radler drinken. Je weet wel, zo'n heerlijk zoet bierdrankje met een smaakje zoals bijvoorbeeld citroen, appel of citrusvruchten. Maar wat is Radler eigenlijk precies en waar komt het vandaan?

Wat is Radler?

Radler is eigenlijk gewoon een mix van bier en limonade. Normaal is de verhouding 50% bier en 50% limonade, maar er zijn fabrikanten die kiezen voor een andere verhouding. Radler is geen merknaam, maar is gewoon een soort bier dat door meerdere fabrikanten gemaakt kan worden. Radler bevat alcohol, maar minder alcohol dan een 'gewoon' biertje. Er zijn ook fabrikanten die 'Radler 0.0' maken. Dit is een variant van Radler zonder alcohol.

Geschiedenis

Op een zonnige middag in juni 1922 werd in het Zuiden van Duitsland een grote fietstocht georganiseerd. Aan deze fietstocht deden meer dan 13.000 fietsers mee. Franz Xavier Kugler had een café dat aan de route van de fietstocht lag. De cafébaas kreeg het zo druk dat zijn bier op dreigde te raken. Dit kon hij niet laten gebeuren en bedacht een extra verfrissende oplossing. Hij mixte zijn pils "Speciaal voor de fietsers" met sprankelend citroenwater. Hij gaf de mix de naam Radler, vanwege de wielertoeristen (Fahrradler in het Duits).

'Normaal' bier

Voor het maken van Radler wordt 'normaal' bier gebruikt, dat wil zeggen, bier dat gemaakt is van water, mout (ontkiemd en daarna gedroogd graan) en hop. Het maken van bier heet brouwen. De graansoort die vaak gebruikt wordt voor de mout is gerst. Eerst wordt de gerst in bronwater gefermenteerd (alcoholische gisting) en op die manier worden alcohol en koolzuur geproduceerd. Daarna wordt het gekookt en wordt de hop toegevoegd, eventueel met kruiden. Daarna wordt het bier gekoeld en is het klaar.

Merken en smaken

Je hebt in Nederland meerdere fabrikanten die Radler maken, in verschillende smaken. Algemeen verkrijgbaar zijn:
  • Amstel Radler (citroensmaak)
  • Amstel Radler Grapefruit
  • Amstel Radler 0.0 (zonder alcohol)
  • Grolsch Radler (citroensmaak)
  • Wieckse Radler 0.0 (zonder alcohol)
  • Bavaria Radler lemon (citroensmaak)
  • Bavaria Radler Grapefruit
  • Bavaria Radler 0.0
  • War­s­tei­ner Rad­ler zit­ro­ne (citroensmaak)

Verpakkingen

Radler zit in blikjes of in flesjes. Amstel verkoopt radler in 0,33 literblikken en 0,3 literflesjes. Grolsch verkoopt ook radler in 0,33 literblikken en 0,3 literflesjes. Bavaria heeft 0,3 literflessen, 0,33 literblikken en ook een 0,5 literblik. Wieckse heeft 0,33 literblikken en 0,3 literflesjes en Warsteiner heeft alleen 0,33 literflessen. Bij de Lidl worden 0,5 literblikken verkocht van het huismerk Grafenwalder en bij de Aldi 0,3 literflessen van het huismerk Schultenbräu.

Zelf maken

Je kan Radler ook heel makkelijk zelf maken. Het leuke hiervan is dat je zelf kan bepalen wat de verhouding bier/limonade is, welke biersoort je gebruikt, welke limonade je gebruikt en hoe zoet je radler is.
Ingrediënten voor 2 glazen van 0,5 liter:
  • 0,5 liter bier
  • 0,5 liter spa rood
  • 2 citroenen
  • 75 gram suiker

Je kan verschillende soorten bier gebruiken, zoals witbier, bruinbier of pils. Was de citroenen goed en pers ze goed uit. Meng de citroensap met de suiker totdat de suiker volledig opgelost is. Nu komt het gekke: Voeg de citroenschillen toe aan het sap en zet dit een tijdje in de koelkast. Hoe langer je dit laat staan, hoe meer de citroensmaak erin zal trekken. Voordat je het bier gaat drinken verwijder je de citroenen uit het sap en zeef je het sap. Meng de citroensap met het prikwater en meng het daarna met het bier. Nu heb je een lekkere zelfgemaakte radler!

Verschil Radler en Shandy

Shandy heeft veel weg van Radler. Het is ook een fris zomerdrankje, Shandy is namelijk een mix van bier en bruisend water. Echter zit er veel minder bier in Shandy dan in Radler. Shandy ligt in de supermarkt tussen de frisdrank, terwijl Radler tussen het bier ligt.

Verschil Radler en Stender

Biermerk Grolsch heeft ook een drankje op de markt dat 'Stender' heet. Dit heeft ook veel weg van Radler, maar het bevat minder alcohol dan Radler. In Grolsch Stender zit slechts 0,5% alcohol, terwijl in Grolsch Radler 2% alcohol bevat.

Calorieën

Je zou misschien verwachten dat Radler 'gezonder' is dan normaal bier, omdat er minder bier inzit. Maar als je kijkt naar het aantal calorieën maakt het niet veel uit of je normaal bier of Radler drinkt. In normaal Amstel Bier zitten 41 calorieën per 100 milliliter en in Amstel Radler zitten 43 calorieën per 100 milliliter. Dat komt omdat in Radler heel veel suiker zit. Maar dat maakt het drankje stiekem ook ontzettend lekker!

Hit?

Op televisie zie je steeds vaker reclame voor Radler bieren. Ook zie je dat steeds meer biermerken Radler verkopen en op het terras bestellen mensen vaker Radler dan vroeger. Of het een hit is? Dat hangt natuurlijk af van de hitte. Want Radler is een echte zomerbier. Lekker is het in ieder geval wel!

Lees verder

© 2015 - 2024 Juan123nl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bier voor mannen, wijn voor vrouwenBier voor mannen, wijn voor vrouwenBier is een echte mannendrank. Tenminste, dat lijkt de algemene opinie. Als je reclames ziet lijkt deze opinie te kloppe…
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Bier, keuzes en calorieënBier, keuzes en calorieënBier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, voora…

Hoe wordt wijn gemaakt?Wijn wordt gemaakt van druiven. De druiven hebben een gistingsproces doorgemaakt. De manier waarop dit vergisten gebeurt…
Verleden en heden van het vrouwelijke bierkruid gagelVerleden en heden van het vrouwelijke bierkruid gagelGagel is een aromatische struik van natte, venige en voedselarme gebieden. Er bestaan zowel mannetjes als vrouwtjes en d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: FakirNL, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • http://www.biernet.nl/algemeen/weetjes/de-oorsprong-van-radler
Juan123nl (2 artikelen)
Laatste update: 12-04-2016
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.