Bier, keuzes en calorieën

Bier, keuzes en calorieën Bier kunnen we met uitstek één van de populairste alcoholische dranken noemen. Iedereen houdt wel van een biertje, vooral mannen drinken veel bier. Maar ook vrouwen kunnen er wat van, meer dan een derde van de vrouwen houdt wel van een biertje. Ook onder studenten is bier zeer geliefd, in horecagelegenheden ze tijdens de happy-hours voor lage prijzen een biertje halen. Maar hoeveel calorieën drink je weg per biertje? En is er verschil tussen gewoon bier, light bier en alcoholvrij bier?

Korte geschiedenis

Bier is een van de oudste alcoholische dranken in de wereld, waarschijnlijk komt deze drank al uit 4500 voor Christus. Dit maakt bier meer dan 6500 jaar oud. In de tijd van de Romeinen vonden rijke mensen dat bier alleen voor het arme volk was, de welstand dronk voornamelijk wijn. De meeste burgers hielden het echter gewoon op bier, dit was soms zelfs veiliger dan het drinken van water. Water was in deze tijd vaak vervuild, waardoor mensen snel ziek werden.

Vroeger werd bier in eigen kring geproduceerd. Later, toen de brouwerijen professioneler werden, ontstond er handel in bier. Tijdens de industrialisering kwamen ontstonden er nog grotere brouwerijen en nieuwe technieken. Nu wordt bier geproduceerd door massaproductie en kunnen grote merken hun bier over de hele wereld verkopen.

Bekende biermerken zijn nu: Heineken, Amstel, Jupiler, Palm, Hertog Jan, Grolsch, Warsteiner en Batavia

Ingrediënten

Over het algemeen zijn de ingrediënten in bier helemaal nog niet zo slecht als je misschien denkt. Hierbij laten we het ingrediënt alcohol achterwegen, want dit is natuurlijk wél slecht voor je. In bier zit vrij veel water, waar iedereen dagelijks een ruime hoeveelheid van nodig heeft. Verder zit er in bier ethanol, wat goed is tegen hart- en vaatziekten. Andere hoofdingrediënten zijn hop, mout, graan, en gist.

Alcohol

We weten allemaal dat alcohol niet goed voor je lichaam is, alle organen in je lichaam doen schade op wanneer je alcohol drinkt. Wanneer je alcohol consumeert verhoogt het risico op kanker, hart- en vaatziekten, longziekten, vruchtbaarheid en je weerstand. Het heeft niet alleen een negatieve invloed op je lichamelijke gezondheid, maar ook op de geestelijke gezondheid. Daarbij kan alcoholgebruik tot ongewenst gedrag voor je omgeving leiden. Voor jongeren is alcohol extra slecht, het beïnvloedt namelijk de groei van de hersenen op een negatieve manier.

Maar het schijnt ook dat alcohol een paar positieve effecten kan hebben op je lichaam. Het kan namelijk de kans op een bloedinfarct verlagen. Ook is er bewijs dat vrouwen die weinig alcohol drinken sterkere botten hebben dan vrouwen die helemaal geen alcohol drinken. Hiernaast kan alcohol het risico op dementie verminderen, echter wordt hier vaker onderzoek naar gedaan en zijn de resultaten wisselend.

Bierbuik

De bierbuik, een bekend fenomeen onder de man van middelbare leeftijd. Meestal hebben deze mannen een dikke buik, zonder dat de rest van het lichaam ook dik hoeft te zijn. Men wordt sneller dik van bier, omdat dit meestal meer suikers bevat dan de andere alcoholische dranken. Deze suikers worden vervolgens in vet omgezet waardoor de bierbuik ontstaat. Hierbij moet je niet vergeten een bierbuik niet perse hoeft te ontstaan door het drinken van bier. Er zijn namelijk genoeg andere oorzaken, zoals het eten van teveel fastfood.

Wanneer je een bierbuik hebt, zit er overtollig vet tussen je organen, dit kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Maar het kan ook de kans op longziekten, diabetes en kanker vergroten. Het hebben van een bierbuik is dus zeker niet gezond!

Wil je weten hoeveel calorieën er in bier zit? Kijk dan in het schema hieronder:
Biermerk en soort Alcoholpercentage Calorieën per 100 ml
Heineken - Pils5%40
Amstel - Pils5%40
Bavaria - Pils5%43
Hertog Jan - Pils5%44
Jupiler - Pils5,2%45
Warsteiner - Pils4,8%42
Palm - Amber bier5,4%85
Grolsch - Pils5%42

Light bier

Tegenwoordig zijn er steeds meer bieren in de winkel te vinden met het die doorgaan als light bier. Light bier is een variant van het gewone bier en wordt gemaakt voor mensen met overgewicht of mensen die op hun gewicht willen letten. Wanneer het alcoholpercentage 3,5% of lager is mag een biertje doorgaan als een light bier. Ook hebben deze bieren over het algemeen veel minder calorieën dan de gewone bieren, ook zit er minder suiker in.

Hier vind je een schema van verschillende light bieren in Nederland met hun calorieën en alcoholpercentage:
Biermerk en soort Alcoholpercentage Calorieën per 100 ml
Heineken Premium Light - Light bier3,2%28
Amstel - Light bier3,5%25
Bavaria Radler - Light bier2%23
Jupiler Blue - Light Bier3,3%29
Warsteiner Premium Lemon - Light bier2,4%39
Grolsch 2,5 Lemon - Light bier2,5%21

Alcoholvrij bier

Alcoholvrij bier is bier met een laag alcoholpercentage, dus alcoholvrij bier hoeft niet volledig alcoholvrij te zijn. Hierbij is het verschil tussen alcoholvrij en alcoholarm belangrijk. Alcoholvrij bier bevat namelijk tussen de 0,0% en 0,5% alcohol, terwijl alcoholarm bier tussen de 0,5% en 1,2% alcohol bevat. Doordat alcoholvrij bier zo'n laag alcoholpercentage bevat kan de alcohol snel worden afgebroken door de lever. Hiernaast bevat alcoholvrij bier ook nog eens veel minder calorieën dan de andere bieren, een gezonde en verantwoorde keuze dus!

Hieronder volgt een schema met alcoholvrije bieren, de alcoholpercentages en calorieën per 100 ml.
Biermerk en soort Alcoholpercentage Calorieën per 100 ml
Amstel 0.0 - Alcoholvrij bier0,0%25
Bavaria 0.0 - Alcoholvrij bier0,0%23
Jupiler - Alcoholvrij bier0,5%26
Warsteiner Premium Fresh - Alcoholvrij bier0,0%23
Palm N/A - Alcoholvrij bier0,0%28
Grolsch Stender - Alcoholarm bier0,5%19

Lees verder

© 2014 - 2024 Nieks, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kom ik aan die bierbuik?Hoe kom ik aan die bierbuik?Veel mannen ontwikkelen naarmate ze ouder worden de zogenaamde "bierbuik". Vet hoopt zich op rond je middel en een vooru…
Gouden regels voor bierGouden regels voor bierHet gebruik van bier in de keuken komt weer in opmars. Het is helemaal niet meer vreemd om bij een gerecht een glas bier…
Bierbuik, oorzaak en wegtrainenBierbuik, oorzaak en wegtrainenEen bierbuik ontstaat door bier drinken. Soms. Een bierbuik kan ook ontstaan door overmatig eten en te weinig bewegen, m…
10 fabeltjes over 'het glaasje te veel'"Bier na de wijn is venijn", een bierbuik krijg je na het drinken van te veel bier en zo zijn er nog wel meer fabeltjes…

Seefbier zet Antwerpen wat sterker op de bierkaartSeefbier, een stukje Antwerpse biernostalgie, lang verloren gewaand voor het grote publiek, is onder impuls van Meesterb…
Hoe wordt bier gemaakt en wat zit er in?Er zijn verschillende bieren in verschillende landen wereldwijd. Maar een biertje brouwen is zo makkelijk nog niet. In b…
Bronnen en referenties
  • http://jessevandervelde.com/bierbuik-hoe-kom-ik-er-vanaf/
  • http://wikipedia.nl
  • http://www.bierengezondheid.be/index.php/articles/nl/cid=7/aid=37/
  • http://bier.blog.nl/biernieuws/2010/01/06/light-bier-nieuwe-trend
Nieks (11 artikelen)
Gepubliceerd: 02-03-2014
Rubriek: Eten en Drinken
Subrubriek: Bier en wijn
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.